Regeling vervallen per 29-05-2010

Algemene verkoopvoorwaarden voor de verkoop van bouwterrein door de gemeente Alphen-Chaam 2003

Geldend van 18-12-2003 t/m 28-05-2010

Intitulé

Algemene verkoopvoorwaarden voor de verkoop van bouwterrein door de gemeente Alphen-Chaam 2003

Vooraf

Waar in de “algemene verkoopvoorwaarden voor de verkoop van bouwterrein door de gemeente Alphen-Chaam 2003” wordt gesproken van Burgemeester en wethouders en van gemeentebestuur, wordt daaronder verstaan Burgemeester en Wethouders danwel het gemeentebestuur van de gemeente Alphen-Chaam”. De gemeenteraad van de gemeente Alphen-Chaam hierna ook te noemen “de raad”.

Artikel 1. Aanvraag

Ieder die wenst, dat de gemeente grond aan hem zal verkopen, moet daarvan doen blijken door een schriftelijke aanvraag, gericht aan het gemeentebestuur.

Artikel 2.Afwijking Algemene Verkoopvoorwaarden

1. Bij verkoop zijn de algemene verkoopvoorwaarden van toepassing, voor zover daarvan niet wordt afgeweken bij of krachtens besluit van de gemeenteraad, waarvan in de akte van levering melding moet worden gemaakt.

Bijzondere voorwaarden kunnen onder meer bepalingen bevatten betreffende de bestemming van de grond, de aard en de wijze van bebouwing, gebruik van de woning en worden voor zover ze worden opgelegd, in de akte van levering vermeld.

Artikel 3.Schetsplan / Vergunning

Vóór de ondertekening van de koopovereenkomst kan door de burgemeester en wethouders worden geëist , dat een schetsplan van de op het bouwterrein te stichten bebouwing ter goedkeuring wordt overlegd. Burgemeester en wethouders kunnen omtrent de inrichting van het schetsplan nadere regels stellen.

De aanvraag om vergunning voor de op het bouwterrein te stichten bebouwing dient, met de daarbij behorende, naar het oordeel van burgemeester en wethouders deugdelijke, bescheiden te worden ingediend binnen drie maanden na daartoe strekkend verzoek. Deze termijn kan door burgemeester en wethouders worden verlengd.

Wanneer niet is voldaan aan de in lid 2 van dit artikel genoemde verplichting wordt de koopovereenkomst, geacht te zijn geannuleerd door toedoen van de koper, zonder dat gerechtelijke ingebrekestelling is verreist of zonder dat ontbinding in rechte behoeft te worden gevraagd.

Artikel 4.Hoofdelijke aansprakelijkheid

Indien in de verkoopovereenkomst met betrekking tot hetzelfde object meer dan één natuurlijke- of rechtspersoon als wederpartij is genoemd, zijn deze personen ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen die uit deze koopovereenkomst voortvloeien.

Artikel 5.Staat registergoed bij aflevering

1. De koper wordt geacht het aan hem verkochte terrein volkomen te kennen en heeft nimmer aanspraak op vergoeding van schade wegens verkeerde en onvolledige opgave van grootte, vorm , bestemming, belending of wegens andere redenen behoudens het hierna in het vijfde lid bepaalde.

2. Het registergoed zal op de koper overgaan vrij van hypotheken en beslagen en vrij van pacht en huur en van dienende erfdienstbaarheden of andere lasten die de in artikel 10 bedoelde bebouwing zouden kunnen belemmeren, doch overigens met alle daaraan verbonden heersende en dienende erfdienstbaarheden en kwalitatieve verplichtingen, in de staat waarin het zich bij de eigendomsoverdracht bevindt; het registergoed kan slechts bezwaard zijn met bijzonder lasten en beperkingen, welke de koper uitdrukkelijk heeft aanvaard.

3. Indien de gemeente bij het ondertekenen van de koopovereenkomst kennis heeft gegeven van alle haar bekende lasten uit hoofde van erfdienstbaarheden als dienend erf en van alle kettingbedingen, kwalitatieve verplichtingen en overige lasten en beperkingen kenbaar uit de openbare registers als bedoeld in artikel 16 van boek 3 van het Burgerlijk Wetboek en blijkend en/of voortvloeiend uit:

- de (laatste) akte(n) van levering;

