Beleidsregels dagrecreatiegebied ’t Zand

Geldend van 11-06-2016 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels dagrecreatiegebied ’t Zand

De Burgemeester van Alphen-Chaam;

Burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam;

Gelezen het ambtelijk advies van 25 mei 2016 met betrekking tot het vaststellen van de “Beleidsregels dagrecreatiegebied ’t Zand”;

Overwegende, dat het wenselijk is om beleidsregels vast te stellen met betrekking tot het organiseren van evenementen op dagrecreatiegebied ’t Zand;

Dat dit specifiek geldt voor het recreatieseizoen van 1 april tot 1 oktober wegens het gebruik van het gebied voor dagrecreatie en het in goede banen leiden van verkeersstromen en parkeren in het gebied;

Dat het gebruik van het gebied voor dagrecreatie inclusief verkeersstromen en veilig parkeren onverenigbaar is met het organiseren van grootschalige evenementen in verband met risico’s voor openbare orde en veiligheid;

Dat dit eveneens geldt voor meldingplichtige activiteiten die plaatsvinden op de stranden, op de oevers en in het water uit oogpunt van de bescherming van openbare orde en openbare veiligheid enerzijds en ter bescherming van het milieu, natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de gemeente anderzijds;

Gelet op het bepaalde in de Gemeentewet; in de artikelen 4:81 tot en met 4:84 van de Algemene wet bestuursrecht; in de artikelen 2:25, 4:6 en 4:18 Algemene Plaatselijke Verordening 2015;

B E S L U I T E N

Vast te stellen de navolgende “Beleidsregels dagrecreatiegebied ’t Zand” te Alphen;

Artikel I. Reikwijdte en definities

Deze beleidsregels gelden bij het aanvragen van vergunning of melden van evenementen of activiteiten danwel het aanvragen van ontheffing, ingevolge de artikelen 2:25, 4:6 en 4:18 APV voor dagrecreatiegebied ’t Zand te Alphen, gemeente Alphen-Chaam.

Artikel II. Inhoud regels

  • 1. In de periode van 1 april tot 1 oktober worden geen vergunningplichtige evenementen toegestaan.

  • 2. In de periode van 1 april tot 1 oktober worden meldingplichtige activiteiten toegestaan onder het stellen van nadere voorwaarden zoals uitgewerkt in de toelichting onder punt 3.

  • 3. Recreatief nachtverblijf is gedurende het gehele jaar verboden.

  • 4. Uitzondering is de organisatie van Scoutingkampen voorzover deze samenvallen met Pasen.

  • 5. In het tijdvak zoals genoemd onder II.1, is het gebruik van mechanische danwel elektronische muziek of muziekversterkers verboden.

  • 6. Ingeval er sprake is van de maatregel ‘betaald parkeren’, geldt deze maatregel onverkort voor deelnemers aan een vergunning- of melding plichtige activiteit alsmede het publiek.

Artikel III. Inwerkingtreding en citeertitel

  • a.

    Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • b.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels dagrecreatiegebied ’t Zand”.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam d.d. 31 mei 2016

DE BURGEMEESTER VAN ALPHEN-CHAAM,

mr. J.W.M.S. Minses

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ALPHEN-CHAAM

mr. M.M. Hendrickx mr. J.W.M.S. Minses

secretaris Burgemeester

B I J L A G E bij beleidsregels dagrecreatiegebied ’t Zand

Toelichting

De recreatiedruk in dagrecreatiegebied ’t Zand kan oplopen tot bezoekersaantallen van om en nabij 20.000 mensen.

Omwille van de aanpak van urgente en dwingende problematiek in dagrecreatiegebied ‘t Zand terzake van openbare orde en veiligheid, hebben de bestuursorganen van Alphen-Chaam ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheid besloten tot een pakket van maatregelen om de veiligheid te borgen van bezoekers alsmede de in de directe omgeving gelegen woonwijk, camping en ter bescherming van natuur, milieu en uiterlijk aanzien van de gemeente.

De set van maatregelen bestaat o.a. uit basisvoorzieningen zoals een schoon toiletgebouw en een EHBO-post; uit spelregels zoals het verbod van open vuur inclusief bbq’s en voor de aanwezigheid van honden alsmede een georganiseerde wijze van parkeren in het dagrecreatiegebied. Om hierop toe te zien is de aanwezigheid van parkeerwachten en toezicht- en handhavingscapaciteit georganiseerd.

1.Functie

De functie van het gebied is vastgelegd in het vigerende bestemmingsplan ’t Zand en is gericht op ‘dagrecreatie’. Door de jaren is gebleken dat het een populaire locatie is om allerhande activiteiten te organiseren, variërend van spelletjesmiddagen door schoolklassen tot aan introductiekampen van middelbare scholen en specifiek beroepsonderwijs en allerhande klein en grootschalige (sport-) evenementen.

Daarnaast is het gebied meer dan 30 jaar de thuisbasis voor het organiseren van een aantal Scoutingkampen.

2.Botsende belangen

Op dagrecreatiegebied ’t Zand heeft de gemeente als eigenaar van het gebied een aantal maatregelen getroffen om de veiligheid van dagrecreanten zoveel als mogelijk te borgen, ofschoon het betreden van het gebied alsmede de zwemplas voor eigen risico zijn. Daarbij wordt een evenwichtige situatie nagestreefd voor het behoud en bescherming van natuurgebied enerzijds en het gebruik van het gebied door dagjesmensen anderzijds. Het gebruik van het gebied dient dan ook overwegend het karakter te hebben van ‘passend in een natuurgebied’ en niet ‘passend op een evenemententerrein’.

