Regeling vervallen per 19-01-2021

Tijdelijke regeling gedeeltelijk buiten werking stellen van de Subsidieregeling Algemene voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024

Geldend van 15-04-2020 t/m 18-01-2021

Intitulé

Tijdelijke regeling gedeeltelijk buiten werking stellen van de Subsidieregeling Algemene voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn,

besluit vast te stellen de Tijdelijke regeling gedeeltelijk buiten werking stellen van de Subsidieregeling Algemene Voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024

Artikel 1

  • 1. De navolgende artikelen van de Subsidieregeling Algemene voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024 worden vanaf 15 april 2020 tijdelijk buiten werking gesteld tot een door het college nader te bepalen tijdstip;

    • a.

      artikel 1.2 voor zover het een subsidieaanvraag betreft voor activiteiten als bedoeld in artikel 2.1;

    • b.

      artikel 2.1 t/m artikel 2.1.3;

    • c.

      artikel 3.1 voor zover het een subsidieaanvraag betreft voor activiteiten als bedoeld in artikel 2.1.

  • 2. Het college zal van het tijdstip als bedoeld in het eerste lid mededeling doen in een Tijdelijke regeling gedeeltelijke inwerkingtreding van de Subsidieregeling Algemene Voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024.

Artikel 2

Subsidieaanvragen die vóór 15 april 2020 op grond van de Subsidieregeling Algemene Voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024 zijn ingediend zullen worden afgewezen.

Artikel 3

Deze regeling treedt op 15 april 2020 in werking en vervalt op een door het college nader te bepalen tijdstip.

Ondertekening

Apeldoorn, 14 april 2020

Burgemeester en wethouders van Apeldoorn,

De secretaris,

de burgemeester,

Toelichting

Op grond van de subsidieregeling Algemene voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024 (hierna: de subsidieregeling) kan tot 1 mei 2020 subsidie aangevraagd worden voor:

  • 1.

    Activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van zelfredzaamheid en samenredzaamheid en uitgevoerd worden op een basisontmoetingsplek voor inwoners behorende tot de doelgroep Wmo en Jeugd.

  • 2.

    Inwonersondersteuning.

Nederland wordt door de uitbraak van het COVID-19-coronavirus en de daarmee verband houdende overheidsmaatregelen geconfronteerd met buitengewone omstandigheden die ook een enorme impact hebben de zorg- en welzijnsaanbieders in de gemeente Apeldoorn.

De huidige deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag (vóór 1 mei 2020) stelt het college van burgemeester en wethouders in de gelegenheid om uiterlijk 3 augustus 2020 duidelijk te geven over de verdeling van het beschikbare budget en daarmee de gesubsidieerde basisinfrastructuur van de basisontmoetingsplekken en inwonersondersteuning in de gemeente Apeldoorn voor de komende drie jaar.

Van de in de subsidie geïnteresseerde partijen zijn signalen ontvangen dat zij het niet gaan redden om hun subsidieaanvraag op basis van de subsidieregeling vóór de deadline van 1 mei 2020 in te dienen dan wel dat zij het niet gaan redden om een volledige subsidieaanvraag in te dienen die voldoet aan de indieningsvereisten van de subsidieregeling.

Na een breed onderzoek onder de in subsidie geïnteresseerde aanbieders van de basisontmoetingsplekken en inwonersondersteuning naar de consequenties van de maatregelen om COVID-19-coronavirus in te dammen in relatie tot het indienen van een subsidieaanvraag is het volgende gebleken:

De uitkomsten van het brede onderzoek onder de in subsidie geïnteresseerde partijen van inwonersondersteuning bieden geen aanleiding om de subsidieregeling voor dit deel buiten werking te stellen. Langer onzekerheid over het hoofdaannemerschap achten partijen niet wenselijk gezien de gewenste ontwikkeling binnen Samen055.

De uitkomsten van het brede onderzoek onder de in subsidie geïnteresseerde partijen van de basisontmoetingsplekken blijkt dat de consequenties van de maatregelen om COVID-19-coronavirus in te dammen bij de één meer voelbaar zijn dan bij de ander. Het vóór 1 mei 2020 indienen van een volledige subsidieaanvraag die voldoet aan de indieningsvereisten is niet voor iedere partij haalbaar. Het optimaal laten voorbereiden van de subsidieaanvrager om een volledige subsidieaanvraag in te dienen is van groot belang om uiteindelijk een oordeel te kunnen geven over de doeltreffendheid van de subsidie en het bereiken van de gewenste effecten van de subsidieregeling.

De subsidieregeling borgt voor de subsidieaanvragers het principe van level playing field om voor subsidie in aanmerking te komen. De COVID-19 crisis achten wij een dusdanig externe omstandigheid die van invloed is op de mogelijkheid voor subsidieaanvragers om een gelijke kans op de subsidie te maken in complete eerlijkheid.

Aangezien uit onderzoek onder de huidige en geïnteresseerde aanbieders van de Basisontmoetingsplekken is gebleken dat de consequenties van de maatregelen om corona in te dammen meer voelbaar zijn bij de één dan bij de ander en dus niet iedereen zich optimaal kan voorbereiden op het indienen van een subsidieaanvraag zet het principe van level playing field onder druk.

Uitstel van de uiterlijke indieningstermijn heeft tot gevolg dat de implementatietijd aanzienlijk verkort wordt. Deze implementatietijd is nodig om de subsidieontvangende aanbieders zich optimaal te laten voorbereiden op de nieuwe subsidieperiode per 1 januari 2021 t/m 2023 waarbij wordt overgegaan naar hoofdaannemers per Basisontmoetingsplek in plaats van administratieve penvoerders. Bovendien hebben inwoners voldoende tijd nodig om te wennen aan een sluiting van een Basisontmoetingsplek en het vinden van een nieuwe passende ontmoetingsplek. Het verkorten van de implementatietijd door de uiterlijke indieningstermijn op te schorten achten wij dan ook niet wenselijk.

Gelet op de aard van deze buitengewone omstandigheden en de impact op de zorg- en welzijnsaanbieders en de betrokken doelgroepen bij de subsidieregeling is juist op korte termijn duidelijkheid gewenst.

Gelet op het bovenstaande zien wij ons dan ook genoodzaakt om op grond van deze tijdelijke regeling te besluiten tot het deels buiten werking stellen van de Subsidieregeling Algemene Voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024.

Beoogd wordt dat begin 2021 op grond van de Tijdelijke regeling gedeeltelijke inwerkingtreding van de Subsidieregeling Algemene Voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024 de aanspraak op subsidie voor een basisontmoetingsplek weer in werking zal treden. In dit besluit zullen in ieder geval wijzigingen meegenomen worden die verband houden met de vertraging zoals de wijziging van het tijdvak van 2021-2024 naar 2022-2024, de uiterlijke indieningstermijn en de subsidieplafonds.

Subsidieaanvragen die vóór 15 april 2020 op grond van de subsidieregeling zijn ingediend zullen worden afgewezen om reden dat de bevoegdheid tot verstrekken er tijdelijk niet is en dus niet positief  besloten kan worden.