Regeling vervallen per 01-01-2017

Reglement burgerlijke stand van de gemeente Alphen-Chaam 2014

Geldend van 01-01-2014 t/m 31-12-2016

Intitulé

Reglement burgerlijke stand van de gemeente Alphen-Chaam 2014

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam,

Gelet op het bepaalde in artikel 16 Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de artikelen 1 tot en met 4 van het Besluit burgerlijke stand van 1994,

besluit vast te stellen:

Het reglement houdende bepalingen ten aanzien van de ambtenaren van de burgerlijke stand, de buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand en de openstelling van het bureau van de burgerlijke stand.

Reglement burgerlijke stand van de gemeente Alphen-Chaam 2014

Artikel 1 Begripsbepalingen

Het reglement verstaat onder:

De wet: Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek;

Het besluit: Besluit burgerlijke stand 1994;

De ambtenaar van de burgerlijke stand: een ambtenaar als zodanig benoemd door burgemeester en wethouders;

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: een ambtenaar als zodanig benoemd door burgemeester en wethouders;

Het gemeentekantoor: het kantoor gelegen aan het Willibrordplein 1 te Alphen;

Het gemeentehuis: alle huizen welke bij raads- of collegebesluit als zodanig zijn aangewezen.

Artikel 2 Benoeming

De ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voor een in het benoemingsbesluit te bepalen periode benoemd. Deze periode mag maximaal het tijdvak betreffen gedurende de ambtenaar in dienst van de gemeente zal zijn.

De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voor een in het benoemingsbesluit te bepalen periode benoemd.

Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kan voor het permanent voltrekken van huwelijken worden benoemd: - de burgemeester van Alphen-Chaam; - de wethouder(s) van Alphen-Chaam; - raadsleden van Alphen-Chaam; - personen die geen ambtenaar in dienst van de gemeente zijn.

Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor het incidenteel voltrekken van huwelijken kan slechts benoemd worden: - een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand met een actuele benoeming en beëdiging in een andere Nederlandse gemeente.

Artikel 3 Locatie

In het gemeentekantoor vindt de kosteloze huwelijksvoltrekking plaats. Daarbij mogen maximaal 10 personen, inclusief bruidspaar en getuigen, bij aanwezig zijn.

Als gemeentehuis waar huwelijken kunnen worden voltrokken is benoemd het Raadhuis te Chaam.

Als gemeentehuis waar huwelijken kunnen worden voltrokken gelden tevens de volgende al eerder gecertificeerde locaties: - Landgoed Ulvenhart, Heistraat 16 Ulvenhout AC; - Koetshuis Anneville, Annevillelaan 101 Ulvenhout AC; - Restaurant Ons Behaeghen, Strijbeekseweg 57 Strijbeek; - Domaine d’Heerstaayen, Markweg 6 Strijbeek.

Als gemeentehuis waar huwelijken worden voltrokken kan éénmaling benoemd worden elke plaats binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Alphen-Chaam, onder voorwaarde dat: - De veiligheid van de aanwezigen is gewaarborgd; - De locatie voor de duur van de ceremonie voor iedereen vrij en op eenvoudige wijze toegankelijk is; - Het bruidspaar en de eigenaar/ingebruiksgever op de hoogte zijn van de voorwaarden; - De religieuze plechtigheid duidelijk gescheiden en nadien plaatsvindt.

Artikel 4 Leiding van de dienst

Het afdelingshoofd Publiekszaken is belast met de leiding van het bureau van de burgerlijke stand.

Artikel 5 Openstelling

Het bureau van de burgerlijke stand is voor het publiek geopend:

Met uitzondering van de tijdstippen voor de huwelijksvoltrekking zijn de openingstijden van het bureau burgerlijke stand dezelfde als die voor het cluster burgerzaken zijn vastgesteld.

Het bureau is gesloten indien de in lid 1 vastgestelde openstelling samenvalt met algemeen erkende of daarmee gelijkgestelde feestdagen in de zin van artikel 3 van de Algemene Termijnenwet of andere door burgemeester en wethouders aangewezen dagen waarop het bureau niet of slechts gedeeltelijk is geopend.

Het bureau van de burgerlijke stand kan op zaterdag, zondag en de andere dagen dat het bureau regulier gesloten is, voor het publiek beperkt geopend zijn op door burgemeester en wethouders, na voorafgaande bekendmaking, te bepalen uren.

Het bureau van de burgerlijke stand zal op verzoek van een belanghebbende, gedaan aan burgemeester en wethouders, worden geopend op zaterdag, zondag en de andere dagen dat het bureau gesloten is, indien de belanghebbende aantoont dat met de te verrichten werkzaamheden niet kan worden gewacht tot de eerstvolgende openstelling van het bureau.

In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders besluiten af te wijken van de in eerdere leden genoemde dagen en uren.

Het bureau van de burgerlijke stand is voor het voltrekken van huwelijken als volgt geopend: - maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 24.00 uur; - zaterdag, zon- en feestdagen van 09.00 tot 24.00 uur.

Het bureau van de burgerlijke stand is voor het voltrekken van kosteloze huwelijken geopend op maandag om 09.00 en 09.15 uur.

Artikel 6 Schakelbepaling

De bepalingen in dit reglement over huwelijk en huwelijksvoltrekkingen zijn ook van toepassing op het geregistreerd partnerschap en het sluiten van het geregistreerd partnerschap.

In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, besluit het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 7 Slotbepalingen

Het reglement kan worden aangehaald als het Reglement burgerlijke stand 2014.

Het reglement treedt in werking op 1 januari 2014.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders op 28 januari 2014.