- eventuele andere akten waarbij vooromschreven rechten worden gevestigd;

aanvaardt de koper uitdrukkelijk de lasten en beperkingen, welke voortvloeien uit vorenbedoelde stukken. Koper aanvaardt (tevens) uitdrukkelijk die lasten en beperkingen kenbaar uit de openbare registers als hiervoor omschreven, die voor hem uit de feitelijke situatie herkenbaar zijn en / of voor hem geen wezenlijk zwaardere belasting betekenen. Indien uit onderzoek bij de openbare registers als hiervoor omschreven blijkt dat aan het registergoed lasten en beperkingen verbonden zijn, waarvan de gemeente geen kennis heeft gegeven en die niet voor de koper kenbaar waren en die tevens een wezenlijk zwaardere belasting betekenen, heeft de koper het recht binnen zes weken nadat de koopovereenkomst onvoorwaardelijk is geworden, schriftelijk en onder opgaaf van redenen, aan de gemeente mee te delen dat hij die zwaardere belasting niet (voetstoots) aanvaardt. Het staat de gemeente vervolgens vrij, door een schriftelijke mededeling aan de koper, te verzenden binnen tien dagen nadat de mededeling van de koper haar heeft bereikt, de koopovereenkomst te ontbinden.

4. Alle zakelijke lasten, welke van het verkochte worden geheven, komen voor rekening van de koper vanaf één januari van het jaar volgend op de dag, waarop de notariële akte van levering gepasseerd wordt, zulks aan wie de aanslag wordt opgelegd.

5.

A. Een gewaarmerkte tekening maakt deel uit van de koopovereenkomst, waarop de over te dragen onroerende zaak met kadastrale aanduiding en globale perceeloppervlakte staat aangegeven.

B. Wegens verschil tussen de werkelijke grootte en de grootte, zoals die in de koopovereenkomst en op de daarbij behorende tekening is aangegeven, zal geen vernietiging van de koopovereenkomst kunnen worden gevorderd.

C. Verschil tussen de werkelijke grootte en de grootte zoals die in eerste instantie door de gemeente is aangegeven kan geen aanleiding geven tot verrekening, tenzij het verschil in grootte meer dan 1% van de aangegeven totale opper vlakte bedraagt, met een minimum van 5 vierkante meter, in welk geval de koopprijs per vierkante meter wordt verrekend. De partij, die tot verrekening wenst over te gaan, zal daartoe binnen 3 maanden na schriftelijke kennisgeving van kadastrale uitmeting door het kadaster, een schriftelijk verzoek of bericht tot verrekening aan de andere partij moeten doen toekomen. De wederpartij doet dit verzoek aan de gemeente bij aangetekend schrijven aan burgemeester en wethouders.

6. De gemeente zet uiterlijk een dag voor het passeren van de notariële akte van levering op haar kosten de grenzen, middels het plaatsen van buisjes of piketten, van de onroerende zaak uit en wijst deze op verzoek van de wederpartij aan. Indien om welk reden dan ook de grenzen in het terrein niet zijn terug te vinden geschiedt een nieuwe uitzetting en aanwijzing. De kosten hiervan zijn voor de koper tenzij deze aantoont, dat een nieuwe uitzetting en aanwijzing door toedoen van de gemeente nodig zijn geworden.

Artikel 6.Koopovereenkomst / akte van levering

1. De overeenkomst van koop komt tot stand onder de ontbindende voorwaarde, dat de gemeenteraad danwel het college van burgemeester en wethouders daartoe niet besluit.

2. De notariële akte van levering zal worden gepasseerd ten overstaan van een door burgemeester en wethouders aan te wijzen notaris, op een nader door die notaris, in overleg met burgemeester en wethouders te bepalen plaats, dag en uur, uiterlijk drie maanden na dagtekening van de brief van burgemeester en wethouders, waarin aan de koper wordt medegedeeld, dat het besluit tot verkoop door het college van burgemeester en wethouders / de raad is goedgekeurd.

3. Indien de koper niet meewerkt aan het verlijden van de akte van levering, is hij vanaf de datum, waarop die drie maanden zijn verstreken, tot aan de datum van het notarieel transport, casu quo de betaling van de koopsom, een rente over de koopsom verschuldigd, berekend naar de wettelijke rente per jaar, te voldoen voor het notarieel transport.

Burgemeester en wethouders kunnen uitsluitend te hunner beoordeling, op verzoek van de koper de bedoelde termijn van drie maanden verlengen;

koper is alsdan over de periode waarvoor de verlenging geldt, over de koopsom een rente verschuldigd, berekend naar de wettelijke rente per jaar, te voldoen voor het notarieel transport.

