Regeling waardering mantelzorgers 2015

Geldend van 09-09-2015 t/m heden

Intitulé

REGELING WAARDERING MANTELZORGERS 2015

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn,

Overwegende

  • -

    dat gelet op de grotere druk die als gevolg van de hervormingen in de zorg op mantelzorgers ontstaat, waarbij het tonen van begrip en respect, erkenning en waardering voor de mantelzorger van groot belang wordt geacht;

  • -

    dat gemeenten vanaf 2015 op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 dienen te bepalen op welke wijze zij zorg dragen voor een blijk van waardering voor de mantelzorgers;

  • -

    dat het college op grond van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2015 bevoegd is hieromtrent nadere regels vast te stellen.

Gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en artikel 16 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Apeldoorn 2015.

Besluit:

vast te stellen de navolgende Regeling Waardering mantelzorgers Wmo 2015

Artikel 1 Begripsomschrijvigen In deze regeling wordt verstaan onder:

Cliënt: een persoon woonachtig in de gemeente Apeldoorn die gebruik maakt van een algemene voorziening, maatwerkvoorziening, overige voorziening, individuele voorziening of door of namens wie een melding is gedaan.

Gebruikelijke zorg: zorg waarvan verondersteld mag worden dat die binnen de leefeenheid gebruikelijk aan elkaar kan worden verleend.

Mantelzorg: hulp ten behoeve van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen, opvang, jeugdhulp, het opvoeden en opgroeien van jeugdigen en zorg en overige diensten als bedoeld in de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg, die rechtstreeks voortvloeit uit een tussen personen bestaande sociale relatie en die niet wordt verleend in het kader van een hulpverlenend beroep. Er is sprake van mantelzorg als er langer dan drie maanden en/of meer dan acht uur per week hulp wordt geboden.

Zorgvrager: degene die de zorg van de betreffende mantelzorger ontvangt.

Artikel 2 Criteria

Een vorm van mantelzorgwaardering kan gegeven worden aan iedereen die mantelzorg biedt conform de definitie van de regeling aan een cliënt die woonachtig is in de gemeente Apeldoorn. Jaarlijks kan maximaal één VVV bon per zorgvrager worden uitgegeven.

Artikel 3 Vorm waardering mantelzorgers

De mantelzorgwaardering bestaat uit een VVV-bon waarvan de hoogte € 50,- bedraagt, onafhankelijk van het aantal aanvragers.

Artikel 4 Aanvraag waardering mantelzorgers

  • ·

    De waardering mantelzorgers wordt via een standaardformulier aangevraagd door de zorgvrager. Dit formulier dient uiterlijk 1 oktober 2015 bij het college ingediend te worden;

  • ·

    Het college beslist binnen acht weken na sluitingsdatum van 1 oktober 2015;

  • ·

    Voor de uitvoering van de regeling wordt een bedrag ter beschikking gesteld. Dit bedrag is inclusief de uitvoeringskosten.

Artikel 5 Mandaat

De uitvoering wordt belegd bij Stichting De Kap. Stichting De Kap legt verantwoording af over de uitvoering van het mandaat.

Artikel 6 Evaluatie

Deze regels worden geëvalueerd.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze regels treden in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.

Artikel 8 Citeertitel

Deze regels kunnen worden aangehaald als Regeling waardering mantelzorgers 2015.

Aldus vastgesteld bij besluit van het college van burgemeester en wethouders d.d. 1 september 2015.

Het college van burgemeester en wethouders,

_