Besluit van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West van de gemeente Amsterdam besluit vaststellen gebiedsgerichte uitwerkingen sociale basis 2021 stadsdeel Nieuw-West

Geldend van 09-07-2020 t/m heden

Intitulé

Besluit van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West van de gemeente Amsterdam besluit vaststellen gebiedsgerichte uitwerkingen sociale basis 2021 stadsdeel Nieuw-West

Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West van Amsterdam

brengt te algemener kennis dat in hun vergadering van 30 juni 2020 is besloten dat:

  • de gebiedsgerichte uitwerkingen behorende bij het kader voor de sociale basis ‘Samen Vooruit’ voor Nieuw-West voor 2021 zijn vastgesteld;

Gebiedsgerichte Uitwerking Sociale Basis

Stadsdeel Nieuw West

Inleiding

afbeelding binnen de regeling

Het stedelijk kader Samen Vooruit gaat ervanuit dat ondersteuning vanuit de sociale basis er is voor alle Amsterdammers. Dit wil echter niet zeggen dat elke Amsterdammer die (ondersteuning) altijd in dezelfde mate nodig heeft, of in dezelfde mate een bijdrage levert aan de sociale basis. De stadsdelen maken elk jaar voor de gebieden een gebiedsgerichte uitwerking om lokaal maatwerk binnen de sociale basis mogelijk te maken.

In elk gebied werken we vanuit de sociale basis aan de ondersteuning van de Amsterdammers, maar niet in elk gebied op dezelfde manier, of nog beter gezegd met dezelfde focus, waar onze aandacht naar moet uitgaan. Daarom treft u in deze gebiedsgerichte uitwerking een focus aan; die kan gericht zijn op een bepaalde buurt, een bepaalde doelgroep of een bepaald probleem. We zoomen in op waar de opgave het grootst is en passend binnen de prioriteiten van het college. Het gaat hier om het leggen van accenten binnen het geheel aan inzet vanuit de sociale basis.

Wanneer u subsidie aanvraagt, doet u er goed aan om aan te geven op welke wijze u vanuit uw reguliere inzet een bijdrage kan leveren aan deze focus. Met andere woorden: u wordt gevraagd accent en kleur te geven in wat u in 2021 voornemens bent te gaan doen binnen de sociale basis, of dat nu in 1 gebied is of in (bijna) alle gebieden. In uw subsidieaanvraag kunt u aangeven hoe uw organisatie binnen het geheel aan inzet op de sociale basis een bijdrage kan leveren aan het realiseren van de focusopgaven, zonder daarbij de meer reguliere vragen en behoeften van kwetsbare bewoners uit het oog te verliezen. Uw bijdrage aan de focuspunten hoeft niet altijd te bestaan uit (nieuwe) activiteiten of interventies, u kunt deze bijvoorbeeld ook zichtbaar maken door aanpassingen/ontwikkelingen in uw werkwijze en/of samenwerking met partners.

In verband met mogelijke langetermijneffecten van de coronacrisis voor 2021 maken wij een voorbehoud op de beschrijving van de opgave. In deze gebiedsgerichte uitwerking vindt u de inschatting van deze effecten d.d. juni 2020. Effecten die bij het indienen van uw aanvraag, op basis van deze uitwerking, nog niet in beeld waren kunnen in gesprekken over uw aanvraag nog onderwerp van gesprek zijn. Daarbij kan het zijn dat u gevraagd wordt, indien nodig, uw aanvraag daar nog op aan te passen. Tussentijds blijven we anticiperen op de langetermijngevolgen van deze coronacrisis en we zullen daarover met u blijven communiceren.

Mocht u nog een nadere verduidelijking willen, schroom dan niet contact op te nemen met het stadsdeel, team sociale basis. Een goed doordachte subsidieaanvraag betekent immers een goede start voor de sociale basis in 2021.

Stadsdeel Nieuw West

In stadsdeel Nieuw West wonen in totaal 160.124 inwoners. Het is opgebouwd uit vijf verschillende gebieden: Osdorp-De Aker, Sloten, Nieuw-Sloten, Geuzenveld/Slotermeer, Sloterdijken en Slotervaart. Binnen deze gebieden zijn 19 ontwikkelbuurten.

Nieuw West heeft meer bewoners dan met een lage sociale status dan gemiddeld in Amsterdam, namelijk 35% tegenover 27%. Veel van de bewoners behoren tot minimahuishoudens en/of zij kampen met schulden. Ze hebben vaak een afstand tot de arbeidsmarkt en lage taal- en gezondheidsvaardigheden.

De sociale cohesie in de (ontwikkel)buurten is relatief laag. Hierbij is sprake van meer spannin-gen en discriminatie tussen bewoners en sterke gevoelens van onveiligheid bij bewoners. Bewoners hebben behoefte aan ontmoetingsplekken en lokale initiatieven om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen. Mede door een goede samenwerking met de bestaande maatschappelijke voorzieningen en organisaties kan dit gefaciliteerd worden.

Daarnaast wordt in het stadsdeel langs 4 ontwikkellijnen gewerkt aan de Vrouwenagenda:

1. Meidenwerk, 2. Sociale veiligheid en individuele vrijheid, 3. Opleiding, werk en zelfstandigheid, en 4. Gezondheid en weerbaarheid van meiden en vrouwen.

In deze gebiedsgerichte uitwerking worden de opgaven op buurtniveau beschreven, waarbij de opgave in de ontwikkelbuurten ook is meegenomen. Naast deze op buurtniveau en ontwikkelbuurtniveau gerichte opgaven zijn er ook stadsbrede en stadsdeelbrede opgaven. Ook voor deze uitdagingen is aandacht binnen het aanbod van de sociale basis. Denk hierbij onder andere aan de inzet op het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling, het bereik en gebruik van minimavoorzieningen, de koppeling tussen medische zorg en welzijn in de vorm van Welzijn op Recept en het stimuleren van een gezonde leefstijl in de vorm van actieve leefstijlinterventies. In de gebiedsgerichte uitwerking worden deze stadsbrede en stadsdeelbrede opgaven waar mogelijk integraal en in samenhang beschreven in de uitwerking van de collegeprioriteiten.

Tot slot zullen in 2021 de buurtteams actief worden. Buurtteams en sociale basis zullen op gebiedsniveau intensief samenwerken. In de toekomst zullen signalen vanuit de buurtteams over de opgaven binnen de sociale basis worden meegenomen in de gebiedsgerichte uitwerkingen en signalen vanuit de sociale basis worden doorgeleid naar buurtteams voor het verbeteren van de dienstverlening.

Osdorp

Context van het gebied

afbeelding binnen de regeling

In Osdorp wonen in 2020 39.834 bewoners. De bevolkingsopbouw kenmerkt zich door relatief veel jonge mensen: 22,4% (tot en met 18 jaar), en veel 65-plussers: 14,8%. Ook wonen er relatief veel statushouders.

De sociaaleconomische positie van de inwoners van Osdorp ligt lager dan gemiddeld. Dit uit zich in een combinatie van een hoog percentage uitkeringsgerechtigden, hoge werkloosheidscijfers, lage participatiecijfers, een laag opleidingsniveau en veel laaggeletterdheid. Ook scoren de bewoners van Osdorp matig tot zeer ongunstig op zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid. Ernstige eenzaamheid komt daarnaast veel voor in Osdorp: 23% tegenover 13% in Amsterdam. Naast eenzaamheid bij ouderen is de eenzaamheid onder jongeren en statushouders de afgelopen jaren toegenomen.

Tot slot vindt men in Osdorp een van de hoogste stedelijke percentages van ‘ooit slachtoffer van huiselijk geweld geweest’.

