Beleidsregels locaties ondergrondse containers voor huishoudelijk afval

Geldend van 05-09-2019 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels locaties ondergrondse containers voor huishoudelijk afval

Aanleiding

In 2017 heeft de gemeenteraad Recycleservice 2025 vastgesteld. De kern daarvan is dat grondstoffen waar mogelijk aan huis worden ingezameld en dat het restafval naar ondergrondse containers moet worden weggebracht. De plaatsing van de ondergrondse containers is een wezenlijk onderdeel van het ‘omgekeerd inzamelen’.

Het begrip 'ondergrondse' container is wellicht wat verwarrend. De 'ondergrondse' container heeft ook een bovengronds deel, namelijk de zuil met inworp-opening en het bedieningspaneel.

Gelet op een uitspraak van de Raad van State in 2018, moet het college kunnen aantonen dat zij bij het bepalen van een locatie van een ondergrondse container betekenis heeft toegekend aan de betrokken belangen, zoals de gevolgen voor de omwonenden en de verkeersveiligheid.

De ‘beleidsregels locaties ondergrondse containers voor huishoudelijk afval’ zijn een formalisering van de tot nu toe gevolgde interne gedragslijn. Deze beleidsregels zullen na vaststelling bij toekomstige containerlocaties gebruikt worden.

Basis voor beleidsregels

De basis voor de beleidsregels locaties ondergrondse containers is de in 2017 door de Raad vastgestelde beleidsnota ‘Recycleservice 2025’. De beleidsnota gaat uit van een laagdrempelige, servicegerichte, doelmatige en milieu hygiënische wijze van inzameling van huishoudelijke afvalstoffen. Kern van de beleidsnota is dat maximaal wordt ingezet op de inzameling van grondstoffen door het omgekeerd inzamelen: Plastic en Metalen verpakkingsmateriaal en Drankenkartons (PMD), Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en papier en karton worden bij het perceel ingezameld met behulp van een mini-container. De steeds kleiner wordende hoeveelheid restafval wordt weggebracht naar onder- of bovengrondse inzamelcontainers, die op voor de hand liggende locaties worden geplaatst, zoals in de (directe) nabijheid van winkelcentra en aan uitvalswegen.

De beleidsregels geven een nadere invulling aan artikel 3 lid 3 van het uitvoeringsbesluit afvalstoffen APV: “inzameling van huishoudelijk restafval vindt plaats door middel van ondergrondse of bovengrondse containers of nader aan te wijzen inzamelvoorzieningen.”.

Doel beleidsregels

Bij het bepalen van de locaties voor de ondergrondse containers worden verscheidene uitgangspunten gehanteerd. Om de afweging tussen de belangen consistent en transparant te maken zijn de gehanteerde uitgangspunten neergelegd in deze beleidsregel. Dit draag bij aan een zorgvuldige belangenafweging. Daarbij gaat het algemeen belang boven het individuele belang.

Bij de afweging worden alle genoemde criteria betrokken. Soms zal blijken, dat niet aan alle criteria gelijktijdig voldaan kan worden en dat er weinig speelruimte is voor alternatieve locaties. In dat geval kiest de gemeente voor de meest optimale of meest aanvaardbare oplossing.

Het algemeen belang

Het algemeen belang is, dat er een optimale verdeling van de locaties van de ondergrondse containers is, zodat er sprake is van een logisch, kostenefficiënt en samenhangend netwerk.

Toelichting:

De locaties van de ondergrondse containers worden zo bepaald, dat een bewoner de mogelijkheid heeft om het restafval op meerdere, voor de bewoner voor de hand liggende, logische locaties (zoals bij een winkelcentrum en bij uitvalswegen) in een ondergrondse container met voldoende restruimte te deponeren. Dit gebeurt niet alleen door op meerdere locaties ondergrondse containers te plaatsen, maar ook door de bewoner, waar technisch en uit capaciteitsoverwegingen mogelijk, de mogelijkheid te bieden om op een locatie van zijn/haar voorkeur het restafval aan te bieden (door de toegangspas voor de gewenste locatie te autoriseren).

