Algemene grondverkoopvoorwaarden 2010

Geldend van 29-05-2010 t/m heden

Intitulé

Algemene grondverkoopvoorwaarden 2010

GEMEENTE ALPHEN-CHAAM

ALGEMENE GRONDVERKOOPVOORWAARDEN 2010

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Geldigheid

Artikel 1.1

Deze algemene grondverkoopvoorwaarden behoren bij iedere koopovereenkomst tussen de gemeente Alphen-Chaam en haar wederpartij(en) waarin ze uitdrukkelijk van toepassing zijn verklaard en vormen daarmee één onverbrekelijk geheel.

Definities

Artikel 1.2

In deze algemene grondverkoopvoorwaarden wordt verstaan onder:

Aflevering: de feitelijke ter beschikking stelling van de onroerende zaak (grond, bouwterrein).

College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam.

Gegadigde: de natuurlijke persoon of rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid die een of meer onroerende zaken van de gemeente in eigendom wil verwerven.

Gemeente: de gemeente Alphen-Chaam.

Grond: de grond en de eventuele opstallen die het voorwerp van de koopovereenkomst vormen.

Ingebruikneming: het moment waarop de wederpartij voor het eerst feitelijk over de onroerende zaak beschikt door deze te betrekken, er feitelijke werkzaamheden in of op uit te voeren of er een grensafscheiding op aan te brengen. Het uitvoeren van een sonderingonderzoek of een milieukundig bodemonderzoek kan gebeuren zonder dat er sprake is van ingebruikneming, na toestemming door of vanwege het college.

Koper: de gegadigde(n) aan wie door de gemeente een onroerende zaak is verkocht.

Levering: het vervullen van de voor eigendomsoverdracht vereiste formaliteiten (het passeren van de notariële akte en inschrijving daarvan in de openbare registers).

Onroerende zaak: de grond en de eventuele opstallen die het voorwerp van de koopovereenkomst vormen.

Overdracht: de wijze van eigendomsovergang onder bijzondere titel door middel van levering.

(Koop)overeenkomst: de schriftelijk vastgelegde wilsovereenstemming tussen de gemeente en haar wederpartij waarbij de gemeente zich verbindt een daarin aangeduid stuk grond aan de wederpartij over te dragen en de wederpartij zich verbindt om daarvoor een daarin aangeduide prijs te betalen.

Koop/Verkoop: de totstandkoming van de overeenkomst.

Totstandkoming overeenkomst.

Artikel 1.3

1. Een koopovereenkomst komt niet eerder tot stand dan nadat het college daartoe heeft besloten en met inachtneming van het bepaalde in de hierna volgende leden van dit artikel.

2. De aanbieding tot koop van de grond door of vanwege de gemeente (de offerte) aan een gegadigde geschiedt uitsluitend schriftelijk en is vrijblijvend, waarbij wordt aangegeven welke onroerende zaak te koop wordt aangeboden voor welke prijs, en waarbij wordt vermeld dat de algemene grondverkoopvoorwaarden van toepassing zijn.

3. Indien een gegadigde van de aanbieding gebruik wenst te maken, dient hij deze binnen vier weken nadat de aanbieding is gedaan voor akkoord te ondertekenen en aan de gemeente te retourneren.

4. Na de akkoordverklaring zal aan het college worden voorgesteld om met inachtneming van hetgeen in de aanbieding is vermeld de onroerende zaak aan de gegadigde te verkopen.

5. Zodra door of rechtsgeldig namens het college tot de verkoop is besloten, wordt de overeenkomst schriftelijk vastgelegd. De koop is gesloten op het moment van de bekendmaking van de schriftelijk vastgelegde koopovereenkomst.

Afzien van koop

Artikel 1.4

1. Van het tot stand brengen van de koopovereenkomst zal uitsluitend dan worden afgezien, indien de gegadigde, nadat hij de aanbieding heeft geaccepteerd, door middel van een aangetekende brief aan de gemeente te kennen heeft gegeven zijn acceptatie in te willen trekken en hij aan de gemeente over de koopprijs, exclusief eventuele BTW, de wettelijke rente vermeerderd met drie procent verschuldigd vanaf het moment van de acceptatie tot het moment waarop het schriftelijke bericht van de intrekking is ontvangen heeft betaald. Indien de wettelijke bepaling

2. Indien de koper, nadat de koopovereenkomst tot stand is gekomen, maar vóór de eigendomsoverdracht, door middel van een aangetekende brief aan de gemeente te kennen geeft van de koop te willen afzien, zal de koopovereenkomst ontbonden zijn nadat een bedrag ter grootte van tien procent van de koopprijs exclusief eventuele BTW aan de gemeente is betaald.