Door de gemiddeld lage sociaaleconomische positie van ouders kent Osdorp ook veel kwetsbare kinderen en jongeren die kampen met complexe problemen op verschillende leefgebieden. Dit vergroot de kans om niet mee te kunnen komen in de samenleving en dat uit zich onder andere in GGZ-problematiek, meidenproblemen (ook binnen de online wereld), problemen rond jongeren met een licht-verstandelijke beperking, drugsverslaving en/of criminaliteit.

Osdorp kent drie ontwikkelbuurten: Wildeman- en Blomwijckerbuurt, Reimerswaalbuurt en De Punt.

Effect van coronacrisis voor de sociale basis in het gebied

Door de coronacrisis wordt een stijging verwacht van de bestaande problematiek rondom armoede, werk en participatie, laaggeletterdheid, gebrek aan digitale vaardigheden, ouderbetrokkenheid, overlast van jongeren, gezonde leefstijl, huiselijk geweld en eenzaamheid.

Mogelijk stijgt de werkloosheid onder de zzp’ers en (jonge) bewoners met tijdelijke banen en/of uitzendbanen met een minimuminkomen. Met als gevolg dat geldproblemen kunnen ontstaan. Wij nodigen partners uit om deze laagbetaalde werkende te bereiken en toe te leiden naar (inkomens)ondersteunende voorzieningen.

De sluiting van de infrastructuur van de sociale voorzieningen, ontmoetingsplekken en (sport)activiteiten leidt mogelijk tot meer eenzaamheid, tot verveling en tot een gebrek aan lichaamsbeweging. Het is van groot maatschappelijk belang dat deze infrastructuur zo snel mogelijk weer geactiveerd wordt.

De coronacrisis heeft zichtbaar gemaakt dat kwetsbare mensen (waaronder senioren en laaggeletterden) beperkt digitaal vaardig zijn. Het ontbreekt velen aan digitale vaardigheden en/of aan wifi of laptop. Het is van belang dat deze bewoners vertrouwder raken met de digitale wereld, en zichzelf er beter in staande kunnen houden. Naast het klassieke aanbod vragen we aan de partners om meer aandacht te geven aan een breed digitaal aanbod.

Tot slot dient het thema huiselijk geweld en kindermishandeling integraal vanuit alle thema’s aandacht te krijgen, zodat een zo groot mogelijke groep bereikt wordt met voorlichting, dialogen en opvoeddebatten over dit thema.

Op welke buurten, doelgroepen of problematiek ligt in dit gebied de focus?

1. Vergroten participatie en sociale cohesie

De sociale cohesie is relatief laag in Osdorp. Osdorp Midden, De Wildeman- en Blomwijckerbuurt zijn buurten met hoge criminaliteitscijfers en er is sprake van een relatief hoog onveiligheidsgevoel. Bewoners hebben een lage waardering voor hun woonomgeving. Er moet meer naar elkaar omgekeken worden in dit gebied. De participatiecijfers moeten omhoog en de cijfers van laaggeletterdheid omlaag. Veel bewoners in Osdorp hebben minder kansen om mee te doen in de samenleving. Er zijn veel minimahuishoudens en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook het terugdringen van eenzaamheid is een belangrijke opgave in het vergroten van de sociale cohesie. Bewoners, ondernemers, hulpverleners, het stadsdeel en andere betrokkenen zijn verbonden in een stevig sociaal netwerk. Zij werken samen en kunnen elkaar gemakkelijk vinden.

2. Kansengelijkheid Jeugd

Nog te veel kinderen groeien op in minimagezinnen en met achterstanden op taal en onderwijs. Eenmaal op achterstand is dat moeilijk in te halen. De gevolgen zijn lage schooladviezen, afstromen in het voortgezet onderwijs (VO), schooluitval en een slechter carrièreperspectief. Samenwerking rondom de volgende thema’s is van groot belang voor kansengelijkheid en een positief perspectief voor deze jeugd: brede talentontwikkeling, informeel onderwijs (zowel op school als in de wijk), sportbuurtwerk, voorkomen van overlast en preventie en zorgaanbod.

3. Bevorderen Gezonde Leefstijl van de bewoners

De gezondheid van de bewoners van Osdorp is relatief slecht. Het aantal bewoners met overgewicht/obesitas (volwassenen 51%) moet omlaag. Ook is sociale gezondheid van groot belang: door meer met elkaar te ondernemen gaan we samen eenzaamheid tegen. Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling, is een thema dat integrale aandacht nodig heeft. In Osdorp ligt de focus bij preventie van kindermishandeling en (ex)partnergeweld (voornamelijk in de Wildemanbuurt, de Punt en Osdorp-midden). Met voorlichting/dialogen/opvoeddebatten dient een grotere groep bereikt te worden over dit onderwerp.

Collegeprioriteiten

Hierna wordt ingezoomd op de collegeprioriteiten, waarbij duidelijk wordt wat er op deze prioriteiten aan de hand is en op welke prioriteiten gezien de primaire problematiek van Osdorp de focus ligt. Uitgangspunt is dat door vraagstukken integraal te bekijken en door activiteiten in samenhang te benaderen er een substantiële bijdrage geleverd kan worden aan meerdere collegeprioriteiten.

Jeugd (jongerenwerk, preventie jeugdcriminaliteit en kansengelijkheid)

Voor meer kansengelijkheid in het onderwijs ondersteunen we de talenten van vooral de doelgroep-leerling en intensiveren we wat daarmee verbonden is: de Spelinloop, Brede Talentenontwikkeling en Mentoraten. We versterken de keten 0-27 jaar door de inzet op een doorlopende ondersteuningslijn en door partners inhoudelijk te verbinden. Voor iedere vraag in elk stadium is er aanbod op maat: vanaf de spelinloop en het kinderwerk tot aan de veiligheidsvraagstukken rondom jongeren. Voor een beter perspectief ontwikkelen (jeugd)instellingen met elkaar en in gesprek met jongeren één integrale voorziening. Dit moet uitmonden in vergaande verbinding en integraliteit. Met extra aandacht voor meidenproblemen. Meer plekken voor begeleide spel- en sportactiviteiten binnen én buiten vullen dit geheel aan.

Dementie

Wij willen dat het maatschappelijk bewustzijn over dementie toeneemt bij bewoners en ondernemers uit Osdorp. We stimuleren welzijnspartners en buurtbewoners om meer activiteiten te ontwikkelen die de participatie en acceptatie van mensen met dementie versterkt en mantelzorgers ontlast. De focus ligt op het geven van informatie en voorlichting, met speciale aandacht voor dementie en mantelzorg bij migrantenouderen. Samenwerking met formele en informele organisaties en sleutelpersonen uit de wijk is hierbij van waarde.

Armoede

Een groot deel van de bewoners in Osdorp heeft samenhangende problemen. Wij verwachten een grote inspanning ten aanzien van het bereiken van de meest kwetsbare mensen in de buurt. Kwetsbare jeugd en kwetsbare vrouwen krijgen extra aandacht. Verbeterde integrale aanpak (fysiek/sociaal), meer inzet van informele partijen en samenwerking op onderwerpen en tussen instellingen is nodig. De samenwerking tussen de sociale basis en zorgprofessionals in buurtteams is essentieel. Wij willen het bereik van de minimavoorzieningen in Osdorp vergroten. Ook hiervoor vragen we samenwerking met verschillende partijen.

