Regeling vervallen per 06-08-2013

Mandaatbesluit 2010

Geldend van 07-12-2010 t/m 05-08-2013

Intitulé

Mandaatbesluit 2010

INHOUDSOPGAVE

  • 1.

    Inleiding

  • 2.

    Juridische en organisatorische aspecten

  • 3.

    Algemeen mandaatbesluit Achtkarspelen

Bijlage: Overzicht mandaatbesluiten per afdeling 1. INLEIDING

Het Algemeen Mandaatbesluit is laatstelijke (gewijzigd) vastgesteld op 27 november 2009. In verband met wijzigingen op gebied van regelgeving is het “overzicht (onder)mandaten” geactualiseerd.

Dit rapport bestaat uit de volgende onderdelen.

  • 1.

    Juridische en organisatorische aspecten.

  • 2.

    Algemeen mandaatbesluit.

  • 3.

    Overzicht (onder)mandaten.

2. JURIDISCHE EN ORGANISATORISCHE ASPECTEN

2.1 Begrippen delegatie en mandaat

Delegatie en mandaat zijn geregeld in hoofdstuk 10 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Delegatie

Onder delegatie wordt verstaan: het overdragen door een bestuursorgaan van zijn bevoegdheid tot het nemen van besluiten aan een ander die deze onder eigen verantwoordelijkheid uitoefent (art 10:13 Awb).

Met de woorden “onder eigen verantwoordelijkheid” wordt het verschil tussen delegatie en mandaat aangegeven: bij delegatie verliest het bestuursorgaan dat overdraagt zijn bevoegdheid en verantwoordelijkheid (zolang het delegatiebesluit in stand is), terwijl dat bij mandaat niet het geval is (zie hieronder).

Delegatie aan ondergeschikten is niet toegestaan (art. 10:14 Awb). Dit heeft te maken met het hiervoor genoemde karakter van delegatie dat de bevoegdheid onder eigen verantwoordelijkheid wordt uitgeoefend door degene die de bevoegdheid gedelegeerd krijgt. Dit verdraagt zich niet met een hiërarchische ondergeschiktheidrelatie.

Delegatie is slechts toegestaan als dit bij wettelijk voorschrift mogelijk is gemaakt (art. 10:15 Awb). De wetgever heeft een bevoegdheid immers niet voor niets aan een bepaald bestuursorgaan toebedeeld en moet daarom ook instemmen met een eventuele delegatiemogelijkheid.

Zo bepaalt artikel 156 van de Gemeentewet dat de raad aan B&W of een bestuurscommissie bevoegdheden van de raad kan overdragen, tenzij de aard van de bevoegdheid zich daartegen verzet. In datzelfde artikel is tegelijkertijd een aantal bevoegdheden opgenoemd die niet kunnen worden overgedragen, omdat de wetgever die kennelijk exclusief aan de raad wilde voorbehouden (bijvoorbeeld het vaststellen of wijzigen van de begroting).

Mandaat

Mandaat is de bevoegdheid om namens een bestuursorgaan besluiten te nemen (art. 10:1 Awb).

In tegenstelling tot delegatie blijft de mandaatgever bevoegd de gemandateerde bevoegdheid uit te oefenen. Dit is de kern van mandaat, dat immers een vertegenwoordigingsfiguur is.

Mandaat kan dus aan ondergeschikten worden verleend en zelfs aan personen of functies die niet vallen onder de verantwoordelijkheid van de mandaatgever.

Mandaat kan niet worden verleend als een wettelijk voorschrift dat bepaalt of als de aard van de bevoegdheid zich tegen de mandaatverlening verzet.

De Awb noemt een aantal gevallen waarbij mandaat niet mogelijk is (art. 10:3 Awb).

Wanneer de aard van een bevoegdheid zich tegen mandaat verzet is niet eenvoudig aan te geven. Meestal gaat het om zware bevoegdheden, die de wetgever om die reden uitdrukkelijk aan een bepaald bestuursorgaan heeft opgedragen.

De Awb maakt een onderscheid tussen afdoeningsmandaat en ondertekeningsmandaat.

Afdoeningsmandaat is het gewone mandaat zoals hiervoor omschreven: de gemandateerde neemt zelf het besluit namens het bestuursorgaan. Bij ondertekeningsmandaat neemt het bestuursorgaan zelf het besluit, alleen de schriftelijke afdoening en ondertekening daarvan gebeurt door een ander. Deze methode wordt gebruikt voor die gevallen waarin de wet mandaat niet toestaat, maar waarbij ter ontlasting van het bestuursorgaan de afdoening door ambtenaren plaatsvindt.

In onze gemeente is alleen sprake van afdoeningsmandaat.

2.2. Delegatie en dualisering

Een van de gevolgen van de dualiseringsoperatie is dat de bestuursbevoegdheden zoveel mogelijk bij het college van burgemeester en wethouders zijn neergelegd. Bestuursbevoegdheden zijn uitvoerende bevoegdheden, bevoegdheden tot het nemen van concrete beslissingen en de vaststelling van beleidsregels ter uitvoering van die bestuursbevoegdheden. Voorbeeld: de aan- en verkoop van een stuk grond.

In de oude situatie (voor 7 maart 2002) behoorde een aantal bestuursbevoegdheden (zoals bijvoorbeeld het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen) tot de bevoegdheden van de raad. Er was dan een delegatiebesluit nodig om deze bevoegdheden over te dragen aan het college.

De in de Gemeentewet opgenomen bestuursbevoegdheden zijn sinds 7 maart 2002 bij het college neergelegd, zodat de delegatiebesluiten van de raad die daarop betrekking hebben overbodig zijn geworden.

Voor de overdracht aan het college van de gemeentelijke bestuursbevoegdheden die bij bijzondere wet zijn opgedragen is op 8 maart 2006 de Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden in werking getreden. Vooruit lopend op de inwerkingtreding van de nieuwe wet zijn bij raadsbesluit van 24 april 2003 de in het toenmalig wetsontwerp genoemde bestuursbevoegdheden aan het college gedelegeerd.

2.3. Uitgangspunten verlening mandaat

In de Organisatieverordening Achtkarspelen is vastgelegd dat het algemeen beheer van de bestuursdienst berust bij de directeur/secretaris. De bevoegdheden van de afdelingsmanagers zijn afgeleid van die van de directeur/secretaris en daarom ligt het in de rede dat het mandaat voor de uitvoering van bestuursbevoegdheden door het bevoegde bestuursorgaan aan hem wordt verleend. Vervolgens kan de directeur/secretaris een of meer van de aan hem gemandateerde bevoegdheden ondermandateren aan een afdelingsmanager, die in overeenstemming met de directeur bevoegd is ondermandaat te verlenen aan de functie die de bevoegdheden feitelijk uitvoert.

De belangrijkste uitgangspunten waaronder mandaat wordt verleend luiden als volgt.

  • 1.

    Mandaat wordt verleend aan de directeur/secretaris . Deze is bevoegd tot het verlenen van ondermandaat aan een afdelingsmanager, die vervolgens bevoegd kan worden verklaard ondermandaat te verlenen aan de functie die de bevoegdheden feitelijk uitvoert.

  • 2.

