Regeling vervallen per 01-01-2013

Verordening op de heffing en de invordering van de reinigingsrechten 2012

Geldend van 01-01-2012 t/m 31-12-2012

Intitulé

Verordening op de heffing en de invordering van de reinigingsrechten 2012

De Raad van de gemeente Alphen-Chaam;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 25 oktober 2011

gelet op artikel 229 eerste lid,aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet en artikel 15:33 van de Wet Milieubeheer;

BESLUIT:

vast te stellen de "Verordening op de heffing en de invordering van de reinigingsrechten 2012" overeenkomstig de tekst zoals die aan dit besluit is gehecht.

Aldus besloten in de openbare vergadering

van 17 november 2011 .

DE RAAD VOORNOEMD,

,voorzitter

,griffier

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN 2012

Hoofdstuk I Algemene bepalingen

Artikel 1 Inleidende bepaling

Krachtens deze verordening worden geheven:

a. een afvalstoffenheffing;

b. reinigingsrechten

Artikel 2 Begripsomschrijvingen

Deze verordening verstaat onder:

• maand: een kalendermaand

• belastingjaar: een kalenderjaar

• gebruik maken: gebruik maken in de zin van artikel 15.33 van de Wet milieubeheer.

Hoofdstuk II Afvalstoffenheffing

Artikel 3 Aard van de belasting

Onder de naam "afvalstoffenheffing" wordt een directe belasting geheven als bedoeld in artikel 15.33 van de Wet milieubeheer (Stb.1994,80).

Artikel 4 Belastbaar feit en belastingplicht

1. De afvalstoffenheffing als bedoeld in deze verordening wordt naar afzonderlijke grondslagen geheven ter zake van het gebruik maken van een perceel ten aanzien waarvan krachtens de artikelen 10.21 en 10.22 van de Wet Milieubeheer een verplichting tot het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen geldt.

2. De belasting wordt geheven van degene die in de gemeente naar omstandigheden beoordeeld al dan niet krachtens eigendom, bezit, beperkt recht of persoonlijk recht gebruik maakt van een perceel ten aanzien waarvan ingevolge artikel 10.21 en 10.22 van de Wet milieubeheer een verplichting tot het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen geldt.

Artikel 5 Maatstaf van heffing en belastingtarief

1. De belasting bedraagt per perceel per belastingjaar € 236,76.

2. De belasting bedraagt in afwijking van het bepaalde in het eerste lid voor een perceel dat blijkens de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens van de gemeente Alphen-Chaam aan het begin van het belastingjaar door één persoon wordt bewoond, per perceel per belastingjaar € 162,48.

3. De belasting bedraagt voor het op 1 januari van het belastingjaar of, indien de belastingplicht later aanvangt, bij aanvang van de belastingplicht in bruikleen hebben van een extra restafvalcontainer: per extra container € 169,00.

4. De belasting bedraagt voor het op 1 januari van het belastingjaar of, indien de belastingplicht later aanvangt, bij aanvang van de belastingplicht in bruikleen hebben van een extra GFT-container: per extra container € 99,00.

Artikel 6 Belastingtijdvak

1. Het belastingjaar is in de gevallen waarin de heffing door middel van afrekeningen van Brabant Water NV plaatsvindt de verbruiksperiode zoals die voor de betrokken belastingplichtige voor het desbetreffende perceel geldt.

2. In andere gevallen dan in het eerste lid bedoeld is het belastingtijdvak gelijk aan het kalenderjaar.

Artikel 7 Wijze van heffing

1. De belasting wordt geheven bij wege van het vorderen van een bedrag. Het gevorderde bedrag wordt vermeld op een schriftelijke, gedagtekende kennisgeving.

2. Als kennisgeving wordt aangemerkt de afrekeningsnota van Brabant Water NV. De door deze Waterleidingmaatschappij verzonden voorschotnota's worden aangemerkt als voorlopig gevorderde bedragen.

3. De voorlopig gevorderde bedragen worden met het definitief gevorderde bedrag verrekend.

4. Ingeval aan de belastingplichtige geen nota's van Brabant Water NV worden verzonden, wordt de belasting geheven bij wege van aanslag.