4. Na verloop van de termijn genoemd in lid 3 kan op verzoek van de koper en ter beoordeling door burgemeester en wethouders de koop worden ontbonden.

Artikel 7.Koopsom / Kosten

1. De koopsom moet worden betaald voor of bij het passeren van de akte van levering en wel in een wettig Nederlands betaalmiddel, vrij, zonder enige korting, verrekening of schuldvergelijking.

2. Aan de gemeente moet, zodra zij daarom verzoekt, een eerste grosse worden uitgereikt van de in artikel 6 lid 2 bedoelde akte.

3. Alle kosten, rechten en belastingen met betrekking tot de aflevering, de verkoop en de levering en overdracht, waaronder de kosten van de kadastrale meting, zijn voor rekening van de koper.

Artikel 8.Faillissement / Surseance van betaling / Executoriaal beslag

1. Indien de koper voor het verlijden van de akte van levering in staat van faillissement wordt verklaard of surseance van betaling heeft verkregen, alsmede bij executoriaal beslag op zijn goederen, vervallen de aanvraag en koopovereenkomst van rechtswege, zonder dat enige ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst zal zijn verreist.

Indien reeds aflevering heeft plaatsgevonden is de koper verplicht het afgeleverde terstond weer in de macht van de gemeente terug te brengen, voor zover mogelijk in de staat waarin dit zich bevond ten tijde van de aflevering.

2. Reeds betaalde gedeelten van de koopsom zullen worden gerestitueerd voor zover ze het bedrag van de kosten en boeten ingevolge de koopovereenkomst en deze Algemene Verkoopvoorwaarden te boven gaan.

Artikel 9.Feitelijke aanvaarding / Eerdere ingebruikneming

Feitelijke aanvaarding

1. De koper kan het gekochte zodra de koopsom is betaald en de notariële akte is gepasseerd in eigen genot en gebruik aanvaarden.

Eerdere ingebruikneming

2. Indien koper het object eerder in gebruik wenst te nemen, dient hij hiertoe een schriftelijk gemotiveerd verzoek om toestemming tot het college van burgemeester en wethouders te richten. Deze toestemming wordt slechts verleend indien de koper de overeenkomst voor akkoord heeft verklaard en de volledige koopprijs met de eventueel daarover verschuldigde omzetbelasting aan de gemeente heeft betaald.

Burgemeester en wethouders kunnen aan de hiervoor bedoelde toestemming voorwaarden verbinden.

Indien koper, na schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders en voor het passeren van de notariële akte een aanvang maakt met de bouw op het verkochte, geschiedt de bouw voor eigen rekening en risico van koper en kan geen aanspraak worden gemaakt op enigerlei schadevergoeding, en kan de ontbindende voorwaarde in verband met financiering (artikel 17) niet meer worden ingeroepen.Vanaf het moment van ingebruikneming gaat het risico van de onroerende zaak over op de koper.

3. Onder aanvang van de bouw wordt verstaan de allereerste verrichtingen op het verkochte, zoals plaatsen van directieketen, afrasteringen, aanvoer eerste materialen voor deze voorzieningen etc. een en ander ter beoordeling van burgemeester en wethouders.

4. In geval van ontbinding van de koopovereenkomst, is koper verplicht, na daartoe door burgemeester en wethouders schriftelijk in kennis te zijn gesteld, om binnen veertien dagen na de hiervoor gestelde kennisgeving tot ontruiming van het verkochte over te gaan. Het verkochte dient in dat geval aan de gemeente te worden teruggegeven in de staat waarin het verkeerde op het moment, dat de koper het in gebruik nam, zulks binnen een door burgemeester en wethouders te bepalen termijn. Koper heeft nimmer het recht op vergoeding van de, al of niet door hem of door de gemeente verwijderde, opstallen. Indien de opstal(len) door de gemeente verwijderd moeten worden is dit voor rekening van koper.

5. Eventuele gevolgen voor verschuldigdheid van omzetbelasting door de eerdere ingebruikneming door de koper zijn voor rekening van de koper.

Artikel 10.Bouwplan

1. De koper is verplicht het gekochte te bebouwen overeenkomstig het door hem aan burgemeester en wethouders voorgelegde en door dit college goedgekeurde bouwplan en deze bebouwing te beginnen binnen zes maanden en te voltooien binnen achttien maanden na de dagtekening van de akte van levering dan wel te beginnen en/of te voltooien binnen zoveel tijd later als burgemeester en wethouders op verzoek van de koper eventueel bij nader besluit zullen bepalen.