    Bij mandatering wordt in beginsel de gehele uitvoering van de bevoegdheid gemandateerd, inclusief het toepassen van bestuursdwang/het opleggen van een dwangsom. Bij ondermandaat geldt dit beginsel niet, degene die ondermandaat verleent kan deze bevoegdheden aan zich houden, zoals het ook mogelijk is andere voorwaarden aan het ondermandaat te verbinden.

  • 3.

    In de volgende gevallen pleegt de gemandateerde eerst overleg met de directeur/secretaris (als eerste mandaathouder), die vervolgens beslist of het besluit door het college van B&W zelf moet worden genomen.

    • a.

      De te nemen beslissing wijkt af van bestaand beleid, richtlijnen of voorschriften.

    • b.

      Er bestaat het voornemen tot aanvulling of wijziging van het bestaand beleid, richtlijnen of voorschriften.

    • c.

      Uit de te nemen beslissing kunnen niet voorziene financiële of andere belangrijke consequenties voortvloeien.

    • d.

      Tijdens de voorbereiding van het besluit komt naar voren dat daartegen bezwaar of beroep zal worden ingesteld.

    • e.

      Tijdens de voorbereiding van het besluit komt naar voren dat de te nemen beslissing bestuurlijk of maatschappelijk gevoelig ligt.

  • 4.

    Indien een krachtens mandaat te nemen besluit het taakgebied raakt van een andere afdeling van de bestuursdienst, dan wordt dit besluit vooraf aan de manager van die afdeling voorgelegd.

Indien over het te nemen besluit geen overeenstemming kan worden bereikt tussen de betrokken afdelingen, dan wordt het voorgenomen besluit aan het directeur/secretaris voorgelegd. Deze neemt het besluit vervolgens zelf (krachtens mandaat) of beslist dat het besluit door het college van B&W moet worden genomen.

5.Alle mandaten en ondermandaten zijn vastgelegd in de bijlagen van het mandaatbesluit.

2.4. Bekendmaking

Mandaatbesluiten zijn besluiten in de zin van de Awb en werken dus pas nadat zij bekend zijn gemaakt. Omdat het voor de burgers als mogelijke belanghebbenden ook van belang is dat zij kennis kunnen nemen van de bevoegdheidverdeling binnen de gemeente, zal de vaststelling van het mandaatbesluit bekend moeten worden gemaakt op de gemeentelijke infopagina. Het besluit zelf zal ter inzage worden gelegd en op de gemeentelijke website worden geplaatst.

2.5. Actualisering

Het mandaatbesluit zal eenmaal per jaar worden geactualiseerd en voor zover nodig aangepast. Daarnaast is het mogelijk dat het door ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en organisatie noodzakelijk is tussentijdse wijzingen aan te brengen.

ALGEMEEN MANDAATBESLUIT ACHTKARSPELEN

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Achtkarspelen;

gelet op het bepaalde in Afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht;

gelezen het advies van de directeur/secretaris;

b e s l u i t e n

vast te stellen het volgende " Algemeen mandaatbesluit gemeente Achtkarspelen "

Artikel 1 Algemeen

  • 1. De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders kunnen met betrekking tot de hun toegedeelde bevoegdheden mandaat verlenen aan in specifieke mandaatbesluiten genoemde functies, voor zover in overeenstemming met de voorschriften genoemd in dit Algemeen mandaatbesluit.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde mandaten worden ín beginsel verleend aan de directeur/secretaris.

  • 3. De directeur/secretaris kan met betrekking tot de hem toegedeelde bevoegdheden mandaat verlenen aan in specifieke mandaatbesluiten genoemde functies, voor zover in overeenstemming met de voorschriften genoemd in dit Algemeen mandaatbesluit.

  • 4. De directeur/secretaris is bevoegd tot het verlenen van ondermandaat aan een afdelingsmanager, die vervolgens bevoegd kan worden verklaard weer ondermandaat te verlenen aan de functie die de bevoegdheden feitelijk uitvoert.

  • 5. Een krachtens mandaat respectievelijk ondermandaat te nemen besluit moet vooraf aan het college respectievelijk de directeur/secretaris worden voorgelegd indien:

  • a. het te nemen besluit afwijkt van bestaand(e) beleid, richtlijnen of voorschriften;

  • b. het voornemen bestaat tot aanvulling of wijziging van bestaand(e) beleid, richtlijnen of voorschriften;

  • c. uit het te nemen besluit niet voorziene financiële of andere belangrijke consequenties kunnen voortvloeien;

  • d. tijdens de voorbereiding van het besluit naar voren komt dat daartegen bezwaar of beroep zal worden ingesteld;

  • e. tijdens de voorbereiding van het besluit naar voren komt dat het te nemen besluit bestuurlijk of maatschappelijk gevoelig ligt.

  • 6. De directeur/secretaris beslist in de in het vijfde lid genoemde gevallen, indien sprake is van ondermandaat, of het besluit door het bestuursorgaan zelf wordt genomen.

    Toelichting

    Dit artikel geeft de belangrijkste (politieke) randvoorwaarden voor mandaatverlening. Alle bevoegdheden moeten in het licht van deze bepaling worden uitgeoefend.

Artikel 2 Onderlinge afstemming

  • 1. Indien een krachtens mandaat te nemen besluit het taakgebied raakt van een andere afdeling van de bestuursdienst, dan wordt dit besluit vooraf aan het hoofd van die afdeling voorgelegd.

  • 2. Indien over het te nemen besluit geen overeenstemming kan worden bereikt tussen de betrokken afdelingen, dan wordt het voorgenomen besluit aan voorgelegd aan de directeur/secretaris. Deze neemt het besluit vervolgens zelf (krachtens mandaat) of beslist dat het besluit door het bestuursorgaan zelf wordt genomen.

Artikel 3 Uitvoering

  • 1. Waar in mandaatbesluiten de uitvoering van bepaalde regelingen wordt opgedragen, wordt deze opgedragen in de ruimste zin des woords, voor zover niet anders aangegeven in het mandaatbesluit en met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 1 en 2.

  • 2. Onder uitvoering van een regeling wordt in ieder geval mede verstaan:

    • a.

      het toepassen van de (uitgebreide) openbare voorbereidingsprocedure op grond van de Algemene wet bestuursrecht;

    • b.

      het voeren van correspondentie in het kader van de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden.

      Toelichting

      Uitgangspunt is dat bevoegdheden ter uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden in algemene zin worden gemandateerd, steeds weer onder volledige verantwoordelijkheid van het betrokken bestuursorgaan. De in dit artikel genoemde bevoegdheden zijn niet limitatief bedoeld.

Artikel 4 Ondermandaat

  • 1. De directeur/secretaris is bevoegd tot het verlenen van ondermandaten aan afdelingsmanagers; de bepalingen van dit mandaatbesluit zijn daarop onverkort van toepassing.

  • 2. Afdelingsmanagers zijn in overeenstemming met de directeur/secretaris bevoegd ondermandaat te verlenen aan door hen aan te wijzen functies; de bepalingen van dit mandaatbesluit zijn daarop onverkort van toepassing.

  • 3. Verleende ondermandaten worden schriftelijk vastgelegd en opgenomen in een register dat ter inzage wordt gelegd in het gemeentehuis.

