Regeling vervallen per 21-05-2016

Marktverordening Bergeijk 2007

Geldend van 28-11-2007 t/m 20-05-2016

Intitulé

Marktverordening Bergeijk 2007

Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:a. markt: de door het college ingestelde warenmarkt op de locatie en tijden zoals bepaald in artikel 1a, lid 1; b. marktterrein: de gehele openbare of voor het publiek toegankelijke oppervlakte grond, die bij artikel 1a, eerste lid is aangewezen voor het uitoefenen van de markthandel;c. standplaats: de ruimte die voor de duur van de markt is aangewezen voor het uitoefenen van de markthandel;d. vaste standplaats: de standplaats die voor onbepaalde tijd ter beschikking is gesteld aan een vergunninghouder;e. dagplaats: de standplaats die per marktdag ter beschikking wordt gesteld aan een vergunninghouder, omdat deze niet als vaste standplaats is toegewezen dan wel ingenomen;f. vergunninghouder: degene aan wie door het college vergunning is verleend voor het innemen van een standplaats;g. anciënniteitlijst: de lijst van vergunninghouders van een vaste standplaats;h. marktmeester: de persoon die als zodanig is aangewezen door het college.

Artikel 1a Dag, tijd en plaats van de warenmarkt

1. De warenmarkt vindt plaats op het driehoeksplein aan ’t Hof te Bergeijk op dinsdagmiddag van 13.00 tot en met 16.30 uur (periode tussen 1 oktober en 1 maart) of 17.30 uur (periode tussen 1 maart en 1 oktober)*12. Er vindt geen warenmarkt plaats opa. de dinsdag die samenvalt met 1ste of 2de kerstdag, nieuwjaarsdag, koninginnedag of een andere nationale feestdag;b. de dinsdag welke door burgemeester en wethouders wordt aangewezen wegens een bijzondere gelegenheid*2 3. Burgemeester en wethouders kunnen, indien dringende redenen hiertoe noodzaken, tijdelijk een andere plaats of een ander tijdstip voor het houden van de warenmarkt aanwijzen.*34. Een besluit als bedoeld in lid 2, onder b en lid 3 wordt tijdig ter kennis gebracht aan belanghebbenden en openbaar bekend gemaakt.

*1 Het marktterrein wordt gedurende de in dit lid genoemde tijden voor alle verkeer afgesloten middels dranghekken, C1-borden en onderborden met de tekst “i.v.m. weekmarkt afgesloten op dinsdagen van 11.00 tot en met 18.00 uur”. Een latere eindtijd van de markt (17.30 i.p.v. 17.00 uur in de periode 1 maart tot 1 oktober is gewenst, daar met name later in de middag nog veel bezoekers de markt aandoen.*2 Het college van burgemeester en wethouders kunnen dagen aanwijzen waarop er geen weekmarkt wordt gehouden in verband met een bijzondere gelegenheid. Naast de in de onder a genoemde dagen, geldt dit in elk geval voor de dinsdag van carnaval en kermis. Daarnaast valt onder het begrip “bijzondere gelegenheid” onderhoud aan het marktterrein (b.v. reparaties aan het terrein, civiel-technische werkzaamheden e.d.). Niet tot een bijzondere gelegenheid wordt gerekend een evenement op grond van artikel 2.2.2 APV, daar het tijdens de behandeling van de aanvraag ter verkrijging van een evenementvergunning duidelijk is dat op dinsdagmiddag de weekmarkt plaatsvindt.*3 Indien het reguliere marktterrein door omstandigheden niet gebruikt kan worden voor het opstellen van de weekmarkt, dient de gemeente Bergeijk een alternatieve locatie aan te wijzen. Daar deze locatie moet beschikken over dezelfde technische voorzieningen als het reguliere marktterrein, zal het evenemententerrein aan de Eerselsedijk worden aangewezen als alternatieve locatie. De marktkooplieden dienen tijdig geïnformeerd te worden indien de markt (tijdelijk) verplaatst wordt.

