Regeling vervallen per 02-10-2009

SAMENSCHOLINGSBELEID

Geldend van 02-07-2009 t/m 01-10-2009

Intitulé

SAMENSCHOLINGSBELEID

DE BURGEMEESTER VAN DEN HAAG,

gelet op artikel 2:1 van de Algemene plaatselijke verordening voor Den Haag van 10 februari 2009 (APV);

na overleg en afstemming in het overleg als bedoeld in artikel 14 van de Politiewet

(driehoeksoverleg) op 15 juni 2009;

met inachtneming van het op 17 februari 2009 vastgestelde aanvullende beleid ten aanzien van samenscholing ingevolge artikel 2:1 APV;

op basis van de bevoegdheid tot het vaststellen van beleid als bedoeld in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht:

I.

Stelt gericht handhavingsbeleid vast voor de duur van drie maanden ten aanzien van samenscholing voor het op de bijbehorende kaart aangegeven gebied (winkelcentrum Ypenburg en omgeving).

II.

Bepaalt dat dit beleid in werking treedt op 2 juli 2009 en eindigt op 2 oktober 2009 en geldt voor alle dagen van de week tussen 12.00 uur en 02.00 uur en dat dit besluit wordt gepubliceerd in de Posthoorn van week 28 van 2009 en tevens terug te vinden is op de site http://zbs.denhaag.nl/internet onder risnummer 165210.

Ondertekening

Den Haag, 1 juli 2009

Het college van burgemeester en wethouders,

J.J.van Aartsen

Bijlage: Gericht handhavingsbeleid op groepsvorming winkelcentrum Ypenburg

Situatieschets

In het winkelcentrum Ypenburg van het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg is al langere tijd sprake van stelselmatige overlast veroorzaakt door een vaste groep jongeren. Deze jongeren komen uit de wijk en komen samen in het winkelcentrum. Het winkelcentrum ligt in de Hot Spot Singels en betreft een gebied waar de openbare orde kwetsbaar wordt geacht. Uit klachten en constateringen van de politie, blijkt dat de overlast in het eerste half jaar van 2009 is toegenomen, structureel wordt en ernstigere vormen aanneemt.

De overlast bestaat uit; het crossen en stunten met scooters in het winkelcentrum, schreeuwen, uitdagend gedrag naar winkeliers en bezoekers, hinderen, grof taalgebruik naar bezoekers en winkeliers, alsmede uitschelden, pesten en vervuiling van het winkelcentrum. Het gedrag van de groep leidt tot gevoelens van onveiligheid en intimidatie bij bewoners, winkeliers en bezoekers van het winkelcentrum. De groep is niet of nauwelijks aanspreekbaar op hun gedrag en niet ontvankelijk voor verwijzing naar andere locaties of activiteiten van het jongerenwerk. Het gedrag van de groep vertoont ondanks extra handhavingsinspanningen een negatieve trend. De kern van de groep overlastveroorzakers en de meelopers is bekend en in beeld bij de politie, maar moeilijk grijpbaar op individuele overtredingen binnen de groep. De kern is op grond van politie-informatie aantoonbaar betrokken bij genoemde overlast en zij hebben zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten.

Gericht handhavingsbeleid

Gelet op het bovenstaande ben ik van mening dat de beheersbaarheid van de handhaving van de openbare orde in het winkelcentrum hier in het geding is. Een sterke maatregel is nodig om een signaal aan deze jongeren af te geven dat dit gedrag op geen enkele wijze meer wordt getolereerd. In de afgelopen periode zijn diverse maatregelen ingezet en inspanningen gepleegd om de overlast te beëindigen en het gedrag van de groep te corrigeren. Tot op heden hebben deze maatregelen nog niet geleid tot het gewenste effect, waardoor nu een zwaarder middel dient te worden benut.

Omdat de beheersbaarheid van de handhaving van de openbare orde in het geding is, dient een specifiek op overlastplegers gericht verbod op groepsvorming te worden ingezet. Dit heeft primair tot doel de openbare orde in het gebied te herstellen en bewoners, bezoekers en ondernemers in het gebied het gevoel van veiligheid terug te geven. De gerichte handhaving op grond van artikel 2:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening heeft alleen betrekking op de nauwkeurig in beeld gebrachte veroorzakers van overlast. Hierdoor is het mogelijk om tegen het samenkomen door overlastplegers in dit gebied op te treden, waardoor op voorhand overlast voorkomen kan worden, alsmede meelopers niet de gelegenheid krijgen zich te laten meeslepen door de groep.

