Regeling vervallen per 01-08-2017

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS REGIO ALPHEN AAN DEN RIJN

Geldend van 01-05-2015 t/m 31-07-2017

Intitulé

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS REGIO ALPHEN AAN DEN RIJN

De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn;

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

B E S L U I T vast te stellen de volgende:

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS REGIO ALPHEN AAN DEN RIJN

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop Zoeterwoudewoude;

Overwegende dat in artikel 48 van de Wet op het primair onderwijs (WPO) de mogelijkheid wordt geboden dat door de gemeenteraad wordt bepaald dat openbare scholen in stand worden gehouden door een stichting die zich ten doel stelt het in stand houden van één of meer openbare scholen;

Zijn deze gemeenschappelijke regeling aangegaan:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    de regeling: deze gemeenschappelijke regeling;

  • b

    het gemeenschappelijk orgaan: het gemeenschappelijk orgaan bedoeld in artikel 2 van de regeling;

  • c

    aan deze regeling nemen deel: Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Zoeterwoude.

  • d

    de raad: de raad van een gemeente die aan de regeling deelneemt;

  • e

    het college: het college van burgemeester en wethouders van een gemeente die aan de regeling deelneemt;

  • f

    gedeputeerde staten: gedeputeerde staten van de Provincie Zuid-Holland;

  • g

    de wet: de Wet Gemeenschappelijke Regelingen;

  • h

    de Stichting: de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Regio Alphen aan den Rijn.

Artikel 2 Duur van de regeling en gemeenschappelijk orgaan

  • 1

    De regeling is getroffen voor onbepaalde tijd.

  • 2

    Voor de uitvoering van de regeling is een gemeenschappelijk orgaan ingesteld, genaamd: het Gemeenschappelijk Orgaan Openbaar Primair Onderwijs Regio Alphen aan den Rijn.

  • 3

    Het gemeenschappelijk orgaan is gevestigd te Alphen aan den Rijn.

  • 4

    Het gemeenschappelijk orgaan oefent de bevoegdheden van de raden uit, bedoeld in artikel 48 van de Wet Primair Onderwijs.

  • 5

    Het gemeenschappelijk orgaan is belast met de benoeming van de leden van het bestuur van de Stichting en regelt de uitoefening van deze bevoegdheid met inachtneming van hetgeen daaromtrent in de statuten van de Stichting is bepaald.

  • 6

    In de statuten van de Stichting kunnen aan het gemeenschappelijk orgaan nadere bevoegdheden worden toegekend.

Artikel 3 Samenstelling gemeenschappelijk orgaan

  • 1

    De colleges van burgemeester en wethouders wijzen voor het gemeenschappelijk orgaan uit hun midden elk een lid en een plaatsvervangend lid aan. Deze aanwijzing geschiedt in de eerste vergadering na de vergadering waarin door de gemeenteraden de gemeenschappelijke regeling is ingesteld

  • 2

    Een lid of plaatsvervangend lid dat ophoudt lid te zijn van het college houdt tevens op lid te zijn van het gemeenschappelijk orgaan.

  • 3

    Een lid of plaatsvervangend lid van het gemeenschappelijk orgaan kan tussentijds ontslag nemen. De voorzitter van het gemeenschappelijk orgaan en het college dat hem heeft aangewezen, worden hiervan op de hoogte gesteld.

  • 4

    Een lid dat ontslag neemt als bedoeld in lid 3 wordt opgevolgd door het plaatsvervangend lid. Indien een plaatsvervangend lid ingevolge het bepaalde in de vorige volzin toetreedt tot het gemeenschappelijk orgaan of ontslag neemt als bedoeld in lid 4, wordt zo spoedig mogelijk voorzien in de vacature.

  • 5.

    Het gemeenschappelijk orgaan kiest uit zijn midden een voorzitter en een secretaris. De voorzitter en de secretaris vertegenwoordigen het gemeenschappelijk orgaan in en buiten rechte en zijn belast met de voorbereiding en uitvoering van de besluiten van het gemeenschappelijk orgaan. Voor elk van beide functies kan het gemeenschappelijk orgaan uit zijn midden een plaatsvervanger aanwijzen.