Werk en participatie - Taal / digitaal

De focus ligt op het activeren van de bewoners naar (gebiedsgericht) vrijwilligerswerk, participatieplaatsen, leerwerkbedrijven, stages en werk. Daarnaast willen we meer mensen bereiken met passend formeel en informeel taalaanbod. Wij wensen een breed aanbod voor mensen die de taal nog onvoldoende beheersen en/of die nog onvoldoende digitaal vaardig zijn. Taalproblematiek is vaak onderliggend aan andere problemen. Tussen verschillende organisaties is verbinding belangrijk voor signalering en doorverwijzen. In verband met digitale inclusie dient er steeds meer aandacht te komen voor een digitaal aanbod. Denk hierbij aan de open leercentra en e-learnings die online worden aangeboden. Dit aanbod is ook cruciaal voor statushouders.

Sport en gezondheid

Wij willen mensen in beweging brengen en verbinden door het stimuleren van een gezonde leefstijl. Jonge kinderen, meiden/vrouwen en het bereiken van eenzame mensen behoeven extra aandacht. Een laagdrempelig sport- en beweegaanbod draagt hieraan bij. De focus ligt op het stimuleren van het (zelfstandig) gebruik maken van openbare sportvoorzieningen en integrale samenwerking tussen lokale sport- en gezondheidsnetwerken. Er dient een goede spreiding te zijn van het aanbod, waarbij de grootste opgave ligt in de ontwikkelbuurten.

Om overbelasting en eenzaamheid bij mantelzorgers in Osdorp te voorkomen, zetten wij in op het bespreekbaar maken van de zorgsituatie en het mogen en kunnen vragen van hulp. Dit geldt specifiek voor mantelzorgers van migranten afkomst.

Verbonden stad (diversiteit, democratisering, vluchtelingen/statushouders)

Wij willen de draagkracht van de bewoners in het gebied vergroten. Meer organisaties werken daarbij samen met vrijwilligersgroepen. Het is belangrijk om bij activiteiten te streven naar een grote diversiteit aan deelnemers wat betreft culturele achtergrond, religie, beperking, seksuele oriëntatie en gender. Ook statushouders en ongedocumenteerden worden hierin meegenomen. Belangrijke instrumenten als dialogen worden ingezet om onderling begrip en toenadering te bewerkstelligen tussen verschillende bewonersgroepen.

Ook vinden wij het belangrijk om ruimte te bieden aan innovatie, zodat gewerkt kan worden aan nieuwe werkwijzen die helpen om bewoners meer te betrekken en invloed te geven op hun eigen omgeving. Participatie in de digitale wereld dient hierbij ook aandacht te krijgen.

Geuzenveld, Slotermeer

Context van het gebied

afbeelding binnen de regeling

In Geuzenveld, Slotermeer wonen 46.500 mensen; bijna een kwart is jeugd. Het gebied bestaat uit zes ontwikkelbuurten die bijna het hele gebied beslaan. De ontwikkelbuurten kennen een grote opgave op fysiek (openbare ruimte en wonen) en sociaal domein die integraal moeten worden opgepakt, zodat buurten ontstaan waar bewoners profiteren van de groei en ambities in Amsterdam. Voor deze buurten zijn meerjarige investeringen en versterking van basisvoorzieningen noodzakelijk.

Een groot deel van de bewoners, in het bijzonder meiden/vrouwen, heeft een kwetsbare sociaaleconomische positie en kampt met slechte taalvaardigheden, armoede, schulden en een slechte gezondheid. Kinderen en jongeren die opgroeien in deze kwetsbare huishoudens hebben vaker last van psychosociale problemen. Ook hebben zij vaker een achterstand op het gebied van onderwijs, talentontwikkeling en gezondheid. De bewoners, in het bijzonder de kwetsbare meiden/vrouwen en kwetsbare jeugd, hebben niet altijd gelijke kansen om mee te doen.

Daarnaast is het gevoel van onveiligheid al een aantal jaren structureel hoog. Tussen groepen of bewonersgroepen is er minder contact en zij vermijden elkaar. Het is daarom belangrijk om meer ontmoeting en dialoog te faciliteren in het kader van sociale cohesie.

Geuzenveld, Slotermeer kent zes ontwikkelbuurten: Slotermeer Noordoost (Burgemeestersbuurt/Dobbebuurt), Couperus- en Dichtersbuurt en Noordoever Sloterplas, Slotermeer Noordwest (Louterbuurt), Lodewijk van Deysselbuurt, Confuciuspleinbuurt en Geuzenveld.

Effect van coronacrisis voor de sociale basis in het gebied

Door de coronacrisis wordt een stijging verwacht van de bestaande problematiek rondom armoede, werk en participatie, laaggeletterdheid, gebrek aan digitale vaardigheden, ouderbetrokkenheid, overlast van jongeren, gezonde leefstijl, huiselijk geweld en eenzaamheid.

Mogelijk stijgt de werkloosheid onder de zzp’ers en (jonge) bewoners met tijdelijke banen en/of uitzendbanen met een minimuminkomen. Met als gevolg dat geldproblemen kunnen ontstaan. Wij nodigen partners uit om deze laagbetaalde werkende te bereiken en toe te leiden naar (inkomens)ondersteunende voorzieningen.

De sluiting van de infrastructuur van de sociale voorzieningen, ontmoetingsplekken en (sport)activiteiten leidt mogelijk tot meer eenzaamheid, verveling en een gebrek aan lichaamsbeweging. Het is van groot maatschappelijk belang dat deze infrastructuur zo snel mogelijk weer geactiveerd wordt.

De coronacrisis heeft zichtbaar gemaakt dat kwetsbare mensen (waaronder senioren en laaggeletterden) beperkt digitaal vaardig zijn. Het ontbreekt velen aan digitale vaardigheden en/of aan wifi of laptop Het is van belang dat deze bewoners vertrouwder raken met de digitale wereld, en zichzelf er beter in staande kunnen houden. Naast het klassieke aanbod vragen we aan de partners om meer aandacht te geven aan een breed digitaal aanbod.

Tot slot dient het thema huiselijk geweld en kindermishandeling integraal vanuit alle thema’s aandacht te krijgen, zodat een zo groot mogelijke groep bereikt wordt met voorlichting, dialogen en opvoeddebatten over dit thema.

Op welke buurten, doelgroepen of problematiek ligt in dit gebied de focus?

1. Kansengelijkheid en perspectief voor de kwetsbare Jeugd in de ontwikkelbuurten

In de ontwikkelgebieden is extra inzet nodig op het versterken van het pedagogisch klimaat van

0-27 jaar, waarbij professionele organisaties samenwerken met informele netwerken. Naast het faciliteren van spelinlopen en een goed aanbod van talentontwikkeling stimuleren we arbeidsparticipatie. Dit doet het gebied bijvoorbeeld door het leggen van verbindingen met werkgevers, onder meer in het gebied Sloterdijken. Het is van belang om voor de omvangrijke groep werkloze jongeren de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.

Daarnaast is er behoefte aan meer binnen- en buitenactiviteiten en plekken voor begeleide sport- en spelactiviteiten. De maatschappelijke accommodaties op het gebied van jeugd, zorg en welzijn moeten versterken en uitbreiden voor jongeren in het algemeen en voor meiden in het bijzonder.

2. Meer aandacht en kansen voor kwetsbare bewoners, specifiek kwetsbare vrouwen en ouderen in de ontwikkelbuurten

In de ontwikkelbuurten is extra inzet noodzakelijk op een gezonde leefstijl met een laagdrempelig aanbod voor alle kwetsbare doelgroepen. Specifiek is deze inzet noodzakelijk op het gebied van taal- en activeringsaanbod voor alleenstaande moeders in de van Deysselbuurt. Ook kwetsbare (alleenstaande) mannen moeten bereikt worden door middel van een geïntegreerde aanpak van taal en activering en daarnaast beweging. Net zoals de relatief grote groep eenzame (migranten)ouderen.

De focus ligt hierbij op het organiseren van (beweeg)activiteiten en het bevorderen van sociale interactie tussen verschillende bewonersgroepen. Hiervoor is ook een ruimte nodig waar bewoners elkaar ondersteunen.

Tot slot moet er meer bekendheid komen rondom dementie onder de groep migrantenouderen. Het is hierbij van belang om informele en formele zorg en ondersteuning met elkaar te verbinden. Organisaties die een rol hebben of krijgen in het gebied wordt gevraagd vooral in te spelen op de buurtgerichte opgaven in samenwerking met het bestaande (in)formele netwerk.

3. Samen het veiligheidsgevoel verbeteren

Het gevoel van onveiligheid is al een aantal jaren structureel hoog. Het gebied wil de sociale onveiligheid verminderen door bewonersgroepen met elkaar in contact te brengen. Zowel jong als oud en bewoners met diverse culturele achtergronden. Dit kan door het faciliteren van ontmoetingen en dialogen tussen verschillende bewonersgroepen.

Collegeprioriteiten

Hierna wordt ingezoomd op de collegeprioriteiten, waarbij duidelijk wordt wat er op deze prioriteiten aan de hand is en op welke prioriteiten er gezien de primaire problematiek van Geuzenveld, Slotermeer de focus ligt. Uitgangspunt is dat door vraagstukken integraal te bekijken en door activiteiten in samenhang te benaderen er een substantiële bijdrage geleverd kan worden aan meerdere collegeprioriteiten.

Jeugd (jongerenwerk, preventiejeugdcriminaliteit en kansengelijkheid)

Wij ondersteunen de talenten van vooral de doelgroep-leerling voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. Ook intensiveren we de verbinding met de Spelinloop, Brede Talentenontwikkeling en Mentoraten. We versterken de keten 0-27 jaar door in te zetten op een doorlopende ondersteuningslijn en door partners inhoudelijk te verbinden. Vanaf de spelinloop en het kinderwerk tot aan de veiligheidsvraagstukken rondom jongeren.

Voor iedere vraag in elk stadium is er aanbod op maat. Voor een beter perspectief ontwikkelen (jeugd)instellingen met elkaar en in gesprek met jongeren één integrale voorziening. Dit moet uitmonden in vergaande verbinding en integraliteit. Met extra aandacht voor meidenproblemen. Meer plekken voor begeleide spel- en sportactiviteiten binnen én buiten vullen dit geheel aan.

Armoede

Wij verwachten een grote inspanning ten aanzien van het bereiken van de meest kwetsbare mensen in de buurt. Kwetsbare jeugd en kwetsbare vrouwen krijgen extra aandacht. Een integrale aanpak in combinatie met participatie en taal (fysiek/sociaal), spreiding van maatschappelijke voorzieningen en activiteiten (meer in Geuzenveld), meer inzet van informele partijen en het maken van slimme combinaties zijn onze beoogde resultaten. De samenwerking tussen sociale basis en zorgprofessionals in buurtteams is daarbij essentieel. Tot slot willen wij het bereik van de minimavoorzieningen in Geuzenveld, Slotermeer vergroten. Verschillende partijen dienen hiertoe samen te werken.

Dementie

Wij willen dat het maatschappelijk bewustzijn over dementie toeneemt bij bewoners en ondernemers uit Geuzenveld, Slotermeer. We stimuleren welzijnspartners en buurtbewoners om meer activiteiten te ontwikkelen die de participatie en acceptatie van mensen met dementie versterkt en mantelzorgers ontlast. De focus ligt op het geven van informatie en voorlichting. Samenwerking met formele en informele organisaties en sleutelpersonen uit de wijk is hierbij van waarde, evenals de focus op samenwerking tussen welzijn en zorg, in expertisenetwerken en activiteiten voor cliënt en mantelzorger.

Werk en participatie - Taal / digitaal

De focus ligt op het activeren van de bewoners naar gebiedsgericht (vrijwilligers)werk, participatieplaatsen en leerwerkbedrijven. Daarnaast willen we meer mensen bereiken met een passend formeel en informeel taalaanbod. Ook besteden we aandacht aan het signaleren en doorverwijzen van laaggeletterden en het organiseren van netwerkbijeenkomsten van organisaties met taalaanbod. Taalproblematiek is vaak onderliggend aan andere problemen. Tussen verschillende organisaties is verbinding hierin erg belangrijk. Dit geldt in gelijke mate voor het digitaal vaardig maken en het in voldoende mate beschikbaar stellen van digitale middelen. Dit aanbod is ook cruciaal voor statushouders.

Sport en (mentale) gezondheid

We stimuleren in Geuzenveld, Slotermeer een gezonde en actieve leefstijl. Dit doen we door in te zetten op de preventie van overgewicht, met een specifieke focus op de 1e 1000 dagen. Het laagdrempelige sport- en beweegaanbod, veelal in de openbare ruimte, levert een bijdrage aan mensen met een beperking, kwetsbare jeugd, kwetsbare meiden/vrouwen en senioren.

Ook willen wij aandacht voor kansen en perspectief voor de jeugd door scholing naar gezondheidsambassadeur en/of sportleider op onder andere de pleintjes.

Om overbelasting en eenzaamheid bij mantelzorgers in Geuzenveld, Slotermeer te voorkomen, zetten wij in op het bespreekbaar maken van de zorgsituatie en het mogen en kunnen vragen van hulp. Dit geldt specifiek voor mantelzorgers van migrantenafkomst.

Verbonden stad (diversiteit, democratisering, vluchtelingen/statushouders)

Door het grote aantal nieuwkomers, het relatief hoge percentage ouderen en de toenemende jeugdcriminaliteit bestaat een gevoel van sociale onveiligheid. Belangrijke instrumenten zoals dialogen willen wij inzetten om onderling begrip en toenadering te bereiken tussen verschillende bewonersgroepen. Onder anderen jongeren, de zogenaamde ambassadeurs (een methode waarbij jongeren worden ingezet om verbinding te leggen tussen verschillende bewonersgroepen) krijgen hierin een rol. Dit draagt bij aan sociale cohesie.

Emancipatiecentra zijn laagdrempelige voorzieningen met een divers aanbod waaronder taal en digitale vaardigheden. Maar ook sport en gezondheid en mogelijkheden tot activering en dialoog. Ook vluchtelingen en statushouders krijgen hierin een plek, net als in de overige buurtvoorzieningen.

Gebiedsgerichte Uitwerking Sloterdijken

Context van het gebied

Sloterdijken-Centrum heeft momenteel 700 inwoners. Ongeveer 60 bewoners zijn statushouders, 290 bewoners zijn (internationaal) student en er zijn 350 starters. Maar Sloterdijken is in ontwikkeling. Aan de noordoostzijde rukt Haven-Stad op met als onderdeel daarvan de bouw van vijfduizend tot zevenduizend woningen rondom dit gebied. Daarnaast verdicht het bedrijvengebied waarmee het aantal arbeidsplaatsen flink zal toenemen.

Het gebied Sloterdijken is bezig nieuwe coalities met al bestaande en nieuwe stakeholders te vormen. Daarnaast wordt in co-creaties gewerkt aan de verlevendiging en leefbaarheid van het gebied. Er wordt gebouwd aan een sociale infrastructuur met netwerken van bewoners, ondernemers en creatievelingen. Hierom is het belangrijk dat wordt ingezet op het versterken van sociale netwerken en moet ervoor gezorgd worden dat het beheer (schoon, veilig, recreatie, sociale voorzieningen en vervoersmiddelen) van het gebied meegroeit met die drukte, zodat het gebied leefbaar blijft. Tegelijkertijd worden plannen gemaakt om De Bretten beter te ontsluiten voor bezoekers. En dat vraagt om een betere benutting van het groen.

Tot slot, met de ambitie om delen in het gebied circulair en duurzaam te ontwikkelen, neemt ook de vraag naar alternatieve vervoersmiddelen en weggebruik toe.

Effect van coronacrisis voor de sociale basis in het gebied

Door de coronacrisis wordt een stijging verwacht van de bestaande problematiek rondom armoede, werk en participatie, laaggeletterdheid, gebrek aan digitale vaardigheden, ouderbetrokkenheid, overlast van jongeren, gezonde leefstijl, huiselijk geweld en eenzaamheid.

Mogelijk stijgt de werkloosheid onder de zzp’ers en (jonge)bewoners met tijdelijke banen en/of uitzendbanen met een minimuminkomen. Met als gevolg dat geldproblemen kunnen ontstaan. Wij nodigen partners uit om deze laagbetaalde werkende te bereiken en toe te leiden naar (inkomens)ondersteunende voorzieningen.

De sluiting van de infrastructuur van de sociale voorzieningen, ontmoetingsplekken en (sport)activiteiten leidt mogelijk tot meer eenzaamheid, verveling en een gebrek aan lichaamsbeweging. Het is van groot maatschappelijk belang dat deze infrastructuur zo snel mogelijk weer geactiveerd wordt.

De coronacrisis heeft zichtbaar gemaakt dat kwetsbare mensen (waaronder senioren en laaggeletterden) beperkt digitaal vaardig zijn. Het ontbreekt velen aan digitale vaardigheden en/of aan wifi of laptop. Het is van belang dat deze bewoners vertrouwder raken met de digitale wereld, en zichzelf er beter in staande kunnen houden. Naast het klassieke aanbod vragen we aan de partners om meer aandacht te geven aan een breed digitaal aanbod.

Tot slot dient het thema huiselijk geweld en kindermishandeling integraal vanuit alle thema’s aandacht te krijgen, zodat een zo groot mogelijke groep bereikt wordt met voorlichting, dialogen en opvoeddebatten over dit thema.

Op welke buurten, doelgroepen of problematiek ligt in dit gebied de focus?

1. De kracht (mogelijkheden tot werk en participatie) van Sloterdijken verbinden met Nieuw-West

In het Westelijk Havengebied werken ruim 47.000 mensen: ongeveer 10% van de totale werkgelegenheid van Amsterdam vindt hier plaats. Het aantal banen en de vraag naar medewerkers groeit. Het project Werk in Westpoort richt zich op het samenbrengen van werkgevers uit Westpoort met bewoners uit Nieuw-West. De basis is een duurzame relatie op het gebied van (arbeid)participatie. Het project richt zich op het vergroten van de bekendheid van het gebied en op het verbinden van bewoners met werkgevers. Ook uit het participatietraject LaBGreen is een netwerk opgezet genaamd ‘De Bretten werkt’. Samen met ondernemers die zich richten op duurzaamheid, circulariteit en groene innovatie worden lokale initiatieven opgezet.

2. De sociale cohesie en het veiligheidsgevoel bevorderen

Statushouders en studenten vormen nog steeds een groot deel van de bewoners van Sloterdijken. Door het relatief geringe bewonersaantal in Sloterdijken zijn de statushouders op elkaar en op (andere) studenten aangewezen. Ontmoeting in een buurtkamer en programmering van deze ruimte biedt kansen om elkaar beter te leren kennen en iets voor elkaar te betekenen.

3. Sport- en ontmoetingsactiviteiten in de groene gebieden in Sloterdijken organiseren en verder uitbreiden

Sloterdijken zoekt in het kader van ontmoeting en het stimuleren van sport en bewegen de verbinding met Geuzenveld, Slotermeer. We benutten het groen door samen met bewoners en ondernemers sociale natuur-educatieve activiteiten te organiseren in De Bretten, en door daar tuinparken bij te betrekken. Met bewoners en ondernemers is een activiteitenkalender gemaakt die elk jaar uitgevoerd wordt. Het doel is om De Bretten bekender te maken voor recreatie, ontspanning en beweging.

Daarnaast ontwikkelen wij het gebied Sportpark Spieringhorn tot een duurzaam en open park dat uitnodigt tot bewegen en ruimte biedt voor ontspanning en ontmoeting. Sloterdijken maakt een nieuwe fietsverbinding tussen het sportpark en Geuzenveld, Slotermeer. En van oost naar west realiseert het gebied een fietsverbinding die het park beter verbindt met de Brettenzone.

Collegeprioriteiten

Hierna wordt ingezoomd op de collegeprioriteiten, waarbij duidelijk wordt wat er op deze prioriteiten aan de hand is en op welke prioriteiten er gezien de primaire problematiek van Sloterdijken de focus ligt. Uitgangspunt is dat door vraagstukken integraal te bekijken en door activiteiten in samenhang te benaderen, er een substantiële bijdrage geleverd kan worden aan meerdere collegeprioriteiten.

Jeugd (jongerenwerk, preventie jeugdcriminaliteit en kansengelijkheid)

In Sloterdijken willen wij dat alle jongeren zonder startkwalificatie coaching en begeleiding krijgen. Dit loopt via de jobcoaches van jongerenpunten en het programma Pak je kans.

Daarnaast willen wij extra aandacht voor jongvolwassen statushouders. Eenzaamheid is voor hen een groot risico.

Armoede

Een bekend probleem in Sloterdijken is dat in deeltijd werkende statushouders wegens het belastingsysteem in de problemen kunnen komen. Aandacht voor deze groep via de maatschappelijke dienstverlening is noodzakelijk.

Werk en participatie - Taal / digitaal

In Wasa-Village wonen circa 60 statushouders en 100 studenten. Wij willen een ondersteunend taalaanbod creëren voor deze statushouders. Naast hun inburgeringstraject moeten we preventief taalaanbod op maat bewerkstelligen. Hierdoor behouden zij, ook na hun inburgeringstraject, aansluiting met de maatschappij. Een optie is om taalaanbod in combinatie met participatietrajecten aan te bieden. Daarnaast maken wij het project Westpoort Werkt meer positief bekend. Vanuit dit project worden stageplaatsen/werkplekken gezocht voor werkzoekenden in Nieuw-West met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sport en gezondheid

We stimuleren in Sloterdijken een gezonde en actieve leefstijl. Dit doet we door de inzet op preventie van overgewicht en een laagdrempelig sport- en beweegaanbod (bijvoorbeeld fietsstimulering).

Spieringhorn, De Bretten en Rhônepark trekken meer gebruikers, sporters en recreanten. Dit ondersteunen we met gezonde activiteiten en/of sportkantines met als bijbehorend doel ontmoeting en participatie.

Verbonden stad (diversiteit, democratisering, vluchtelingen/statushouders)

Ontmoeting in een buurtkamer en programmering van deze ruimte biedt kansen voor bewoners om elkaar beter te leren kennen en iets voor elkaar te betekenen. Belangrijke instrumenten als dialogen willen wij inzetten om onderling begrip en toenadering te bereiken tussen verschillende bewonersgroepen. Onder andere jongeren, de zogenaamde ambassadeurs (een methode waarbij jongeren worden ingezet om verbinding te leggen tussen verschillende bewonersgroepen), krijgen hier een rol in. Dit draagt bij aan sociale cohesie.

De Aker, Sloten, Nieuw-Sloten

Context van het gebied

afbeelding binnen de regeling

De bevolkingsopbouw in De Aker, Sloten, Nieuw-Sloten (DASNS) kenmerkt zich door relatief veel jonge mensen. Het aandeel huishoudens met kinderen is hoog (41,3% versus 24,5% stedelijk). Vooral in De Aker wonen relatief veel kinderen (0-17 jaar), vooral in de buurt Middelveldsche Akerpolder. Hoewel er in voorgaande jaren geregeld sprake was van jeugdoverlast, lijkt die trend gekeerd. Het is niettemin zaak om aandacht te houden voor het relatief grote aantal jeugdigen, met name omdat er in de wijk De Aker beperkt voorzieningen zijn.

Het aandeel minimahuishoudens in DASNS ligt laag (8,2% versus 17,2% stedelijk). Toch zijn er ook aandachtspunten. Hoewel het aandeel huishoudens met kinderen hoog is, vergrijst het gehele gebied relatief sterk. Vooral in de buurt Middelveldsche Akerpolder woont een grote groep 65-plussers. In het gebied zijn wel levensloopbestendige appartementen, maar weinig daarvan hebben voorzieningen. Vereenzaming en verminderde zelfstandigheid liggen daarmee op de loer. Door het gebrek aan voorzieningen blijft het belangrijk om ook activiteiten te (laten) ondernemen in de openbare ruimte en zo nodig wordt outreachend gewerkt. Algemeen kan gesteld worden dat het gebied onderling niet goed verbonden is. Het ligt bovendien letterlijk aan de rand van de stad waardoor voorzieningen niet altijd goed bereikbaar zijn.

Tot slot melden de bewoners van DASNS vaker een gevoel van discriminatie (19% versus 14% stedelijk). Veel gehoorde voorbeelden hiervan zijn arbeidsmarktdiscriminatie en weinig mogelijkheden om door te stromen op de woningmarkt, maar mogelijk spelen ook andere zaken een rol.

Effect van coronacrisis voor de sociale basis in het gebied

Door de coronacrisis wordt een stijging verwacht van de bestaande problematiek rondom armoede, werk en participatie, laaggeletterdheid, gebrek aan digitale vaardigheden, ouderbetrokkenheid, overlast van jongeren, gezonde leefstijl, huiselijk geweld en eenzaamheid.

Mogelijk stijgt de werkloosheid onder de zzp’ers en (jonge)bewoners met tijdelijke banen en/of uitzendbanen met een minimuminkomen. Met als gevolg dat geldproblemen kunnen ontstaan. Wij nodigen partners uit om deze laagbetaalde werkende te bereiken en toe te leiden naar (inkomens)ondersteunende voorzieningen.

De sluiting van de infrastructuur van de sociale voorzieningen, ontmoetingsplekken en (sport)activiteiten leidt mogelijk tot meer eenzaamheid, verveling en een gebrek aan lichaamsbeweging. Het is van groot maatschappelijk belang dat deze infrastructuur zo snel mogelijk weer geactiveerd wordt.

De coronacrisis heeft zichtbaar gemaakt dat kwetsbare mensen (waaronder senioren en laaggeletterden) beperkt digitaal vaardig zijn Het ontbreekt velen aan digitale vaardigheden en/of aan wifi of laptop. Het is van belang dat deze bewoners vertrouwder raken met de digitale wereld, en zichzelf er beter in staande kunnen houden. Het is van belang dat deze bewoners vertrouwder raken met en zichzelf sterker staande houden in een digitale wereld. Naast het klassieke aanbod vragen we aan de partners om meer aandacht te geven aan een breed digitaal aanbod.

Tot slot dient het thema huiselijk geweld en kindermishandeling integraal vanuit alle thema’s aandacht te krijgen, zodat een zo groot mogelijke groep bereikt wordt met voorlichting, dialogen en opvoeddebatten over dit thema.

Op welke buurten, doelgroepen of problematiek ligt in dit gebied de focus?

1. Gezonde bewoners in een sociale buurt

In DASNS is een gezonde leefstijl voor alle bewoners nodig. Om dit te bereiken is een integrale aanpak door welzijn en zorg in samenwerking met bewoners noodzakelijk. Juist om de verborgen kwetsbare bewoners te activeren of door te verwijzen. Door die aanpak vergroot de deelname aan activiteiten die gericht zijn op de versterking van de fysieke gezondheid. Vanwege het gebrek aan voorzieningen is een aanbod in en voor het gebied nodig.

Een sociale buurt is een buurt waarin mensen omkijken naar een ander en elkaar ondersteunen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de behoefte en ondersteuningsvraag van kwetsbare doelgroepen. De focus in DASNS ligt op bewoners die problemen ervaren ten gevolge van het ouder worden, zoals mensen met dementie. Daarnaast wordt praktische hulp georganiseerd voor mensen die minder mobiel worden. We willen de zelfredzaamheid vergroten door digitale (taal)ondersteuning aan te bieden of te intensiveren.

2. Aandacht voor jeugd

Jongeren moeten in DASNS op de juiste manier op weg geholpen worden door middel van een duidelijk, zichtbaar en laagdrempelig aanbod. Tevens is het nodig om de samenwerking tussen uitvoerende (inclusief informele) partners te verbeteren om overlap en versnippering te voorkomen. De beperkte voorzieningen in De Aker maken het noodzakelijk het aanbod voor jeugd anders vorm te geven. Vooral voor jongeren is een innovatieve werkwijze nodig om ze te bereiken en te motiveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sociale media en een online aanbod.

In de buurt De Aker hebben voornamelijk jeugdigen het gevoel achtergesteld te worden. Met name op het gebied van de arbeidsmarkt en woningmarkt. Het is nodig dit soort gevoelens van uitsluiting en discriminatie eerder op te sporen en van een antwoord te voorzien. Het is belangrijk dat jeugdigen gebruik maken van voorzieningen om een grotere kans te maken.

Collegeprioriteiten

Hierna wordt ingezoomd op de collegeprioriteiten, waarbij duidelijk wordt wat er op deze prioriteiten aan de hand is en op welke prioriteiten gezien de primaire problematiek van DASNS de focus ligt. Uitgangspunt is dat door vraagstukken integraal te bekijken en door activiteiten in samenhang te benaderen er een substantiële bijdrage geleverd kan worden aan meerdere collegeprioriteiten.

Jeugd (jongerenwerk, preventie jeugdcriminaliteit en kansengelijkheid)

Wij ondersteunen de talenten van vooral de doelgroep-leerling voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. Ook intensiveren we de verbinding met: de Spelinloop, Brede Talentenontwikkeling en Mentoraten. We versterken de keten 0-27 jaar door de inzet op een doorlopende ondersteuningslijn en door partners inhoudelijk te verbinden. Vanaf de spelinloop en het kinderwerk tot aan de veiligheidsvraagstukken rondom jongeren. Voor iedere vraag in elk stadium is er aanbod op maat. Voor een beter perspectief ontwikkelen (jeugd)instellingen met elkaar en in gesprek met jongeren één integrale voorziening. Dit moet uitmonden in vergaande verbinding en integraliteit. Met extra aandacht voor meidenproblemen. Meer plekken voor begeleide spel- en sportactiviteiten binnen én buiten vullen dit geheel aan.

Dementie

Met name in De Aker zal door vergrijzing dementie relatief meer voorkomen. We stimuleren welzijnspartners en buurtbewoners om meer activiteiten te ontwikkelen die de participatie en acceptatie van mensen met dementie versterkt en mantelzorgers ontlast. Voor mantelzorgers willen we inzetten op het bespreekbaar maken van de zorgsituatie en het vragen van hulp. De focus ligt op het geven van informatie en voorlichting. Samenwerking met formele en informele organisaties en sleutelpersonen uit de wijk is hierbij van waarde. We verwachten een integrale aanpak door welzijn, zorg, ondernemers en bewoners, zowel in expertisenetwerken als in activiteiten.

Armoede

Wij verwachten een grote inspanning ten aanzien van het bereiken van de meest kwetsbare mensen in de buurt. Wij willen informele organisaties en sleutelfiguren betrekken om de meest kwetsbare en onbereikbare bewoners te bereiken. De samenwerking tussen de sociale basis en zorgprofessionals in buurtteams is daarbij essentieel.

Daarnaast is er meer behoefte aan maatschappelijke voorzieningen. Wij willen het bereik van de minimavoorzieningen in DASNS vergroten. Hiervoor vragen we samenwerking vanuit verschillende partijen.

Werk en participatie - Taal / digitaal

Sterker dan voorheen zetten we in op het toeleiden naar werk en het mogelijk maken van stages. Daarnaast wensen wij een breed aanbod voor mensen die de taal nog onvoldoende beheersen en/of die nog onvoldoende digitaal vaardig zijn. Wij zien graag een uitbreiding van aanbod op digitale (taal)ondersteuning om de zelfredzaamheid te vergroten.

Sport en gezondheid

We bieden laagdrempelige activiteiten aan ten aanzien van bewegen en (psycho)sociale gezondheid om een gezonde leefstijl te bevorderen. Meiden, vrouwen en senioren in de Aker en Nieuw-Sloten krijgen specifieke aandacht. De vergrijzing neemt toe en daardoor ook de vraag naar laagdrempelige beweegactiviteiten. Zowel in de openbare ruimte als in binnenlocaties. Met behulp van bewonersparticipatie en de verbinding naar zorg en welzijn moeten er initiatieven ontstaan gericht op deze activiteiten. De activiteiten dienen ook te zorgen voor verbinding in de buurt en bewoners onderling.

Om overbelasting en eenzaamheid bij mantelzorgers te voorkomen zetten wij in op het bespreekbaar maken van de zorgsituatie en het mogen en kunnen vragen van hulp. Dit geldt specifiek voor mantelzorgers van migrantenafkomst.

Verbonden stad (diversiteit, democratisering, vluchtelingen/statushouders)

Wij zien graag meer organisaties samenwerken en verbinding zoeken met vrijwilligersgroepen. Het is belangrijk om bij activiteiten te streven naar een grote diversiteit aan deelnemers, wat betreft culturele achtergrond, religie, beperking, seksuele oriëntatie en gender. Statushouders en ongedocumenteerden nemen wij ook mee. Wij zetten belangrijke instrumenten als dialogen in om onderling begrip en toenadering te bereiken tussen verschillende bewonersgroepen.

Ook vinden wij het belangrijk om ruimte te bieden aan innovatie, zodat gewerkt kan worden aan nieuwe werkwijzen die helpen om bewoners meer te betrekken en invloed te geven op hun eigen omgeving.

Slotervaart

Context van het gebied

afbeelding binnen de regeling

In Slotervaart wonen diverse bevolkingsgroepen en met name in de Delflandpleinbuurt zijn er ook nog eens veel statushouders gehuisvest. Slotervaart trekt door de bouw van nieuwe woningen en de groei van voorzieningen veel nieuwe bewoners aan, zoals gezinnen en studenten. Ook het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd (4 t/m 12 jaar) neemt naar verwachting toe. Deze nieuwe dynamiek brengt uitdagingen met zich mee. Slotervaart scoort ten opzichte van het stedelijk gemiddelde laag op sociale cohesie. Bewoners voelen zich niet altijd veilig en de interactie tussen oude en nieuwe bewoners stagneert.

Het gehele gebied Slotervaart behoeft de nodige aandacht voor kwetsbare bewoners. De focus ligt op de Jacob Geelbuurt, Overtoomse Veld (Johan Jongkindbuurt) en Delflandpleinbuurt. In deze focusbuurten wonen veel mensen met een lage sociaaleconomische status (SES). Dit gaat gepaard met een matig tot zeer ongunstig effect op zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid. Veel ouderen in Slotervaart ervaren relatief veel eenzaamheid. In een aantal buurten van Slotervaart is nu meer dan 55% van de inwoners eenzaam.

In Slotervaart wonen gemiddeld veel kwetsbare kinderen en jongeren. Zij kampen met complexe problemen op verschillende leefgebieden. De kwetsbaarheid houdt verband met verschillende factoren zoals een laag opleidingsniveau (slechts 42,6% t.o.v. 51,8% stedelijk krijgt een HAVO-VWO advies), lage participatie of afstand tot de arbeidsmarkt, beperkte financiële middelen en lagere taal- en gezondheidsvaardigheden bij ouders. Hierdoor is de kans groot dat zij niet kunnen meekomen in de samenleving.

Slotervaart kent één ontwikkelbuurt: Jacob Geelbuurt.

Effect van coronacrisis voor de sociale basis in het gebied

Door de coronacrisis wordt een stijging verwacht van de bestaande problematiek rondom armoede, werk en participatie, laaggeletterdheid, gebrek aan digitale vaardigheden, ouderbetrokkenheid, overlast van jongeren, gezonde leefstijl, huiselijk geweld en eenzaamheid.

Mogelijk stijgt de werkloosheid onder de zzp’ers en (jonge)bewoners met tijdelijke banen en/of uitzendbanen met een minimuminkomen. Met als gevolg dat geldproblemen kunnen ontstaan. Wij nodigen partners uit om deze laagbetaalde werkende te bereiken en toe te leiden naar (inkomens)ondersteunende voorzieningen.

De sluiting van de infrastructuur van de sociale voorzieningen, ontmoetingsplekken en (sport)activiteiten leidt mogelijk tot meer eenzaamheid, verveling en een gebrek aan lichaamsbeweging. Het is van groot maatschappelijk belang dat deze infrastructuur zo snel mogelijk weer geactiveerd wordt.

De coronacrisis heeft zichtbaar gemaakt dat kwetsbare mensen (waaronder senioren en laaggeletterden) beperkt digitaal vaardig zijn. Het ontbreekt velen aan digitale vaardigheden en/of aan wifi of laptop. Het is van belang dat deze bewoners vertrouwder raken met de digitale wereld, en zichzelf er beter in staande kunnen houden. Het is van belang dat deze bewoners vertrouwder raken met en zichzelf sterker staande houden in een digitale wereld. Naast het klassieke aanbod vragen we aan de partners om meer aandacht te geven aan een breed digitaal aanbod.

Tot slot dient het thema huiselijk geweld en kindermishandeling integraal vanuit alle thema’s aandacht te krijgen, zodat een zo groot mogelijke groep bereikt wordt met voorlichting, dialogen en opvoeddebatten over dit thema.

Op welke buurten, doelgroepen of problematiek ligt in dit gebied de focus?

1. Integrale aanpak armoede en versterking van participatie

In verschillende buurten in Slotervaart wonen veel bewoners met samenhangende problemen: slechte taal- en digitale vaardigheden, armoede/schulden, slechte (psychische) gezondheid. Bewoners hebben daardoor minder kansen en kunnen minder meedoen. De werkende minima en zelfstandigen zijn extra kwetsbaar. Het aantal jongeren dat opgroeit in minimagezinnen (19,9%) is zorgwekkend. Daarom moet een bredere focus worden gelegd op de (minima)gezinssituatie waarbij kwetsbare kinderen een speciale aandachtsgroep zijn.