De gerichte handhaving ter voorkoming van groepsvorming door deze specifieke doelgroep maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen. De maatregel wordt geflankeerd door persoons- en gezinsgebonden trajecten op het gebied van hulpverlening en maatschappelijke begeleiding.

Voor het welslagen van deze maatregelen is het mijns inziens noodzakelijk dat in eerste instantie de openbare orde in het gebied zo snel als mogelijk wordt hersteld. De politie handelt overtredingen van het verbod af conform de vastgestelde handhavingsbeleidslijn en stemt het verbaliseringsbeleid nader af met het Openbaar Ministerie.

De in beeld gebrachte groep overlastplegers wordt voor inwerkingtreding van de maatregel een waarschuwingsbrief overhandigd met een kaart waarop is ingetekend waar zij voor de in het handhavingsbesluit bepaalde periode niet met meer dan twee personen mogen samenkomen. Overtreding leidt tot onmiddellijke strafrechtelijke handhaving. Bij de overhandiging van de waarschuwing worden de bij deze maatregel betrokken jongeren en hun ouders concreet geïnformeerd over begeleidingstrajecten door maatschappelijke instellingen.

Overige samenkomsten

Uiteraard geldt de gerichte handhaving ter voorkoming van groepsvorming niet voor normale vormen van samenkomen, bijvoorbeeld bij aanvang of uitgaan van scholen of van gebeds/kerkdiensten, mits dit binnen de daarvoor als redelijk te beschouwen tijd gebeurt. Het ‘rondhangen’ voorafgaand of na afloop van een dergelijke ‘normale’ vorm van samenkomen valt hier in ieder geval niet onder.

Gebied

Het gebied waar deze gerichte handhaving wordt ingezet, geldt voor alle straten gelegen in het winkelcentrum, en wordt begrensd door:

  • -

    Steentijdsingel tot aan water, inclusief rijbaan Steentijdsingel

  • -

    Steentijdsingel linksaf Laan van Hoornwijck langs gevellijn Piet Vink Centrum,

  • -

    Laan van Hoornwijck rechtsaf Plesmanlaan langs gevellijn Piet Vink Centrum,

  • -

    Plesmanlaan linksaf Frits Diepenlaan langs gevellijn woningen,

  • -

    Frits Diepenlaan linksaf langs voetpad Engelse Tuin. Het voetpad mag betreden worden;

(zie bijgevoegde kaart van het gebied)

Mocht blijken dat de groepen jongeren zich verplaatsen naar plaatsen buiten het nu vastgestelde gebied, dan zal overwogen worden om het beleid aan te passen door het gebied uit te breiden of te wijzigen.

Periode

Gedurende een periode van drie maanden zal intensief worden gehandhaafd.

Het verbod gaat in op 2 juli 2009 en eindigt op 2 oktober 2009.

Gelet op de ernst van de overlast en het feit dat deze al langere tijd en structureel in de buurt wordt ondervonden, acht ik een termijn van drie maanden redelijk. Na drie maanden dient de aanpak te worden geëvalueerd waarbij in ieder geval aan de orde moet komen hoe vaak de handhaving is ingezet, wat de resultaten hiervan zijn en hoe de bewoners eventuele effecten merken. Op basis van deze evaluatie kan vervolgens worden beoordeeld of verbetering is opgetreden en of verlenging van de intensieve handhaving hier noodzakelijk is.

Tijd

Gebleken is dat de overlast zich op alle dagen van de week voordoet maar dat de door jongeren veroorzaakte overlast voornamelijk in de middag en de avond plaatsvindt. Daarom acht ik het redelijk dat de intensieve handhaving van het verbod op samenscholing plaatsvindt dagelijks tussen 12.00 uur en 02.00 uur.

Communicatie en voorlichting

Het beleid zal worden gepubliceerd op de gemeentelijke website. De doelgroep ontvangt tijdens een gesprek een waarschuwingsbrief en omdat het hier minderjarigen betreft worden de ouders eveneens per brief geïnformeerd en uitgenodigd voor dit gesprek. Bewoners en winkeliers worden via een persbericht door mij geïnformeerd.