Hiervoor is een set van spelregels geschreven (zie hierboven), zoals dat te doen gebruikelijk is voor bos- en natuurterreinen, ter voorkoming van aantasting van de natuurlijke omgeving en het karakter van het gebied. De spelregels zijn vermeld op borden in het recreatiegebied.

Het gebruik van het gebied voor dagrecreatie inclusief de daarmee gepaard gaande verkeersstromen en veilig parkeren in het bosgebied is onverenigbaar met het organiseren van grootschalige evenementen en daarmee samenhangende publieks- en verkeersstromen in verband met risico’s voor openbare orde, veiligheid, natuur en milieu.

3.Alles verbieden?

Niet elk gebruik door enerzijds dagjesmensen en anderzijds georganiseerde activiteiten leidt tot deze ‘botsende belangen’. Voor en na de start van het recreatieseizoen, van 1 oktober tot 1 april, kunnen enkele grotere evenementen of activiteiten eventueel gecombineerd met overnachting in het gebied worden gefaciliteerd. Echter, slechts indien het karakter van de activiteit past in het natuurgebied.

Deze afweging heeft geleid tot het van oudsher faciliteren van een drietal Scoutingkampen die inmiddels ruim dertig jaar te gast zijn op ‘t Zand met groepen ‘Scouts’ waaraan nachtverblijf wordt toegestaan. Hetzelfde geldt voor het paardensportevenement 'SGW' dat in maart wordt georganiseerd. Daarnaast is Muscle Run een evenement dat in oktober wordt vergund.

In het recreatieseizoen van 1 april tot 1 oktober, worden grote evenementen uit het gebied geweerd. Kleinere evenementen zoals spelletjesmiddagen van groepen basisschool kinderen hebben op voorhand geen botsend karakter met het gebruik van het gebied door dagrecreanten, mits hieraan een aantal randvoorwaarden wordt gesteld uit oogpunt van bescherming van de openbare orde, veiligheid, natuur en milieu.

Randvoorwaarden zijn dat het gebruik van de stranden op topdagen wordt voorbehouden aan dagrecreanten. Dit is herkenbaar in het gebied aan de instelling van de maatregel ‘betaald parkeren’. Verder geldt dat de spelregels voor alle gebruikers van ’t Zand, eveneens van toepassing zijn op (vergunde) activiteiten. Voor spelletjes en activiteiten zoals vlotbouwen kan gebruik worden gemaakt van het noordwestelijke deel van de plas, daartoe afgescheiden van het zwemgedeelte door middel van een drijflijn. Tenslotte kunnen voorwaarden worden verbonden als gevolg van specifieke (actuele) condities in het gebied danwel omstandigheden, verbonden aan de activiteit.

Sportieve activiteiten zoals mountainbike-, hardloopwedstrijden of wateractviteiten waarbij men de parkeerlussen, stranden of het water in gebruik neemt worden niet toegestaan. Dit geldt onverkort voor het uitzetten van parcours op de stranden, oevers of in het water.

Voor alle (vergunde) activiteiten geldt, dat toilet- en EHBO-post te allen tijde goed en vrij bereikbaar en bruikbaar dienen te zijn voor de dagrecreanten.

Artikelen APV 2015 Alphen-Chaam

Zand

Artikel 2:25 Evenement

  • 1. Het is verboden zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.

  • 2. Het verbod geldt niet voor het organiseren van een evenement, dat aan elk van de volgende voorwaarden voldoet: a. het aantal aanwezigen bedraagt niet meer dan 100 personen; b. het evenement tussen 9.00 uur en 23.00 uur plaats vindt; c. geen muziek ten gehore wordt gebracht voor 07.00 uur en na 23.00 uur; d. het evenement niet plaatsvindt op de rijbaan, (brom)fietspad of parkeerplaats of anderszins een belemmering vormt voor het verkeer en de hulpdiensten; e. slechts kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van minder dan 10m2 per object; f. de organisator stelt de burgemeester tenminste 10 werkdagen voorafgaand aan het evenement hiervan in kennis middels een digitale of schriftelijke melding.

  • 3. De burgemeester kan nadere regels stellen in het belang van de openbare orde, openbare veiligheid, volksgezondheid en het milieu.

  • 4. De burgemeester kan binnen 14 dagen na ontvangst van de melding besluiten het organiseren van een evenement als bedoeld in het tweede lid te verbieden, indien er aanleiding is te vermoeden dat door het evenement de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt.

  • 5. Het verbod van het eerste lid geldt niet voor een wedstrijd op of aan de weg, voor zover in het geregelde onderwerp wordt voorzien door artikel 10 juncto 148, van de Wegenverkeerswet 1994.

  • 6. Op de vergunning is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.

Artikel 4:6 Overige geluidhinder

  • 1. Het is verboden buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer of van het Besluit op zodanige wijze toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten dat voor een omwonende of voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt.

  • 2. Het college kan van het verbod ontheffing verlenen.

  • 3. Het verbod geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet geluidhinder, de Zondagswet, de Wet openbare manifestaties, het Vuurwerkbesluit of de Provinciale milieuverordening.

  • 4. Op de vergunning is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.

Artikel 4:18 Recreatief nachtverblijf buiten kampeerterreinen

  • 1. Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein dat als zodanig in het bestemmingsplan, de beheersverordening, exploitatieplan of een voorbereidingsbesluit is bestemd of mede bestemd.

  • 2. Het verbod geldt niet voor het plaatsen van kampeermiddelen voor eigen gebruik door de rechthebbende op een terrein.

  • 3. Het college kan ontheffing verlenen van het verbod als bedoeld in het eerste lid.

  • 4. Onverminderd het bepaalde in artikel 1:8 kan de ontheffing worden geweigerd in het belang van: a. de bescherming van natuur en landschap; of b. de bescherming van een stadsgezicht.

  • 5. Op de ontheffing is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.