Uitvoeringsbesluit 2011 behorende bij Afvalstoffenverordening 2010

Geldend van 07-04-2011 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsbesluit 2011 behorende bij Afvalstoffenverordening 2010

Het college van de gemeente Ameland,

Overwegende dat het in het belang van een doelmatige verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is nadere regels te stellen omtrent de dagen, tijden, plaatsen en wijze waarop afvalstoffen kunnen worden overgedragen of ter inzameling aangeboden aan de bij dit besluit aan te wijzen inzameldienst en andere inzamelaars als bedoeld in de Afvalstoffenverordening Gemeente Ameland 2010;

Gelet op de bepalingen van de Afvalstoffenverordening Gemeente Ameland 2010 van de gemeente Ameland;

BESLUIT:

I. In te trekken het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2010 van de gemeente Ameland.II. Vast te stellen het volgende Uitvoeringsbesluit 2011 horende bij de Afvalstoffenverordening 2010 van de gemeente Ameland

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan dan wel mede verstaan:a) verordening: Afvalstoffenverordening Gemeente Ameland 2010;b) inzamelmiddel: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd hulp- of bewaarmiddel, bijvoorbeeld een minicontainer of kca-box ten behoeve van één huishouden;c) inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of –plaats, bijvoorbeeld een verzamelcontainer, wijkcontainer of brengdepot ten behoeve van meerdere huishoudens.d) de zomerwoningenterreinen: met groen aangegeven gedeelten van het grondgebied van de gemeente op de bij dit uitvoeringsbesluit horende kaart: Hollum: “Fenneweg”, “Boomhiemke”, “Koudenburg”, “de Blieke”,Ballum: “Roosdúnen”,Nes: “Zwarteweg”, “Kievitsweg en Klonjes”,Tussen Nes en Buren: “Nes-Buren”,Buren: “Kleinvaarwater”, “Familie Metz” e) De appartementencomplexen: met rood-paars aangegeven gedeelten grondgebied van de gemeente op de bij dit uitvoeringsbesluit horende kaart: Hollum: “de Kaap”, “Brouwershaven”, WestendState”,Nes: “Ameland State”, “Ostrea”,Buren: “’t Amelander Paradijs”, “de Vleijenhof”,f) Wooncomplexen: met zwart aangegeven gedeelten van het grondgebied van de gemeente op de bij de dit uitvoeringsbesluit horende kaart: Nes: “Noorderlicht” en “Residentie Noordzee gebouw 3”Buren: “’t Anker”.  

Artikel 2 Aanwijzing inzamelende instanties

  • 1 Als inzameldienst op grond van artikel 2, eerste lid van de verordening wordt aangewezen, de Gemeente Ameland, gevestigd aan Jelmeraweg 1, 9162 EA te Ballum Ameland.

  • 2 Als inzamelaar op grond van artikel 2, tweede lid van der verordening worden aangewezen, de gemeente Ameland voor de inzameling van componenten uit het huishoudelijk afval op afroep en op het Gemeentelijk Overslagstation;

