Regeling vervallen per 01-11-2016

HANDHAVING EN REGELGEVING EVENEMENTEN

Geldend van 07-05-2010 t/m 31-10-2016

Intitulé

HANDHAVING EN REGELGEVING EVENEMENTEN

1. HANDHAVING EN REGELGEVING EVENEMENTEN

In de gemeenteraadsvergadering van april 2007 is besloten om te komen tot een evenementenbeleid. Per 1 mei 2008 is de nota Handhaving en Regelgeving Evenementen in werking getreden. Deze nota bevat ondermeer beleidsregels van artikel 36 van de Algemene plaatselijke verordening Barneveld. Destijds is afgesproken de nota, na hier 2 jaar mee gewerkt te hebben, te evalueren. De evaluatieformulieren zijn ingevuld door medewerkers van de betrokken afdelingen en een aantal organisatoren van evenementen. De reacties op het beleid waren overwegend positief en gaven aanleiding tot een enkele wijziging. Ook zijn direct alle wijzigingen in wet- en regelgeving verwerkt.

De wijzigingen zijn als volgt:

1. Luchtvaartwetgeving: uitvoering RBML is per 1 november 2009 naar Provincie gegaan. Om deze reden artikel over de Bignalregeling wijzigen. (artikel 3.9)

2. De mogelijkheid om al bestaande evenementen uit te breiden met een extra dag beperken. (artikel 4.4)

3. Maximaliseren aantal evenementen per locatie: Raadhuisplein met één evenement verminderen, Torenplein met één evenement op jaarbasis vermeerderen. (artikel 4.4)

4. Voorschriften betreffende alcohol- en drugsgebruik: niet alleen bij C evenementen, maar ook bij B evenementen. Aan de voorschriften toevoegen dat niet gestunt mag worden met alcoholprijzen en mobiele tappunten niet zijn toegestaan. (artikel 4.6)

5. Boa’s met taakaccent evenementen, aanpassen in: Toezicht algemeen en Wet OM-afdoening (artikel 5.2)

Met ingang van 7 mei 2010 treedt de gewijzigde nota in werking.

1.1 Doel van de nota

Het evenementenbeleid kent twee sporen/doelen. Eén doel wordt in deze nota behandeld.

Het eerste doel betreft het stimuleren van evenementen in de gemeente Barneveld.

Het organiseren van evenementen op cultureel of sportief gebied zorgt voor een positieve impuls van het imago van de gemeente en op economisch vlak (door toerisme). Het organiseren van activiteiten geeft een saamhorigheidsgevoel wat tot gevolg heeft dat het prettig wonen is in onze gemeente. Het stimuleren/ subsidiëren van evenementen wordt niet in deze nota behandeld. Dit is opgenomen in de startnotitie Promotiebeleid Barneveld.

Het tweede doel betreft het reguleren van evenementen in de gemeente Barneveld.

Evenementen hebben naast de positieve kanten ook (neven)effecten op de openbare orde en veiligheid zoals o.a. het veroorzaken van verkeersdrukte, moeilijke bereikbaarheid en geluid. Hoewel deze effecten vanzelfsprekend zijn, is het belangrijk dat bewoners weten welke effecten zij kunnen verwachten en daarom moeten hieraan grenzen gesteld worden. In dit evenementenbeleid gaan we in op het reguleren van de te houden evenementen.

Als onderdeel van het reguleren is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om tijdens evenementen toezicht te houden en zonodig handhavend op te treden. Door vooraf in kaders vast te leggen waaraan men zich moet houden, zal er minder tijd besteed behoeven te worden aan het verlenen van vergunningen. De nadruk komt meer te liggen op het houden van toezicht op en handhaving van de evenementen.

1.2 Totstandkoming van de nota

Er zijn verschillende belangengroepen die zich bezighouden met evenementen. Uiteraard is gebruik gemaakt van hun kennis en expertise. Voor een praktische werkwijze werden twee werkgroepen samengesteld, die mede hebben zorggedragen voor de totstandkoming van deze nota. Naast deze werkgroepen zijn ook bijeenkomsten georganiseerd voor alle evenementenorganisatoren.

De werkgroepen:

Een werkgroep waarin vertegenwoordigd organisatoren van evenementen, wijkplatforms van Barneveld en Voorthuizen centrum, vereniging voor Plaatselijke Belang, middenstandsverenigingen, politie, Koninklijke Horeca Nederland, Oranjeverenigingen, Rode Kruis en GHOR.

Een werkgroep waarin alle gemeentelijke disciplines zijn vertegenwoordigd.

2. HUIDIGE SITUATIE

Een verzoek om een evenement te mogen organiseren wordt tot nu toe beoordeeld aan de hand van het 'evenementenartikel' in de APV. Wanneer de openbare orde, openbare veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu niet in het geding komt, wordt vergunning verleend.

2.1 Procedure "normale" evenementen

Bij een verzoek om een evenement te organiseren wordt overleg gevoerd met de benodigde disciplines binnen de gemeente (brandweer, beheer openbare ruimte, verkeer & infrastructuur, milieu, ruimte bouwen en wonen en/of bestuurs- en managementondersteuning). Ook wordt altijd met de politie overlegd of politie-inzet nodig is. Nieuw te organiseren evenementen, nieuwe locaties of grote wijzigingen worden gepubliceerd om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen hun zienswijze hierover in te dienen.

Op basis van dit integraal overleg en met medeweging van de ingediende zienswijze, wordt onder het stellen van voorwaarden een vergunning verleend.

Toezicht op deze evenementen gebeurt steekproefsgewijs door de verschillende afdelingen. De brandweer bekijkt of de brandveiligheidseisen worden nageleefd, de wegbeheerder controleert of de wegafzettingen goed geplaatst zijn etc.

2.2 Toezicht en handhaving evenementen

Een aantal keer per jaar vindt overleg plaats over het toezicht en de handhaving bij aandachtsvragende evenementen. Bij dit overleg zijn dezelfde afdelingen betrokken die voorafgaand aan de vergunningverlening om advies gevraagd wordt. Ook de politie maakt van dit overleg onderdeel uit.

Per jaar wordt een afweging gemaakt, op basis van de ervaringen van voorgaand jaar, welke evenementen specifieke aandacht verdienen met betrekking tot toezicht en handhaving. Vooraf wordt bepaald welke discipline bij het betreffende evenement aanwezig zijn. Zonodig wordt proces verbaal opgemaakt. Deze integrale aanpak werkt goed.

3. WETTELIJKE KADERS

De basis voor het regelen van onderdelen voor een evenement is vastgelegd in artikel 35 en 36 van de Algemene plaatselijke verordening Barneveld (APV). Naast deze specifieke evenementenartikelen zijn er vaak ook andere artikelen uit de APV van belang, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een feest met muziek, een wedstrijd op de openbare weg of het houden van een rommelmarkt e.d . Ook andere wet- en regelgeving is vaak van toepassing bij het reguleren van evenementen, zoals het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim), de Drank- en Horecawet, de Brandbeveiligingsverordening, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Wegenverkeerswet, de Vogel en Habitatrichtlijn, de Luchtvaartwetgeving en het Reclamebeleid in de gemeente Barneveld.

3.1 Algemene plaatselijke verordening Barneveld

De APV is aangepast om zo de lastendruk van de burgers en bedrijven te verminderen (deregulering) en de verordening weer helemaal te actualiseren. Per 1 maart 2008 is de door de gemeenteraad vastgestelde APV in werking getreden.

Een evenement wordt op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening omschreven als:

Artikel 35 Begripsomschrijving

1. In deze afdeling wordt onder evenement verstaan: elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, met uitzondering van:

a. bioscoopvoorstellingen;

b. markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid, onder h, van de Gemeentewet en artikel 135 van deze verordening;

c. kansspelen als bedoeld in de Wet op de kansspelen;

d. het in een inrichting in de zin van de Drank en Horecawet gelegenheid geven tot dansen;

e. betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;

f. activiteiten als bedoeld in artikel 15 en 51 van deze verordening.

2. Onder evenement wordt mede verstaan:

a. een herdenkingsplechtigheid;

b. een braderie;

c. een optocht, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 10, op de weg;

d. een feest, muziekvoorstelling of wedstrijd op of aan de weg.

In het eerste lid van artikel 36 is aangegeven dat een vergunning van de burgemeester noodzakelijk is. In het tweede lid van artikel 36 wordt de burgemeester de mogelijkheid gegeven om in nadere regels categorieën evenementen aan te wijzen waarvoor niet langer vergunning nodig is, mits de nadere regels worden nageleefd.

Artikel 36 Evenementen

1. Het is verboden zonder vergunning van de burgemeester:

a. een evenement te geven of houden;

b. een vertoning voor publiek te geven op of aan de weg, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 10;

c. op enigerlei wijze voor publiek muziek ten gehore te brengen;

d. een feest of een wedstrijd te geven of te houden op of aan de weg.

2. De burgemeester is bevoegd categorieën evenementen aan te wijzen, die worden gehouden op maandag tot en met zaterdag, waarvoor het verbod in het eerste lid niet geldt, mits de door de burgemeester te stellen algemene regels worden nageleefd.

3. Het in het eerste lid, onder d, bepaalde geldt niet voor zover artikel 10 juncto 148 van de Wegenverkeerswet 1994 of artikel 140 van toepassing is.

Artikel 36a Ordeverstoring

Het is verboden bij een evenement de orde te verstoren.

Bij het organiseren van een evenement vormt artikel 36 de basis voor de vergunningverlening of melding. Daarnaast zullen ook andere onderdelen geregeld moeten worden bij een evenement, zoals de geluidsvoorschriften, het gebruik van de openbare weg, verkeersomleidingen etc. Deze bepalingen zijn te vinden in de APV en andere hieronder genoemde wet- en regelgeving. In onderstaande link vindt u nadere informatie over dit onderwerp.

www.barneveld.nl/bestuur en organisatie/beleid/verordeningen

3.2 Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim)

Per 1 januari 2008 vallen alle horeca-inrichtingen in het kader van de Wet milieubeheer onder het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim). Het grootste deel hiervan is meldingsplichtig, het overig deel is vergunningplichtig. Op basis van dit Besluit is het college bevoegd om regelgeving te ontwikkelen om maximaal twaalf dagen per jaar af te wijken van de geldende geluidsnorm. De Nota horecabeleid gemeente Barneveld biedt deze mogelijkheid nu niet.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor de Oud en Nieuwfeesten. Om de saamhorigheid te stimuleren wordt de mogelijkheid geboden in verschillende horecagelegenheden, de Veluwehal in Barneveld en het Trefpunt in Voorthuizen de nieuwjaarsfeesten te organiseren.

3.3 Drank en Horecawet

Om zwak alcoholische dranken tijdens een evenement op de openbare weg te mogen schenken is het noodzakelijk om op grond van artikel 35 van de Drank- en Horecawet een ontheffing te verstrekken. Deze ontheffing kan alleen verstrekt worden bij bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard. Hieraan is een maximum gesteld van twaalf aaneengesloten dagen.

3.4 Brandbeveiligingsverordening

Voor tijdelijke bouwsels -zoals tenten- en voor evenemententerreinen is een vergunning op grond van de Brandbeveiligingsverordening noodzakelijk. De brandweer geeft in voorkomende gevallen hiervoor een zogenaamde tijdelijke gebruiksvergunning af. Doel van deze verordening is om veiligheidsaspecten als bereikbaarheid voor hulpdiensten, vluchtroutes, noodverlichting, bebording en blusvoorzieningen te regelen. In onderstaande link vindt u nadere informatie over dit onderwerp.

www.barneveld.nl/bestuur en organisatie/beleid/verordeningen/openbare veiligheid

3.5 Tijdelijke bouwsels (niet bouwvergunning plichtig)

Naast de veiligheid bij calamiteiten zoals brand moeten tijdelijke bouwwerken zoals tenten, tribunes, podia, klimwanden en dergelijke constructief voldoende veiligheid waarborgen. Op Europees niveau zijn veiligheidsafspraken gemaakt met betrekking tot tenten en tribunes. Grote tenten moeten voldoen aan de norm NEN-EN 13782, voor tijdelijke tribunes is de norm NEN-EN 13200-6 ontwikkeld.

3.6 Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO)

Evenementen die een planologische relevantie hebben moeten planologisch geregeld worden. Om te bepalen of er sprake is van planologische relevantie wordt gekeken naar de activiteit (inclusief het opbouwen en afbreken), de omvang van de activiteit (aantal deelnemers en toeschouwers) en/of uitstraling. In de praktijk komt het erop neer dat dit eventueel voor meerdaagse evenementen aan de orde is. Per evenement wordt beoordeeld of een bestemmingswijziging of tijdelijke vrijstelling ex art. 17 of 19 van de WRO nodig is.

3.7 Wegenverkeerswet

Zoals aangegeven in de Wegenverkeerswet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, is het mogelijk om ten behoeve van een evenement, gedeelten van wegen, straten en pleinen, die in het beheer en eigendom van de gemeente zijn, af te sluiten of verkeer om te leiden.

3.8 Natura 2000 / Vogel en Habitatrichtlijn / Flora & Faunawetgeving

Door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn beschermde natuurgebieden aangewezen. Deze Natura 2000-gebieden worden aangewezen en beschermd op basis van zuiver ecologische argumenten. Sociale en economische factoren spelen bij de selectie en begrenzing van deze gebieden geen rol. In de omgeving van Garderen is een gebied aangewezen waarop deze regeling van toepassing is (Veluws massief). Dit kan consequenties hebben voor het verzoek tot het organiseren van een evenement.

3.9 Luchtvaartwetgeving

De uitvoering Regelgeving burgerluchthavens en militaire luchthavens (RBML) is per 1 november 2009 naar Provincie gegaan. De RBML maakt het mogelijk met een helikopter te landen en op te stijgen van andere terreinen dan vliegvelden. Uitgesloten locaties die niet als heliterrein gebruikt mogen worden zijn: locaties die liggen in de gebieden van de Natura 2000 en Ecologische Hoofdstructuur, en de gebieden van Het Geldersch landschap en Staatsbosbeheer vanwege de natuurwaarden. Hieronder vallen ook de Koeweide en de weilanden rond Huize de Schaffelaar.

Daarnaast mogen op grond van de RBML ballonvaarten worden uitgevoerd. Vanaf gemeentelijk terrein is dit mogelijk op een gazon aan de Churchillstraat en een terrein aan de Woudseweg te Barneveld en “het knollenveld” aan de Jan de Jagerweg te Voorthuizen. Hier kan jaarlijks toestemming voor worden gevraagd.

3.10 Notitie Reclamebeleid gemeente Barneveld

De mogelijkheid bestaat om evenementen door middel van het plaatsen van aankondigingsborden bij de ingang van de diverse kernen in de gemeente onder de aandacht van de inwoners te brengen. De nadere regels waaraan moet worden voldaan zijn opgenomen in de Notitie Reclamebeleid gemeente Barneveld.

In onderstaande link vindt u nadere informatie over dit onderwerp.

www.barneveld.nl/bestuur en organisatie/beleid/nota's en beleid

3.11 Legesverordening en kosten

Op 3 april 2007 heeft de raad besloten niet langer leges te heffen voor evenementen die in de gemeente Barneveld georganiseerd worden en voor een aantal activiteiten die geen commercieel doel dienen. Wanneer de gemeente een aanvraag voor een vergunning publiceert en voor het te laat indienen van een aanvraag zijn leges nog wel verschuldigd. Dit is opgenomen in de tarieventabel behorend bij de Legesverordening 2006. Op privaatrechtelijke basis worden voor het gebruik van gemeentegrond tijdens een gehouden evenement, of voor het tijdelijk gebruik van grond, kosten in rekening gebracht. Ook werkzaam-heden die op verzoek van de organisator verricht worden door de gemeente worden in rekening gebracht.

4. LOCALE INVULLING EVENEMENTENBELEID

In artikel 36 van de APV is opgenomen dat het verboden is om zonder vergunning van de burgemeester een evenement te geven of te houden, met uitzondering van met name genoemde categorieën evenementen. De uitwerking van dit artikel is geregeld in deze nota evenementenbeleid.

4.1 Categorieën evenementen

Om duidelijkheid te scheppen in de vergunningverlening, zal bij de locale invulling van het evenementen-beleid worden gesproken over drie categorieën, namelijk A, B en C evenementen. Deze classificatie zal (in de toekomst) ook door de hulpdiensten gebruikt worden.

• A evenementen (meldingsplichtige)

Dit betreft alle evenementen, die zo gering van omvang zijn, dat geen afstemming tussen brandweer /BOR /politie etc. noodzakelijk is. Voor deze evenementen zal worden volstaan met een melding. Uiteraard zullen deze evenementen wel ter informatie aan brandweer, politie etc. worden doorgegeven.

Bij deze evenementen wordt in eerste instantie gedacht aan buurtbarbecues, rommelmarkten (art. 135 APV) van scholen en kerken die hoofdzakelijk op eigen terrein plaatsvinden en fietstochten.

De organisator kan volstaan met een (digitale) melding van het evenement, waarbij hij aan de daarvoor opgestelde nadere regels moet voldoen. Deze nadere regels zijn via de site van de gemeente beschikbaar en zullen bij acceptatie van de de melding ook actief worden verstrekt.

Wanneer politie of verkeersregelaars ingezet moeten worden is altijd een vergunning vereist.

• B evenementen

B evenementen (bijlage) zijn evenementen waarbij de in deze nota genoemde criteria bij C evenementen niet van toepassing zijn. Wel is bij deze evenementen afstemming tussen de diverse partijen (organisatie van het evenement, gemeente, politie) noodzakelijk. Voor deze evenementen wordt geen maximumstelsel ingesteld.

Een uitzondering hierop vormen een aantal bijzondere evenementen, zoals te houden circussen, kermissen, auto- en motorcrosswedstrijden en commerciële rommelmarkten. In paragraaf 4.4 worden deze uitzonderingen toegelicht.

• C evenementen

C evenementen zijn evenementen die een risico kunnen vormen voor de openbare orde en de algemene veiligheid en die aan één of meerdere van de onderstaande criteria voldoen:

de gemeente voorziet op basis van de plannen van de organisator en informatie van de politie c.q. de brandweer dat ze een risico kunnen vormen voor de deelnemers, bezoekers en/of leefomgeving;

het betreft een evenement waarbij geluid wordt geproduceerd na 23.00 uur; en/of

het betreft een evenement waarbij voornamelijk jeugdige bezoekers (16-23 jaar) worden verwacht en alcoholhoudende drank wordt verkocht.

Een C evenement mag niet alleen een commercieel doel dienen. Een dergelijk evenement moet altijd een maatschappelijk belang en/of een idieel doel in zich hebben. Dit houdt in dat er geen evenementen vergund worden waarbij overlast kan ontstaan doordat uitsluitend drank (aan jongeren) wordt verstrekt en muziek ten gehore wordt gebracht.

Het aantal C evenementen binnen de gemeente Barneveld is gemaximaliseerd, hierop wordt in paragraaf 4.4. verder ingegaan. Alle evenementen die gehouden zijn in voorgaande jaren zijn getoetst aan de genoemde criteria. Deze toetsing heeft plaatsgevonden door politie, brandweer en de betreffende gemeentelijke disciplines. Bij deze toetsing is gebruik gemaakt van de volgende indicatoren:

historische gegevens inhuur van beveiligers

externe dreiging

ervaringen (o.a. van andere gemeenten)

klachten of signalen vanuit bevolking

vernielingen, overlast, diefstal

ernstige hindering van verkeer (denk aan inzet verkeersregelaars)

te verwachte geluidshinder door bezoekers / vervoermiddelen

dreiging verstoring openbare orde en veiligheid

ontoelaatbare aantasting woon- en leefklimaat

Nieuwe evenementen zullen altijd aan de hand van genoemde criteria en indicatoren ingedeeld worden. Uiteraard blijft de mogelijkheid bestaan om een evenement in een andere categorie in te delen als daar tijdens de evaluatie van dit evenement aanleiding voor is. Het is altijd mogelijk voor de organisatie van een bestaand C evenement om deze status (voor een volgend evenement) om te zetten in een B evenement.

In de gemeente Barneveld worden (mits daarvoor weer een aanvraag zal worden gedaan) voor het komende jaar als C evenement aangemerkt:

1. Oud en Nieuwjaarsfeesten in diverse kernen

2. Koninginnedagfeesten (alleen avondgedeelte) in diverse kernen

3. Torenpleinfestival in Barneveld

4. Apres Ski Torenplein in Barneveld

5. Ballonfiësta in Barneveld (vierdaags evenement)

6. Het Gouden Ei in Barneveld (meerdaags evenement)

7. Braderie in Voorthuizen (max. vijf dagen, alleen avondgedeelte) in Voorthuizen

8. Loopfestijn en -festival (alleen avondgedeelte) in Voorthuizen

9. Nationale Dweilorkesten (alleen avondgedeelte) in Voorthuizen

10. Floralia in Voorthuizen (alleen avondgedeelte)

11. Zeumerpop in Zeumeren, Voorthuizen

12. Sunbeat in Zeumeren, Voorthuizen

13. Midzomerfeesten in Garderen (vierdaags evenement)

14. Kootwijkerbroekse Dagen in manege, KWB (alleen avondgedeelte, tweedaags evenement)

15. Zomerfeest in Terschuur/Zwartebroek

16. Beachvolleybaltoernooi Stroe (alleen avondgedeelte, tweedaags evenement)

17. Veenhuizer autorally in de diverse kernen en buitengebied

De hierboven genoemde C evenementen zijn (voor zover daarvoor door de organisatoren een aanvraag wordt ingediend) verzekerd van het doorgaan van hun evenement, dit onder dezelfde voorwaarden als in voorgaande jaren. Als tijdens de evaluatie van het betreffende evenement blijkt, dat aan de vergunningsvoorwaarden is voldaan en er zich geen grote onregelmatigheden op het terrein van de openbare orde en veiligheid hebben voorgedaan, wordt ook voor het daarop volgende jaar weer onder dezelfde voorwaarden de vergunning verleend. Blijkt dat de organisatie van een evenement niet aan de vergunningsvoorwaarden heeft voldaan en/of dat er zich wel grote onregelmatigheden op het terrein van de openbare orde en veiligheid hebben voorgedaan, zal alleen voor dat betreffende evenement de voorwaarden in de vergunning worden aangescherpt.

4.2 Districtelijke kalender (C) evenementen

Vergunningverlening alleen op basis van de gestelde voorwaarden in de APV is niet voldoende gebleken. De C evenementen zullen districtelijk worden besproken en worden vermeld op een door de politie nieuw te vormen districtelijke kalender C evenementen. Voorkomen moet worden, dat meerdere C evenementen in het district gelijktijdig plaatsvinden waardoor de politie inzet onder druk komt te staan.

Deze districtelijke kalender C evenementen wordt samengesteld en actueel gehouden door de politie. Organisatoren van C evenementen worden verplicht om een aantal gegevens van hun evenement (aard evenement, data, te verwachten aantal bezoekers, plaats) voor 1 februari van het jaar, waarop zij dit evenement willen organiseren, bij de gemeente te melden. De gemeente geeft uiterlijk 1 februari deze data aan de politie door. De districtelijke kalender C evenementen zal ieder jaar in februari worden samengesteld. Organisatoren van al bestaande evenementen die voor 1 februari hun evenement opnieuw aanmelden zijn ervan verzekerd dat hun evenement op de door hun aangegeven datum op deze kalender wordt vermeld. In voorkomende gevallen zal met de organisatoren van nieuwe evenementen contact worden opgenomen als de door hun gekozen datum problemen oplevert.

4.3 Districtelijke samenwerking met partners

Voor wat betreft de districtelijke afstemming C evenementen zal er ieder jaar in de maand februari, geïnitieerd door de politie, een overleg worden gehouden met alle betrokken gemeenten waarin de kalender C evenementen zal worden besproken en vastgesteld. Daarnaast vindt afstemming plaats met de GHOR (Gemeenschappelijke Hulp bij Ongevallen en Rampen). Ook zij worden jaarlijks actief geïnformeerd over alle C evenementen. De GHOR kan hierbij gebruik maken van haar adviesrecht evenals de GGD in het kader van de Wet collectieve preventie Volksgezondheid.

4.4 Maximaliseren aantal evenementen en locaties

Evenementen en enige overlast zijn niet van elkaar los te koppelen. Deze overlast wordt met name door omwonenden ervaren. Om omwonenden en/of belanghebbenden duidelijkheid te verschaffen over het aantal evenementen dat op jaarbasis plaatsvindt stellen we een maximum in. Dit maximum wordt ingesteld voor het aantal en de plaats van alle C evenementen en voor een viertal, hieronder beschreven, B evenementen. Aan de overige B evenementen en de A evenementen wordt geen maximum gesteld. Daarnaast worden de evenementenlocaties binnen de gemeente benoemd en gemaximaliseerd, voor zover er een C evenement plaatsvindt. In de maximalisering is extra ruimte opgenomen voor nieuwe C evenementen, op die plaatsen waar nieuwe C evenementen te verwachten en mogelijk zijn, de centra van Barneveld en Voorthuizen.

• Maximaliseren aantal B evenementen

Circus

Per dorpskern wordt één circus per jaar toegestaan. De locaties waar een circus georganiseerd kan worden zijn in Barneveld het grasveld aan de Nederwoudseweg of het grasveld aan de Churchillstraat. In Voorthuizen is dit het knollenveld aan de Jan de Jagerweg. In Garderen op het terrein van de Landelijke Rijvereniging “De Garderruiters” aan de Speulderbosweg. Voor de overige kernen is tot op heden geen aanvraag voor een circus gedaan en nog geen locatie aangewezen.

Kermis

Per dorpskern mag één kermis per jaar georganiseerd worden, met uitzondering van het dorp Barneveld. Omdat Barneveld als grootste kern een regiofunctie heeft mag hier in het voor- en najaar een kermis georganiseerd worden. Locatie waar de kermis georganiseerd kan worden in Barneveld is het parkeerterrein aan de Kapteijnstraat. Omdat op dit parkeerterrein ook de wekelijkse markt op donderdag wordt gehouden kan een kermis maximaal van vrijdag tot en met dinsdag (niet op zondag) gehouden worden. Er zijn plannen om het parkeerterrein opnieuw in te richten. Bij de herinrichting van de verschillende parkeerterreinen in Barneveld wordt bekeken of de kermis op een van de pleinen gerealiseerd kan worden. Locatie van de kermis in Voorthuizen is het Bunckmanplein. In Garderen is de kermis tijdens de Midzomerfeesten op een weiland aan de Hogesteeg.

Auto- en motorcross

Per dorp en per locatie mogen maximaal 2 auto- en/of motorcrosswedstrijden gehouden worden. In Barneveld wordt op een weiland aan de Wencopperweg tweemaal een autocross georganiseerd. In Kootwijkerbroek wordt op een weiland aan de Graafhorstweg tweemaal een auto- en/of motorcross georganiseerd.

Commerciële rommelmarkten

Onder commerciële rommelmarkten wordt uitsluitend de handel in tweedehands goederen verstaan waarvan de organisatie ligt in de handen van een organisatiebureau. Er mogen maximaal 10 commerciële rommelmarkten per jaar georganiseerd worden in de gemeente, verdeeld over één rommelmarkt per maand. Deze rommelmarkten mogen plaatsvinden in de Markthal of de Veluwehal in Barneveld of in dorpshuis Het Trefpunt in Voorthuizen.

• Maximaliseren C evenementen

In totaal mogen in de gemeente Barneveld maximaal 37 C evenementen per jaar worden georganiseerd. Bestaande meerdaagse C evenementen tellen hierbij als één. Om overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken mogen bestaande evenementen van één dag niet uitgebreid worden naar meerdere dagen. Al bestaande evenementen hebben voorrang op nieuwe evenementen. Voor wat betreft de Veenhuizen autorally wordt vastgesteld dat vergunning voor dit C evenement eens per twee jaar zal worden verleend. Op een aantal plaatsen is nog ruimte voor een nieuw te organiseren evenement.

In onderstaand overzicht wordt duidelijk gemaakt welke C evenementen voor de komende jaren worden verwacht:

Barneveld

Voorthuizen

Kootwijkerbroek/ Stroe

Terschuur/ Zwartebroek

Garderen/ Kootwijk

Januari

Nieuwjaarsfeest Veluwehal

Nieuwjaarsfeest Oranjeterrein Trefpunt

Nieuwjaarsfeest locatie in Stroe of Kootwijkerbroek

Nieuwjaarsfeest ds W.L. Mulderstraat

Februari

Maart

April/mei

Koninginnedag feest Torenplein

Koninginnedag-feest Oranjeterrein

Koninginnedagfeest Manege Voorwaarts

Mei

Juni

Sunbeats strandfestival Zeumeren

Juli

Dweilorkesten, braderie (3x) Loopfestival, Bunckmanplein

Zomerfeest weiland Blan-kenhoefseweg

Midzomerfeest Hogesteeg

Augustus

Apres Ski Torenplein Ballonfiësta Koeweide

braderie (2x) Bunckmanplein

Kootwijkerbroekse Dagen manege Voorwaarts Beachvolleybal Stroe P-terrein De Rotterdammer

September

Torenpleinfestival Torenplein

Floralia knollenveld

Oktober

Mestpop Het Gouden Ei Mercuriushal

Autorally div. wegen (eens per 2 jaar)

Autorally div. wegen (eens per 2 jaar)

November

December

• Maximaliseren locaties C evenementen

Parkeerterreinen worden niet gebruikt als evenemententerrein. Deze terreinen blijven bestemd voor parkeren. Een uitzondering hierop vormen de al gemaakte afspraken bij de drie C evenementen op een gedeelte van het Torenplein.

Alleen met instemming van het college kan een nieuw terrein of locatie toegevoegd en aangewezen worden als plaats voor een C evenement.

Barneveld

Torenplein

Op het Torenplein worden maximaal drie C evenementen per jaar toegestaan.

Raadhuisplein

Op het Raadhuisplein worden maximaal drie C evenementen per jaar toegestaan.

Koeweide

Op de Koeweide kunnen evenementen plaatsvinden die een openbaar karakter dragen, uiteraard altijd na toestemming van de eigenaar, het Geldersch Landschap. Dit houdt in dat het een openbaar toegankelijk evenement moet zijn en dus niet bedoeld voor het organiseren van activiteiten die een besloten karakter hebben (zoals bedrijfsactiviteiten). Op de Koeweide worden maximaal twee C evenementen per jaar toegestaan.

Mercuriushal

Na afbraak van de Markthal kunnen nu maximaal twee C evenementen in de Mercuriushal plaatsvinden.

Voorthuizen

Bunckmanplein

Bij de herinrichting van het centrum van Voorthuizen is een nieuw evenementenplein, het Bunckmanplein, gerealiseerd. Op dit plein worden alle evenementen gehouden waardoor het Smidsplein altijd vrij blijft voor parkeren. Op het Bunckmanplein worden maximaal tien C evenementen per jaar toegestaan. (onder het Bunckmanplein valt ook het gedeelte van de Kerkstraat, nu bekend als horecaplein).

Knollenveld

Op het Knollenveld wordt maximaal één C evenement per jaar toegestaan. Dit betreft het evenement Floralia.