  • 4. De directeur/secretaris en de afdelingsmanagers blijven verantwoordelijk voor de in ondermandaat uitgeoefende bevoegdheden.

    Toelichting

    Bij het verlenen van ondermandaat is het de bedoeling dat een afdelingsmanager ondermandaat verleent aan de functie waar inhoudelijk het besluit wordt genomen. Dit laat onverlet het algemeen bestuursrechtelijk beginsel dat leidinggevenden met betrekking tot de uitoefening van de bevoegdheid instructies kunnen geven aan de functionaris die door middel van het ondermandaat bevoegd is geraakt.

    Verder moet bij het verlenen van ondermandaat worden gelet op eventueel noodzakelijke functiescheidingen.

Artikel 5 Bestuursdwang/dwangsom

Waar de uitvoering van bepalingen bij of krachtens wet, gemeentelijke verordening of andere regeling wordt gemandateerd, wordt daarmee ook de bevoegdheid tot het toepassen van bestuursdwang/opleggen dwangsom gemandateerd.

Toelichting

In dit artikel wordt uitdrukkelijk de mogelijkheid van toepassing van bestuursdwang/opleggen dwangsom aan de uitvoering gekoppeld. Hierbij geldt overigens des te meer dat een voornemen tot het toepassen van een dergelijke maatregel vooraf aan het bevoegde bestuursorgaan moet worden voorgelegd als er mogelijk politiek/bestuurlijke en/of budgettaire gevolgen zijn.

Artikel 6 Bekendmaking

Mandaatbesluiten en besluiten tot het verlenen van ondermandaat worden bekend gemaakt door middel van een publicatie op de gemeentelijke infopagina en worden ter inzage gelegd in het gemeentehuis.

Artikel 7 Slotbepaling

  • 1.

    Met de inwerkingtreding van dit besluit vervalt het mandaatbesluit vastgesteld bij besluit van 7 december 2009.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op de datum van tekening

Buitenpost, 14 december 2010

Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen,

de burgemeester, de secretaris,

TJ. Van der Zwan mr. E. van der Sluis

Verklaring gebruikte aanduidingen

A :Ambtenaar

AM :Afdelingsmanager

B :Burgemeester

BC :Brandweer commandant

B&W :Burgemeester en wethouders

CAK :Centraal Administratie Kantoor

Chef politieteams :Chefs van de politieteams in de basispolitiezorg van de politie

Fryslân

D :Directeur

Hulpofficier :Hulpofficier van justitie

Korpschef :Korpschef van politie Fryslân

RB :Rayonbeheerder

Sociale Recherche :Samenwerkingsverband Sociale Recherche onder het B&W

van Leeuwarden

TL :Teamleider

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Organisatiebrede mandaten

De hieronder vermelde mandaten gelden voor de afdelingsmanagers van ALLE afdelingen, uitsluitend met betrekking tot het onder hun verantwoordelijkheid werkend personeel, tenzij anders vermeld.

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Algemene bepalingen

Financiële verordening

Bevoegdheden nav art. 5 financiële verordening 2008 gemeente Achtkarspelen en obv regeling budgetbeheer

B&W

D

AM

TL/A/BC

Collectieve arbeidsvoor-

waardenrege-

ling/

Uitwerkings-

overeenkomst

(CAR/UWO)

Uitoefenen bevoegdheden college van B&W als genoemd in de CAR/UWO, met inachtneming van de hieronder genoemde uitzonderingen en met uitzondering van het vaststellen van regelingen en het stellen van nadere regels

B&W

D

AM

AM

Naam

regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Collectieve arbeidsvoor-waardenrege-ling/

Uitwerkings-

overeenkomst (CAR/UWO)

Mbt ambtenaren van de raadsgriffie:

Uitoefenen bevoegdheden college van B&W als genoemd in de CAR/UWO, met inachtneming van de hieronder genoemde uitzonderingen en met uitzondering van het vaststellen van regelingen en het stellen van nadere regels

Raad

Griffier

CAR/UWO

Reis- en verblijfskosten dienstreizen

B&W

D

AM

TL

Aanvang en wijziging arbeid

CAR/UWO

Aanstellen van afdelingsmanagers en teamleiders (art. 2:1 CAR/UWO)

B&W

D

D

D

Aanstelling uitsluitend overeenkomstig goedgekeurd formatieplan

CAR/UWO

Aanstellen medewerkers, met uitzondering van afdelingsmanagers en teamleiders (art. 2:1 CAR/UWO)

B&W

D

AM

AM

Aanstelling uitsluitend overeenkomstig goedgekeurd formatieplan.

Naam

regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

CAR/UWO

Mbt ambtenaren van de raadsgriffie:

aanstellen van medewerkers dan wel sluiten van arbeidsovereenkomsten (art. 2.1,art. 2.5 en art. 2.5.1 CAR/UWO)

Raad

Griffier

Uitsluitend overeenkomstig door presidium goedgekeurd formatieplan voor de griffie

CAR/UWO

Sluiten en beëindigen arbeidsovereenkomst (art. 2:5 t/m 2:5:1 CAR/UWO)

B&W

D

AM

AM

Uitsluitend overeenkomstig goedgekeurd formatieplan

CAR/UWO

Plicht tot aanvaarden andere betrekking (art. 15:1:10 CAR/UWO)

B&W

D

D

CAR/UWO

Verbod betreden arbeidsterrein (art. 15:1:19 CAR/UWO)

B&W

D

D

CAR/UWO

Aanvaarden andere werkzaamheden (art. 15:1:11 CAR/UWO

B&W

D

D

Bezoldiging

Bezoldigings- verordening

Besluiten op grond van de Bezoldigingsverordening 2008

B&W

D

AM

AM

Met uitzondering van het stellen van nadere regels. Toekennen persoonlijke toelage (art. 12): D

CAR/UWO

Besluiten inzake uitkering FLO (hfdst. 9 CAR/UWO)

B&W

D

D

Naam

regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

CAR/UWO

Besluiten op grond van de FPU Gemeenten (hoofdstuk 5a CAR/UWO)

B&W

D

D

Met uitzondering van art. 5a:7 (lokaal beleid)

Regeling functiebeschrij-ving en waardering

Besluiten op grond van de Regeling functiebeschrijving en –waardering

B&W

D

D

CAR/UWO

Toekennen persoonlijke toelage (art. 3:7:8 CAR/UWO)

B&W

D

AM

D

CAR/UWO

Toekenning bijzondere beloning wegens bijzondere prestaties (art. 15:1:28 CAR/UWO)

B&W

D

D

Aanspraken bij ongeschiktheid wegens ziekte of gebrek

CAR/UWO

Aanspraken bij ongeschiktheid wegens ziekte of gebrek (hfdst. 7 CAR/UWO)

B&W

D

D

CAR/UWO

Toekennen overlijdensuitkering (art. 8:16:2 CAR/UWO)

B&W

D

D

CAR/UWO

Verplichting tot vergoeding van schade (art. 15:1:12 CAR/UWO)

B&W

D

D

Naam

regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

CAR/UWO

Vergoeding aan ambtenaar schade (art. 15:1:23 CAR/UWO)

B&W

D

D

CAR/UWO

Besluiten inzake suppletie (hfdst. 11a CAR/UWO)