Artikel 2 Inrichting van de markt; branche- indeling

1. Het college bepaalt ten aanzien van de markta. het aantal standplaatsen;*4b. de afmetingen van de standplaatsen;*5c. de opstelling en indeling van de markt;d. welke standplaatsen worden toegewezen als vaste standplaats, standwerkerplaats of dagplaats.2. Het college kan voor de markt vaststellen:a. een lijst met artikelengroepen of branches;*6b. een maximumaantal standplaatsen per branche.*7

*4 Het marktplein (artikel 1a, lid 1) kan gezien haar oppervlakte en de ter plaatse aanwezige stroomvoorzieningen slechts aan een beperkt aantal standplaatsen ruimte bieden. Momenteel (24 oktober 2006) worden er tijdens de weekmarkt 15 vaste, 1 seizoensgebonden (mei/juni/juli) en 1 maandelijkse standplaats(en) ingenomen. Daar de mogelijkheid tot het innemen van een standwerkplaats dient te blijven bestaan, is er op dit moment nog ruimte voor 7 vaste standplaatsen.*5 De standaardmaat van een standplaats bedraagt vier meter, met een maximale diepte van 4 meter. Op deze maat is het standgeld volgens de verordening op de heffing en invordering gebaseerd (Verordening op de heffing en invordering van marktgelden in de gemeente Bergeijk 2006, artikel 4: “De heffingsgrondslag voor het marktgeld is vastgesteld voor elke vier strekkende meter of gedeelte daarvan dat per kraam, tafel, voertuig of andere uitstalruimte of gedeelte daarvan wordt ingenomen”). Kramen worden volgens deze standaardmaat door de gemeente ter beschikking gesteld. Echter op beide gevallen is het in de Marktnotitie (vastgesteld 21 september 2004) bepaalde van toepassing “dat er per standplaatshouder maximaal 12 meter wordt uitgegeven”. Hoewel het marktterrein efficiënter zou kunnen worden ingericht, is het te adviseren om de huidige indeling te handhaven. Dit betekent concreet dat aan elk standplaats een nummer en een vaste afmeting wordt toegekend.*6 De CVAH heeft een overzicht van branches of artikelengroepen opgesteld (zie bijlage). Dit overzicht bevat 80 artikelengroepen. Hoewel deze lijst niet uitputtend is, biedt het toch een praktische handreiking om tot branchering van de weekmarkt te komen*7 In de Marktnotitie 2004 is opgenomen dat “gelet op het integriteitbeginsel, de beperkte stroomvoorziening, de omvang van het marktplein, de onderlinge concurrentieverhouding ook ten opzichte van de gevestigde middenstand, een maximum van 1 standplaats(houder) per branche wordt aangehouden”. Op grond hiervan kiest de gemeente Bergeijk voor een gesaneerde markt met als uitgangspunt één aanbieder per branche.

Paragraaf 2 Vergunningen

Artikel 5 Standplaatsvergunning

Het is verboden een standplaats op een markt in te nemen zonder vergunning van het college.

Artikel 5a

Een standplaats wordt toegewezen als vaste plaats voor onbepaalde tijd, vaste plaats voor bepaalde tijd, of dagplaats.*8

*8 Met een vaste standplaatsvergunning voor bepaalde tijd wordt bedoeld een tijdelijke standplaatsvergunning voor de periode van drie maanden. Een vergunninghouder van een dergelijke tijdelijke vergunning dient gedurende de looptijd van de vergunning een voldoende aantal keren (minimaal 10 van de 13 weken) zijn/haar standplaats te hebben ingenomen en tevens de bepalingen uit de Marktverordening en aanwijzingen van de marktmeester na te leven c.q. op te volgen. Indien beide partijen van mening zijn dat een ieder zich naar tevredenheid van zijn rechten en plichten gekweten heeft, wordt de vaste standplaatsvergunning voor bepaalde tijd omgezet in een vaste standplaatsvergunning voor onbepaalde tijd.

Artikel 6 Vereisten

Voor toewijzing van een standplaats komt uitsluitend in aanmerking een handelingsbekwaam natuurlijk persoon die een aanvraag voor een vergunning heeft ingediend bij het college en die daarbij tevens aantoont dat hij persoonlijk voldoet aan alle publiekrechtelijke verplichtingen op het gebied van bedrijfsuitoefening en bedrijfsorganisatie.