Artikel 3 Afzonderlijke inzameling

De volgende omschrijvingen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen worden op grond van artikel 3, tweede lid van de verordening vastgesteld:1. groente-, fruit- en tuinafval: dat deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organische oorsprong is en beperkt is van omvang;2. klein chemisch afval: huishoudelijke afvalstoffen zoals vermeld op de KCA-lijst van het ministerie van Infrastructuur en Milieu; 3. verpakkingsglas: eenmalige glasverpakkingen zoals flessen, potten en andere glazenverpakkingen, met uitzondering van vlakglas, (glas)keramiek, gloei- en spaarlampen, TL-lampen, nagellakflesjes, stenen kruiken, porselein, kristal, spiegels, doppen van flessen en kurken;4. oud papier en karton: huishoudelijk oud papier en karton dat droog en schoon en niet vervuild is met andere afvalfracties, met uitzondering van pizzadozen, drankenkartons voor zuivel en frisdranken, ordners en ringbanden met metaal en/of plastic onderdelen, geplastificeerd papier, sanitair papier, behang, vinyl en doorslagpapier;5. textiel: kleding, lakens, dekens, handdoeken en dergelijke, schoeisel, brillen, grote lappen stof en gordijnen die schoon zijn, niet vervuild met andere afvalfracties en niet eerder gebruikt als bijvoorbeeld poets- of verflappen;6. elektrische en elektronische apparatuur: de producten zoals genoemd in de Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur;7. bouw- en sloopafval: sloophout, pvc-buizen, kunststofbouwmaterialen en isolatiematerialen en dergelijke;8. grof tuinafval: plantaardige of organische afvalstoffen door aard, samenstelling of omvang niet vallen onder gft-afval en vrijkomend bij de aanleg, het onderhoud of verwijdering van particulier groen, zoals grof loofafval, snoeihout etcetera met uitzondering van bielzen, tuinhekken en tuinschuttingen;9. asbest en asbesthoudend materiaal: afval waarin zich asbest bevindt;10. grof huishoudelijk afval: volumineus of zwaar huishoudelijk afval dat door afmeting of gewicht niet in een inzamelmiddel of via een inzamelvoorziening ter inzameling kan worden aangeboden;11. huishoudelijk restafval: afval afkomstig uit particuliere huishoudens, dat overblijft na scheiding in andere deelstromen genoemd in artikel 3 van de verordening;12. puin: harde steenachtige materialen zoals puin, gasbeton, dakpannen en serviesgoed.13. banden: schone banden van motoren en personenautos’s zonder velgen;14. metaal: producten met als belangrijkste bestanddeel ferro en non-ferro;15. dakleer: dakbedekkingsmaterialen, ook wel genoemd dakleer bestaand uit beplatingsmateriaal van hout of kunststof, voorzien van een laag koolteer of bitumen dit is inclusief dakgrind, waaraan zich teer of bitumen bevindt;16. vlakglas: het glas van ramen en spiegels,;17. kringloopmateriaal: goederen die kunnen worden hergebruikt in kringloopwinkel de Wissel in Dokkum.  

Artikel 4 Aanwijzing Gemeentelijk Overslagstation

Op grond van artikel 4, eerste lid, sub d, van de verordening kunnen de afvalstoffen genoemd in artikel 3 van dit uitvoeringsbesluit achter worden gelaten, onder aanwijzing van de daartoe aangestelde ambtenaar op het Gemeentelijk Overslagstation aan de Verbindingsweg 31 te Nes Ameland op de tijden waarop het Gemeentelijk Overslagstation geopend is.

Artikel 5 Aanwijzing inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen

  • 1 Op grond van artikel 4, tweede lid, van de verordening worden de volgende inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen aangewezen:a. groente-, fruit- en tuinafval: wordt ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 240 liter container;b. klein chemisch afval: wordt aangeboden in een van gemeentewege verstrekte milieubox of in een deugdelijke verpakking;c. verpakkingsglas: wordt aangeboden bij de gemeentelijke brengvoorziening op wijkniveau;d. oud papier en karton: wordt ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 240 liter container;e. textiel: wordt aangeboden tijdens de op de afvalstoffenkalender aangewezen data van de kledingactie of aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;f. elektrische en elektronische apparatuur: mogen slechts worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation of kunnen ter inzameling worden aangeboden tijdens de grofhuisvuilinzameldata, na telefonisch overleg met team loket en administratie van de afdeling Vergunningen en Toezicht.g. bouw- en sloopafval: mag slechts worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;h. grof tuinafval: kan worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation of kan ter inzameling worden aangeboden tijdens de grofhuisvuilinzameldata, na telefonisch overleg met team loket en administratie van de afdeling Vergunningen en Toezicht.i. asbest en asbesthoudend materiaal: mag slechts worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation indien het luchtdicht is verpakt in deugdelijke kunststof verpakking;j. grof huishoudelijk afval: kan worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation of kan ter inzameling worden aangeboden tijdens de grofhuisvuilinzameldata, na telefonisch overleg met team loket en administratie van de afdeling Vergunningen en Toezicht.k. huishoudelijk restafval: wordt ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 140 of 240 liter container;l. puin: mag worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;m. banden: mogen worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation; n. metaal: mag worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;o. dakleer: mag worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;p. vlakglas: mag worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;q. kringloopmaterialen: mogen worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation. 