3. Na toepassing van het bepaalde in het eerste of tweede lid van dit artikel kan de gemeente volledig vrij beschikken over de onroerende zaak. De gegadigde of de koper kan jegens de gemeente geen enkel recht doen gelden op de aanbieding of het kopen van enige andere onroerende zaak.

4. Indien de wettelijke bepaling omtrent de bedenktijd van toepassing is op de overeenkomst, zal lid 1 vervallen en vervalt lid 2 indien binnen drie dagen na tot standkoming van de koopovereenkomst (art. 1.3) deze door middel van een aangetekende brief aan de gemeente wordt opgezegd. Op grond van art. 7:766 BW is de bedenktijd van toepassing op de aannemingsovereenkomst. Op de koop van grond is noch art. 7:766 BW, noch art. 7:2 BW van toepassing, zodat hiervoor geen bedenktijd geldt.

De tekening

Artikel 1.5

Aan de overeenkomst wordt een tekening gehecht, waarop de over te dragen grond bij benadering staat aangegeven dan wel een kadastrale aanduiding van de vorm en ligging van de grond wordt gegeven. Deze bijlage wordt door partijen geparafeerd.

Ligging en omvang

Artikel 1.6

1. Indien de verkochte grond een gedeelte van een kadastraal perceel betreft, zal de situering en begrenzing van de grond ter plaatse na de koop door of vanwege de gemeente worden aangegeven door middel van buizen of piketten op de noodzakelijke meetpunten in het terrein.

2. Het risico voor de instandhouding van de uitgezette punten berust bij de koper, zodat de kosten van herhaalde uitzetting en aanwijzing voor zijn rekening zijn.

3. Verschil tussen de werkelijke grootte en de grootte zoals die in eerste instantie door de gemeente is aangegeven kan geen aanleiding geven tot verrekening, tenzij het verschil groter is dan één procent van de opgegeven maat, met een minimum van 5 m2. Voor verrekening komt slechts in aanmerking de oppervlakte voor zover die meer dan één procent bedraagt, met een minimum van 5 m2, in welk geval wordt verrekenend naar de koopprijs per vierkante meter exclusief BTW.

Kosten en belastingen

Artikel 1.7

1. Alle kosten, rechten en belastingen met betrekking tot de aflevering, de verkoop en de levering, waaronder begrepen de kosten van de kadastrale meting, zijn voor rekening van de koper.

2. Alle zakelijke lasten, die op de grond rusten, en alle belastingen die van de grond worden geheven, komen met ingang van 1 januari van het jaar volgende op de datum van overdracht voor rekening van de koper, ongeacht te wiens naam de aanslag wordt opgelegd.

Hoofdelijkheid

Artikel 1.8

Indien in de koopovereenkomst meer dan één natuurlijk en/of rechtspersoon als wederpartij van de gemeente optreedt, zijn deze personen ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen die uit die overeenkomst voortvloeien.

Overdracht, betaling en aanvaarding

Artikel 1.9

1. De voor de overdracht vereiste akte van levering zal worden verleden ten overstaan van de notaris, die door de gemeente is aangewezen. Het passeren der akte dient te geschieden binnen twaalf weken na dagtekening van de brief van burgemeester en wethouders, waarin aan de koper wordt medegedeeld, dat het besluit tot verkoop door het college van burgemeester en wethouders is goedgekeurd.

2. De betaling van de volledige koopprijs en de overige kosten, rechten en belastingen dient te zijn voldaan aan de notaris die met de eigendomsoverdracht is belast, voor of bij het passeren van de akte van levering.

3. Indien de betaling niet of niet volledig binnen de gestelde termijn wordt voldaan, is de koper zonder ingebrekestelling in verzuim en over het niet of niet betaalde deel over de periode van verzuim tot aan de datum van betaling de wettelijke rente als bedoeld in artikel 6:119 van het Burgerlijk Wetboek verschuldigd. De gemeente is niet verplicht mee te werken aan het passeren van de notariële akte zolang door koper niet de volledige koopprijs, kosten, rechten, belastingen en rente zijn betaald.