2. Wanneer niet voldaan wordt aan het gestelde onder het eerste lid zal de koper in gebreke zijn door het enkele verloop van de betreffende termijn, zonder dat enigerlei sommatie verreist zal zijn en verbeurt hij een onmiddellijke opeisbare boete, op de eenvoudige overschrijding gestelde boete ten bedrage van tien procent (10 %) van de verschuldigde koopprijs ten behoeve van de gemeente onverminderd de bevoegdheid van de gemeente om in rechte nakoming en/ of vergoeding van kosten, schaden en interesten te vorderen.

Artikel 11.Vervreemding / zelfbewoning termijn

De koper is gehouden de op het bouwterrein op te richten bebouwing tot 5 jaar na datum van de akte van de notariële levering zelf te bewonen casu quo te gebruiken alsmede het gekochte bouwterrein niet te vervreemden alvorens een

termijn van 5 jaar na de datum van de notariële akte van levering van het bouwterrein is verstreken, behoudens de toestemming door het college van burgemeester en wethouders.

Toestemming is niet verreist in het geval van executoriale verkoop ex artikel 3:268 van het Burgerlijk Wetboek en ingeval van een verkoop op grond van een machtiging van de rechter als bedoeld in artikel 3:174 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 12.Milieubepaling

1. Omtrent de aanwezigheid van voor het milieu of de volksgezondheid gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen in, op of aan de te verkopen onroerende zaak, is een onderzoek verricht, waarnaar in de koopovereenkomst en de notariële akte van levering wordt verwezen. De onderzoeksrapportage ligt voor de koper ter inzage bij de gemeente en wordt desgevraagd aan de koper ter beschikking gesteld.De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in een of meer rapporten waarin de toestand van de bodem van de onroerende zaak wordt omschreven en waaruit blijkt dat er geen reden is om aan te nemen dat zich in deze bodem stoffen bevinden die naar ten tijde van de verkoop geldende maatstaven in de weg staan aan realisering van het beoogde, in de overeenkomst beschreven, gebruik van de onroerende zaak. De gemeente heeft, gezien het voorafgaande gebruik van de onroerende zaak voorzover dat aan haar bekend is, geen reden om aan te nemen, dat dergelijke stoffen zich in de grond zouden bevinden.

Ontbinding bij verontreiniging

2. Indien voor de datum van ondertekening van de notariële akte of, indien dat eerder is, voor de datum van de feitelijke ingebruikneming van de onroerende zaak, toch zou blijken van aanwezigheid van voor het milieu of de volksgezondheid gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen van zodanige aard en omvang dat zij in de weg staan aan het overeengekomen gebruik, zodat van koper in redelijkheid niet kan worden verlangd dat hij, zonder dat wordt gesaneerd, de onroerende zaak aanvaardt, heeft de koper eenzijdig het recht de overeenkomst te ontbinden. De gemeente kan niet aansprakelijk worden gesteld voor na de ingebruikneming ingevloeide of bijgestorte stoffen.

3. Onder voor het milieu gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen wordt niet verstaan: stobben van bomen of struiken, funderingsrestanten, puin of andere restanten van bouwkundige aard, tenzij deze dusdanig verontreinigd zijn, dat deze gevaarlijk, dan wel niet aanvaardbaar zijn voor het milieu of de volksgezondheid, danwel dat de aanwezigheid van deze stoffen de draagkracht van de grond beïnvloedt.

Artikel 13.Gedoogplicht

1. De koper is verplicht te dulden dat boven, in of op de uitgegeven grond al hetgeen noodzakelijk is ten behoeve van openbare voorzieningen zoals palen, kabels, draden, isolatoren, aanduidingbordjes of leidingen voor openbare doeleinden zal worden aangebracht, in stand gehouden, onderhouden, hersteld en vervangen.

2. De koper is verplicht de toestand van al hetgeen ingevolge het vorige lid is aangebracht in stand te laten.

3. De koper is verplicht, voorzover in redelijkheid van hem kan worden gevergd, voor zijn rekening die maatregelen te nemen ter voorkoming van schade aan de in lid 1 bedoelde zaken, welke burgemeester en wethouders dan wel de eigenaren van de betreffende zaken noodzakelijk achten.

4. De koper is te allen tijden aansprakelijk voor alle schade aan de in lid 1 genoemde zaken, die door zijn toedoen of nalaten worden veroorzaakt.