Het aantal containers en de frequentie van leging beïnvloedt de kosten van aanschaf, onderhoud en het legen van de containers. Omdat de totale kosten van de inzameling van huishoudelijk afval de hoogte van de afvalstoffenheffing bepalen, is een kostenefficiënt systeem van belang.

De containers op de verschillende locaties vormen een samenhangend netwerk: het niet aanbrengen van een container op een locatie heeft invloed op de potentiële gebruikers van de beoogde locatie. Zij moeten hun restafval naar een andere, mogelijk voor hen minder gunstige, locatie brengen.

Het individuele belang

Het individueel belang is, dat de aanwezigheid, het gebruik en het legen van de containers zo min mogelijk hinder geeft voor de aanwonenden.

Bij de afweging wordt onder andere rekening gehouden met:

  • de plaats van de container ten opzichte van een woonhuis of bedrijf: niet direct voor/bij een deur, raam of onder een raam van een woonhuis of bedrijf;

  • de afstand tussen de container en de gevel van het woonhuis of bedrijf, deze is bij voorkeur 5 meter of meer;

  • de eigendomsgrenzen.

De lokale situatie

Er zijn veel lokale factoren die bepalen of een locatie meer of minder geschikt is:

  • 1. de fysieke mogelijkheid om een container te plaatsen;

  • 2. de beschikbare werkruimte voor het inzamelvoertuig;

  • 3. de veiligheid en doorstroming;

  • 4. de bescherming van het milieu;

  • 5. de kwaliteit van de openbare ruimte;

  • 6. het voorkomen van schade aan andere objecten.

Voorbeelden van deze lokale factoren worden in de volgende tabel genoemd.

De fysieke mogelijkheid om een container te plaatsen

Containers mogen niet op een riolering geplaatst worden.

Bij voorkeur worden kabels en leidingen niet verlegd.

De beschikbare werkruimte voor het inzamelvoertuig

Er is in alle richtingen (ook in de hoogte) voldoende werkruimte om de container te kunnen legen.

De veiligheid en doorstroming

De container wordt zo geplaatst dat er sociale controle mogelijk is.

Er wordt rekening gehouden met de verkeerssituatie ter plaatse (vormgeving, soorten en aantallen weggebruikers), onder andere de ruimte die voor voetgangers ter beschikking blijft.

Bij voorkeur is het niet nodig dat het inzamelvoertuig achteruit rijdt om bij de locatie te komen of de locatie weer te verlaten.

Het inzamelvoertuig moet veilig bij de containerlocatie kunnen stoppen en blijven stilstaan, zonder dat het voertuig de totale doorstroming blokkeert.

De bescherming van het milieu

Containers worden bij voorkeur niet in de nabijheid van bomen geplaatst, om schade aan het wortelstelsel van de boom te voorkomen.

Bij voorkeur wordt plaatsing van containers in groenvoorzieningen voorkomen.

De kwaliteit van de openbare ruimte

Bij voorkeur worden de containers niet in een grote open ruimte geplaatst, om versnippering van de ruimte voorkomen.

Bij voorkeur worden de containers niet in stedenbouwkundige zichtlijnen geplaatst.

Containers mogen niet op laad- en losplaatsen of gehandicaptenparkeerplaatsen geplaatst worden (eventueel compenseren op een andere plaats).

Bij voorkeur wordt plaatsing van containers in parkeerruimte voorkomen.

Het voorkomen van schade aan andere objecten

Bij voorkeur plaatsing op gemeentelijk eigendom. Op particulier terrein plaatsing zo dicht als mogelijk bij de openbare weg (i.v.m. kans op beschadiging van de bestrating op het particulier terrein)

Containers moeten zo gesitueerd worden dat bij het legen geen schade aan bijvoorbeeld bomen, lantaarnpalen, verkeersborden en geparkeerde auto's kan optreden (bijvoorbeeld voorkomen dat een container over een geparkeerde auto getild moet worden).

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking op www.officielebekendmakingen.nl

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn, d.d. 30 augustus 2019

De secretaris,

Drs. T.J.H.M. Berben,

De burgemeester,

Drs. P.M. van Wingerden - Boers