Artikel 7 Inhoud vaste standplaatsvergunning

1. Een vaste standplaatsvergunning vermeldt in ieder geval:a. de naam en voornamen, de geboortedatum en -plaats, het adres en de woonplaats van de vergunninghouder;b. een duidelijke omschrijving van de toegewezen vaste standplaats met vermelding van het nummer en de afmetingen daarvan;c. de kraam of andere verkoopmaterialen die de vergunninghouder bij het innemen van de standplaats mag gebruiken;*9 d. het soort artikelen dat de vergunninghouder mag verhandelen of de branche waartoe de vergunninghouder behoort; e. de datum waarop aan de vergunninghouder voor het eerst vergunning is verleend en zijn volgnummer op de anciënniteitlijst;f. dat de vergunninghouder zelf zorg draagt voor de inzameling en afvoer van zijn afval en dat hij zijn standplaats schoon oplevert;g. de wijze waarop de vergunninghouder zijn elektriciteit betrekt;*10h. welke geluidsapparatuur op de standplaats is toegestaan;*11 i. welke kook-, bak- en verwarmingsapparatuur zijn toegestaan.*122. Aan de vergunning wordt een middel ter identificatie gehecht.*13

*9 Een vaste standplaats mag enkel worden ingenomen met een instant-verkoopwagen, verkoopwagen, door of namens de gemeente beschikbaar gestelde materialen of eigen kraammaterialen. Een standwerkplaats mag enkel worden ingenomen met eigen materialen welke eenvoudig en snel te verwijderen zijn (tafel, stoelen, parasol e.d.)*10 Een vergunninghouder die in verband met het innemen van zijn/haar standplaats de beschikking dient te hebben over elektriciteit, krijgt van de marktmeester een sleutel van de stroomkast op het marktplein in bruikleen. Deze sleutel dient na beëindiging van de vergunning bij de marktmeester te worden ingeleverd. Het is niet toegestaan om zelf aggregaten of andere apparatuur te gebruiken om elektriciteit op te wekken in verband met geluid- en stankoverlast.*11 Het is niet toegestaan vanuit een standplaats op de weekmarkt muziek ten gehore te brengen, met uitzondering van een standplaats waar geluidsdragers (dvd’s, cd’s e.d.) te koop worden aangeboden. De muziek mag enkel dienen als achtergrondmuziek en/of het door klanten laten beluisteren van aan te schaffen producten.*12 Op standplaatsen is het bepaalde in het Besluit Horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen Wet milieubeheer van toepassing. In dit besluit zijn bepalingen opgenomen in verband met veiligheid, bedrijfsafvalwater, ventilatie (luchtverontreiniging, stankoverlast) en netheid in/om de standplaats.*13 Op de vergunning is het CRK- en KvK-registratienummer opgenomen. Een kopie van een legitimatiebewijs wordt aan de vergunning toegevoegd.

Artikel 8 Inschrijving op de anciënniteitlijst

Vergunninghouders van vaste standplaatsen worden ingeschreven op een doorlopend genummerde lijst met vermelding van en in volgorde van de datum waarop aan hen voor het eerst een vaste standplaats is toegewezen. Bij deze inschrijving wordt tevens vermeld de soort artikelen die de vergunninghouder mag verhandelen of de branche waartoe hij behoort.*14

*14 Het gemeentelijke archief gaat niet verder terug dan 21 februari 1978. Momenteel worden een aantal standplaatsen nog steeds ingenomen door vergunninghouders die reeds op het overzicht van 21 februari 1978 voorkomen. In zoverre mogelijk is middels navraag bij de standplaatshouders gedaan naar de uitgifte van hun eerste standplaatsvergunning. Ingeval dit onvoldoende duidelijkheid bracht, is de betrokken standplaatshouders op de anciënniteitlijst dezelfde positie toegekend.

Artikel 9-10 Wachtlijst

(vervallen)

Artikel 11 Volgorde toewijzing vaste standplaatsen

Indien voor de toewijzing van een beschikbare vaste standplaats meer aanvragers in aanmerking komen, wordt de standplaats achtereenvolgens toegewezen aan:a. de vergunninghouder van een vaste standplaats die aan het college schriftelijk de wens te kennen heeft gegeven van standplaats te willen veranderen, zie art 7, lid e;b. degene (geen vergunninghouder) die, met toepassing van de voorwaarden zoals genoemd in artikel 2.

Artikel 12 Overschrijving vaste standplaatsvergunning

1. In geval van overlijden of blijvende arbeidsongeschiktheid van de vergunninghouder, kan de vaste standplaatsvergunning worden overgeschreven op de (achterblijvende) echtgenoot, de geregistreerde partner of een andere persoon met wie hij duurzaam samenwoont of samenwoonde, dan wel zijn (achterblijvende) kind.*15 2. Indien bij overlijden of blijvende arbeidsongeschiktheid de vergunning niet kan worden overgeschreven op grond van het eerste lid, kan een medewerker van de vergunninghouder, met in achtneming van het bepaalde in het 3de en 4de lid van dit artikel, de vergunning voor een vaste standplaats krijgen indien hij ten minste drie jaar in loondienst van het marktbedrijf van de vergunninghouder heeft gewerkt of gedurende eenzelfde periode als mede-eigenaar in dit bedrijf heeft gefunctioneerd en zich heeft laten inschrijven op de wachtlijst.3. Een aanvraag tot overschrijving wordt ingediend:a. binnen twee maanden na het overlijden van de vergunninghouder of nadat de blijvende arbeidsongeschiktheid is vastgesteld;b. indien dit door de vergunninghouder wordt gewenst en hij voldoet aan het bepaalde in het 4de lid van dit artikel.4. In het geval van gehele of gedeeltelijke pensionering van de vergunninghouder kan het college met overeenkomstige toepassing van het bepaalde in het eerste, tweede en derde lid van dit artikel de vergunning voor een vaste plaats overschrijven op een kind of een werknemer, met dien verstande dat de vergunninghouder in ieder geval de vijvenvijftigjarige leeftijd moet hebben bereikt. 5. Het college is bevoegd in bijzondere omstandigheden af te wijken van het bepaalde in dit artikel.

*15 De standplaatsvergunning kan op verzoek van de echtgeno(o)t(e), de geregistreerd partner of het kind van de overleden of arbeidsongeschikte vergunninghouder dan wel op verzoek van de vergunninghouder indien hij dit wenst, worden overgeschreven op de echtgeno(o)t(e), de geregistreerd partner of het kind. Zij hebben recht op dezelfde standplaats als de oorspronkelijke vergunninghouder. Indien een ander persoon op grond van artikel 12 in aanmerking komt voor overschrijving van de standplaatsvergunning, dan heeft deze persoon recht op een standplaats, welke niet noodzakelijkerwijze dezelfde standplaats behoeft te zijn als die van de oorspronkelijke vergunninghouder.

Artikel 13 Intrekking vaste standplaatsvergunning

1. Het college trekt een vaste standplaatsvergunning in:a. op schriftelijk verzoek van de vergunninghouder;b. bij overlijden van de vergunninghouder, tenzij op grond van artikel 12 de vergunning wordt overgeschreven;c. wanneer een standplaatshouder gedurende twee achtereenvolgende weken, of op drie marktdagen binnen een termijn van drie maanden, zonder opgave van een geldige reden verzuimt de hem/haar toegewezen vaste plaats in te nemen.2. Het college kan een vaste standplaatsvergunning intrekken:a. indien ter verkrijging daarvan onjuiste dan wel onvolledige gegevens zijn verstrekt;b. indien de vergunninghouder niet meer voldoet aan de in artikel 6 genoemde vereisten.3. Indien degene op wie een vergunning ingevolge artikel 12 is overgeschreven, reeds vergunning heeft voor een andere vaste standplaats op dezelfde markt, wordt laatstgenoemde vergunning ingetrokken.

Artikel 14 Toewijzing dagplaats

1. Toewijzing van een dagplaats geschiedt door afgifte van een vergunning door het college op het moment dat de standplaats niet als vaste standplaats wordt ingenomen.2. De dagplaats wordt toegewezen overeenkomstig de plaats op de meldingslijst van de gegadigden die zich daarvoor op de dag zelf uiterlijk een uur vóór aanvang van de markt aanmelden bij de marktmeester.3. Op de toewijzing zoals bedoeld in het tweede lid is het bepaalde in artikel 2 van deze verordening van toepassing.

Paragraaf 3 Bepalingen over het gebruik van de standplaats

Artikel 16 Persoonlijk innemen standplaats; bijstand

1. De vergunninghouder neemt de standplaats die hem is toegewezen persoonlijk in. Hij mag de standplaats niet aan een ander afstaan of in gebruik geven.2. De vergunninghouder mag zich op de standplaats doen bijstaan.