B&W

D

D

Mandaat geldt niet voor het stellen van nadere regels

Verhaalswet ongevallen ambtenaren

Uitvoering verhaalswet ongevallen ambtenaren

B&W

D

AM

Ondermandaat wordt verleend aan hoofd bedrijfsvoering

Ontslag

CAR/UWO

Ontslag en schorsing ambtenaren (hfdst. 8 CAR/UWO) op eigen verzoek

B&W

D

AM

D/AM

Schorsing en ontslag anders dan op eigen verzoek: D

CAR/UWO

Mbt ambtenaren van de raadsgriffie:

ontslag en schorsing ambtenaren (hfdst. 8 CAR/UWO) anders dan op eigen verzoek

Raad

Griffier

Uitsluitend na voorafgaande toestemming van het presidium

Disciplinaire straffen

CAR/UWO

Besluiten inzake uitkeringsregelingen bij ontslag (Hoofdstuk 11 CAR/UWO)

B&W

D

Naam

regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

CAR/UWO

Besluiten inzake disciplinaire straffen (hoofdstuk 16 CAR/UWO)

B&W

D

AM

D

Klachten

Algemene wet bestuursrecht

Behandeling van klachten, (hfdst 9 Algemene wet bestuursrecht)

B&W

D

D

Mandaat geldt voor de behandeling van klachten over gedragingen van de personen werkzaam onder verantwoordelijkheid van de directeur.

Algemene wet bestuursrecht

Algemene wet bestuursrecht

Bezwaarschrift, schriftelijke bevestiging ontvangst (art. 6:14, lid 1 Algemene wet bestuursrecht)

B&W/B

D

AM

A

A

Algemene wet bestuursrecht

Bezwaarschrift, stellen termijn voor herstellen verzuim (art. 6:6 Algemene wet bestuursrecht)

B&W/B

D

AM

A

A

Algemene wet bestuursrecht

Bezwaarschrift, doorzenden (art. 6:15 Algemene wet bestuursrecht)

B&W/B

D

AM

A

A

Naam

regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Algemene wet bestuursrecht

Bezwaarschrift, verdagen van de beslissing op bezwaar voor ten hoogste zes weken (art. 7:10 Algemene wet bestuursrecht)

B&W/B

D

AM

A

A

Algemene wet bestuursrecht

Indienen verweerschrift namens verwerend orgaan bij de adviescommissie bezwaarschriften ex art. 7:13 Algemene wet bestuursrecht

B&W/B

D

AM

AM

Mandaat geldt alleen als conclusie verweerschrift niet afwijkt van beschikking waartegen bezwaar wordt ingediend. Mandaat geldt voor alle afdelingsmanagers.

Algemene wet bestuursrecht

Verzending van op de zaak betrekking hebbende stukken en het indienen van een verweerschrift, beantwoording vragen in beroepsprocedure namens verwerend orgaan bij de gerechtelijke instantie en het verzoeken om uitstel (art. 8:42 Algemene wet bestuursrecht jo art. 39 Wet op de Raad van State)

B&W/B

D

AM

AM

Naam

regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Algemene wet bestuursrecht

Beschikkingen dwangsom bij niet tijdig beslissen (art. 4:18 Algemene wet bestuursrecht)

B&W/B

D

AM

AM

Wet openbaarheid bestuur

Wet openbaarheid

bestuur (Wob)

Afhandelen van verzoeken gebaseerd op de Wob

B&W/B

D

AM

AM

Mandaat geldt niet bij politiek gevoelige zaken

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Concernstaf

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wet op tijdelijk huisverbod

Tenuitvoerleggen huisverbod op grond van de wet op tijdelijk huisverbod

B

Hulp officier

Convenant geïntegreerde decentrale aanpak van de georganiseerde criminaliteit

Informatieverstrekking en de privacytoetsing in verband met deelname van de gemeentelijke diensten in het lokale team

B

A

A

Met Ambtenaar wordt bedoeld:

-de ambtenaren integrale veiligheid ten behoeve van de informatieverstrekking en

-de juridisch adviseurs van de afdeling bedrijfsvoering en

-de juridisch controller ten behoeve van de juridische toetsing en de integriteit van de verstrekte informatie

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Beheer

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Aanbestedings

richtlijnen

Het houden van aanbestedingen ter uitvoering van openbare werken waartoe door de bevoegde bestuursorganen is besloten en het gunnen daarvan

B&W

D

AM

AM

Mandaat omvat openbare, niet-openbare en Europese aanbestedingen

Aanbestedings

richtlijnen

Het (laten) uitvoeren van de aanbestede werken en het verlenen van opdrachten ter uitvoering van deze werken aan derden

B&W

D

AM

TL

AM/TL

Idem

Aanbestedings

richtlijnen

Aanbestedingen; uitzonderingssituaties op

B&W

D

AM

AM

Aansprakelijkstelling door de gemeente van derden wegens door de gemeente geleden schade aan gemeente-eigendommen

B&W

D

AM

TL

AM/TL

Groenvoorzieningen c.q. -stroken, beoordelen of deze verkocht kunnen worden of in gemeentelijk beheer moeten blijven

B&W

D

AM

TL

AM/TL

Afvalstoffen verordening

Huishoudelijke afvalstoffen, verlenen inzamelvergunning ogv art. 11 van de Afvalstoffenverordening

B&W

D

AM

TL

AM/TL

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Beheer

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Afvalstoffen

verordening

Huishoudelijke afvalstoffen, vaststellen dagen en tijden voor aanbieding op grond van art. 11 Afvalstoffenverordening

B&W

D

AM

TL

AM/TL

Algemene plaatselijke verordening

Leidingen in gemeentegrond, verlenen vergunning voor het leggen van (art. 2.11 APV)

B&W

D

AM

TL

TL

Telecommuni-catieverorde-ning

Het uitoefenen van bevoegdheden van B&W als genoemd in de telecommunicatieverordening gemeente Achtkarspelen 1999

B&W

D

AM

TL

TL

Geldt niet voor het stellen van nadere regels

Telecommuni-catiewet

Verlenen van instemming voor het uitvoeren van werkzaamheden in verband met de aanleg en instandhouding van kabels (art. 5.2, telecommunicatiewet)

B&W

D

AM

TL

TL

Algemene plaatselijke verordening

Uitweg, verlenen vergunning voor het maken en veranderen van een + het aangaan van de daarbij behorende overeenkomsten (art. 2.12 APV)

B&W

D

AM

TL

TL

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Beheer

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste onder-mandaat aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

Verkeersmaatregelen, bevoegdheid tot het nemen van tijdelijke (art. 17 WVW 1994, juncto art. 34 BABW)

B&W

D

AM

TL

TL

Algemene plaatselijke verordening

Weg, verlenen vergunning voor het aanleggen, beschadigen en veranderen van een (art. 2.11 APV)

B&W

D

AM

TL

TL

Afvalstoffen verordening

Weg, verlenen ontheffing voor het verontreinigen van de weg en van terreinen (art. 16)

B&W

D

AM

TL

TL

Wetboek van Strafrecht en Strafvordering

Aangifte bij het Openbaar Ministerie van strafbare feiten met betrekking tot de Openbare Ruimte

B&W

D

AM

TL/RB

TL/RB

Wegenwet

Wegen, toezicht op goede staat van (wanneer onderhoudsplicht openbare weg bij particulier berust - art. 16 Wegenwet)

B&W

D

AM

TL

TL

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Bedrijfsvoering

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-

mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Invorderingswet en Algemene Wet inzake Rijksbelastingen

Oninbaar verklaren vorderingen tot een maximum van € 5.000,-

B&W

D

AM

TL

TL/A

Gemeentewet

Afsluiten van moedercontracten met banken in het kader van de uitvoering van de bedrijfsvoering

B&W

Het betreft algemene contracten tussen banken en de gemeente

Wet Fido en art. 160, lid 1, sub e Gemeentewet

Het uitzetten van geld via callgeld, deposito en spaarrekening

B&W

D

TL

A

TL

Wet Fido en art. 160, lid 1, sub e Gemeentewet

Het aantrekken van geld via callgeld of kasgeld

B&W

D

TL

A

TL

Wet Fido en art. 160, lid 1, sub e Gemeentewet

Betalingsopdrachten voorbereiden en versturen

B&W

D

TL

A

A

Tweede ondermandaat aan medewerker van het team FAB, ondertekening is door medewerker van het team FB

Wet Fido en art. 160, lid 1, sub e Gemeentewet

Bankrekeningen openen/sluiten/wijzigen

B

D

TL

A

B

Wet Fido en art. 160, lid 1, sub e Gemeentewet

Bankcondities en tarieven afspreken

B&W

D

AM

A

AM

Wet Fido en art. 160, lid 1, sub e Gemeentewet

Het afsluiten van kredietfaciliteiten

B&W

D

AM

A

AM

Wet Fido en art. 160, lid 1, sub e Gemeentewet

Het aantrekken van gelden via onderhandse leningen en Medium Term Notes

B&W

D

AM

A

AM

Vooraf is er schriftelijke goedkeuring vereist van de portefeuillehouder

Wet Fido en art. 160, lid 1, sub e Gemeentewet

Het uitzetten van gelden via (staats-) obligaties, onderhandse geldleningen

B&W

D

AM

A

AM

Vooraf is er schriftelijke goedkeuring vereist van de portefeuillehouder

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Dienstverlening

Naam regeling

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-manaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Archiefwet 1995 en archiefveror-dening

Beheer gemeentelijke archiefbewaarplaats (art. 32, lid 1 Archiefwet 1995 jo. Hoofdstuk II Archiefverordening Achtkarspelen 2006, uitgezonderd artikel 6)

B&W/D

D

AM

AM

Archief verordening

Toezicht op het beheer van archiefbescheiden die niet zijn overgebracht naar de archiefbewaarplaats (hoofdstuk III Archiefverordening Achtkarspelen 2006)

D

AM

AM

Wet gemeentelijke basisadmini- stratie persoonsge- gevens

Bevoegdheden B&W als genoemd in hfdst. 2 (bijhouding van de basisadministratie), hfdst. 3 (verstrekking van gegevens uit de basisadministratie) en hfdst. 4 (vestigingsregister), Besluit GBA en Regeling GBAWet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA),

B&W

D

AM

A

A

Ondermandaat aan A geldt alleen voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Paspoortwet en paspoort

Uitvoerings-

Regeling

Bevoegdheden burgemeester als genoemd in de Paspoortwet en Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001

B

D

AM

A

A

Idem

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Dienstverlening

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-manaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wegen-

verkeerswet

Bevoegdheden burgemeester als genoemd in Wegenverkeerswet 1994, hfdst. VI, §v 4 (aanvragen rijbewijzen), § 5 (afgifte rijbewijzen) en § 7 (verlies van geldigheid)

B

D

AM

A

A

Idem

Kieswet

Uitoefening bevoegdheden burgemeester als genoemd in Kieswet, art. K4 (kiezerspas) en hfdst L, § 2 (volmacht), B 5 (kennisgeving uitsluiting kiesrecht)

B

D

AM

A

A

Idem

Besluit verkrijging en verlies Nederlander

schap

Bevoegdheden burgemeester als bedoeld in het Besluit verkrijging en verlies Nederlanderschap, (uitreksel omtrent bezit Nederlanderschap en optieverklaringen)

B

D

AM

A

A

Idem

Wet justitiële en strafvorder

lijke gegevens

Uitoefening bevoegdheden als genoemd in de artikelen 30 en 31 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens, titel 1, afd. 5 (verklaring omtrent het gedrag)

B

D

AM

A

A

Idem

Burgerlijk wetboek 1

Burgerlijk wetboek, boek 1, art. 19e , lid 5 (geboorteaangifte als aangifteplichtige of -bevoegde ontbreekt), art. 19h, lid 3 (aangifte overlijden als aangifteplichtige of -bevoegde ontbreekt)

B

D

ÀM

AM/TL

Wet op de lijkbezorging en Besluit op de lijkbezorging

Uitoefening bevoegdheden burgemeester als genoemd in Wet op de lijkbezorging en Besluit op de lijkbezorging

B

D

AM/TL

AM/TL

Wet BAG

Het beheren van de basisregistraties adressen en gebouwen

B&W

D

AM

A

A

Ondermandaat aan A geldt voor door AM met name aangewezen functies

Wet BAG

Het opstellen van ambtelijke verklaringen in daartoe krachtens de Wet BAG aangewezen gevallen, behalve het opmaken van schriftelijke verklaringen strekkende tot het signaleren van wijzigingen in de feitelijke situatie die van invloed zijn op de gebouwenregistratie en die niet in een ander krachtens de Wet BAG aangewezen brondocument zijn opgenomen

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het toetsen van (overige) brondocumenten aan de vereisten voor inschrijving ingevolge artikel 11 van de Wet BAG

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het uitgeven van inschrijfnummers en identificatienummers

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het op grond van het bepaalde in artikel 10, tweede lid, van de Wet BAG inschrijven van de in of op grond van artikel 10, eerste lid, van de Wet BAG aangewezen brondocumenten in het adressenregister dan wel het gebouwenregister

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het ingevolge artikel 9 van de Wet BAG verzorgen van een zodanige opzet van het adressenregister en het gebouwenregister, dat de inhoud daarvan duurzaam kan worden bewaard en te allen tijde binnen een redelijke termijn raadpleegbaar en beschikbaar is

B&W

D

AM

A

A

Idem

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Dienstverlening

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-manaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wet BAG

Het ingevolge artikel 14 van de Wet BAG zorg dragen voor een goede beschikbaarheid, werking en beveiliging van de adressenregistratie respectievelijk de gebouwenregistratie

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het op basis van de brondocumenten opnemen van gegevens in de adressenregistratie en de gebouwenregistratie overeenkomstig de

voorschriften uit de artikelen 14A en 15 van de Wet BAG

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het ontvangen, doorgeleiden en afhandelen van meldingen zoals bedoeld in artikel 37 en verzoeken zoals bedoeld in artikel 38 van de Wet BAG, inclusief de verwerking daarvan zoals bedoeld in de artikelen 31, 39, 40 en 41 van de Wet BAG

B&W

D

AM

A

A

Idem

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Dienstverlening

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-manaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wet BAG

Het onderhouden dan wel doen onderhouden van het berichtenverkeer met de Landelijke Voorziening basisregistraties adressen en gebouwen zoals bedoeld in artikel 31 van de Wet BAG

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het op verzoekaan een ieder verlenen van inzage in het adressenregister, het gebouwenregister, de adressenregistratie en de gebouwenregistratie, alsmede het aan eenieder verstrekken van de in de adressenregistratie respectievelijk de gebouwenregistratie opgenomen gegevens zoals bedoeld in artikel 32, eerste lid, onder a, van de Wet BAG

B&W

D

AM

A

A

Idem

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Dienstverlening

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-manaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wet BAG

Het bevorderen van de nakoming van de gemeentelijke verplichtingen in het kader van de Wet BAG, met inbegrip van de inrichting van de processen, de conformiteit van het gebruikte informatiesysteem en de beveiligingsmaatregelen alsmede het rapporteren over die nakoming daarvan aan burgemeester en wethouders

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het vaststellen van de definitieve geometrie van panden en verblijfsobjecten als bedoeld in artikel 7 van de Wet BAG

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het vaststellen van de definitieve geometrie van panden en verblijfsobjecten als bedoeld in artikel 7 van de Wet BAG

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG

Het opmaken van een proces-verbaal van constatering van een situatie zoals bedoeld in artikel 10, eerste lid, onder b, van de Wet BAG

B&W

D

AM

A

A

Idem

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Dienstverlening

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-manaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wet BAG

Het opmaken van schriftelijke verklaringen strekkende tot het signaleren van wijzigingen in de

feitelijke situatie die van invloed zijn op de gebouwenregistratie en die niet in een ander krachtens de Wet BAG aangewezen brondocument zijn opgenomen

B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG en

Verordening naamgeving en nummering

Het nemen van besluiten tot het toekennen van nummeraanduidingen aan adresseerbare objecten

Na delegatie B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG en

Verordening naamgeving en nummering

Het nemen van besluiten tot het wijzigen of intrekken van nummeraanduidingen van objecten

Na delegatie B&W

D

AM

A

A

Idem

Wet BAG en

Verordening naamgeving en nummering

Het nemen van besluiten tot het vaststellen, wijzigen of intrekken van een standplaats

Na delegatie B&W

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Dienstverlening

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-manaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wet BAG en

Verordening naamgeving en nummering

Het nemen van besluiten tot het vaststellen, wijzigen of intrekken van een ligplaats

Na delegatie B&W

Wet BAG en

Verordening naamgeving en nummering

Het nemen van besluiten tot het vaststellen van de afbakening van panden, verblijfsobjecten, standplaatsen en ligplaatsen

Na delegatie B&W

D

AM

A

A

Idem

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling Ruimte, Ontwikkeling en realisatie

Naam regelgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-

mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Civiele techniek

Aanbeste- dingsregeling

Het houden van aanbestedingen ter uitvoering van openbare werken en het gunnen waartoe door bevoegde bestuursorganen is besloten

B&W

D

AM

AM

Mandaat omvat openbare, niet-openbare en Europese aanbestedingen

Aanbeste- dingsregeling

Het (laten) uitvoeren van de aanbestede werken en het verlenen van opdrachten ter uitvoering van deze werken aan derden

B&W

D

AM

AM

Idem

Vastgoed

Verkoop groenvoorzieningen en/of groenstroken

B&W

D

AM

TL

TL

Uitvoering cf. vastgesteld beleid

Gemeentewet

vertegenwoordiging gemeente bij de juridische levering van (art. 171 Gemeentewet) grond

B

A

A

Volmacht is verleend aan G. Hoekstra, G. de Boer, W.J. Camfferman & T.A. Rijpkema

Flora- en faunawet

Verhuur genot van jacht (art. 34 Flora- en faunawet)

B&W/B

D

AM

TL

TL

Mandaat omvat tevens volmacht burgemeester tot ondertekening overeenkomst

Subsidies ter bevordering van aanleg van glasvezel op bedrijventerreinen

B&W

AM

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Ruimte, Toetsing en vergunningen

Naam regeling

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Mandaat m.b.t. toezicht bij genoemde regelingen is verleend aan Teamleider toezicht/handhaving gemeente Kollumerland c.a.

Bijzondere wetten/APV

Algemene plaatselijke verordening

Besluiten inzake vergunningen en ontheffingen als bedoeld in de Algemene Plaatselijke Verordening Achtkarspelen (APV)

B&W

D

AM

TL

TL

Mandaat geldt niet voor het doen van aanwijzingen en het stellen van nadere regels.

Besluit inricht. en gebruik niet aangewezen luchtvaart-terreinen

Besluiten inzake verklaring van geen bezwaar tot het (doen) opstijgen van een Ballon (art. 10, lid 2 Besluit inrichting en gebruik niet aangewezen luchtvaartterreinen)

B

D

AM

TL

TL

Drank- en Horecawet

Besluiten inzake ontheffing voor bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard, (art. 35 Drank- en Horecawet)

B

D

AM

TL

TL

Besluit inrichting en gebruik niet aangewezen luchtvaart-terreinen

Besluiten inzake verklaring van geen bezwaar voor het gebruik van een terrein als heliterrein (art. 5, lid 6 Besluit inrichting en gebruik niet aangewezen luchtvaartterreinen)

B

D

AM

TL

TL

Drank- en Horecawet

Besluiten inzake vergunning tot het uitoefenen van een horecabedrijf of slijtersbedrijf (art. 3 Drank- en Horecawet), alsmede het verbinden van voorschriften of beperkingen aan de vergunning (art. 4 Drank- en Horecawet)

B&W

D

AM

TL

TL

Gemeentewet

Het sluiten van huurovereenkomsten met betrekking tot standplaatsen (art. 160, lid 1, sub e Gemeentewet)

B&W

D

AM

TL

TL

Wet op de kansspelen

Besluiten inzake vergunning tot het houden van een kansspel (Art. 3 Wet op de kansspelen)

B&W

D

AM

TL

TL

Wet op de kansspelen

Besluiten inzake verbieden bijeenkomst en ontheffing klein kansspel (art. 7c Wet op de kansspelen juncto Regeling kleine kansspelen Achtkarspelen)

B&W

D

AM

TL

TL

Marktveror- dening

Besluiten op grond van de Marktverordening Achtkarspelen 2009, (weekmarkten)

B&W

D

AM

TL

TL

Mandaat geldt niet voor het stellen van nadere regels.

Wet op de kansspelen

Besluiten inzake vergunning tot het hebben van speelautomaten (titel Va, § 2 Wet op de kansspelen)

B

D

AM

TL

TL

Besl. admin. bepalingen inzake het wegverkeer

Besluiten inzake tijdelijke verkeersmaatregelen (in kader van evenementen, art. 12 BABW)

B&W

D

AM

TL

TL

Gemeenteweten BABW

Aanstellen van verkeersregelaars, (art. 177 lid 1 Gemeentewet juncto art. 56 BABW)

B

Korps-chef

Chef politie-teams

Vuurwerk besluit

Toestemming ontbranden professioneel vuurwerk (art. 3.3.4., lid 5 Vuurwerkbesluit)

B

D

AM

TL

TL

Wegen- verkeerwet

Besluiten inzake ontheffingen ten behoeve van wedstrijden op de weg met voertuigen (art. 10 juncto art.148, lid 1, sub b Wegenverkeerswet 1994)

B&W

D

AM

TL

TL

Wegen-

verkeerswet

Verlenen ontheffing voor exceptioneel transport (art 149 Wegenverkeerswet)

B&W

D

Dienst Weg-verkeer

(RDW)

per 01-01-2011

Winkeltijden verordening

Besluiten op grond van de Verordening Winkeltijden Achtkarspelen 1996

B&W

D

AM

TL

TL

Zondagswet

Besluiten inzake ontheffingen als bedoeld in artikel 3, lid 3 van de zondagswet

B

D

AM

TL

TL

Brandbeveili-gingsverorde-ning

Uitoefening bevoegdheden B&W genoemd in de brandbeveiligingsverordening

B&W

D

TL

Bij uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid dient advies te worden ingewonnen bij de brandweer

Bouwen en wonen

Woningwet

Aanschrijvingen, uitoefenen van de bevoegdheden van B&W genoemd in Hoofdstuk II, III, VI Woningwet

B&W

D

AM

TL

TL

Bouwbesluit

Verlenen ontheffingen als bedoeld in art. 1.11 Bouwbesluit

B&W

D

AM

TL

TL

Woningwet

Besluiten inzake bouwvergunningen als genoemd in Hoofdstuk IV, Afdeling 1 van de Woningwet

B&W

D

AM

TL

TL

Bouwver ordening

Uitoefenen bevoegdheden B&W genoemd in de gemeentelijke bouwverordening 2007

B&W

D

AM

TL

TL

Met uitzondering van art. 9.3, lid 1 (doen voorstel aan raad inzake benoeming leden Welstandscommissie)

Gebruiks-besluit

Uitvoering paragraaf 2.12 (Gebruiksmelding)

B&W

BC NOF

Verordening tav huis- nummering

Uitvoering van naamgeving en Huisnummering (verordening tav huisnummering 2008)

B&W

D

AM

TL

Woningwet

Aanschrijven en uitoefenen bevoegdheden B&W, (hoofdstuk VI, afdeling 2 gemeentelijke bouw- en woningtoezicht)

B&W

D

AM

TL

Monumenten

Monumenten

wet

Uitoefenen bevoegdheden B&W genoemd in Hoofdstuk II, paragraaf 2 (Vergunningen tot wijziging, afbraak of verwijdering) monumentenwet

B&W

D

AM

TL

TL

Milieu

Wet Milieubeheer

Uitoefenen bevoegdheden B&W genoemd in Hoofdstuk 8, Titel 8.1. (Vergunningen) en 8.2 (Algemene regels) en Hoofdstuk 10, art. 10.2, eerste lid jo. art. 10.63, tweede lid (verbranden snoeihout) Wet milieubeheer

B&W

D

AM

TL

TL

Wet bodembe- scherming

Uitoefenen bevoegdheden B&W en burgemeester genoemd in hfdst. IV Wet bodembescherming

B&W

D

AM

TL

TL

Wet Geluidhinder

Toekenning van een hogere waarde als bedoeld in de artikelen 83 en 100a van de Wet Geluidhinder

B&W

D

AM

TL

TL

Ruimtelijke ordening

Wet ruimtelijke ordening

Aanlegvergunningen, besluiten inzake aanleg-vergunningen als bedoeld in artikel 3.16 van de Wet ruimtelijke ordening

B&W

D

AM

TL

TL

Wro

Ontheffingen, als bedoeld in artikel 3.6 lid 1 sub c en d, artikel 3.22 en artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening

B&W

D

AM

TL

TL

Wro

Aangaan overeenkomsten verhalen planschadekosten als bedoeld in artikel 6.4 sub a van de Wet ruimtelijke ordening

B&W

D

AM

TL

TL

Model-Procedure verordening voor advisering tegemoetko-ming planschade

Verlenen opdracht aan adviseur of adviescommissie als bedoeld in artikel 2 van de Model-Procedure verordening voor advisering tegemoetkoming in planschade

B&W

D

AM

TL

Model-Procedure verordening

Aanwijzen adviseur of adviescommissie als bedoeld in artikel 3 van de Model-Procedure verordening

B&W

D

AM

TL

Besluit ruimtelijke ordening

Het waarmerken van digitale ruimtelijke plannen/besluiten ten behoeve van het elektronisch beschikbaar stellen als bedoeld in artikel 1.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening

B&W

D

AM

TL/A

TL/A

Model-Procedure verordening

Het nemen van beslissingen op een verzoek om wraking van een adviseur of adviescommissie als bedoeld in artikel 5 lid 3 van de Model-Procedure verordening voor advisering tegemoetkoming in planschade

B&W

D

AM

TL

Landschapbeheer

Bomen- verordening

Uitoefenen bevoegdheden B&W genoemd in de Bomenverordening 1996

B&W

D

AM

TL

TL

Met uitzondering van art. 17 (monumentale bomen) en art. 18 (bomenfonds)

Bijzondere wet

Algemene wet bestuursrecht

Afgeven machtiging tot het binnentreden van een woning (art. 125 Gemeentewet, art. 5:27 Algemene wet bestuursrecht en art. 2 Algemene wet op het binnentreden)

B&W

B

B

Mandaat geldt ook voor locoburgemeesters; kan worden gebruikt bij alle gevallen van bestuursdwang, ook door andere afdelingen

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

Hfdst 2

Vergunningen alle activiteiten, conform hoofdstuk 2 Wabo

B&W

D

AM

TL

TL

Hfdst 5

Toezicht en handhaving, conform hoofdstuk 5 Wabo

B&W

D

AM

TL

TL

Alsmede voor de bezoekbevestiging en eerste aanschrijving

TL R. Fonk en AM B.J. Kram in dienst bij gemeente Kollumerland c.a.

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Samenleving

Naam regeling

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

Orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-

mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Cultuur, samenlevingszaken en gezondheidszorg

Wet kinderopvang

uitoefening bevoegdheden B&W m.b.t. register kinderopvang (art. 46 Wet kinderopvang) en het geven van schriftelijke aanwijzingen (art. 65, lid 1 en 2 Wet kinderopvang) aan kindercentra en gastouderbureaus

B&W

D

AM

A

A

Deelverorde- ning samen- leving

Uitoefening bevoegdheden B&W als genoemd in de Deelverordening Samenleving

B&W

D

AM

A

A

Geldt niet voor vaststellen beleidsregels en besluiten bij onvoorziene omstandigheden (art. 5.1)

Algemene subsidiever-ordening

Verlenen subsidies (art. 6 Algemene subsidieverordening Achtkarspelen 2001)

B&W

D

AM

A

A

Algemene subsidiever-ordening

Vaststellen subsidies (art. 11 lid 3 Algemene subsidieverordening Achtkarspelen 2001)

B&W

D

AM

A

A

Regeling investeringen in groot onderhoud voor

dorpshuizen

Verlenen subsidie ten behoeve van groot onderhoud van dorpshuizen

B&W

D

AM

A

A

Onderwijs

Integraal huisvestings-

Plan

Besluiten ter uitvoering van het integraal Huisvestingsplan

B&W

D

AM

A

A

Plan gaat over 2009-2012

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2008

Besluiten inzake voorzieningen in huisvesting voor het onderwijs

B&W

D

AM

A

A

Verordening Leerlingen

vervoer

Leerlingenvervoer, uitoefening bevoegdheden B&W genoemd in de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Achtkarspelen 2006

B&W

D

AM

A

A

Geldt niet voor art. 28 (beslissing gevallen waarin de regeling niet voorziet) en art. 29 (afwijken van bepalingen)

Integraal huisvestings- plan

Besluiten ter uitvoering van onderwijshuisvesting obv het vastgestelde integraal huisvestingsplan

B&W

D

AM

A

A

Onderwijs achterstan- denbeleid

Verdeling van de rijksmiddelen op grond van onderwijsachterstanden beleid (OAB)

B&W

D

AM

A

A

Betreft periode 2007-2011

De nieuwe wet schrijft voor dat beleid meer gericht wordt op het werken met schakelklassen en/of voor- en vroegschoolse educatie (VVE).