  • 2 In afwijking van het in het eerste lid van artikel 5 gestelde inzamelmiddelen worden er voor de in artikel 1, lid d, e en f, ten behoeve van een groep percelen de volgende inzamelmiddelen aangewezen:1. groente-, fruit- en tuinafval: wordt ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 660 liter container;2. oud papier en karton: wordt ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 1100 liter container;3. huishoudelijk restafval: wordt ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 1100 liter container.

Artikel 6 Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen

  • 1 Krachtens artikel 10, derde lid, van de verordening stelt het college de volgende regels voor het gebruik van de van gemeente verstrekte inzamelmiddelen:a. het beheer van de inzamelmiddelen die in bruikleen zijn verstrekt door of namens de gemeente berust bij de afdeling Beleid en Uitvoering van de gemeente Ameland;b. de inzameldienst is bevoegd om de container te voorzien van een sticker waarop staat vermeld: een barcode, de afvalstroom waarvoor de container is bestemd, het volume van de container, een postcode, een plaatsnaam, een straatnaam of een huisnummer;c. de door of namens de gemeente verstrekte inzamelmiddelen horen bij de woning;d. de gebruiker van een perceel dient zich tot team loket en administratie van de afdeling Vergunningen en Toezicht te wenden indien bij een verhuizing naar een perceel geen of een kapot door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel wordt aangetroffen, bij verdwijning, vermissing of beschadiging van een door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel;e. de inzamelmiddelen blijven eigendom van de verstrekker en worden bij normale slijtage voor haar rekening technisch onderhouden;f. de gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleen ontvangen inzamelmiddelen als ware deze zijn eigendom;g. de gebruiker is verplicht de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaakt;h. de gebruiker mag geen afvalstoffen in een inzamelmiddel persen; 

  • 2 Krachtens artikel 10, vierde lid, van de verordening stelt het college de volgende regels omtrent de plaats en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden:a. het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in containers dient ordelijk te geschieden door plaatsing van de container op het voetpad, aan de kant van de openbare weg, dan wel op een inzamel- of clusterplaats, zodanig dat het voetgangers en overige verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schade wordt voorkomen en waarbij aanwijzingen van de inzameldienst dienen te worden opgevolgd;b. inzamelmiddelen dienen goed gesloten te zijn en inzamelvoorzieningen moeten na gebruik goed gesloten te worden;c. uit de inzamelmiddelen en de inzamelvoorzieningen mag geen huishoudelijk afval steken;d. afvalstoffen welke ten onrechte of op een onjuiste wijze zijn aangeboden en welke na inzameling daardoor in de container zijn achtergebleven, dienen onverwijld door de aanbieder uit de container te worden verwijderd; e. het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen en het eigen gewicht van de ter lediging aangeboden minicontainer mag in totaal niet zwaarder zijn dan 50 kilogram;f. het gewicht van de aangeboden hoeveelheid huishoudelijk klein chemisch afval mag per keer niet zwaarder zijn dan 50 kilogram per stukg. klein chemisch afval mag om veiligheidsredenen niet aan de openbare weg worden aangeboden, maar moet persoonlijk worden overhandigd bij de chemokar of bij het Gemeentelijk Overslagstation;h. het Gemeentelijk Overslagstation van de gemeente Ameland wordt aangewezen als brengdepot waar de afvalstoffen als vermeld in artikel 3, eerste lid, van de verordening kunnen worden achter gelaten;i. bij de afgifte van afvalstoffen op het Gemeentelijk Overslagstation zijn de acceptatievoorwaarden van de gemeente Ameland van toepassing;j. de ontdoener van afvalstoffen moet zich bij of op het Gemeentelijk Overslagstation kunnen legitimeren;k. de inzameling van aangemeld grof huishoudelijk afval, grof tuinafval en grote elektrische en elektronische apparaten vindt op afroep plaats, de aanbieder dient voor deze inzameling op afroep een afspraak te maken via team loket en administratie van de Afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente Ameland ;l. het grof afval dient op de afgesproken dag en tijd op een voor het inzamelmaterieel goed bereikbare plaats bij de woning of afgesproken locatie klaar te staan;m. grof huishoudelijk afval of grof tuinafval mag bij het overdragen of het aanbieden per eenheid maximaal 25 kilogram wegen, 1 meter lang en maximaal 1m3 groot zijn; 

  • 3 Op grond van artikel 10, vijfde lid, van de verordening kunnen grof huishoudelijk afval, grof tuinafval en grote elektrische en elektronische apparaten zonder inzamelmiddel maar wel gescheiden ter inzameling worden aangeboden.