Artikel 17 Aantal keren innemen vaste standplaats

De vergunninghouder van een vaste standplaats neemt ten minste driemaal per vier weken en tienmaal per dertien weken zijn standplaats op de markt in, dit met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 18 en 19.

Artikel 18 Afwezigheid wegens ziekte, vakantie of bijzondere omstandigheden

1. De vergunninghouder van een vaste standplaats die wegens ziekte, vakantie of bijzondere omstandigheden verhinderd is zijn vaste standplaats in te nemen, deelt dit schriftelijk mee aan het college. Bij vakantie geeft de vergunninghouder aan hoe lang zijn afwezigheid duurt.2. De schriftelijke mededeling wordt tijdig voor de desbetreffende marktdag gedaan. Plotselinge verhindering wordt mondeling of telefonisch aan de marktmeester gemeld, gevolgd door een schriftelijke bevestiging daarvan aan het college.

Artikel 19 Ontheffing en vervanging

1. In geval van ziekte, vakantie of bijzondere omstandigheden kan het college op aanvraag van de vergunninghouder van een vaste standplaats hem tijdelijk ontheffing verlenen van de verplichting om ten minste driemaal per vier weken en tienmaal per dertien weken de standplaats op de markt in te nemen. 2. Het college kan op aanvraag van de vergunninghouder hem vergunning verlenen zich op zijn standplaats te laten vervangen door een met name genoemde persoon. Aan deze periode is een maximaal van 2 jaren gesteld. Indien er sprake is van langdurige ziekte, dient er een verklaring van een behandelend arts/specialist te worden overlegd.

Artikel 20 Legitimatie en identiteit vergunninghouder

1. Degene die een standplaats op de markt inneemt of wenst in te nemen, dient op eerste aanvraag van de marktmeester aan te tonen dat hij de vergunninghouder is.2. De vergunninghouder dient bij zijn standplaats duidelijk zichtbaar zijn naam, telefoonnummer en eventuele bedrijfsnaam aan te geven.

Artikel 21 Tijdstip innemen standplaats/aan- en afvoer goederen

1. Het is verboden voor vergunninghouders op het marktterrein meer dan twee uur voor aanvang en meer dan één uur na afloop van de markt met een voertuig, goederen of anderszins ruimte in te nemen of goederen aan of af te voeren.2. De vergunninghouder is verplicht zijn standplaats tot de sluitingstijd van de markt te blijven innemen. Het college kan hiervan ontheffing verlenen.3. Indien de vergunninghouder zijn vaste standplaats niet uiterlijk op een door het college vastgesteld tijdstip heeft ingenomen, wordt de desbetreffende standplaats voor die dag als dagplaats aangemerkt, tenzij de marktmeester de standplaats op tijdig verzoek van de vergunninghouder voor hem beschikbaar houdt.

Artikel 21a Maatregelen van orde

Het is enkel toegestaan gebruik te maken van (instant-)verkoopwagens, eigen kraammateriaal of door of namens door de gemeente beschikbaar gestelde kraammaterialen *16 en hiermee de in de standplaatsvergunning opgenomen standplaats in te nemen.

*16 Een vergunninghouder die in verband met het innemen van zijn/haar standplaats de beschikking dient te hebben over elektriciteit, krijgt van de marktmeester een sleutel van de stroomkast op het marktplein in bruikleen. Deze sleutel dient na beëindiging van de vergunning bij de marktmeester te worden ingeleverd. Het is niet toegestaan om zelf aggregaten of andere apparatuur te gebruiken om elektriciteit op te wekken in verband met geluid- en stankoverlast.

Artikel 21b Tijdelijk handelsverbod

Burgemeester en wethouders kunnen, indien hen dit in het belang van de orde op de markt of van de volksgezondheid noodzakelijk voorkomt, de handel in bepaalde artikelen gedurende een bepaalde termijn verbieden.

Artikel 21c Rondlopen met goederen

Het is verboden op het marktterrein tijdens de duur van de markt met goederen of waren ter verkoop rond te lopen. Burgemeester en wethouders kunnen hiervan ontheffing verlenen indien het de verkoop betreft van alcoholvrije dranken en geringe eet- en drinkwaren ten behoeve van de standplaatshouders.

Artikel 21d Muziek/omroepen, elektriciteit en verwarmingstoestellen

1. Het is verboden tijdens de markt op het marktterrein gebruik te maken van luidsprekers, versterkers of andere middelen ter versterking van het muziek/omroepen. Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere gevallen, onder voorwaarden, ontheffing van dit verbod verlenen;*172. Het is verboden elektriciteit te betrekken op een andere wijze dan door middel van een hiervoor door de gemeente beschikbaar gestelde voorziening;3. Het is verboden verwarmings-, bak- en/of kooktoestellen te gebruiken die niet voldoen aan het bepaalde in de bijlage “mobiele bakkramen”.*18

*17 Op standplaatsen is het bepaalde in het Besluit Horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen Wet milieubeheer van toepassing. In dit besluit zijn bepalingen opgenomen in verband met veiligheid, bedrijfsafvalwater, ventilatie (luchtverontreiniging, stankoverlast) en netheid in/om de standplaats.*18 Op de vergunning is het CRK- en KvK-registratienummer opgenomen. Een kopie van een legitimatiebewijs wordt aan de vergunning toegevoegd.

Paragraaf 4 Straf-, overgangs- en slotbepalingen

Artikel 22 Strafbepaling

Overtreding van het bepaalde bij of krachtens deze verordening wordt gestraft met een geldboete van de tweede categorie of hechtenis van ten hoogste drie maanden en kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.

Artikel 23 Intrekking en schorsing vaste standplaatsvergunning

Onverminderd artikel 13 kan het college een vergunning voor een vaste standplaats, al dan niet voorwaardelijk, intrekken dan wel telkens voor ten hoogste vier achtereenvolgende marktdagen schorsen, indien de vergunninghouder of een persoon die hem bijstaat:a. het bepaalde bij of krachtens deze verordening of de voorschriften van de vergunning overtreedt;b. zich schuldig maakt aan wangedrag of bedrog; ofc. niet of niet tijdig het verschuldigde marktgeld voldoet, dat wordt geheven op grond van artikel 229 van de Gemeentewet.*19*19 Het betreft hier het niet of stelselmatig niet tijdig voldoen van de marktgelden. De vergunninghouder ontvangt een 1ste herinnering, dan een aanmaning en vervolgens een dwangbevel. Indien het marktgeld hierop nog niet voldaan wordt, zal de vergunning tijdelijk worden ingetrokken.

Artikel 24 Uitsluiting dagplaatshouder

Het college kan een vergunninghouder van een dagplaats of een standwerkerplaats van de toewijzing van een dagplaats uitsluiten voor ten hoogste 12 marktdagen, indien deze:a. het bepaalde bij of krachtens deze verordening overtreedt;b. zich schuldig maakt aan wangedrag of bedrog;c. niet of niet tijdig het verschuldigde marktgeld voldoet, dat wordt geheven op grond van artikel 229 van de Gemeentewet.

Artikel 25 Onmiddellijke verwijdering

Onverminderd het bepaalde in artikel 125 van de Gemeentewet kan het college een vergunninghouder, en een persoon die hem bijstaat, gelasten zich onmiddellijk van de markt te verwijderen indien hij:a. het bepaalde bij of krachtens deze verordening of de voorschriften van de vergunning overtreedt;b. zich op de markt schuldig maakt aan wangedrag of bedrog;

Artikel 26 Toezichthouders

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de marktmeester en de bij besluit van het college aangewezen personen.

Artikel 27 Intrekking oude regeling

De Marktverordening, vastgesteld op 28 september 2000, wordt ingetrokken.

Artikel 28 Overgangsbepalingen

1. Besluiten van het college die genomen zijn krachtens de Marktverordening gelden als besluiten genomen krachtens deze verordening.2. De bestaande anciënniteitlijst worden geacht een anciënniteitlijst in de zin van deze verordening te zijn.3. Indien voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening een aanvraag om vergunning op grond van de Marktverordening is ingediend en voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening niet definitief op de aanvraag is beslist, wordt daarop deze verordening toegepast.

Artikel 29 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na het verstrijken van een termijn van zes weken na de datum van uitgifte van het Gemeenteblad waarin zij is geplaatst.

Artikel 30 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Marktverordening Bergeijk 2007.

Toelichting 1 Marktverordening 2007

InleidingDe Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAI I) heeft de gemeente Bergeijk eind 2006 geadviseerd de huidige Marktverordening (28 september 2000) te actualiseren op grond van: 1. ontwikkelingen in het marktwezen;2. onduidelijkheden in huidige Marktverordening die in de praktijk tot problemen zouden kunnen leiden. De CVAH heeft op 21 november 2006 en 11 december 2006 advies uitgebracht over twee conceptversies van de nieuwe Marktverordening. Deze adviezen zijn opgenomen in de definitieve versie van de Marktverordening.

Wijzigingen en toelichtingTen opzichte van de Marktverordening 2000 zijn de onderstaande wijzigingen aangebracht.

Wijziging 1Standwerf laatsen) komen te vervallen.ToelichtingEen verzoek om een standwerkplaats komt slechts een enkele keer per jaar in. Aan standwerken worden echter relatief veel voorwaarden verbonden die vragen om controlerend en handhavend optreden van de marktmeester. Belangrijk in deze is het feit dat de gemeente Bergeijk een gesaneerde markt kent. Dit betekent concreet dat het principe van één aanbieder per branche gehanteerd wordt. Standplaatswerkers bieden echter vaak producten aan die niet zondermeer onder een branche (productgroep) onder te brengen zijn of die op een of ander wijze gelijkenis vertonen met producten die aangeboden worden vanuit een vaste standplaats. Dit geeft vaak aanleiding tot onenigheid tussen de standwerker, de vaste standplaatshouder en de marktmeester. Bovendien client hier te worden opgemerkt dat, bij gebrek aan geïnteresseerd publiek, standwerkers vaak de markt (zeer) vroegtijdig verlaten. Dit wordt niet op prijs gesteld door de standplaatshouders en is bovendien in strijd liet de Marktverordening.

Wijziging 11Artikel 2, lid 2 onder a: "liet college kan voor de markt vaststellen een lijst van artikelgroepen of branches"(nieuw lid).ToelichtingIn de Marktnotitie 2004 is gekozen voor een gesaneerde weekmarkt. Het hieruit voortvloeiende principe van één aanbieder per branche heeft als doel de (financiële) positie van de standplaatshouders zoveel mogelijk te beschermen tegen (te veel) concurrentie. Om vast te kunnen stellen tot welke branche een bepaald artikel behoort, heeft de CVAI I (Centrale Vereniging voor Ambulante Handel) een overzicht van 80 artikelgroepen opgesteld. Hoewel dit overzicht niet uitputtend is, biedt het toch een praktische handreiking om tot branchering van de weekmarkt te komen, Verzoeken om een standplaats zullen aan het CVAH-overzicht worden getoetst. Ingeval een aanvrager om een standplaats een artikel wenst aan te bieden waarin de markt al voorziet, zal een standplaatsvergunning worden geweigerd.

Wijziging 111Artikel 7: inhoud vaste standplaatsvergunningToelichtingIn artikel 8 van de Marktverordening 2000 is bepaald dat in een vaste standplaatsvergunning in elk geval is vermeld de naam en voornamen, geboortedatum en -plaats, de woonplaats van de vergunninghouder alsmede het artikel dat wordt aangeboden vanuit de standplaats.De vergunningen die zullen worden afgegeven op grond van de nieuwe Marktverordening bevatten (naast de reeds genoemde gegevens):a. een duidelijke omschrijving van de toegewezen standplaats met vermelding van het nummer en de afmetingen daarvan;b. de datum waarop aan de vergunninghouder voor het eerst vergunning is verleend en zijn volgnummer op de anciënniteitlijst;c. bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken; d. bewijs van inschrijving bij de Centrale Registratiekantoor (CRI );e. met welk materiaal (kraam, verkoopwagen e.d..) de standplaats mag worden ingenomen.OpmerkingDe standaardmaat van een standplaats bedraagt vier strekkende meter (met een maximum van 12 meter) en een maximale diepte van 4 meter. Op deze maat is het standgeld volgens de verordening op de heffing en invordering gebaseerd (Verordening op de heffing en invordering van marktgelden in de gemeente Bergeijk 2006, artikel 4: "De heffingsgrondslag voor het marktgeld is vastgesteld voor elke vier strekkende meter of gedeelte daarvan dat per kraam, tafel, voertuig of andere uitstalruimte of gedeelte daarvan wordt ingenomen"). Kramen worden volgens deze standaardmaat door de gemeente ter beschikking gesteld. Hoewel het marktterrein efficiënter zou kunnen worden ingericht, is het te adviseren om de huidige indeling te handhaven. Dit betekent concreet dat aan elk standplaats een nummer en een vaste afmeting wordt toegekend. De afmetingen en standplaatsnummer worden in de vergunning opgenomen.

Wijziging IVWachtlijst komt te vervagenToelichtingOm op de wachtlijst gehandhaafd te blijven, client een ingeschrevene jaarlijks een nieuw verzoek om een standplaats in te dienen. Ingeval er geen standplaats beschikbaar is, wordt de aanvrager automatisch opgenomen op de wachtlijst dan wel wordt zijn inschrijving met één jaar verlengd. Momenteel staat er nog één aanvrager die jaarlijks een verzoek om een standplaats indient op de wachtlijst. Alle anderen zijn van de wachtlijst verwijderd aangezien zij niet schriftelijk te kennen hebben gegeven op de wachtlijst gehandhaafd te willen blijven (dit is verplicht op grond van artikel 10, lid 4 van de Marktverordening). Men wordt in dit geval geacht niet langer in aanmerking te willen komen voor een standplaats.l let verdient de voorkeur om de wachtlijst te laten vervallen gezien de geringe meerwaarde. Gevolg hiervan is dat geïnteresseerden in een standplaats zelf contact dienen op te nemen met de gemeente. Dit zal geen afbreuk doen aan de kwaliteit en bekendheid van de weekmarkt. De praktijk leert namelijk dat de marktwereld klein is en dat standplaatshouders elkaar op de hoogte houden van de markten (en de mogelijkheden daarvan) in de regio.

I -let laten vervallen van de wachtlijst heeft ook gevolgen voor het toewijzen van standplaatsen, daar bij het vrijkomen van een standplaats de gemeente Bergeijk niet langer actief de langst ingeschrevene op de wachtlijst benadert. Toewijzing zal op grond van de nieuwe Marktverordening geschieden aan de hand van de anciënniteitlijst ingeval het een vergunninghouder betreft of aan de hand van het bepaalde in artikel 3 van de Marktverordening 2000 (artikel 2 van de nieuwe Marktverordening) ingeval het een nieuwe aanvraag betreft. In het laatste geval wordt o.a.. gekeken of er een standplaats vrij is en of de weekmarkt al dan niet voorziet in het artikel dat de aanvrager wenst aan te bieden.

Wijziging VArtikel 12 Overschrijving vergunningToelichtingIn de nieuwe Marktverordening is de mogelijkheid opgenomen dat de vergunninghouder bij het bereiken van de vijvenvijftigjarige leeftijd geheel of gedeeltelijk .met pensioen kan gaan en hierbij zijn vergunning kan overschrijven op zijn echtgenoot, geregistreerd partner, kind of werknemer/mede-eigenaar die minimaal drie jaar in dienst is. De Marktverordening 2000 biedt de mogelijkheid tot overschrijving enkel ingeval er sprake is van overlijden of arbeidsongeschiktheid. In verband met de bedrijfscontinuïteit en de mogelijkheid tot vervroegd pensioen, is in de nieuwe Marktverordening deze mogelijkheid tot overschrijving van de standplaatsvergunning opgenomen.

Wijziging VIArtikel 25 Onmiddellijke verwijderingToelichtingDe Marktverordening 2000 geeft de mogelijkheid een vergunninghouder tijdelijk te schorsen of uit te sluiten van de weekmarkt ingeval hij:a. het bepaalde bij of krachtens deze overtreding of de voorschriften van de vergunning overtreedt; b. zich schuldig maakt aan wangedrag of bedrog;c. niet of tiet tijdig het verschuldigde marktgeld voldoet dat wordt geheven op grond van artikel 229 van de Gemeentewet.De nieuwe Marktverordening biedt de mogelijkheid om een vergunninghouder onmiddellijk te verwijderen indien hij ondanks een eerdere onvoorwaardelijke schorsing c.q. uitsluiting wederom het bepaalde bij of krachtens deze verordening of de voorschriften van de vergunning overtreedt,