Artikel 4 Vergaderen en besluitvorming

  • 1

    Het gemeenschappelijk orgaan vergadert ten minste tweemaal per jaar en voorts zo dikwijls als de voorzitter dit nodig acht. Het gemeenschappelijk orgaan wordt tevens bijeengeroepen op verzoek van ten minste twee leden als bedoeld in artikel 3 lid 1, dan wel op verzoek van het lid, bedoeld in artikel 3 lid 2, en wel binnen twee weken nadat dit verzoek de voorzitter heeft bereikt.

  • 2

    De voorzitter bepaalt dag, uur en plaats van de vergadering en stelt een agendavoorstel op. Het agendavoorstel en de daarop betrekking hebbende stukken worden uiterlijk een week voor de vergadering samen met de oproeping aan de leden toegezonden. Het gemeenschappelijk orgaan stelt de agenda voor de vergadering vast.

  • 3

    Indien niet tenminste de helft van het aantal leden ter vergadering verschijnt, wordt de vergadering voor de duur van maximaal twee weken opgeschort, en wordt een herhaalde oproeping aan de leden toegezonden. De na deze opschorting heropende vergadering is bevoegd tot het nemen van besluiten ongeacht het aantal aanwezige leden, onverminderd het bepaalde in lid 4.

  • 4

    Besluiten worden met bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige leden genomen, met dien verstande dat de stem van het namens de gemeente Alphen aan den Rijn aanwezige lid voor 3 stemmen telt, en de stemmen van de leden van de overige gemeenten elk voor 1 stem tellen. In geval het voorstel een bepaalde school betreft, is de aanwezigheid vereist van het lid, op wiens grondgebied de school is gelegen voor stemmen vereist, en komt dit betreffende lid een vetorecht toe.

  • 5

    Indien het in lid 4 bedoelde vetorecht wordt uitgeoefend, wordt de beslissing opnieuw geagendeerd op een binnen twee weken bijeen te roepen vergadering. Indien in deze vergadering geen overeenstemming wordt bereikt, wordt de beslissing overeenkomstig artikel 28 van de wet opgedragen aan Gedeputeerde Staten

  • 6

    Over personen wordt schriftelijk gestemd.

  • 7

    Indien de stemmen staken over een voorstel dat niet een benoeming betreft, wordt de beslissing over dat voorstel voor de duur van maximaal twee weken opgeschort, en wordt een herhaalde oproeping aan de leden toegezonden. Staken in de na deze opschorting heropende vergadering de stemmen opnieuw, dan wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

  • 8

    Wordt bij een voorstel, een benoeming betreffende, de vereiste meerderheid door geen van de kandidaten verkregen, dan vindt herstemming plaats over de twee kandidaten die in de eerste stemming de meeste stemmen op zich verenigd hebben. Indien bij herstemming de stemmen staken, beslist het lot.

Artikel 5 Openbaarheid

  • 1

    De vergaderingen van het gemeenschappelijk orgaan zijn openbaar, behoudens voor zover het gemeenschappelijk orgaan op voorstel van de voorzitter, op verzoek van ten minste twee leden als bedoeld in artikel 3 lid 2, of op verzoek van het lid, bedoeld in artikel 3 lid 3, besluit om met gesloten deuren te vergaderen.

  • 2

    Het gemeenschappelijk orgaan kan op grond van een belang als bedoeld in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur de verplichting tot geheimhouding opleggen omtrent het in een besloten vergadering behandelde en de inhoud van stukken die aan het gemeenschappelijk orgaan worden voorgelegd. Deze geheimhouding wordt door de personen waaraan zij is opgelegd, in acht genomen totdat het gemeenschappelijk orgaan haar opheft.

  • 3

    De verplichting tot geheimhouding, bedoeld in lid 2, vervalt eveneens wanneer zij door het gemeenschappelijk orgaan in haar eerstvolgende vergadering, waarin blijkens de presentielijst meer dan de helft van de leden aanwezig is, niet wordt bekrachtigd.

Artikel 6 Informatie en verantwoording

  • 1

    Behoudens voor zover een verplichting tot geheimhouding als bedoeld in artikel 5 is opgelegd, verschaft het gemeenschappelijk orgaan de raden alle informatie die één of meer leden van de raden schriftelijk verlangen.

  • 2

    Jaarlijks brengt het gemeenschappelijk orgaan een schriftelijk verslag van zijn werkzaamheden uit aan de deelnemers aan de regeling.

  • 3

    Een lid van het gemeenschappelijk orgaan is aan de deelnemer aan de regeling door wie het lid is aangewezen, verantwoording verschuldigd over het door hem in het gemeenschappelijk orgaan gevoerde beleid, volgens door deze deelnemer vast te stellen regels.

  • 4

    De in lid 3 bedoelde deelnemer kan het door hem aangewezen lid van het gemeenschappelijk orgaan uit zijn functie ontheffen, indien het lid niet langer het vertrouwen van de deelnemer geniet.

Artikel 7 Ambtelijke ondersteuning en financieel beheer

De Stichting draagt zorg voor een adequate secretariële ondersteuning van het gemeenschappelijk orgaan.

Artikel 8 Toetreding en uittreding

  • 1

    Het gemeenschappelijk orgaan willigt de aanvraag tot toetreding van een voor deelname aan de regeling in aanmerking komende rechtspersoon in, indien deze rechtspersoon met de Stichting overeenstemming heeft bereikt omtrent de overdracht aan de Stichting van de school of scholen waarover de rechtspersoon het bevoegd gezag uitoefent.

  • 2

    De in lid 1 bedoelde deelname aan de regeling gaat in op de dag waarop de in lid 1 bedoelde overdracht een feit is.

  • 3

    De raad van een deelnemende gemeente treedt uit de regeling, indien en zodra de Stichting niet langer het bevoegd gezag uitoefent over enige openbare school op het grondgebied van de betrokken gemeente.

  • 4

    Het gemeenschappelijk orgaan stelt in overeenstemming met de Stichting procedurele regels vast met betrekking tot het bepaalde in dit artikel.

Artikel 9 Wijziging en opheffing van de regeling

  • 1

    Wijziging of opheffing van de regeling behoeft de instemming van alle deelnemers aan de regeling.

  • 2

    Indien het gemeenschappelijk orgaan voorstelt de regeling te wijzigen, wordt dit voorstel aan de deelnemers aan de regeling toegezonden. De deelnemers nemen zo spoedig mogelijk een beslissing op het voorstel en stellen het gemeenschappelijk orgaan van deze beslissing zo spoedig mogelijk in kennis.

  • 3

    Indien een of meer deelnemers aan de regeling voorstellen de regeling te wijzigen, doen zij dit voorstel voor commentaar toekomen aan het gemeenschappelijk orgaan, dat het voorstel voorzien van commentaar vervolgens ter beslissing voorlegt aan de deelnemers aan de regeling. De tweede volzin van lid 2 is van overeenkomstige toepassing.

  • 4

    De regeling wordt opgeheven indien de Stichting ophoudt te bestaan dan wel indien de Stichting uitsluitend op het grondgebied van één gemeente openbare scholen in stand houdt.

Artikel 10 Slotbepalingen

  • 1

    De regeling treedt in werking op 4 juli 2003.

  • 2

    Voor zover nodig in afwijking van artikel 3 lid 1 tweede volzin worden de leden van het gemeenschappelijk orgaan voor de eerste maal door de deelnemers aan de regeling aangewezen bij de eerste gelegenheid voorafgaand aan de in lid 1 genoemde datum van inwerkingtreding van de regeling.

  • 3

    In de gevallen waarin de wet of de regeling niet voorziet beslist het gemeenschappelijk orgaan.

Ondertekening

Vastgesteld in de vergadering van de raad van Alphen aan den Rijn op 26 juni 2003 en gewijzigd bij raadsbesluit van 26 maart 2015,
de griffier, de voorzitter,