REGELING DUURZAAMHEIDSLENINGEN ARNHEM 2018

Geldend van 22-09-2020 t/m heden

Intitulé

REGELING DUURZAAMHEIDSLENINGEN ARNHEM 2018

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ARNHEM,

Overwegende, dat de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) en de gemeente Arnhem op 2 september 1996 en 4 september 2000 een deelnemingsovereenkomst respectievelijk een aanvullende deelnemingsovereenkomst hebben gesloten om door de gemeente Arnhem beschikbaar gestelde gelden aan te wenden voor onder meer het verstrekken van stimuleringsleningen door SVn;

dat het college van burgemeester en wethouders op 21 juni 2016 de Nadere regels duurzaamheids-leningen Arnhem 2016 heeft vastgesteld, op grond waarvan particuliere woningeigenaren in aanmerking konden komen voor een door SVn te verstrekken duurzaamheidslening;

dat het wenselijk is opnieuw een financiële impuls te geven aan energiebesparing en het opwekken van duurzame energie door middel van het aanbieden van duurzaamheidsleningen aan particuliere woningeigenaren voor het treffen van energiebesparende maatregelen en het installeren van installaties om duurzame energie op te wekken en hierbij een budget van 3.000.000 euro beschikbaar te stellen;

gelet op artikel 160 eerste lid onder e, van de Gemeentewet;

besluit vast te stellen de volgende:

Regelingduurzaamheidsleningen Arnhem 2018

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a. aanvrager: een meerderjarige natuurlijke persoon, die eigenaar en bewoner is van de in artikel 2 genoemde woonruimte, die een aanvraag indient om een voordracht bij de SVn voor een duurzaamheidslening;

  • b. college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem;

  • c. deelnemingsovereenkomst: de deelnemingsovereenkomst en de aanvullende deelnemingsovereenkomst gesloten tussen SVn en de gemeente Arnhem op 2 september 1996 respectievelijk 4 september 2000 om door de gemeente Arnhem beschikbaar gestelde gelden aan te wenden voor onder meer het verstrekken van stimuleringsleningen door SVn;

  • d. duurzaamheidslening: een gemeentelijke stimuleringslening, die de SVn aan aanvrager kan verstrekken krachtens de deelnemingsovereenkomst na voordracht door het college ten behoeve van de financiering van de door het college aanvaarde werkelijke kosten van duurzaamheidsmaatregelen, die worden getroffen in en aan de eigen woning;

  • e. duurzaamheidsmaatregelen: duurzame maatregelen en voorzieningen als bedoeld in artikel 5;

  • f. werkelijke kosten: de kosten van duurzaamheidsmaatregelen als bedoeld in artikel 5, legeskosten, bijkomende kosten voor het verkrijgen van de duurzaamheidslening en de kosten van door een deskundig vakbedrijf ter zake van deze duurzaamheidsmaatregelen in rekening gebrachte arbeidsuren;

  • g. SVn: de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, statutair gevestigd te Hoevelaken en kantoorhoudende te Amersfoort, financiële dienstverlener, geregistreerd onder AFM–vergunningnummer 12013647;

Artikel 2 Toepassingsbereik

Deze regeling is uitsluitend van toepassing op woonruimten in de gemeente Arnhem die geschikt en bestemd zijn voor permanente bewoning.

Artikel 3 Budget

Het budget dat beschikbaar is voor het verstrekken van duurzaamheidsleningen wordt verhoogd met 500.000 euro tot 4.000.000 euro.

Artikel 4 Voordracht duurzaamheidsleningen

Het college toetst de aanvraag aan de voorwaarden van deze regeling en is bevoegd om, met inachtneming van het bepaalde in deze regeling, de aanvrager bij SVn voor te dragen voor het aangaan van een duurzaamheidslening ten laste van het in artikel 3 bedoelde budget.

Artikel 5 Duurzaamheidsmaatregelen

Tot de duurzaamheidsmaatregelen worden gerekend:

  • 1. fotovoltaïsche zonnecellen (bijvoorbeeld zonnepaneel of zonnefolie) en de daarbij behorende spanningsomvormer;

  • 2. lage-temperatuur centraal verwarmingssysteem (LTV-systeem), niet zijnde een warmtepomp, waarvan de ontwerp aanvoertemperatuur (T-aanvoer) maximaal 55 graden Celsius bedraagt;

  • 3. installatie om warmte uit douchewater terug te winnen;

  • 4. installatie voor het terugwinnen van warmte uit ruimteventilatielucht, inclusief het daarbij behorende kanaalwerk en de luchtbehandelingskast;

  • 5. vloerisolatie/bodemisolatie met een warmteweerstand (Rd-waarde) van minimaal 3,5 m2.K/W;

  • 6. gevelisolatie met een isolatiewaarde (Rd-waarde) van minimaal 3,5 m2.K/W;

  • 7. spouwmuurisolatie in een bestaande spouw met een warmteweerstand (Rd-waarde) van tenminste 1,1m2.K/W;

  • 8. dakisolatie met een warmteweerstand (Rd-waarde) van minimaal 3,5 m2.K/W;

  • 9. HR ++ glas met warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) kleiner of gelijk dan 1,2 m2.K/W;

  • 10. hotfill set voor (af)wasmachine;

  • 11. ramen, buitendeuren en kozijnen ten behoeve van isolerende beglazing (zoals genoemd onder punt 9). Het leenbedrag voor deze maatregel(en) mag maximaal 50% van de totale investering voor HR++ glas en de ramen, buitendeuren en kozijnen bedragen. Indien van hout, dan voorzien van FSC keurmerk. Indien de ramen en/of buitendeuren draaiende delen hebben, dan moeten deze een thermische onderbreking hebben).