Artikel 7 Dagen en tijden voor het ter inzameling aanbieden

  • 1 Het college stelt de volgende regels op grond van artikel 11, eerste lid, van de verordening:a. inzamelmiddelen moeten worden aangeboden op de vastgestelde inzameldag zoals aangegeven op de door de gemeente Ameland verstrekte afvalstoffenkalender, vanaf 06.00 uur.;b. inzamelmiddelen mogen, mits goed gesloten de avond voor de vastgestelde inzameldag vanaf 22.00 uur op de juiste wijze worden aangeboden;c. de inzamelmiddelen moeten zo spoedig mogelijk na lediging door de inzameldienst, doch uiterlijk aan het einde van de vastgestelde inzameldag, van de weg zijn verwijderd;d. grof huishoudelijk afval, grof tuinafval en elektronische en elektrische apparatuur worden op afroep ingezameld, deze categorieën mogen slechts worden aangeboden op het dagdeel dat is afgesproken;e. in verband met geluidhinder mogen glasbakken alleen tussen 07.00 en 22.00 uur worden gebruikt. 

Artikel 8 Het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen

Als het voor de inzameldienst door werkzaamheden niet mogelijk is om de normale inzamelplaatsen te bereiken, kunnen op grond van artikel 16 van de verordening door de gemeente Ameland voor de duur van de werkzaamheden tijdelijke inzamelplaatsen worden aangewezen, welke worden bekendgemaakt in de Gemeentelijke Info.

Artikel 9 Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst

  • 1 Op grond van artikel 13 van de verordening kan de inzameldienst ook bedrijfsafval inzamelen.

  • 2 De gemeente Ameland zamelt de volgende bedrijfsafvalstoffen in:a. groente-, fruit- en tuinafval: dat deel van de bedrijfsafvalstoffen dat van organische oorsprong is, beperkt is van omvang en apart wordt ingezameld; b. klein chemisch afval: afvalstoffen zoals vermeld op de KCA-lijst van het ministerie van Infrastructuur en Milieu;c. verpakkingsglas: eenmalige glasverpakkingen zoals flessen, potten en andere glazenverpakkingen, met uitzondering van vlakglas, (glas)keramiek, gloei- en spaarlampen, TL-lampen, nagellakflesjes, stenen kruiken, porselein, kristal, spiegels, doppen van flessen en kurken;d. oud papier en karton: oud papier en karton dat droog en schoon en niet vervuild is met andere afvalfracties, met uitzondering van pizzadozen, drankenkartons voor zuivel en frisdranken, ordners en ringbanden met metaal en/of plastic onderdelen, geplastificeerd papier, sanitair papier, behang, vinyl en doorslagpapier;e. textiel: kleding, lakens, dekens handdoeken en dergelijke, schoeisel, brillen, grote lappen stof en gordijnen die schoon zijn, niet vervuild met andere afvalfracties en niet eerder gebruikt als bijvoorbeeld poets- of verflappen;f. elektrische en elektronische apparatuur: de producten zoals genoemd in de Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur;g. bouw- en sloopafval: materialen als bijvoorbeeld sloophout, pvc-buizen, kunststofbouwmaterialen en isolatiematerialen;h. grof tuinafval: plantaardige of organische afvalstoffen door aard, samenstelling of omvang niet vallen onder gft-afval en vrijkomend bij de aanleg, het onderhoud of verwijdering van particulier groen, zoals grof loofafval, snoeihout etcetera met uitzondering van bielzen, tuinhekken en tuinschuttingen;i. asbest en asbesthoudend materiaal: afval waarin zich asbest bevindt;j. grof bedrijfsafval: volumineus of zwaar bedrijfsafval dat door afmeting of gewicht niet in een inzamelmiddel of via een inzamelvoorziening ter inzameling kan worden aangeboden;k. bedrijfsrestafval: afval afkomstig uit bedrijven, dat overblijft na scheiding in andere deelstromen genoemd in artikel 9 van de verordening;l. puin: harde steenachtige materialen zoals puin, gasbeton, dakpannen en serviesgoed.m. banden: schone banden van motoren, personenauto’s, vrachtvoertuigen, tractoren en shovels zonder velgen;n. metaal: producten met als belangrijkste bestanddeel ferro en non-ferro;o. dakleer: dakbedekkingsmaterialen, ook wel genoemd dakleer bestaand uit beplatingsmateriaal van hout of kunststof, voorzien van een laag koolteer of bitumen dit is inclusief dakgrind, waaraan zich teer of bitumen bevindt;p. vlakglas: het vlakglas van bijvoorbeeld ramen en spiegels;q. kringloopmaterialen: goederen die kunnen worden hergebruikt in kringloopwinkel de Wissel in Dokkum;r. vetvangputvet: vet dat vrijkomt uit vetvangputten bij de horeca;s. (landbouw) plastic: (landbouw)plastic en krimpfolie zonder netten dat vrijkomt bij bedrijven. 