4. Tenzij in de koopovereenkomst een ander moment is overeengekomen, vindt de aflevering plaats zodra de notariële akte is ondertekend.

5. Het gekochte komt voor risico van de koper bij aflevering tenzij de feitelijke ingebruikneming eerder plaats vindt, in welk geval het risico vanaf het moment van de ingebruikneming overgaat op de koper.

6. Indien koper het verkochte eerder in gebruik wenst te nemen, dient hij hiertoe een schriftelijk gemotiveerd verzoek om toestemming tot het college te richten. Deze toestemming wordt slechts verleend indien de koper de overeenkomst voor akkoord heeft verklaard en de volledige koopprijs met de eventueel daarover verschuldigde omzetbelasting aan de gemeente heeft betaald. Het college kan aan de hiervoor bedoelde toestemming voorwaarden verbinden. Indien koper, na schriftelijke toestemming van het college en voor het passeren van de notariële akte een aanvang maakt met de bouw op het verkochte, geschiedt de bouw voor eigen rekening en risico van koper en kan geen aanspraak worden gemaakt op enigerlei schadevergoeding, en kan de ontbindende voorwaarde in verband met financiering (artikel 2.4) niet meer worden ingeroepen. Vanaf het moment van ingebruikneming gaat het risico van de onroerende zaak over op koper.

7. Onder aanvang van de bouw wordt verstaan de allereerste verrichtingen op het verkochte, zoals plaatsen van directieketen, afrasteringen, aanvoer eerste materialen voor deze voorzieningen etc. een en ander ter beoordeling van het college.

8. In geval van ontbinding van de koopovereenkomst, is koper verplicht, na daartoe door het college schriftelijk in kennis te zijn gesteld, om binnen veertien dagen na de hiervoor gestelde kennisgeving tot ontruiming van het verkochte over te gaan. Het verkochte dient in dat geval aan de gemeente te worden teruggegeven in de staat waarin het verkeerde op het moment, dat de koper het in gebruik nam, zulks binnen een door het college te bepalen termijn. Koper heeft nimmer het recht op vergoeding van de, al of niet door hem of door de gemeente verwijderde, opstallen. Indien de opstal(len) door de gemeente verwijderd moeten worden is dit voor rekening van koper.

9. Eventuele gevolgen voor verschuldigdheid van omzetbelasting door de eerdere ingebruikneming door de koper zijn voor rekening van de koper.

Hoofdstuk 2. Bijzondere bepalingen met betrekking tot bouwgrond

Staat van levering

Artikel 2.1

1. De aflevering van het onroerend goed zal geschieden in de staat waarin het zich bij de totstandkoming van de overeenkomst bevindt. De koper wordt geacht het aan hem verkochte terrein volkomen te kennen en heeft nimmer aanspraak op vergoeding van schade wegens verkeerde of onvolledige opgave van vorm, bestemming, belending of wegens andere redenen.

2. De gemeente levert aan de koper een recht van onvoorwaardelijke eigendom, vrij van hypotheken, beslagen, huur of ander gebruik, tenzij in de koopovereenkomst anders is vermeld.

3. Alle eventueel aan de onroerende zaak verbonden erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten en verplichtingen en of beperkte rechten blijven er op rusten, voor zover deze in de koopovereenkomst zijn vermeld en overeengekomen.

Informatie- en onderzoeksplicht

Artikel 2.2

1. De gemeente staat er voor in dat:

a. zij bevoegd is tot verkoop en levering van de onroerende zaak;

b. voor zover haar bekend in het verkochte geen ondergrondse tanks voor het opslaan van vloeistoffen aanwezig zijn;

c. aan haar van overheidswege of door nutsbedrijven geen veranderingen betreffende de onroerende zaak zijn voorgeschreven of aangekondigd, die nog niet zijn uitgevoerd;

d. de onroerende zaak niet is betrokken in een ruilverkaveling- casu quo herinrichtingsplan en niet ter onteigening is aangewezen;

e. ten opzichte van derden geen verplichtingen bestaan uit hoofde van een voorkeursrecht of optierecht;

f. aan koper die informatie te hebben verstrekt die naar geldende verkeersopvattingen door hem ter kennis van koper behoort te worden gebracht.

2. Koper aanvaardt uitdrukkelijk dat de resultaten van het onderzoek naar de feiten en omstandigheden dat naar geldende verkeersopvattingen door hem behoort te geschieden, voor zijn rekening en risico komen.

Ontbinding van de overeenkomst

Artikel 2.3

1. Ingeval de wederpartij vóór het passeren van de notariële akte in staat van faillissement wordt verklaard of surséance van betaling heeft verkregen, is de gemeente bevoegd de overeenkomst te ontbinden zonder dat enige ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst zal zijn vereist. De enkele aanzegging bij aangetekende brief is voldoende voor deze ontbinding. Indien reeds aflevering heeft plaats gevonden, is de koper verplicht het afgeleverde onverwijld weer in de macht van de gemeente terug te brengen, voor zover mogelijk in de staat waarin dit zich bevond ten tijde van de aflevering.

2. Onverminderd het bepaalde in artikel 1.9, lid 3, heeft de gemeente het recht om de overeenkomst te ontbinden, indien de koper ondanks schriftelijke aanmaning daartoe, waarbij hem alsnog een termijn van twee maanden voor de nakoming wordt gesteld, zijn medewerking onthoudt aan de totstandkoming van de overdracht. De enkele aanzegging bij aangetekende brief dat de gemeente de overeenkomst ontbonden acht is daartoe voldoende.

3. De reeds betaalde gedeelten van de koopprijs zullen bij toepassing van lid 1 en 2 van dit artikel worden gerestitueerd.

Ontbindende voorwaarde in verband met financiering

Artikel 2.4

1. Binnen 6 weken na het tot stand komen van de koopovereenkomst heeft de koper het recht de overeenkomst te ontbinden, indien koper geen hypothecaire lening onder naar de situatie op de geldmarkt redelijk te achten condities heeft kunnen verkrijgen, nodig voor de financiering van de uitgegeven grond, en de daarop te stichten bebouwing.

2. Koper zal ter verkrijging van de financiering al het hem mogelijke dienen te verrichten en kan op de in lid 1 gemelde ontbindende voorwaarde enkel zich beroepen door aan het college minimaal twee schriftelijke en gemotiveerde afwijzingen over te leggen afgegeven door een erkende geldverstrekkende instelling.

Milieubepaling

Artikel 2.5

Omtrent de aanwezigheid van voor het milieu of de volksgezondheid gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen in, op of aan de te verkopen grond, is een in de koopovereenkomst nader omschreven onderzoek verricht.

De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in een of meer rapporten waarin de toestand van de bodem en grondwater wordt omschreven en waaruit blijkt dat er geen reden is om aan te nemen dat zich in de bodem stoffen bevinden die naar ten tijde van de verkoop geldende maatstaven in de weg staan aan realisering van het beoogde, in de koopovereenkomst omschreven, gebruik van de grond. De gemeente heeft, gezien het voorafgaande gebruik van de grond voor zover dat aan haar bekend is, geen reden om aan te nemen, dat dergelijke stoffen zich in de grond of grondwater zouden bevinden.

Artikel 2.6

Koper is verplicht bij bouwactiviteiten vrijkomende milieugevaarlijke stoffen, waaronder begrepen klein chemisch afval, op milieuhygiënisch verantwoorde wijze en met inachtneming van de op grond van publiekrechtelijke voorschriften geldende verplichtingen op de bouwplaats op te slaan en te doen inzamelen en verwijderen.

Ontbinding bij verontreiniging

Artikel 2.7

1. Indien voor de datum van het passeren van de notariële akte of, indien dat eerder is, voor de datum van de aflevering van de grond, toch zou blijken van aanwezigheid van voor het milieu of voor de volksgezondheid gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen van zodanige omvang en aard dat zij in de weg staan aan het overeengekomen gebruik, zodat van de koper in redelijkheid niet kan worden verlangd dat hij, zonder dat wordt gesaneerd, de onroerende zaak aanvaardt, heeft de koper eenzijdig het recht om de koopovereenkomst te ontbinden en de grond ter vrije beschikking van de gemeente te stellen, voor zover mogelijk in de toestand waarin deze zich bevond bij het tot stand komen van de overeenkomst.

2. Onder gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen, vermeld in het vorige lid, wordt niet verstaan: puin of andere bouwkundige restanten, voor zover deze niet zijn verontreinigd in zodanige mate dat zij naar de huidige maatstaven in de weg staan aan de realisering van het in de koopovereenkomst omschreven gebruik van de grond.

3. De gemeente is niet aansprakelijk voor de tot het moment van de ontbinding, door de koper gemaakte kosten.

Gedoogplicht

Artikel 2.8

1. De koper is verplicht te gedogen dat al hetgeen ten behoeve van openbare voorzieningen op, in of boven de grond is aangebracht wordt onderhouden en dat al hetgeen noodzakelijk is ten behoeve van openbare voorzieningen op, in of boven de grond zal worden aangebracht en onderhouden.

2. De koper is verplicht al hetgeen ingevolge het vorige lid is aangebracht bevestigd te laten.

3. De koper is verplicht, voor zover dat in redelijkheid van hem gevergd kan worden, op zijn kosten die maatregelen te nemen ter voorkoming van schade aan de aanwezige zaken, omschreven in lid 1, welke de gemeente of de eigenaren van die zaken noodzakelijk achten.

4. De koper is te allen tijde aansprakelijk voor de schade die door beschadiging van de aanwezige zaken, bedoeld in lid 1, door zijn toedoen of nalaten wordt veroorzaakt.

5. Alle schade die een onmiddellijk gevolg is van het aanbrengen, bestaan, herstellen of vernieuwen van de in lid 1 bedoelde zaken zal door de gemeente of degene ten gunste van wie het gedoogrecht geldt op haar of zijn kosten worden hersteld of, indien de koper dat wenst, aan de koper worden vergoed.

Kwalitatieve verplichting

Artikel 2.9

1. Partijen komen overeen dat de verplichtingen, voortvloeiende uit artikel 2.8, als kwalitatieve verplichting rusten op de grond en van rechtswege zullen overgaan op degene(n) die de zaak onder bijzondere titel zal of zullen verkrijgen, waarbij tevens wordt bepaald dat diegenen mede gebonden zullen zijn die van de rechthebbende(n) een recht tot gebruik van de grond hebben gekregen of zullen krijgen.

2. De in lid 1 bedoelde verplichtingen zullen als kwalitatieve verplichtingen in de notariële akte van transport worden vastgelegd en worden ingeschreven in de daartoe bestemde openbare registers.

Bouwplicht

Artikel 2.10

1. De koper is verplicht de grond te bebouwen met de in de koopovereenkomst aangegeven bebouwing waarvoor de gemeente Alphen-Chaam een bouwvergunning heeft verleend of zal verlenen.

2. Vóór de ondertekening van de koopovereenkomst kan door het college worden geëist, dat een schetsplan van de op het bouwterrein te stichten bebouwing ter goedkeuring wordt overlegd. Het college kan omtrent de inrichting van het schetsplan nadere regels stellen.

3. De koper is verplicht om een aanvraag om bouwvergunning in te dienen binnen drie maanden na de datum van de akte van levering.

4. Binnen zes maanden na de datum van de akte van levering moet met de bouw zijn begonnen, dat wil zeggen dat minimaal de palen zijn geheid en/of de fundamenten zijn gelegd.

5. Binnen achttien maanden na de datum van de akte van levering moet de op de grond te stichten bebouwing voltooid en gebruiksklaar zijn en dient de koper deze, in geval van verkoop van een bouwkavel bestemd voor de oprichting van een particuliere woning, feitelijk ter bewoning te hebben betrokken, wat mede moet blijken uit zijn inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie.

6. Voor iedere niet-nakoming van de verplichtingen in dit artikel is de koper aan de gemeente een boete verschuldigd van één procent van de koopprijs exclusief BTW per dag voor iedere dag dat de niet-nakoming voortduurt. De boete is direct opeisbaar en wordt verbeurd door het enkele feit van het niet-nakomen zonder dat een ingebrekestelling zal zijn vereist.

Verplichting zelfbewoning en verbod doorverkoop

Artikel 2.11

1. Koper, zijnde een natuurlijk persoon, verplicht zich om de op de grond te bouwen woning in ieder geval tot vijf jaar na de datum van de notariële akte van levering uitsluitend zelf te zullen gebruiken en om die woning zelf met zijn eventuele gezinsleden te bewonen.

2. Koper, zijnde een natuurlijk persoon, doet gedurende een termijn van vijf jaren vanaf de datum van de notariële akte van levering afstand van zijn recht om de grond en/of de daarop gebouwde woning in eigendom of in economische eigendom over te dragen, in erfpacht te geven, met beperkte rechten te bezwaren, te verhuren of te verpachten of anderszins aan derden in gebruik te geven, met uitzondering van het recht van vestiging van hypotheek.

3. Het bepaalde in de vorige leden is niet van toepassing in geval van:

a. verkoop op grond van een machtiging van de rechter als bedoeld in artikel 3.174 Burgerlijk Wetboek;

b. executoriale verkoop door hypothecaire schuldeisers in geval van parate executie als bedoeld in artikel 3.268 Burgerlijk Wetboek;

c. schriftelijke ontheffing door het college.

4. Het college kan de ontheffing, bedoeld in het vorige lid sub c, verlenen op schriftelijk verzoek van koper in geval van:

a. verandering van werkkring van koper of een of meer van de inwonende gezinsleden op grond waarvan verhuizing van het hele gezin noodzakelijk is;

b. overlijden van koper of diens partner;

c. echtscheiding van koper (niet in geval van scheiding van tafel en bed), beëindiging van het geregistreerd partnerschap of beëindiging van het samenlevingscontract;

d. verhuizing, noodzakelijk geworden door de gezondheid van koper of van een van zijn gezinsleden.

5. Bij niet-nakoming van een of meer van de in dit artikel genoemde verplichtingen van koper is hij een onmiddellijk opeisbare boete verschuldigd van € 50.000,-- zonder dat enige ingebrekestelling zal zijn vereist.

A.B.C.-bepalingen

Artikel 2.12

1. Indien de koper voornemens is de grond in diverse bouwterreinen onder te verdelen door verkaveling en deze kavels vervolgens aan derden door te verkopen, al dan niet in samenhang met een bouwplan, zal de gemeente op verzoek van koper deze kavels bij afzonderlijke akte leveren aan door de koper in overleg met de gemeente aan te wijzen derden, mits deze algemene grondverkoopvoorwaarden volledig van toepassing worden verklaard in de koopovereenkomst tussen koper en die derden.

2. De verplichtingen en daarmee verband houdende bepalingen, die uit deze algemene grondverkoopvoorwaarden voor de koper ten aanzien van de gemeente voortvloeien, zullen in het geval toepassing wordt gegeven aan het bepaalde in het eerste lid, in de koopovereenkomst tussen de koper en de derde als derdebedingen ten behoeve van de gemeente worden opgenomen.

3. In de akte van levering als bedoeld in het eerste lid worden de verplichtingen als bedoeld in het tweede lid nadrukkelijk vermeld.

4. Onverminderd het bepaalde in het tweede lid blijft de koper voor het geheel aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen uit de koopovereenkomst.

5. Degene aan wie door de gemeente een gedeelte (kavel) van de verkochte grond wordt geleverd, verplicht zich tot nakoming van de koopovereenkomst tussen gemeente en koper voor zover het de door hem verworven kavel betreft, daarbij inbegrepen de plichten van de artikelen 2.8, 2.9, 2.10 en 2.11 van deze algemene grondverkoopvoorwaarden.

6. In geval van toepassing van het eerste lid, vindt er in afwijking van het bepaalde in artikel 1.6 geen verrekening plaats van het verschil tussen de in de overeenkomst vermelde en de feitelijke grootte van de grond.

Hoofdstuk 3. Overige bepalingen

Grond niet voor bebouwing bestemd

Artikel 3.1

Indien de koopovereenkomst betrekking heeft op grond, die niet voor bebouwing is bestemd, zijn de bepalingen van hoofdstuk 2 daarop zoveel mogelijk van overeenkomstige toepassing, tenzij de redelijkheid zich daartegen verzet.

Boetebepaling

Artikel 3.2

1. Bij niet-nakoming van enige verplichting voortvloeiende uit de koopovereenkomst en het daarin van toepassing verklaarde deel van deze algemene grondverkoopvoorwaarden, verbeurt de koper, na ingebrekestelling en na verloop van de in die ingebrekestelling bepaalde termijn, ten behoeve van de gemeente een onmiddellijk opeisbare boete, tenzij op de betreffende niet-nakoming in enig artikel een afzonderlijke boete is gesteld, in welk geval de afzonderlijke boeteregeling van toepassing is.

2. De boete bedraagt:

a. tien procent van de koopprijs, dan wel ter keuze van de gemeente

b. € 150 voor elke dag dat deze niet of niet-volledige nakoming voortduurt.

3. Naast het vorderen van de krachtens de koopovereenkomst en de daarin opgenomen algemene grondverkoopvoorwaarden verschuldigde boete, behoudt de gemeente het recht om bij niet of niet-volledige nakoming van enige verplichting op grond van de overeenkomst alsnog nakoming dan wel vergoeding van meer geleden schade te vorderen.

Vestiging kwalitatieve verplichtingen

Artikel 3.3

De in de koopovereenkomst opgenomen verplichtingen, waarbij de koper op zich neemt iets te dulden of iets niet te doen, worden als kwalitatieve verplichting gevestigd, blijven rusten op de onroerende zaak (grond) en zullen van rechtswege overgaan op degene(n) die de grond onder bijzondere titel zal/zullen verkrijgen.

Daarbij wordt bepaald dat degene(n) die van de rechthebbende(n) een recht tot gebruik van de zaak onder welke benaming ook zal/zullen verkrijgen, mede gebonden is/zijn.

Aangezien van de overeenkomst tussen partijen een notariële akte wordt opgemaakt, die wordt ingeschreven in de openbare registers, is voldaan aan de eis van artikel 6.252, lid 2, van het Burgerlijk Wetboek in zake de vestiging van de kwalitatieve verplichting.

Kettingbeding

Artikel 3.4

1. De koper is verplicht en verbindt zich jegens de gemeente, die dit voor zich

aanvaardt, om alle verplichtingen, die voor hem uit de overeenkomst voortvloeien en die niet bestaan in een dulden of niet-doen, bij overdracht van het geheel of een gedeelte van de onroerende zaak (grond) alsmede bij de vestiging daarop van een zakelijk recht niet zijnde een hypotheekrecht aan de nieuwe eigenaar of zakelijk gerechtigde op te leggen en om die verplichtingen in de notariële akte tot overdracht of vestiging van een zakelijk recht op te nemen, zulks op verbeurte van een direct opeisbare boete van € 50.000,-- ten behoeve van de gemeente, met de bevoegdheid van deze laatste om daarnaast nakoming en/of de eventueel meer geleden schade te vorderen.

2. Op gelijke wijze als hiervoor onder lid 1 bepaald, verbindt de wederpartij zich jegens de gemeente tot het bedingen bij wijze van derdenbeding van de nieuwe eigenaar of zakelijk gerechtigde dat ook deze zowel de in lid 1 bedoelde verplichtingen als de in lid 1 en in het onderhavige lid opgenomen verplichting om dit door te geven zal opleggen aan diens rechtsopvolger of zakelijk gerechtigde. Elke opvolgende vervreemder neemt daarbij namens en ten behoeve van de gemeente het beding aan.

Ontheffing

Artikel 3.5

Het college kan na het tot stand komen van de koopovereenkomst op verzoek van de wederpartij van een of meer van deze bepalingen ontheffing verlenen. Het neemt daarbij de eisen van redelijkheid en billijkheid in acht.

Afwijking

Artikel 3.6

Indien dat door partijen noodzakelijk wordt geacht, kan in de koopovereenkomst van een of meer bepalingen van deze algemene grondverkoopvoorwaarden worden afgeweken en/of kunnen nadere voorwaarden in de overeenkomst worden opgenomen.

Hardheidsclausule

Artikel 3.7

In bijzondere omstandigheden kan college – uitsluitend ter hunner beoordeling – ten gunste van koper afwijken van het gestelde in deze “algemene grondverkoopvoorwaarden 2010 gemeente Alphen-Chaam”.

Citeertitel

Artikel 3.8

Deze algemene grondverkoopvoorwaarden zijn vastgesteld door het college van de gemeente Alphen-Chaam bij besluit van 18 mei 2010.

Zij kunnen worden aangehaald als “Algemene grondverkoopvoorwaarden gemeente Alphen-Chaam 2010”.

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ALPHEN-CHAAM

mr. M.M. Hendrickx drs. H.W.S.M. Nuijten

secretaris burgemeester