Kwalitatieve verplichting

Het bepaalde in artikel 13 bevat verplichtingen om te dulden of niet te doen als bedoeld in artikel 6:252 van het Burgerlijk Wetboek en blijven rusten op de uitgegeven grond en zullen van rechtswege overgaan op degenen die de uitgegeven grond onder algemene of bijzondere titel zullen verkrijgen, alsmede degenen die van rechthebbende een recht tot gebruik van de uitgegeven grond zullen verkrijgen. Deze verplichting zal als een kwalitatieve verplichting in de akte worden vastgelegd en worden ingeschreven in de daartoe bestemde openbare registers.

Artikel 14.Oplegging algemene verkoopvoorwaarden

1. Deze algemene verkoopvoorwaarden blijven onverminderd van toepassing bij herbouw op het terrein, na afbraak van een bestaande of goedgekeurde bebouwing.

2. Bij elke overdracht van de grond, al dan niet bebouwd, moeten deze algemene verkoopvoorwaarden even als de overige bepalingen der oorspronkelijke akte van levering als kettingbeding aan de volgende eigenaar worden opgelegd in de akte van levering en voor en namens de gemeente worden aanvaard onder verbeurte van een door het enkele feit van overtreding

- zonder dat enige ingebrekestelling zal zijn verreist aan de gemeente verschuldigde boete, gelijk aan de koopsom van het verkochte, doch minimaal een bedrag uitmakende van € 50.000,- zegge: vijftigduizend euro.

Artikel 15.Ontheffing

1. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd in bijzondere omstandigheden ontheffing te geven van uit deze algemene regelen voortvloeiende verplichtingen. Hieraan kunnen zij voorwaarden verbinden.

2. Belanghebbende kan tegen de door burgemeester en wethouders krachtens dit artikel genomen beslissing binnen zes weken schriftelijk bezwaar indienen, een en ander overeenkomstig het bepaalde in de Algemene Wet Bestuursrecht.

Artikel 16.Boete

1. Bij overtreding van enige bepaling van deze algemene regelen of van een van de bepalingen van deze koopovereenkomst, bij niet nakoming van in deze regelen genoemde verplichtingen of niet nakoming of overtreding van voorwaarden met uitzondering van artikel 14 lid 2, door burgemeester en wethouders krachtens een der voorgaande artikelen gesteld, verbeurt de verkoper een boete, gelijk aan € 50.000,- zegge: vijftigduizend euro, ten behoeve van de gemeente, onverminderd de bevoegdheid van de gemeente om in rechte nakoming en/of vergoeding van kosten, schaden en interesten te vorderen.

2. Deze boete is dadelijk opeisbaar en wordt verbeurd door het enkele feit der niet, niet–tijdige, of niet-volledige nakoming of overtreding zelve, te constateren bij aangetekende brief van burgemeester en wethouders zonder dat enige ingebrekestelling is vereist.

Artikel 17.Ontbindende voorwaarde in verband met financiering

1. De koper heeft het recht de overeenkomst te ontbinden, indien koper geen hypothecaire lening onder naar de situatie op de geldmarkt redelijk te achten condities heeft kunnen verkrijgen, nodig voor de financiering van de uitgegeven grond, en de daarop te stichten bebouwing. Koper dient binnen twee maanden na de datum van het besluit tot verkoop, schriftelijk aan het gemeentebestuur kennis te geven over het niet rond krijgen van de financiering.

2. Koper zal ter verkrijging van de financiering al het hem mogelijke dienen te verrichten en kan op de in lid 1 gemelde ontbindende voorwaarde enkel zich beroepen door aan het gemeentebestuur minimaal twee schriftelijke en gemotiveerde afwijzingen over te leggen afgegeven door een erkende geldverstrekkende instelling.

Artikel 18.Hardheidclausule

In bijzondere omstandigheden kunnen burgemeester en wethouders- uitsluitend ter hunner beoordeling- ten gunste van koper afwijken van het gestelde in deze “Algemene Verkoopvoorwaarden voor de verkoop van bouwterrein door de gemeente Alphen-Chaam 2003”.

Artikel 19.Algemene verkoopvoorwaarden

1. Deze bepalingen kunnen worden aangehaald als “Algemene Verkoopvoorwaarden voor de verkoop van bouwterrein door de gemeente Alphen-Chaam 2003”.

2. Dit besluit treedt in werking op de achtste dag nadat dit besluit is bekend gemaakt. Vastgesteld bij Raadsbesluit de dato achttien december tweeduizendendrie.

Mij bekend de secretaris,

Plaats: ALPHEN NB Datum: 18-12-2003

Mr. M.M. Hendrickx

(Secretaris)