Artikel 10 Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst

Bedrijven die krachtens artikel 14, derde lid, van de verordening bedrijfsafvalstoffen aanbieden, dienen deze aan te bieden overeenkomstig de in de verordening en dit uitvoeringsbesluit gestelde regels.

Artikel 11 Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan een ander dan de inzameldienst

  • 1 het college stelt op grond van artikel 15, eerste lid, van de verordening de volgende regels:a. de inzamelmiddelen mogen niet op of aan de openbare weg geplaatst worden anders dan voor onmiddellijke overdracht aan de inzameldienst;b. de gebruikte inzamelmiddelen dienen na lediging onmiddellijk te worden teruggeplaatst in of op het perceel van de gebruiker overeenkomstig de daarvoor geldende regels;c. afvalstoffen kunnen ter inzameling worden aangeboden overeenkomstig de inzamelfrequentie van dit besluit; 1) groente-, fruit- en tuinafval: wordt wekelijks ingezameld;2) oud papier en karton: wordt wekelijks ingezameld;3) bedrijfsrestafval: wordt wekelijks op twee verschillende dagen met een maximale tussenpoos van 4 dagen ingezameld;4) de overige bedrijfsafvalstoffen kunnen op afroep en conform de Wet milieubeheer gescheiden van andere afvalstoffen worden ingezameld; 

Artikel 12 Aanwijzing inzamelmiddelen, inzamelvoorzieningen en inzameldagen

  • 1 Op grond van artikel 14, derde lid, van de verordening worden de volgende inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen voor bedrijfsafval aangewezen:a) groente-, fruit- en tuinafval: wordt wekelijks op dinsdag ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 660 liter container;b) klein chemisch afval: wordt aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;c) verpakkingsglas: wordt ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 500 of 1100 liter container en wordt op afroep, na telefonisch contact met team loket en administratie van de afdeling Vergunningen en Toezicht ingezameld of het verpakkingsglas wordt aangeboden bij de gemeentelijke brengvoorziening op wijkniveau;d) oud papier en karton: wordt wekelijks op dinsdag ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 240 of 1100 liter container;e) textiel: wordt aangeboden tijdens de kledingactie op vooraf bekend gemaakte data op de gemeente info of aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;f) elektrische en elektronische apparatuur: mogen slechts worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation g) bouw- en sloopafval: mag slechts worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;h) grof tuinafval: kan worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;i) asbest en asbesthoudend materiaal: mag slechts worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation indien het luchtdicht is verpakt in deugdelijke kunststof verpakking;j) grof bedrijfsafval: kan worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;k) bedrijfsrestafval: wordt wekelijks op maandag en vrijdag ingezameld in een van gemeentewege verstrekte 240, 660 of 1000 liter container;l) puin: mag worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;m) banden: mogen worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation; n) metaal: mag worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;o) dakleer: mag worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;p) vlakglas: mag worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation; q) kringloopmateriaal: mag worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;r) vetvangputvet: wordt op afroep, na telefonisch contact met team loket en administratie van de afdeling Vergunningen en Toezicht of via contract ingezameld door de gemeente Ameland, het mag ook worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation;s) (landbouw)plastic: wordt op afroep na telefonisch contact met team loket en administratie van de afdeling Vergunningen en Toezicht ingezameld door de gemeente Ameland, het mag ook worden aangeboden op het Gemeentelijk Overslagstation. 

Artikel 13 Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen

  • 1 Krachtens artikel 14, derde lid, van de verordening stelt het college de volgende regels voor het gebruik van de van gemeente verstrekte inzamelmiddelen:a. het beheer van de inzamelmiddelen die in bruikleen zijn verstrekt door of namens de gemeente berust bij de afdeling Beleid en Uitvoering van de gemeente Ameland;b. de inzameldienst is bevoegd om de container te voorzien van een sticker waarop staat vermeld: een barcode, de afvalstroom waarvoor de container is bestemd, het volume van de container een postcode, een plaatsnaam, een straatnaam of een huisnummer;c. de door of namens de gemeente verstrekte inzamelmiddelen horen bij het bedrijf;d. de gebruiker van een perceel dient zich tot team loket en administratie van de afdeling Vergunningen en Toezicht te wenden indien bij een verhuizing naar een perceel geen of een kapot door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel wordt aangetroffen, bij verdwijning, vermissing of beschadiging van een door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel;e. de inzamelmiddelen blijven eigendom van de verstrekker en worden bij normale slijtage voor haar rekening technisch onderhouden;f. de gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleen ontvangen inzamelmiddelen als ware deze zijn eigendom;g. de gebruiker is verplicht de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaakt;h. de gebruiker mag geen afvalstoffen in een inzamelmiddel persen;i. ter voorkoming van maden dienen in een warme periode vlees- en visresten vrijkomend bij het bereiden van voedsel, niet zijnde destructiemateriaal, te worden gedeponeerd in de container die het eerst voor lediging in aanmerking komt, niet zijnde de glas of papiercontainer.  

  • 2 Krachtens artikel 13, derde lid, van de verordening stelt het college de volgende regels omtrent de plaats en wijze waarop bedrijfsafvalstoffen moeten worden aangeboden:a. het ter inzameling aanbieden van afvalstoffen in containers dient ordelijk te geschieden door plaatsing van de container op het voetpad, aan de kant van de openbare weg, dan wel op een inzamel- of clusterplaats, zodanig dat het voetgangers en overige verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schade wordt voorkomen en waarbij aanwijzingen van de inzameldienst dienen te worden opgevolgd;b. inzamelmiddelen dienen goed gesloten te zijn en inzamelvoorzieningen moeten na gebruik goed gesloten te worden;c. uit de inzamelmiddelen en de inzamelvoorzieningen mag geen bedrijfsafval steken;d. afvalstoffen welke ten onrechte of op een onjuiste wijze zijn aangeboden en welke na inzameling daardoor in de container zijn achtergebleven, dienen onverwijld door de aanbieder uit de container te worden verwijderd; e. klein chemisch afval moet persoonlijk worden overhandigd bij een inzamelaar of bij het Gemeentelijk Overslagstation;f. het Gemeentelijk Overslagstation van de gemeente Ameland wordt aangewezen als brengdepot waar de afvalstoffen als vermeld in artikel 9 kunnen worden achter gelaten;g. bij de afgifte van afvalstoffen op het gemeentelijk overslagstation zijn de acceptatievoorwaarden van de gemeente Ameland van toepassing;h. bij de afgifte van landbouwplastic geldt dat deze wordt ingezameld op een afgesproken locatie bij de desbetreffende bedrijven of wordt afgegeven op het Gemeentelijk Overslagstation . 

Artikel 14 Nieuw Artikel

De openingstijden van het gemeentelijk overslagstation zijn als volgt:- van 1 oktober tot en met 31 maart op maandag en donderdag van 14.00 uur tot 15.30 uur;- van 1 april tot en met 30 september op maandag en donderdag van 09.00 uur tot 11.00 uur en van 14.00 uur tot 15.30 uur;- Op feestdagen zoals aangeven op de afvalkalender is het Gemeentelijk Overslagstation gesloten;- Wijzigingen van de dagen en openingstijden van het Gemeentelijk Overslagstation worden doorgegeven via de gemeentelijke info.

Artikel 15 Toezicht op Gemeentelijk Overslagstation

Voor het toezicht op het Gemeentelijk Overslagstation zijn beheerders en medewerkers aangesteld;b. bij aankomst op het Gemeentelijk Overslagstation dienen aanbieders zich te melden bij de beheerder;c. aanwijzingen van de beheerder of medewerkers moeten worden opgevolgd;d. aanbieders dienen zich op verzoek van de beheerder of medewerker te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs; indien geen geldig legitimatiebewijs kan worden getoond kan de toegang tot het Gemeentelijk Overslagstation worden geweigerd;e. de chauffeur van het voertuig waarmee de aan te bieden afvalstoffen worden vervoerd, wordt als aanbieder van de afvalstoffen worden aangemerkt;f. de aanbieder op het overslagstation ontvangt een weegbon; de weegbon wordt getekend door de aanbieder en de beheerder;g. de weegbon wordt gebruikt als het bewijs van storten van afval en voor het vaststellen van de hoogte van de factuur op basis van de geldende verordening op de reinigingsrechten;h. uitgezonderd de inzameldienst of degene die in diens opdracht werkt, is het eenieder verboden ingezamelde afvalstoffen van het Gemeentelijk Overslagstation af te voeren tenzij het hoofd van de afdeling Beleid en Uitvoering daarin heeft toegestemd; 

Artikel 16 Schade en aansprakelijkheid Gemeentelijk Overslagstation

  • 1 Het betreden van het Gemeentelijk Overslagstation is geheel voor eigen risico. Schadeclaims voortvloeiend uit bijvoorbeeld de gesteldheid van het terrein of gladheid van de verharding worden niet door de gemeente Ameland geaccepteerd, tenzij de gemeente Ameland aantoonbaar onzorgvuldig of onrechtmatig gedrag kan worden verweten;

  • 2 De aanbieder is aansprakelijk voor alle schade op het Gemeentelijk Overslagstation veroorzaakt door de nog niet geaccepteerde afvalstoffen of het gebruikt transportmiddel. De aansprakelijkheid bestaat zowel voor schade aan personen, infrastructuur en (rijdend)materieel, werkzaam voor of in eigendom van de gemeente Ameland als schade aan derden. Na de acceptatie van de afvalstoffen zal geen beroep worden gedaan op de aansprakelijkheid van de aanbieder voor wat betreft de afvalstoffen, tenzij blijkt dat de acceptatie op grond van onvolledige of onjuiste informatie heeft plaatsgevonden.

  • 3 Door de gemeente Ameland wordt geen enkele aansprakelijkheid aanvaard bij het (doen) uitoefenen van bevoegdheden als genoemd in dit uitvoeringsbesluit.

  • 4 De gemeente Ameland zal alle claims van derden tot het vergoeden van geleden schade, in welke vorm dan ook, vermeerderd met de door de gemeente gemaakte kosten, veroorzaakt door nog niet formeel geaccepteerde afvalstoffen of het gebruikte vervoermiddel, verhalen op de verantwoordelijke aanbieder.

Artikel 17 Tarieven

  • 1 De gemeente Ameland heeft voor afvalstoffen die afgegeven kunnen worden op het Gemeentelijk Overslagstation tarieven vastgesteld in de geldende verordening op de reinigingsrechten.

  • 2 Als voor een bepaalde afvalstof een tarief is vastgesteld, conform artikel 17, lid 1, wordt het vervoersmiddel vooraf en achteraf gewogen, het verschil in gewicht wordt aangemerkt als lading afvalstof en in rekening gebracht bij de aanbieder.

Artikel 18

In alle gevallen waarin dit uitvoeringsbesluit niet voorziet beslist de dienstdoende (direct) leidinggevende.

Artikel 19 In werking treding

Dit uitvoeringsbesluit treedt in werking op 7 april 2011.

Artikel 20 Citeerbepaling

Dit uitvoeringsbesluit wordt aangehaald als Uitvoeringsbesluit 2011 Afvalstoffenverordening 2010 van de gemeente Ameland.

Ondertekening

Ballum, 29 maart 2011
het college
Albert de Hoop, burgemeester
Hans van Huffelen, secretaris