Regeling vervallen per 31-12-2016

Regeling Woningisolatie bestaande eigen woningen 2016

Geldend van 14-07-2016 t/m 30-12-2016

Intitulé

Regeling Woningisolatie bestaande eigen woningen 2016

burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn;

overwegende;

  • -

    dat het energiezuiniger maken van bestaande eigen woningen het energiegebruik van de bewoners verlaagt en daardoor de woonlasten beperkt;

  • -

    dat het energiezuiniger maken van bestaande eigen woningen bijdraagt aan het kwalitatief verbeteren van de bestaande woningvoorraad;

  • -

    dat het energiezuiniger maken van bestaande eigen woningen bijdraagt aan het realiseren van de doelstelling ‘Apeldoorn energieneutraal’;

  • -

    dat het energiezuiniger maken van bestaande eigen woningen bijdraagt aan een gewenste lokale en regionale economische ontwikkeling en een positief effect heeft op de werkgelegenheid;

  • -

    dat de gemeente Apeldoorn eigenaar-bewoners wil stimuleren tot het investeren in energiebesparende en woningverbeterende maatregelen in en aan hun woningen en

  • -

    dat de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn budget beschikbaar hebben gesteld voor het subsidiëren van particuliere eigenaar-bewoners, die hun woning beter willen isoleren,

gelet op Titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene subsidieverordening gemeente Apeldoorn 2014 en de Regels Ruimte voor Gelderland 2016 van de provincie Gelderland;

BESLUITEN:

Vast te stellen de navolgende Regeling Woningisolatie bestaande eigen woningen 2016.

Artikel 1 Algemene bepalingen

  • 1.

    Tenzij in deze regeling anders wordt vermeldt, gelden de voorwaarden en bepalingen in de Algemene subsidieverordening gemeente Apeldoorn 2014 (Asv).

  • 2.

    Deze regeling verstaat onder:

    • a)

      aanvraag: aanvraag tot subsidieverlening voor isolatiemaatregelen, door een aanvrager ondertekend en door deze aanvrager ingediend bij het college;

    • b)

      aanvrager: een meerderjarige natuurlijke persoon, wonende binnen de gemeente Apeldoorn, die isolatiemaatregelen aan zijn woning gaat treffen, en die eigenaar dan wel mede-eigenaar is van deze woning of houder van een appartementsrecht, en in deze woning zijn hoofdverblijf heeft;

    • c)

      college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn;

    • d)

      Rd-waarde:het warmte isolerend vermogen van een toe te voegen materiaallaag;

e)U-waarde:

warmtedoorgangscoëfficiënt; de mate van warmtegeleiding door glas;

f)woning:

een gebouw bedoeld voor bewoning.

Artikel 2 Doel

Deze regeling heeft tot doel het stimuleren van het treffen van isolatiemaatregelen aan bestaande eigen woningen in de gemeente Apeldoorn.

Artikel 3 Toepassingsbereik

Deze regeling is uitsluitend van toepassing op bestaande eigen woningen in de gemeente Apeldoorn, die geschikt en bestemd zijn om voortdurend als hoofdverblijf ter beschikking te staan aan één of meer natuurlijke personen.

Artikel 4 Subsidiabele kosten

Het college kan aan een aanvrager subsidie verstrekken voor het treffen van minimaal één van de volgende isolatiemaatregelen in of aan zijn woning, en voor de kosten van door een deskundig vakbedrijf terzake van deze isolatiemaatregelen in rekening gebrachte arbeidsuren:

  • a)

    aanbrengen van vloerisolatie met een isolatiewaarde (Rd-waarde) van tenminste 2,5 m2K/W;

  • b)

    aanbrengen van dakisolatie met een isolatiewaarde (Rd-waarde) van tenminste 2,5 m2K/W, waarbij isolatie van de vloer van een niet-verwarmde vliering wordt beschouwd als dakisolatie;

  • c)

    aanbrengen van gevelisolatie met een isolatiewaarde (Rd-waarde) van tenminste 2,5 m2K/W;

  • d)

    aanbrengen van spouwmuurisolatie in de bestaande spouw;

  • e)

    vervangen van bestaand glas door HR++glas met een U-waarde van ten hoogste 1,20 W/m2K.

Artikel 5 Subsidieplafond

Het college stelt het subsidieplafond vast als bedoeld in artikel 5 van de Algemene subsidieverordening gemeente Apeldoorn 2014.

Artikel 6 De aanvraag

  • 1. Aanvragen moeten door een aanvrager worden ingediend door middel van een door het college vastgesteld aanvraagformulier en zijn voorzien van de op het formulier gevraagde bijlagen.

  • 2. Aanvragen moeten worden ingediend vóór het treffen van de in artikel 4 genoemde subsidiabele isolatiemaatregelen.

  • 3. Aanvragen moeten worden ingediend vóór 1 september 2016.

  • 4. Aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.

  • 5. Het tijdstip van binnenkomst van een aanvraag wordt bepaald door het moment waarop de aanvraag volledig is.

Artikel 7 Weigeringsgrond

Subsidie wordt geweigerd indien voor dezelfde woning op grond van deze regeling al eerder subsidie is verstrekt, waarbij het soort maatregel waarvoor eerder subsidie is verstrekt niet relevant is.

Artikel 8 Subsidieverlening

  • 1. Het college besluit aanvrager een subsidie te verlenen indien:

    • a)

      de uit te voeren isolatiemaatregelen voldoen aan het bepaalde in artikel 4;

    • b)

      de subsidiabele kosten tenminste € 300 bedragen en

    • c)

      de aanvraag wordt gedaan vóór 1 september 2016.

  • 2. Na toetsing aan de in de artikelen 3 tot en met 8 genoemde voorwaarden besluit het college over de aanvraag en over de hoogte van de toe te kennen subsidie, en stelt hiervan de aanvrager op de hoogte.

Artikel 9 Subsidievaststelling

  • 1. Binnen drie maanden na het treffen van de isolatiemaatregelen, doch uiterlijk 30 november 2016, dient de aanvrager de facturen terzake de subsidiabele isolatiemaatregelen en de bijbehorende betalingsbewijzen in bij de gemeente.

  • 2. Na ontvangst van de in het eerste lid genoemde documenten stelt het college de subsidie ambtshalve vast.

Artikel 10 Hoogte van de subsidie

De subsidie bedraagt éénderde van de subsidiabele kosten per woning, met een maximum van € 500 per woning.

Artikel 11 Verplichtingen van de aanvrager

De aanvrager is verplicht een door het college aangestelde inspecteur op zijn verzoek in de gelegenheid te stellen de isolatiemaatregelen ter plaatse te inspecteren.

Artikel 12 Mandaat

Het college mandateert de hem toekomende bevoegdheden in het kader van deze regeling aan de eenheidsmanager van de eenheid Ruimtelijke Leefomgeving.

Artikel 13 Citeertitel en inwerkingtreding

Deze regeling wordt aangehaald als Regeling Woningisolatie bestaande eigen woningen 2016, treedt in werking een dag na publicatie via www.overheid.nl en vervalt op 31 december 2016.

Aldus vastgesteld door het college van b&w d.d 28 juni 2016

Inwerking getreden op de dag na de elektronische bekendmaking op www.officiëlebekendmaking.nl/gemeenteblad

Toelichting

Algemeen

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt een subsidieregeling vast voor particuliere woningeigenaren om het treffen van isolatiemaatregelen in bestaande koopwoningen in de Gemeente Apeldoorn te stimuleren. De onderliggende doelstellingen van deze regeling zijn het kwalitatief verbeteren van de bestaande woningvoorraad, het op termijn beperken van de woonlasten van eigenaar-bewoners, het bijdragen aan de energietransitie en het stimuleren van de lokale economie en werkgelegenheid.

Het budget voor de te verstrekken subsidies is deels afkomstig van de provincie Gelderland.

De subsidie bedraagt maximaal éénderde van de kosten die worden gemaakt, met een maximum van € 500. De kosten zijn die van het materiaal en van de door een deskundig vakbedrijf gemaakte arbeidsuren.

Om een subsidie op grond van deze regeling te verkrijgen moet een eigenaar-bewoner achtereenvolgens de volgende acties ondernemen:

  • a.

    Het aanvragen van een offerte bij een deskundig vakbedrijf, of het opstellen van een kostenraming indien men de maatregelen zelf uitvoert. Zowel in offerte als kostenraming moeten de kosten van de subsidiabele isolatiemaatregelen duidelijk onderscheiden zijn van die van eventuele andere maatregelen en moeten de isolatiewaarden van de toe te passen isolatiemaatregelen duidelijk worden vermeld;

  • b.

    Indienen van een subsidieaanvraag;

  • c.

    Uitvoeren van de isolatiemaatregelen;

  • d.

    Betalen van de facturen;

  • e.

    Versturen van de facturen en betalingsbewijzen naar de gemeente.

Artikelsgewijs

artikel 3

Uit dit artikel, in combinatie met artikel 1, tweede lid, onderdeel b volgt dat de subsidie niet aan een eigenaar kan worden verstrekt die niet zelf de woning bewoont waaraan de isolatiemaatregelen worden getroffen. Daarmee zijn tweede woningen c.q. recreatiewoningen en woningen die worden verhuurd van de regeling uitgesloten.

artikel 4

De in dit artikel genoemde minimale isolatiewaarden kunnen na uitvoeren van de isolatiemaatregelen door een gemeentelijke inspecteur worden gecontroleerd. Voor een Rd-waarde van isolatiemateriaal geldt dat hoe hoger deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert en dus hoe meer energie wordt bespaard. Voor de U-waarde van glas geldt dat hoe lager deze waarde is, hoe beter het glas isoleert. Er wordt soms HR++ glas aangeboden waarvan de U-waarde hoger is dan 1,20 W/m2K en dat daarom niet subsidiabel is.

College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Apeldoorn