Oranjeterrein Roelenengweg

Het oranjeterrein aan de Roelenengweg heeft als bestemming sportvelden. In de loop der jaren is een zestal evenementen op dit sportterrein toegestaan. Tot op heden hebben deze evenementen niet tot problemen of klachten geleid van omwonenden. Het huidige aantal van zes evenementen op dit terrein wordt niet verruimd. Op het Oranjeterrein worden maximaal twee C evenementen per jaar toegestaan.

Zeumeren

Op recreatiegebied Zeumeren worden maximaal twee C evenementen per jaar vergund, uiteraard altijd na toestemming van de eigenaar, de Recreatie Gemeenschap Veluwe (RGV). De RGV als eigenaar verleent zelf toestemming voor het gebruik van haar terrein. Alle activiteiten die op hun terrein georganiseerd worden en een uitstraling hebben naar de omgeving, waarbij bv verkeersmaatregelen getroffen moeten worden, meldt het RGV bij de gemeente.

Kootwijkerbroek

In Kootwijkerbroek worden maximaal twee C evenementen toegestaan welke gehouden kunnen worden op het terrein van Manege Voorwaarts aan de Essenerweg 88. Dit terrein heeft als bestemming paardensportactiviteiten. Er is toestemming verleend om in afwijking van de bestemming een zestal activiteiten of evenementen in de manege te laten plaatsvinden.

Garderen

In deze dorpskern worden maximaal twee C evenementen per jaar toegestaan. In Garderen wordt het Midzomerfeest georganiseerd op de Hogesteeg.

Stroe

In deze dorpskern worden maximaal twee C evenementen per jaar toegestaan. In Stroe wordt een beachvolleybaltoernooi georganiseerd op het parkeerterrein bij De Rotterdammer aan de Wolweg.

Zwartebroek

In deze dorpskernen worden maximaal twee C evenementen per jaar toegestaan welke gehouden kunnen worden op een terrein aan de ds. Mulderstraat of Blankenhoefseweg.

Terschuur

In deze dorpskernen worden maximaal twee C evenementen per jaar toegestaan welke gehouden kunnen worden op een terrein aan de Eendrachtstraat (exacte locatie wisselt).

Kootwijk en De Glind

Voor deze dorpskernen is tot op heden geen aanvraag binnengekomen voor een C evenement en daarom nog geen locatie aangewezen. In beide dorpskernen is de mogelijkheid aanwezig één C evenement te organiseren.

Schematisch overzicht van aantal en locaties waar C evenementen gehouden kunnen worden:

Barneveld

Torenplein

3

Raadhuisplein

3

Koeweide

2

Mercuriushal

2

Voorthuizen

Bunckmanplein

10

Knollenveld

1

Oranjeterrein

2

Zeumeren

2

Kootwijkerbroek

Manege Voorwaarts, Essenerweg

2

Garderen

Hogesteeg

2

Stroe

P-terrein De Rotterdammer, Wolweg

2

Zwartebroek

ds W.L. Mulderstraat

2

Terschuur/Zwartebroek

Eendrachtstraat

2

Kootwijk/de Glind

geen locatie aangewezen

2

Totaal

37

4.5 Procedures

Nieuwe evenementen of nieuwe onderdelen van een evenement die worden aangevraagd worden beoordeeld aan de hand van de in deze nota genoemde criteria. Hierbij vindt ook de indeling tot welke categorie het evenement behoort plaats.

• Vergunningaanvraag

Voor de efficiënte afhandeling van evenementen zijn er standaard aanvraagformulieren beschikbaar. Er zijn twee verschillende formulieren. Een meldingsformulier wanneer op basis van de APV geen vergunning is vereist en een aanvraagformulier wanneer wel vergunning is vereist. Hierbij worden verschillende bijlagen gevraagd. Wanneer deze bijlagen niet veranderd zijn ten opzichte van het voorgaande jaar en de organisator dit aangeeft op het aanvraagformulier, behoeven deze bijlagen niet opnieuw ingediend te worden. Waar mogelijk worden doorlopende vergunningen verstrekt. Vergunningen waarbij jaarlijks afstemming nodig is tussen de verschillende disciplines en waarbij veranderingen optreden kunnen niet voor meerdere jaren verstrekt worden. De complete aanvraag voor een C evenement moet twaalf weken voor het evenement zijn ingediend. De complete aanvraag voor een A en B evenement moet vier weken voor het evenement zijn ingediend.

• Beoordeling aanvraag

Al bestaande evenementen hebben voorrang op nieuwe evenementen. Wanneer er twee aanvragen voor een nieuw evenement op dezelfde data of locatie worden ingediend, wordt de eerst ingediende aanvraag in behandeling genomen.

Het blijft mogelijk in zeer bijzondere omstandigheden na 1 februari een verzoek in te dienen om een evenement te organiseren. Per situatie wordt zo'n aanvraag door de burgemeester beoordeeld.

• Inspraak

Bij een nieuw B of C evenement wordt een inspraakprocedure gevolgd. Deze procedure houdt in elk geval in dat via een publicatie op de gemeentelijke pagina het voornemen tot vergunningverlening wordt weergegeven en daarbij wordt aan belanghebbenden de mogelijkheid gegeven hun zienswijze in te dienen over het voorgenomen besluit. Dit kan schriftelijk of mondeling binnen een aangegeven periode. Aan de hand van de ingediende zienswijze wordt beoordeeld of een evenement vergund kan worden en onder welke voorwaarden. De indiener krijgt een beantwoording van zijn zienswijze en een afschrift van de vergunning. Wanneer dit wenselijk is kan ook een informatiebijeenkomst worden gehouden.

• Bekendmaking/Publicatie

Alle verkeersbesluiten die horen bij een evenementenvergunning en C evenementen worden na vergunningverlening gepubliceerd op de gemeentelijke pagina. De mogelijkheden van bezwaar maken staan hierbij vermeld.

• Bezwaar en beroep

Een vergunning of ontheffing is een beschikking waartegen bezwaar en beroep openstaat. In de vergunning is een clausule opgenomen hoe tegen de vergunning/ontheffing of gestelde voorwaarden bezwaar kan worden gemaakt. In de bijsluiter wordt dit uitgebreider uiteengezet en daarnaast wordt ook aangegeven hoe een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter kan worden gevraagd.

Wanneer men het niet eens is met het antwoord op het bezwaarschrift kan beroep worden ingesteld. Ook hier worden de betrokkenen over geïnformeerd in de beschikking op bezwaar en in een aparte bijsluiter.

De meldingen zullen door de gemeente op zodanige wijze worden geaccepteerd dat er een beschikking ontstaat. Tegen deze beschikking staat bezwaar en beroep open voor de aanvrager en andere (derde) belanghebbenden. De keuze voor het meldingensysteem met nadere regels leidt niet tot het verminderen van de bezwaar- en beroepsmogelijkheden.

4.6 Voorwaarden vergunning/melding

Aan een vergunning worden voorwaarden meegegeven waaraan men zich moet houden. Dit kunnen voorwaarden zijn met betrekking tot milieu- en brandweereisen, alcohol- en druggebruik, het inzetten van verkeersregelaars, beveiligers en EHBO, het nemen van verkeersmaatregelen etc.

• Geluid en sluitingstijd

We hanteren een aantal tijdstippen waarop een evenement in de buitenlucht met muziek beëindigd moet zijn. Wanneer omwonenden vooraf het tijdstip gemeld krijgen waarop de muziek beëindigd wordt, geeft dit een stuk duidelijkheid, waardoor minder overlast wordt ervaren.

1. Voor een B evenement is de uiterste sluitingstijd 24.00 uur, waarbij tot 23.00 uur muziek ten gehore mag worden gebracht en tot 23.30 uur drank mag worden geschonken.

2. Voor een C evenement is de uiterste sluitingstijd 01.00 uur, waarbij tot 24.00 uur muziek ten gehore mag worden gebracht en tot 00.30 uur drank mag worden geschonken.

3. Voor de Oud en Nieuwjaarsfeesten is de uiterste sluitingstijd 06.00 uur, waarbij tot 05.00 uur muziek ten gehore mag worden gebracht en tot 05.30 uur drank mag worden geschonken.

Op basis van artikel 104 van de APV is ontheffing vereist voor het gebruik van geluidsapparaten, dat wil zeggen het gebruik van muziekinstrumenten, geluidsversterkende apparatuur en luidsprekers.

Bij evenementen bedraagt de maximum geluidsbelasting 80 dB(A). Binnen deze maximale geluidsbelasting van 80 dB(A) valt ook de piekbelasting en de strafcorrectie van 10 dB(A). De wijze waarop de geluidsbelasting wordt gemeten is wettelijk vastgesteld.

In goed overleg met de organisaties van C evenementen kan voorafgaande of tijdens het evenement worden gemeten. Op deze wijze ontstaat een duidelijk beeld van de geluidsbelasting.

• Brandveiligheid

Op grond van de APV en de Brandbeveiligingsverordening kan de gemeente voorwaarden stellen aan de brandveiligheid bij evenementen. In dat kader toetst de afdeling brandweer evenementen aan brandveilig-heidsvoorschriften die ontwikkeld zijn vanuit de brandweer en zijn opgenomen in de nota Veiligheid bij Evenementen van de Hulpverleningsregio Gelderland-Midden van 26 maart 2007. Voorwaarden hebben betrekking op de bereikbaarheid van evenementenlocaties voor de hulpdiensten, veilig uitgeruste tijdelijke bouwsels -zoals tenten- met bijzondere aandacht voor veilige uitgangen en vluchtroutes, nood- en transparantverlichting, elektrische installaties, (mobiele) verwarmingstoestellen, toestellen voor het bereiden van voedsel, kleine blusmiddelen, bekleding, stoffering, versiering en de opbouw van inventaris (bv. tribunes). Daarnaast kan de brandweer voorwaarden stellen aan de wijze van ontruiming bij calamiteiten, de interne organisatie van een evenement en regels met betrekking tot roken en het gebruik van open vuur.

• Tijdelijke bouwsels (niet bouwvergunning plichtig)

Tijdens een evenement zijn soms tijdelijke bouwsels gewenst. Hierbij denken we aan aan tenten, tribunes, podia, klimwanden en dergelijke. De constructie van deze tijdelijke bouwsels moeten voldoende sterkte en stabiliteit waarborgen.

Grote tenten moeten voldoen aan de norm NEN-EN 13782, voor tijdelijke tribunes is de norm NEN-EN 13200-6 ontwikkeld. Voor zowel tenten als tribunes geldt dat door middel van een bouwboek of certificaat aangetoond kan worden of aan de betreffende norm wordt voldaan.

• Alcohol- en drugsgebruik

Op basis van artikel 36 van de Algemene plaatselijke verordening is de burgemeester bevoegd voorschriften te verbinden aan een evenement. Het toenemende alcohol- en drugsgebruik onder jongeren, ook bij evenementen, met alle negatieve gevolgen is reden om voor zowel B als C evenementen ondermeer de volgende voorwaarden op te nemen met betrekking tot het alcohol- en drugsgebruik.

1. Alcoholverkoop aan jongeren onder de 16 jaar is niet toegestaan. In de vergunning zal, in goed overleg met de organisatie van het evenement, worden opgenomen op welke wijze dit zal worden geregeld. Mogelijkheden:

• aan bezoekers vanaf 16 jaar en ouder wordt een polsbandje verstrekt. Zonder polsbandje is het niet mogelijk om alcoholhoudende drank te kopen.

• bezoekers van 16 jaar of ouder worden op een andere wijze van een duidelijk herkenningsteken voorzien. Zonder dit herkenningsteken is het niet mogelijk om alcoholhoudende drank te kopen.

• er is een legitimatieplicht bij alle verkooppunten van alcoholhoudende drank.

2. Tijdens evenementen is het verboden te stunten met alcoholprijzen, dus geen bier per meter, happy hours, toegangsprijs inclusief drinken e.d.

3. Mobiele tappunten zijn niet toegestaan.

4. Gebruik van glaswerk is niet toegestaan.

5. De burgemeester kan besluiten dat bij een evenement alleen evenementenbier is toegestaan (bier met een lager alcoholpercentage).

6. Tijdens een evenement georganiseerd voor en/of door kinderen tot 16 jaar wordt geen vergunning voor het schenken van alcoholhoudende drank verstrekt.

7. De burgemeester zal per evenement beoordelen en kan per evenement besluiten om voor 18.00 uur geen vergunning te verlenen voor het schenken van alcoholhoudende drank.

8. Bij aantreffen van verboden drugs (middelen, genoemd in lijst I en II van de Opiumwet) de politie in kennis stellen.

9. Vanaf januari 2008 worden alle voorlichtingscampagnes, in opdracht van het ministerie van VWS, uitgevoerd door het Trimbos-instituut. Deze bundeling van overheidsvoorlichtingscampagnes rond het thema alcohol en drugs bij één instituut leidt tot meer duidelijkheid. In goed overleg met de organisatoren van evenementen en het Trimbos-instituut zal jaarlijks worden vastgesteld of en zo ja bij welke evenementen voorlichting over alcohol- en drugsgebruik zal worden verstrekt. De gemeente zal hierbij de regierol voeren en de kosten voor haar rekening nemen. De komende maanden zal dit verder worden uitgewerkt.

• Drankverstrekking na evenement

Als de organisator een verzoek indient om na afloop van een evenement drank te verstrekken is het mogelijk tot een bepaalde tijd, uiterlijk 01.00 uur, in besloten kring (bv voor personeel) drank te verstrekken. Verkoop van drank is na sluitingstijd van het evenement niet toegestaan.

• Verkeersregelaars

Het regelen van het verkeer zonder aangewezen te zijn als gecertificeerde verkeersregelaar is niet toegestaan. Als er een aanvraag voor een evenement binnenkomt, gaat deze voor advies naar de politie. In overleg tussen gemeente en wordt bepaald of en zo ja hoeveel verkeersregelaars er op de openbare weg ingezet moeten worden. De organisatie moet dan zelf voor voldoende verkeersregelaars zorgen. Het opleiden van deze verkeersregelaars wordt jaarlijks door de gemeente Barneveld verzorgd en gratis aangeboden aan de organisatoren van de evenementen.

• Evenementenbeveiligers

Op basis van artikel 36 van de Algemene plaatselijke verordening is de burgemeester bevoegd voorschriften te verbinden aan een evenement. Een van die voorschriften is het inzetten van particuliere beveiliging. De organisator van ieder C evenement neemt zelf maatregelen om de openbare orde en veiligheid te waarborgen en is primair verantwoordelijk voor de veiligheid op het evenemententerrein. Het instellen van een bewakingsdienst, conform de Wet op de particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR), wordt hierbij verplicht gesteld.

Het voorschrift om particuliere beveiligers in te zetten is afhankelijk van indicatoren. Deze indicatoren worden ook gebruikt bij de vaststelling tot C evenement. Vooraf is het aantal particuliere beveiligers moeilijk vast te stellen omdat ieder C evenement zijn eigen specifieke bezoekers aantrekt.

De richtlijn is vastgesteld op 1 professionele beveiliger per 250 bezoekers bij ieder C evenement. Gelet op de aard van het evenement en de lijst van indicatoren kunnen vervolgens meer of minder beveiligers per 250 bezoekers worden voorgeschreven. (geen overlast: werken met eigen toezicht, oplopend tot veel overlast: inhuur van meer beveiligers). Het voorschrift van 1 beveiliger per 250 personen is gebaseerd op ervaringen van beveiligingsorganisaties. Uiteraard zal dit per evenement met de organisatie en politie worden besproken.

• EHBO

Na overleg met de EHBO moet bij een groot aantal bezoekers van B en C evenementen op het evenemententerrein één of meerdere EHBO posten worden ingericht. Er zijn voldoende materialen, die door de EHBO worden verzorgd, aanwezig. In de EHBO post staat tafels en stoelen en is ruimte voor brancards.

Er zijn minimaal twee gediplomeerde EHBO-ers aanwezig. Wanneer er meerdere EHBO-ers zijn vereist is het afhankelijk van het soort evenement, na overleg met de EHBO, mogelijk daarbij ook BHV-ers in te zetten.

• Sanitaire voorzieningen

Er zijn voldoende sanitaire voorzieningen aanwezig.

• Verkeersmaatregelen

Voor evenementen die plaats vinden moeten regelmatig verkeersmaatregelen worden getroffen. Als hierbij openbare wegen worden afgesloten zal altijd rekening worden gehouden met de bereikbaarheid van hulpdiensten. Als verkeersregelend moet worden opgetreden zorgt de organisatie zelf voor voldoende gecertificeerde verkeersregelaars. Bij een te verwachten groot aantal bezoekers zorgt de organisatie voor voldoende parkeergelegenheid, uiteraard na afstemming met de gemeente.

• Uitvoering van de verkeersmaatregelen

De wegbeheerder (gemeente, provincie, rijk of particulier) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de verkeersmaatregelen, afzettingen en/of omleidingen op haar wegen. De wegbeheerder zorgt ervoor dat alle verkeersmaatregelen, -afzettingen en/of omleidingen worden uitgevoerd volgens het "Handboek 96b" van de CROW (Stichting Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water-, en Wegenbouw en de Verkeerstechniek). Dit Handboek geeft de wegafzettingen op niet-autosnelwegen en wegen binnen de bebouwde kom weer.

Indien een evenementhouder aangeeft zelf voor de verkeersmaatregelen te willen zorgen en dit gebeurt conform het Handboek 96b van de CROW dan kan voor gemeentelijke wegen toestemming worden verleend. De gemeente blijft als wegbeheerder verantwoordelijk en houdt regelmatig toezicht op de afzettingen die door de vergunninghouder zijn geplaatst.

• Opbouw en afbraak evenement

Opbouw- en afbraakwerkzaamheden vinden in principe niet 's nachts plaats. Voor zover dit niet mogelijk is worden in overleg met de organisator van het evenement afspraken gemaakt om overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

5. INTEGRAAL TOEZICHT & HANDHAVING BIJ EVENEMENTEN

5.1 Integraal toezicht & handhaving

Toezicht op de voorwaarden, gesteld in de vergunning, vindt tot op heden steekproefsgewijs plaats. Een aantal genoemde evenementen, krijgt hierbij specifieke aandacht. Duidelijk is dat, bij het aanscherpen van de voorwaarden in de vergunning, waar het gaat over alcoholgebruik, geluid en veiligheidsmaatregelen, ook het toezicht en de eventuele daaropvolgende handhaving op de evenementen wordt aangescherpt. Om dit toezicht en deze handhaving een goede en duidelijke plaats te geven, wordt er een structureel overleg opgezet, waarbij de coördinatie ligt bij de gemeente (afd. BMO). Aan dit structurele overleg neemt deel de politie, de brandweer en de controlerende ambtenaren die belast zijn met toezicht op geluid en tijdelijke opstallen zoals podia en tenten. Iedere verleende vergunning wordt in dit overleg besproken. Per evenement wordt duidelijk vastgesteld op welke wijze het toezicht en de eventuele handhaving plaatsvindt en worden er duidelijke werkafspraken gemaakt. Doel van het integrale toezicht en handhaving is ervoor te zorgen dat er evenementen kunnen worden gehouden, maar dat tegelijk ook geen onevenredige overlast voor anderen wordt veroorzaakt.

toezicht op A evenementen

A evenementen worden steekproefsgewijs gecontroleerd op de naleving van nadere regels, die aan de organisatoren zijn verstrekt.

toezicht op B evenementen

de voorwaarden, gesteld in de vergunning van ieder B evenement worden voor, tijdens en na het evenement gecontroleerd en gehandhaafd. Tijdens het structurele overleg wordt vastgesteld welke instantie hierbij het voortouw neemt. De gemeentelijke buitengewoon opsporings ambtenaar (BOA) heeft een leidende positie en heeft bij het toezicht en bij de handhaving een duidelijke rol. Bij overtredingen van één of meerdere vergunningsvoorwaarden zal hij altijd een verslag opmaken en worden deze overtredingen meegenomen bij de afweging voor het verlenen van een nieuwe vergunning voor het volgende jaar.

toezicht op C evenementen

de voorwaarden, gesteld in de vergunning van ieder C evenement zal voor, tijdens en na het evenement worden gecontroleerd en gehandhaafd. Iedere instantie die een toezichthoudende en handhavende taak heeft zal deze ook daadwerkelijk oppakken en uitvoeren. Uiteraard is het niet de bedoeling, zoveel mogelijk processen-verbaal uit te schrijven. Van elke overtreding van vergunningsvoorschriften wordt door de toezichthouder een rapport opgemaakt. Afhankelijk van de aard en het aantal van de overtredingen kan de burgemeester besluiten om aan de volgende vergunningaanvraag nadere eisen te verbinden of de vergunning te weigeren als niet expliciet maatregelen (kunnen) worden getroffen om herhaling van de overtreding te voorkomen.

5.2 Toezicht algemeen en Wet OM-afdoening

Algemeen toezicht op evenementen gebeurt door boa’s, voor brandtechnische zaken is dit een medewerker van de brandweer en voor de handhaving van de maximum geluidsnorm een medewerker van de afdeling milieu. Bij overtreding van de voorwaarden kan de boa een proces verbaal opmaken. Van alle controles wordt een rapport opgemaakt.

De Wet OM-afdoening wordt in onze gemeente per 1 november 2010 ingevoerd. Vanaf die datum kunnen onze boa’s vervolgens ook strafbeschikkingen uitvaardigen, de zogenaamde bestuurlijke strafbeschikking. Dit geeft de gemeente de mogelijkheid om zelfstandig op te treden bij overtredingen van de vergunnings-voorwaarden, strafbaar gesteld in de APV.

5.3 Calamiteiten

De gemeente beschikt over een up to date, door het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld, rampenplan. Dit rampenplan is goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. Bij (dreigende) rampen wordt gewerkt aan de hand van een GRIP structuur. Een aantal grotere evenementen beschikken over een eigen calamiteitenplan. In deze calamiteitenplannen moet een verwijzing worden opgenomen naar het gemeentelijk rampenplan.

6. SLOTBEPALINGEN

6.1 Inwerkingtreding

De nota evenementenbeleid is een uitwerking van artikel 36 van de APV. De nota is door de burgemeester aangepast en vastgesteld op 26 april 2010. Deze nota treedt op 7 mei 2010 in werking.

Bijlage B evenementen

In de gemeente Barneveld worden (mits daarvoor weer een aanvraag zal worden gedaan) voor het lopende jaar als B evenement aangemerkt:

Vlooienmarkt Markthal, diverse organisaties

NK fietscross Markthal

Slipjachten in Terschuur/Zwartebroek

Slipjacht, comité Hoevelaken

Carnavalsoptocht Antoniusschool in Barneveld

Circussen in Barneveld, Voorthuizen en Garderen

Scharrelmarkt in Markthal door Woord en Daad

Shovel en Autotrek, Voorwaart Kootwijkerbroek

Darttoernooi Markthal

Paaseieren zoeken in Stroe/Garderen

Oranjeconcours De Garderruiters Speulderbosweg Garderen

Paaseieren schilderen Raadhuisplein-Torenplein Barneveld

Rommelmarkt manege Voorwaarts Kootwijkerbroek

Jaarmarkt parkeerplaats Ruimzicht

Spin for Life Raadhuisplein Barenveld

Auto-motorcross Graafhorstweg Kootwijkerbroek

Kippenren start Raadhuisplein Barneveld

Lentefair en sponsorloop PWA school Valkhof

Kinderfeest wijkcentrum Zonnebloemstraat-Oldenbarneveldplein

Spelletjes grasveld Columbusstraat-Magalhaesstraat

Zandsculpturenfestijn Oude Barnevelderweg Garderen

Koninginnedagactiviteiten voor zover geen feest ‘s avonds in div kernen

Prestatieloop in Kootwijk door A’peldoornse Atletiek Ver Veluwe

Wandeltochten door Schuiteman Accounts Wandelactiviteiten

Dutch Food Valleyclassic Raadhuisplein Barneveld

Hardloopevenement door St Oldenbarneveld in Beweging

Megapull, tractorevenement in Stroe

Spellen/rommelmarkt op JvdHeijdenstraat in Kootwijkerbroek

Kermis op Kapteijnstraat Barneveld

Dauwtrappen in Garderen

Ei-factor centrum Barneveld

Beschilderen bloempotten evenementengedeelte Torenplein

European World of Bluegrass festival in Voorthuizen

Bazar op terrein Hoofdstraat 202 van Ned Ger Kerk Voorthuizen

Volleybaltoernooi op Knollenveld Voorthuizen

Openluchtdienst op Koeweide door Herv Gem Barneveld

Boeldag Ger Kerk Voorthuizen

Beachvolleybaltoernooi Krollerweg Kootwijkerbroek

Zomerfeest Oldenbarneveldplein

Jubileumactiviteiten Lijster op grasveld nabij Lijsterhof

Muziekparade op Raadhuisplein door muziekschool

Activiteiten voor bewoners De Glind

Zomermarkt op de Brink in Kootwijk

Tour de Force in gemeente Barneveld

Avondwandelvierdaagse in Kootwijkerbroek/Barneveld

Voetbaltoernooi op Koeweide door Herv Jeugdraad Barneveld

Tuinfeest Cresendo terrein vd Berglaan Voorthuizen

Military Tattoo en op Oranjeterrein Roelenengweg Voorthuizen

Openluchtdienst op Oranjeterrein Roelenenweg Voorthuizen

Wandel- en fiets 4 daagse in diverse kernen

LeF-festival De Glind

Men- en ponnyconcoursen Hunnenweg Voorthuizen

Evangelisatietent ‘t Lichtpunt Apeldoornsestraat Voorthuizen

Evangelische markt camping ‘t Beloofde Land

Oud Veluwse Markt centrum Barneveld

Standwerkersconcours centrum Voorthuizen

Kleedjesmarkt centrum Garderen

Kinderrommelmarkt pleintje Wolweg Stroe

Jeugdwielerfestijn Tour de Junior Klettersteeg Achterveld

Kermis op Smidsplein Voorthuizen

Cultureel evenement Op ‘t Zand Kootwijk

Historisch Motor Evenement industrieterrein Harselaar Barneveld

Oogstfeest Overhorsterweg Voorthuizen

Zomermarkt in centrum Garderen

Naar Buiten Koeweide Barneveld

Oogstfeest Stroeërweg Stroe

Beachvolleybaltoernooi Wolweg Stroe

Ronde van Barneveld industrieterrein De Valk Barneveld

Jeugdweek De Lors en Oldenbarneveld Jac Catstraat

Jeugdweek Noord

Jeugdweek Zuid Woudseweg

Oldtimer evenement Senioren voor Senioren Bunckmanplein Voorthuizen

Galinova Markthal Barneveld

Outdoor Spinning P-terrein Fit for All Barneveld

Kerkpleinmarkt Torenplein Barneveld

Sport- en spelactiviteiten grasveld Van Schothorststraat Ger Kerk Vrijgemaakt

Multicultureel wijkfeest Oldenbarneveldplein Barneveld

Straattheater centrum Barneveld

Creavaria evenementengedeelte Torenplein

Speurtocht Oosterbos jongeren Imanuelkerk, Bethelkerk, Catharinaparochie

Startdag jongerweg Herv Gem Koeweide Barneveld

Toertocht 16 km club Kootwijkerbroek

Gemeentedag grasveld Bethabara vd Berglaan Voorthuizen

Dansdemonstratie DanceMasters Annemiek Raadhuisplein Barneveld

Voetbaltoernooi Garderbroekerweg 202 Kootwijkerbroek

Gezinshuisfestival rondom De Glindster De Glind

Startweekend Herv Gem grasveld vdBerglaan Voorthuizen

Buurtbijeenkomst wijkplatform Weth Zandbergenlaan Barneveld

Lampionnenoptocht Kootwijkerbroek, Stroe en Garderen

Springconcours Indoor Barneveld Nijkerkerweg Barneveld

Auto- en motorcross Graafhorstweg KWB en Wencopperweg B’veld

Wereld Eidagen centrum Barneveld

Sinterklaasviering alle kernen

Kerstevent Wandeltheater op Stroese Zand

Winterfair locatie beeldentuin Garderen

Kerstmarkt Cresendo vd Berglaan Voorthuizen

Koewei-on-Ice Koeweide Barneveld

Barneveld by Candlelight centrum Barneveld

demonstratie vuurwerk Koeweide Barneveld en Oranjeterrein Vhz

Racen tegen Kanker Torenplein Barneveld

1. HANDHAVING EN REGELGEVING EVENEMENTEN. 2

1.1 Doel van de nota. 2

1.2 Totstandkoming van de nota. 2

2. HUIDIGE SITUATIE. 3

2.1 Procedure "normale" evenementen. 3

2.2 Toezicht en handhaving evenementen. 3

3. WETTELIJKE KADERS. 3

3.1 Algemene plaatselijke verordening Barneveld. 3

3.2 Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim) 4

3.3 Drank en Horecawet 4

3.4 Brandbeveiligingsverordening. 4

3.5 Tijdelijke bouwsels (niet bouwvergunning plichtig) 4

3.6 Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) 4

3.7 Wegenverkeerswet 5

3.8 Natura 2000 / Vogel en Habitatrichtlijn / Flora & Faunawetgeving. 5

3.9 Luchtvaartwetgeving. 5

3.10 Notitie Reclamebeleid gemeente Barneveld. 5

3.11 Legesverordening en kosten. 5

4. LOCALE INVULLING EVENEMENTENBELEID.. 5

4.1 Categorieën evenementen. 5

ï‚• A evenementen (meldingsplichtige) 5

ï‚• B evenementen. 6

ï‚• C evenementen. 6

4.2 Districtelijke kalender (C) evenementen. 7

4.3 Districtelijke samenwerking met partners. 7

4.4 Maximaliseren aantal evenementen en locaties. 7

ï‚• Maximaliseren aantal B evenementen. 7

ï‚• Maximaliseren C evenementen. 8

ï‚• Maximaliseren locaties C evenementen. 9

4.5 Procedures. 10

ï‚• Vergunningaanvraag. 10

ï‚• Beoordeling aanvraag. 10

ï‚• Inspraak. 11

ï‚• Bekendmaking/Publicatie. 11

ï‚• Bezwaar en beroep. 11

4.6 Voorwaarden vergunning/melding. 11

ï‚• Geluid en sluitingstijd. 11

ï‚• Brandveiligheid. 11

ï‚• Tijdelijke bouwsels (niet bouwvergunning plichtig) 12

ï‚• Alcohol- en drugsgebruik. 12

ï‚• Drankverstrekking na evenement 12

ï‚• Verkeersregelaars. 12

ï‚• Evenementenbeveiligers. 13

ï‚• EHBO.. 13

ï‚• Sanitaire voorzieningen. 13

ï‚• Verkeersmaatregelen. 13

ï‚• Uitvoering van de verkeersmaatregelen. 13

ï‚• Opbouw en afbraak evenement 13

5. INTEGRAAL TOEZICHT & HANDHAVING BIJ EVENEMENTEN. 14

5.1 Integraal toezicht & handhaving. 14

5.2 Toezicht algemeen en Wet OM-afdoening. 14

5.3 Calamiteiten. 14

6. SLOTBEPALINGEN. 15

6.1 Inwerkingtreding. 15

Bijlage B evenementen. 16