Artikel 8 Tijdstippen van betaling

1. Het voorlopig gevorderde bedrag alsmede het definitief gevorderde bedrag moet worden betaald tegelijk met en op dezelfde wijze als die waarop de nota's van Brabant Water NV moeten worden betaald met dien verstande dat de termijn van betaling tenminste 5 dagen na de dag van dagtekening van de nota/kennisgeving beloopt.

2. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid moet de bij wege van aanslag geheven belasting als bedoeld in artikel 7, vierde lid, worden voldaan in twee termijnen waarvan de eerste vervalt op de laatste dag van de maand, volgende op die welke in de dagtekening van het aanslagbiljet is vermeld, de tweede twee maanden later.

3. De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in het tweede lid gestelde termijn.

Artikel 9 Ontstaan van de belastingschuld en heffing naar tijdsgelang

1. De belasting is verschuldigd bij de aanvang van het belastingjaar of, zo dit later is, bij de aanvang van de belastingplicht.

2. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingjaar aanvangt, is de belasting verschuldigd over zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat jaar verschuldigde belasting als er in dat jaar, na aanvang van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven.

3. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingjaar eindigt, wordt ontheffing verleend voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat jaar verschuldigde belasting als er in dat jaar, na het einde van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven.

4. Het tweede en derde lid zijn niet van toepassing indien de belastingplichtige binnen de gemeente verhuist en aldaar een ander perceel in gebruik neemt.

Hoofdstuk III Reinigingsrechten

Artikel 10 Belastbaar feit

Onder de naam 'reinigingsrechten' worden rechten geheven voor het aanbieden van afvalstoffen op een daartoe van gemeentewege ter beschikking gestelde plaats.

Artikel 11 Belastingplicht

De rechten worden geheven van degene die de afvalstoffen op de in artikel 10 bedoelde plaats aanbiedt.

Artikel 12 Maatstaf van heffing en belastingtarief

1. De rechten worden geheven naar de volgende tarieven, per kg:

a. tuin- en snoeiafval € 0,024

b. vlakglas € 0,035

c. B-hout(geverfd en gelakt hout, plaatmaterialen, etc) € 0,030

d. asbest € 0,080

e. bouw- en sloopafval € 0,130

f. grofvuil € 0,143

g. dakleer en dakgrind € 0,145

h. geïmpregneerd hout € 0,130

i. gipshoudend afval € 0,045

j. pvc/kunststof € 0,085

k. autobanden met velg € 0,143

l. autobanden zonder velg gratis

m. puin gratis

n. wit- en bruingoed gratis

o. klein chemisch afval gratis

p. flessenglas gratis

q. metalen(oud ijzer) gratis

r. oud papier en karton gratis

2. Het tarief voor mengvrachten is gelijk aan het tarief wat geldt voor de duurste aangeboden afvalstroom.

Artikel 13 Wijze van heffing

De rechten worden geheven door middel van een gedagtekende schriftelijke kennisgeving waarop het gevorderde bedrag is vermeld. Het gevorderde bedrag wordt door uitreiking van de schriftelijke kennisgeving aan de belastingschuldige bekendgemaakt.

Artikel 14 Ontstaan van de belastingschuld

De rechten zijn verschuldigd bij de aanvang van de dienstverlening.

Artikel 15 Termijnen en wijze van betaling

1. De reinigingsrechten moeten worden betaald op het moment van het uitreiken van de gedagtekende schriftelijke kennisgeving waarop het gevorderde bedrag is vermeld;

2. De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in de voorgaande leden gestelde termijnen.

3. Betaling kan slechts plaatsvinden middels een daarvoor bestemde knipkaart, waarbij één knip € 1,00 kost, dan wel via de betaalautomaat.

Hoofdstuk IV Aanvullende bepalingen

Artikel 16 Nadere regels door het Dagelijks Bestuur

Het Dagelijks Bestuur van de Belastingsamenwerking West-Brabant kan nadere regels geven voor de heffing en de invordering van de reinigingsheffingen.

Artikel 17 Inwerkingtreding en citeertitel

1. De “Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing 2011” van 16 december 2010 wordt ingetrokken met ingang van de in het derde lid genoemde datum van ingang van heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

2. Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

3. De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2012.

4. Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening reinigingsheffingen 2012”.