  • 12. Gevelvergroening: het voorzien van een buitengevel van een gebouw met (fysiek) groen waardoor de isolerende werking van de gevel toeneemt. Gevelgroen heeft naast een energetisch effect ook een positief effect op het stadsklimaat.

  • 13. Vegetatiedaken: het voorzien van een dak van een gebouw van een zodanig groendak waardoor de isolerende werking van het dak toeneemt.

Artikel 6 De aanvraag

  • 1. De aanvraag om een voordracht als bedoeld in artikel 4 wordt bij het college ingediend op een door de gemeente beschikbaar gesteld formulier.

  • 2. De aanvraag gaat vergezeld van een kopie van het legitimatiebewijs van de aanvrager, een opgave van de werkelijke kosten van het treffen van de duurzaamheidsmaatregelen alsmede een financiële onderbouwing van deze opgave op basis van offerte(s).

Artikel 7 Behandeling aanvraag

  • 1. Het college bevestigt de ontvangst van de aanvraag binnen twee weken.

  • 2. Indien de aanvraag niet alle gegevens bevat die het college voor het nemen van een beslissing noodzakelijk acht, stelt het college aanvrager in de gelegenheid de aanvraag binnen een termijn van vier weken te completeren.

  • 3. Indien de aanvraag niet binnen de aangegeven termijn is gecompleteerd, verklaart het college de aanvraag niet-ontvankelijk.

    • 4. a.

      De aanvragen worden behandeld en beoordeeld in volgorde van binnenkomst. In geval de aanvraag niet alle gegevens bevat die ingevolge deze regeling vereist zijn, wordt de aanvraag behandeld en beoordeeld op het moment dat alle gegevens zijn overgelegd.

    • 4. b.

      Indien op de dag van binnenkomst van een aanvraag meerdere aanvragen binnenkomen en het totale bedrag van de duurzaamheidsleningen meer bedraagt dan het ex artikel 3 beschikbare bedrag, wordt laatstgenoemde bedrag verdeeld over de toe te kennen aanvragen naar rato van de hoogte van het aangevraagde bedrag van de duurzaamheidslening.

  • 5. Het college neemt binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag dan wel na het compleet worden van de aanvraag een beslissing.

  • 6. Uit overschrijding van de in het vijfde lid bedoelde termijn kan de aanvrager niet afleiden dat zijn aanvraag is of wordt gehonoreerd.

Artikel 8 Afwijzen aanvraag

Het college wijst een aanvraag af, indien:

  • a. het budget niet toereikend is om de aanvraag te honoreren;.

de aanvrager voor het treffen van de duurzaamheidsmaatregelen een subsidie heeft ontvangen van de Rijksoverheid of de provincie Gelderland;

  • b. c.de werkelijke kosten naar zijn oordeel niet in redelijke verhouding staan tot het te verkrijgen resultaat;

  • c. de werkelijke kosten minder bedragen dan 2.500 euro;

  • d. de aanvraag wordt ingediend ná het treffen van de duurzaamheidsmaatregelen;

  • e. naar zijn oordeel gegronde redenen bestaan aan te nemen dan wel vastgesteld wordt, dat niet aan de voorwaarden en bepalingen van deze regeling wordt of zal worden voldaan.

Artikel 9 Toekenning en voorwaarden SVn

  • 1. De voordracht tot het verstrekken van een duurzaamheidslening geschiedt onder voorbehoud van een positieve krediettoets van SVn.

2. SVn stelt de definitieve hoogte van de Duurzaamheidslening vast en bij een positieve financiële toets door SVn brengt SVn een offerte uit aan de aanvrager. Bij een negatieve financiële toets wijst SVn de lening af. SVn brengt de aanvrager en gemeente van het besluit van SVn op de hoogte.

3. SVn verstrekt en beheert een geoffreerde duurzaamheidslening.

Artikel 10 Voorwaarden SVn

Op Duurzaamheidsleningen van SVn zijn van toepassing de SVn documenten ‘Algemene bepalingen voor geldleningen’ en de ‘Productspecificatie Duurzaamheidslening’ die deel uitmaakt van de deelnemingsovereenkomst en de overige documenten die deel uitmaken van de informatie van de SVn.

Artikel 11 Kenmerken van duurzaamheidslening

  • 1. De hoofdsom van de duurzaamheidslening is in beginsel gelijk aan het bedrag van de door het college aanvaarde werkelijke kosten.

2. In afwijking van het eerste lid bedraagt de hoofdsom van de duurzaamheidslening niet minder dan 2.500 euro en niet meer dan 25.000 euro (incl. BTW).

Artikel 12 Uitbetaling

Een duurzaamheidslening komt tot uitbetaling op basis van facturen, die verband houden met de gemaakte werkelijke kosten in overeenstemming met de gehonoreerde aanvraag. Deze facturen worden vergezeld van het SVn-declaratieformulier.

Artikel 13 Uitvoeringstermijn

Na het aangaan van de duurzaamheidslening met de SVn worden de werkzaamheden binnen 16 weken uitgevoerd.

Artikel 14 Hardheidsclausule

Indien vanwege bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van deze regeling naar het oordeel van het college zou leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard, kan het college afwijken van het bepaalde in deze regeling.

Artikel 15 Intrekking

De Nadere regels duurzaamheidsleningen Arnhem 2016 worden ingetrokken.

Artikel 16 Overgangsrecht

Aanvragen om een voordracht als bedoeld in artikel 4 die zijn ingediend op grond van Nadere regels duurzaamheidsleningen Arnhem 2016 worden geacht te zijn ingediend op grond van deze regeling.

Artikel 17 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als “Regeling duurzaamheidsleningen Arnhem 2018”.

Artikel 18 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 3 april 2018.

Ondertekening

Het college van burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,

Bijlage

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling