Regeling vervallen per 01-01-2016

Mandaatstatuut.Alphen-Chaam

Geldend van 26-09-2015 t/m 31-12-2015

Intitulé

Mandaatstatuut.Alphen-Chaam

 

Het college van burgemeester en wethouders, alsmede, voor zover het zijn bevoegdheid betreft, de burgemeester van de gemeente Alphen-Chaam;

overwegende dat het gewenst is om gebruik te maken van de mandaatfiguur opdat:

er bedrijfsmatiger, sneller en klantgerichter gehandeld kan worden, omdat de procedures minder omvangrijk zullen zijn; bestuursorganen minder uitvoerend bezig behoeven te zijn, waardoor de werklast van de bestuurders zal worden verlicht; de deskundigheid in het ambtelijk apparaat optimaal kan worden benut; de medewerkers meer betrokken raken bij de zaak, en ook kritischer worden omdat het “hun” beslissingen worden. Dat versterkt de eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers, en kan leiden tot een klantgerichter optreden; de verantwoordelijkheden in de organisatie – zowel intern als extern – duidelijker tot uitdrukking komen;

gelet op de artikelen 166, 171, 232 e.v. Gemeentewet en het bepaalde in Afdeling 10.1.1 Algemene wet bestuursrecht;

besluiten :

tot het verlenen van bevoegdheden krachtens (onder)mandaat aan de ambtelijke organisatie, overeenkomstig de onlosmakelijk met dit besluit verbonden mandaatlijsten en onder de volgende algemene regels:

Artikel 1 1. Het (onder)mandaat wordt verleend aan de functionarissen zoals in de bij dit statuut behorende mandaatlijsten is aangegeven. 2. Bij afwezigheid van genoemde functionarissen mag het mandaat worden uitgeoefend door diens plaatsvervanger. 3. Voor zover geen plaatsvervanger is aangewezen, mag het mandaat worden uitgeoefend door de leidinggevende van de mandataris.

Artikel 2 1. Onverminderd het bepaalde in artikel 1 wordt bij de uitoefening van bevoegdheden in (onder)mandaat acht genomen op wat daaromtrent wordt gesteld in wetten, besluiten, verordeningen, circulaires, beleidsregels, regelingen, aanwijzingen en richtlijnen van wetgevers of bestuursorganen van Rijk, provincie of de gemeente Alphen-Chaam. 2. Onverminderd het bepaalde in artikel 1 geldt voor de bevoegdheden in (onder)mandaat die financiële consequenties hebben, dat hiervoor een toereikend bedrag moet zijn opgenomen in de gemeentelijke begroting.

Artikel 3 Onverminderd de verlening van (onder)mandaat blijft de beslissing voorbehouden aan het college van burgemeester en wethouders, respectievelijk de burgemeester, indien: a. het voornemen bestaat tot afwijking of bijstelling van het tot dan gevoerde beleid; b. het nemen van een besluit kan leiden tot strijd met het bestaand beleid, dan wel overschrijding van een budget c.q. de begroting; c. de afdoening van een zaak, naar redelijkerwijs mag worden aangenomen, grote politieke gevolgen met zich mee kan brengen, precedentwerking kan oproepen, dan wel kan betekenen dat het college en/of de betrokken portefeuillehouder op zijn/haar verantwoordelijkheid wordt aangesproken; d. uit het te nemen besluit niet voorziene financiële of andere belangrijke consequenties kunnen voortvloeien; e. al tijdens de voorbereidingsfase duidelijk is geworden dat tegen de te nemen beslissing bezwaar of beroep zal worden ingesteld; f. tegen een genomen beslissing bezwaar of beroep of beroep is ingesteld; g. omtrent een zaak de standpunten van de mandataris en een voorgeschreven adviserende instantie uiteenlopen; h. een ander onderdeel van de gemeentelijke organisatie over het te nemen besluit een negatief advies heeft uitgebracht; i. de mandataris daartoe de wens te kennen geeft.

Artikel 4 Bij de uitoefening van het (onder)mandaat worden de specifieke bepalingen zoals vermeld op de bij dit besluit behorende mandaatlijsten in acht genomen.

Artikel 5 Behalve in zaken met een routinematig karakter geldt het (onder)mandaat niet ten aanzien van stukken gericht aan de Kroon, minister, staatssecretaris, commissaris der koningin en gedeputeerde staten, Raad van State en de besturen van andere gemeenten.

Artikel 6 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester hebben te allen tijde de bevoegdheid om omtrent het (onder)mandaat nadere instructies te geven.

Artikel 7 Ingeval van uitoefening van (onder)mandaat luidt de ondertekening van uitgaande stukken als volgt:

Namens MANDANS (bijvoorbeeld BURGEMEESTER EN WETHOUDERS of DE BURGEMEESTER),

naam functionaris functiebenaming

Artikel 8 Dit mandaatstatuut, alsmede de daarbij behorende mandaatlijsten, treedt in werking op de dag na bekendmaking, onder intrekking van de tot op dat moment geldende regeling mandatering en machtiging.

Artikel 9 Dit besluit kan worden aangehaald als “Mandaatstatuut”.Alphen-Chaam,

15 september 2015

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ALPHEN-CHAAMDE

BURGEMEESTER VAN ALPHEN-CHAAM

Mandaatregeling 2015