De gemeentelijke beleidsnota “Zo werkt het” (2007) beschrijft de verdeling van de hiertoe geoormerkte rijksmiddelen.

Leerplichtwet

Besluiten op grond van de Leerplichtwet

B&W

D

AM

A

A

Met A wordt bedoeld de gemeentelijke leerplicht-ambtenaar

Openbare orde en rampen

Wijzigen draaiboeken rampenplan

B&W

D

AM

AM

Sport en accommodaties

Afrekening sporthalkantines

B&W

D

AM

A

A

Verpachting en ingebruikgeving gemeentelijke, sporthallen, gymlokalen, sportterreinen, oefenhoeken

B&W

D

AM

A

A

Verhuur sport- en spel uitleen

B&W

D

AM

A

A

Uitvoering besluiten inzake welzijnsaccommodaties

B&W

D

AM

A

A

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Werk, inkomen en zorg

Naam regeling

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

Orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-

mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Werk en bijstand

Wet werk en bijstand

Uitoefening bevoegdheden B&W genoemd in de Wet werk en bijstand

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Wet werk en bijstand

Beslissingen omtrent een bijstandsaanvraag en heronderzoek als genoemd in het Plan kwaliteitstoetsing

B&W

D

AM

A

A

Wet Investeren in Jongeren

Uitoefening bevoegdheden B&W genoemd in de Wet Investeren in Jongeren

B&W

D

AM

A

A

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeids ongeschikte werkloze werknemers

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Werk, inkomen en zorg

Naam regeling

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

Orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-

mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidson-

geschikte gewezen zelfstandigen

Uitoefening bevoegdheden B&W genoemd in de IOAZ

B&W

Gemandateerd aan B&W Leeuwarden (besluit 8-2-2005)

Besluit Bijstandver-

leningzelfstandigen

Uitoefening bevoegdheden B&W genoemd in het Besluit Bijstandverlening zelfstandigen 2004

B&W

Gemandateerd aan B&W Leeuwarden (besluit 8-2-2005)

IOAW, IOAZ, WWB en gemeentewet

Vertegenwoordiging gemeente bij gerechtelijke procedures in kader terugvordering en verhaal Wwb., IOAW en IOAZ (art. 171 Gemeentewet)

B

A

Betrokken ambtenaar moet rechtstreekse schriftelijke volmacht van B hebben

Algemene wet bestuursrecht

Vertegenwoordiging B&W bij bestuursrechtelijke procedures (rechtbank en Centrale Raad van Beroep, art. 8:24 Awb.)

B&W

A

Betrokken ambtenaar moet rechtstreekse schriftelijke machtiging van B&W hebben

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Werk, inkomen en zorg

Naam regeling

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

Orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-

mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wetboek van Strafrecht en Wetboek van Strafvor-

dering

Aangifte bij het Openbaar Ministerie van strafbare feiten geconstateerd bij de uitvoering van de Wwb, IOAW en IOAZ

B&W/B

Sociale Recher

che

Verordening Toeslagen en Kortingen

beleid Wwb en WIJ

Uitvoering Verordening Toeslagen en Kortingenbeleid Wwb 2007

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Verordening afstemmings

beleid Wwb en WIJ

Uitvoering Verordening afstemmingsbeleid Wwb 2008

B&W

D

AM

TL

TL

Verordening fraudebeleid WWB en WIJ

Uitvoering Verordening fraudebeleid 2007

B&W

D

AM

TL

TL

Reïntegratie verordening

Uitoefening bevoegdheden B&W genoemd in hfdst. 6 t/m 9 (voor zieningen) reïntegratieverordening 2004

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Verordening Langdurig-heidstoeslag

Uitvoering Verordening Langdurigheidstoeslag 2009

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Werk, inkomen en zorg

Naam regeling

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

Orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-

mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Wet inburgering

Bevoegdheden B&W genoemd in de Wet inburgering

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Verordening Inburgering

Uitvoering Verordening Inburgering 2007

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Verordening Kinderopvang

Uitvoering Verordening Kinderopvang 2007

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Faillissementwet

Indienen verzoek bij rechtbank tot toepassen (art. 284, lid 4 Faillissementswet) Schuldsaneringsregeling

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Faillissementwet

Idem, afgeven verklaring als bedoeld in art. 285, lid1, sub e Faillissementswet

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Verstrekken herfinancierings- krediet tot een maximum van €10.000,00 aan schuldhulpverlening

B&W

D

AM

TL

TL

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Afdeling: Werk, inkomen en zorg

Naam regeling

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs-

Orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-

mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Openen SNS-bankrekening klant ten behoeve van schuldbemiddeling/budgetbeheer

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Verordening Voorziening en gehandi-capten

Verstrekken voorzieningen tot een maximum van € 10.000,-- als bedoeld in de Verordening WMO Achtkarspelen 2007

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Besluit administratie-ve bepalingen inzake het wegverkeer

Besluiten op aanvragen gehandicaptenparkeerkaart (art. 49 BABW)

B&W

D

AM

TL

TL

Ondermandaat aan A is mogelijk voor door AM schriftelijk vastgelegde werkzaamheden

Wet maatschap-pelijke ondersteu-ning

Vasstellen en innen van het eigen aandeel voor een financiële tegemoetkoming (artikel 19 lid 1 Wmo)

B&W

D

A

CAK

CAK

OVERZICHT VERLEENDE MANDATEN

Naam regeling

Omschrijving bevoegdheid

Bestuurs

Orgaan

Mandaat

aan

Eerste

onder-

mandaat

aan

Tweede

onder-

mandaat

aan

Onder-

tekening

door

Opmerkingen

Organiatiever-ordening Achtkarspe-len

Uitvoering taken van de gemeentesecretaris in geval van afwezigheid, artikel 9 lid 3 van de organisatieverordening 2005

Secretaris

1e loco secretaris

Jan Waijer

2e loco secretaris

Ina van Tebberen

3e loco secretaris Menno Brouwer

4e loco secretaris

Jaap Veenstra

5e loco

secretaris

Jan van der Heide

Organiatiever-ordening Achtkarspe-len

Uitvoering taken algemeen directeur in geval van afwezigheid, artikel 9 lid 3 organisatieverordening 2005

Algemeen directeur

Ina van Tebberen