Bestrijding van armoede vindt plaats in samenhang met andere onderwerpen zoals eenzaamheid, activering, werk/participatie, taal, sport, gezonde leefstijl en schuldhulpverlening. De focus ligt op het activeren van bewoners naar (gebiedsgericht) vrijwilligerswerk, participatieplaatsen, leerwerkbedrijven, stages en werk.

2. Kansengelijkheid in het onderwijs met aandacht voor thuis, school en de leefomgeving

Nog te veel kinderen in Slotervaart groeien op met achterstanden op het gebied van taal en onderwijs. Eenmaal op achterstand is dat moeilijk in te halen. De gevolgen zijn lage schooladviezen, afstromen in het voortgezet onderwijs (VO), schooluitval en een slechter carrièreperspectief. Samenwerking rondom de volgende thema’s is van groot belang voor kansengelijkheid en een positief perspectief voor deze jeugd: brede talentontwikkeling, informeel onderwijs, sportbuurtwerk, voorkomen van overlast en preventie en zorgaanbod. Een ingrijpende en duurzame aanpak is nodig, zodat daadwerkelijk structurele veranderingen plaatsvinden. Activiteiten van onze partners moeten zich met name richten op de ontwikkeling van kwetsbare kinderen en jongeren.

Gentrificatie maakt de sociale, culturele en economische verschillen pijnlijk zichtbaar tussen haar bewoners. Ook bij kinderen zal dit niet onopgemerkt blijven. Het is van belang de spanningen die deze ontwikkeling met zich meebrengt tegen te gaan door inzet op het bereik van meer kinderen met een risico op kansenongelijkheid in de ontwikkeling.

3. Gezonde bewoners in een sociale buurt

Een groot deel van de bewoners in Slotervaart heeft overgewicht of obesitas. Daarnaast kampen bovengemiddeld veel bewoners met ernstige psychische klachten. In het bijzonder in de Jacob Geelbuurt; hier is sprake van ernstige problematiek. Een gezonde leefstijl is een kans om risicogroepen (preventief) te helpen. Een goede verbinding tussen eerstelijnszorg en welzijn is hierbij van belang, juist om de verborgen kwetsbare bewoners te activeren.

Activiteiten voor ouderen worden vaak aangeboden in de Delflandpleinbuurt West. Dit is net te ver voor een grote groep ouderen die in andere delen woont. Aandacht voor eenzaamheid (bestrijding, beleving, laagdrempelige inloop) is wenselijk, voor zowel ouderen als de mantelzorgers.

De diverse populatie vraag om hernieuwde aandacht voor de sociale cohesie. Juist door de diversiteit aan (kwetsbare) groepen is het van groot belang om vanuit de behoefte van de bewoner te acteren om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren.

Collegeprioriteiten

Hierna wordt ingezoomd op de collegeprioriteiten, waarbij duidelijk wordt wat er op deze prioriteiten aan de hand is en op welke prioriteiten gezien de primaire problematiek van Slotervaart de focus ligt. Uitgangspunt is dat door vraagstukken integraal te bekijken en door activiteiten in samenhang te benaderen er een substantiële bijdrage geleverd kan worden aan meerdere collegeprioriteiten.

Jeugd (jongerenwerk, preventie jeugdcriminaliteit en kansengelijkheid)

Voor meer kansengelijkheid in het onderwijs ondersteunen we de talenten van vooral de doelgroep leerlingen en intensiveren we wat daarmee verbonden is: de Spelinloop, Brede Talentenontwikkeling en Mentoraten. We versterken de keten 0-27 jaar door de inzet op een doorlopende ondersteuningslijn en door partners inhoudelijk te verbinden. Voor iedere vraag in elk stadium is er aanbod op maat: vanaf de spelinloop en kinderwerk tot aan de veiligheidsvraagstukken rondom jongeren. Voor beter perspectief ontwikkelen (jeugd)instellingen mét elkaar en in gesprek met jongeren één integrale voorziening. De innovatieve aanpak moet uitmonden in vergaande verbinding en integraliteit. Met extra aandacht voor meidenproblemen. Meer plekken voor begeleide spel- en sportactiviteiten binnen én buiten vullen dit geheel aan.

Armoede

Wij verwachten een grote inspanning ten aanzien van het bereiken van de meest kwetsbare mensen in de buurt. Wij willen informele organisaties en sleutelfiguren gaan betrekken om deze groep te bereiken. Kwetsbare jeugd en kwetsbare vrouwen krijgen extra aandacht. Verbeterde integrale aanpak (fysiek/sociaal), samenwerking op onderwerpen en tussen instellingen en meer inzet van informele partijen is nodig. De samenwerking tussen de sociale basis en zorgprofessionals in buurtteams is essentieel. Wij willen het bereik van de minimavoorzieningen in Slotervaart vergroten. Ook hiervoor vragen we samenwerking met verschillende partijen.

Dementie

Wij willen dat het maatschappelijk bewustzijn over dementie toeneemt bij bewoners en ondernemers uit Slotervaart. We stimuleren welzijnspartners en buurtbewoners om meer activiteiten te ontwikkelen die de participatie en acceptatie van mensen met dementie versterkt en mantelzorgers ontlast. Om overbelasting en eenzaamheid bij mantelzorgers te voorkomen zetten wij in op het bespreekbaar maken van de zorgsituatie en het mogen en kunnen vragen van hulp. De focus ligt op het geven van informatie en voorlichting, met speciale aandacht voor dementie en mantelzorg bij migrantenouderen. Samenwerking met formele en informele organisaties en sleutelpersonen uit de wijk is hierbij van waarde.

Werk en participatie - Taal / digitaal

Wij willen de sociaaleconomische positie van de kwetsbare bewoners in Slotervaart versterken. Dit kan onder andere door het versterken van de participatie met het bieden van perspectief in vrijwilligerswerk, participatieplekken en werk. Een bovengemiddeld aantal bewoners uit Slotervaart is laaggeletterd. De opgave is om meer mensen te bereiken met een passend formeel en informeel taalaanbod (Taal op maat), meer aandacht voor de Nt1 groep en de digitale vaardigheden. Daarnaast willen we frequent taaldenktanktafels in diverse wijken organiseren.

Sport en gezondheid

In met name de focusgebieden moeten we de gezonde leefstijl verder bevorderen. Dit doen we door in te zetten op de preventie van overgewicht/obesitas met een focus op peuters en hun (groot)ouders. Daarnaast willen wij een meer laagdrempelig sport- en beweegaanbod voor iedereen, met een accent op meiden, vrouwen en kwetsbare/eenzame doelgroepen. Doorstroom naar sportaanbieders, bewegen in de openbare ruimte en informatie over armoederegelingen zijn aandachtspunten. Daarnaast is kennis over het sport- en beweegnetwerk in de wijk essentieel, net als samenwerking tussen partijen.

Verbonden stad (diversiteit, democratisering, vluchtelingen/statushouders)

Wij willen de draagkracht van de bewoners in het gebied vergroten. Meer organisaties werken samen met vrijwilligersgroepen. Het is belangrijk om bij activiteiten te streven naar een grote diversiteit aan deelnemers, wat betreft culturele achtergrond, religie, beperking, seksuele oriëntatie en gender. Statushouders en ongedocumenteerden brengen we in contact met bewoners en leiden we naar activiteiten. Wij zetten belangrijke instrumenten als dialogen in om onderling begrip en toenadering te bereiken tussen verschillende bewonersgroepen.

Ondertekening

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam,

Namens hen,

Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West van Amsterdam,

Ilse Plasmeijer,

secretaris

Emre Ünver,

voorzitter