Regeling vervallen per 15-03-2014

Verordening op het spreekrecht 2010

Geldend van 17-02-2010 t/m 14-03-2014

Intitulé

Verordening op het spreekrecht 2010

Gemeenteblad van Almelo

Geldende tekst

regelingnummer: 2382

Nr. 12

Raadsbesluit van 9 februari 2010, houdende vaststelling van de verordening op het spreekrecht.

De Raad der Gemeente Almelo;

gezien het voorstel van het raadspresidium d.d. 27 januari 2010

besluit :

De Verordening op het spreekrecht vast te stellen:

Verordening op het spreekrecht 2010

Artikel 1 Spreekrecht

  • 1. Burgers kunnen tijdens de raadsvergadering inspreken over onderwerpen die geagendeerd staan voor die vergadering en tijdens de informatieve raadsbijeenkomst over onderwerpen die niet voor deze bijeenkomst geagendeerd staan. (Daarnaast wordt per agendapunt van de informatieve raadsbijeenkomst, op basis van de Verordening op de informatieve raadsbijeenkomst, de wijze van interactie bepaald.)

  • 2. Inspreken kan tijdens de raadsvergadering en de informatieve raadsbijeenkomst zoals opgenomen in het vergaderschema van de raad. Het presidium kan in uitzonderlijke gevallen bepalen dat tijdens bepaalde informatieve raadsbijeenkomsten geen ruimte wordt opgenomen voor inspreekrecht.

  • 3. Insprekers dienen zich te houden aan hetgeen in deze verordening staat vermeld en bij inspreken tijdens de raadsvergadering tevens aan hetgeen in het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad staat vermeld.

Artikel 2 Uitzonderingen

Inspreken kan niet over:

  • a.

    Een besluit van het college en/of de raad waartegen bezwaar en beroep openstaat of heeft opengestaan.

  • b.

    Een besluit van het college en/of de raad waar zienswijzen voor kunnen of konden worden ingediend.

  • c.

    Benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen.

  • d.

    een gedraging waarover op grond van de Algemene wet bestuursrecht een klacht kan of kon worden ingediend.

  • e.

    Een onderwerp dat naar oordeel van de voorzitter reeds voldoende in een voorgaande vergadering van de raad aan de orde is geweest.

Artikel 3 Raadsvergadering

  • 1. Tijdens de raadsvergadering kunnen burgers het woord voeren over geagendeerde onderwerpen wanneer zij zich daartoe uiterlijk tot 15.00 uur op de dag vóór de vergadering hebben aangemeld bij de griffie.

  • 2. Een spreker krijgt bij aanvang van het agendapunt maximaal vijf minuten het woord. De voorzitter kan de lengte van de spreektijd beperken in verband met het aantal sprekers of het tijdschema van de vergadering. De voorzitter kan sprekers onderbreken wanneer hij constateert dat eenzelfde onderwerp door één of meer andere sprekers al voldoende aan de orde is gesteld.

Artikel 4 Informatieve raadsbijeenkomst

  • 1. Op de avonden dat een informatieve raadsbijeenkomst voor de raad wordt gehouden kunnen burgers het woord voeren over onderwerpen die niet zijn geagendeerd tijdens de informatieve raadsbijeenkomsten en de raadsvergaderingen. In het algemeen vindt dit plaats van 19.00 – 19.15 uur. Burgers kunnen zich tot 15.00 uur op de dag vóór de bijeenkomst aanmelden voor het spreekrecht.

  • 2. Dit inspreekgedeelte wordt voorgezeten door een lid van het presidium.

  • 3. Indien zich meer dan 2 sprekers aanmelden, gelden de overige aanmeldingen in principe voor de eerstvolgende informatieve raadsbijeenkomst waar inspreken mogelijk is.

  • 4. Een spreker krijgt maximaal vijf minuten het woord, raadsleden kunnen in totaal maximaal 5 minuten verduidelijkende vragen stellen. De voorzitter kan sprekers onderbreken wanneer hij constateert dat eenzelfde onderwerp door één of meer andere sprekers al voldoende aan de orde is gesteld.

Artikel 5 Hoorzitting

Het presidium kan besluiten een hoorzitting te organiseren indien meer sprekers zich aanmelden voor het spreekrecht over één onderwerp dan het vergaderschema van de informatieve raadsbijeenkomst of de raadsvergadering toelaat.

Artikel 6 Spreekregels

Indien een spreker zich beledigende of onbetamelijke uitdrukkingen veroorlooft, afwijkt van het in behandeling zijnde onderwerp, een andere spreker herhaaldelijk interrumpeert, dan wel anderszins de orde verstoort, wordt hij door de voorzitter tot de orde geroepen. Indien de spreker hieraan geen gevolg geeft, kan de voorzitter hem het woord ontzeggen.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking, uiterlijk 14 dagen na vaststelling.

Gedaan ter openbare vergadering van 9 februari 2010,