Regeling vervallen per 01-01-2012

Instructie commandant brandweer gemeente Bergen

Geldend van 05-04-2007 t/m 31-12-2011

Intitulé

Instructie commandant brandweer gemeente Bergen

Instructie commandant brandweer gemeente Bergen

Artikel 1

Deze instructie vormt een geheel met de functiekarakteristiek van de commandant brandweer.

Artikel 2 Bedrijfsvoering

a. Aan de gemeentelijke commandant is opgedragen de leiding alsmede het algemeen beheer van de gemeentelijke brandweer van de gemeente Bergen. Hij is verantwoordelijk voor de operationaliteit van de brandweer als hulpverleningsorganisatie.Hij adviseert het gemeentebestuur mondeling gevraagd en ongevraagd in operationele zin op de taakvelden ”brandweer”, hulpverlening, rampenbestrijding en integrale veiligheid.De gemeentelijk commandant is ook belast met de beleidsvoorbereiding van het taakveld ”brandweer” en hulpverlening.De schriftelijke advisering aan het gemeentebestuur loopt, in afwijking van bovenstaande, via de binnen de organisatie gebruikelijke procedures.b. De gemeentelijke commandant houdt B&W op de hoogte van de gang van zaken bij de gemeentelijke brandweer, in het bijzonder wat betreft de stand van de voorbereiding en uitvoering van de plannen. c. De commandant stelt jaarlijks een planning en een jaarverslag op in relatie tot het brandweerbeleidsplan.d. De commandant is verantwoordelijk voor het verstrekken van informatie over de gemeentelijke brandweer en/of de uitvoering van taken en werkzaamheden van de gemeentelijke brandweer met inachtneming van de Wet openbaarheid van bestuur, daarbij rekening houdende met hetgeen is bepaald in artikel 2 b van deze instructie.

Artikel 3 Operationele leiding

a. De gemeentelijke commandant is onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag ex artikel 173 Gemeentewet belast met de leiding over de bestrijding van branden en ongevallen anders dan bij brand.b. De commandant en het ter zake door hem aangewezen dienstdoend personeel heeft toegang tot elke plaats voor zover dit voor een goede taakuitoefening is vereist.c. De gemeentelijke commandant informeert het bevoegd gezag zo spoedig mogelijk omtrent operationele aangelegenheden en de bestrijding van concrete incidenten indien dit naar zijn oordeel gevolgen kan hebben voor het functioneren van het bevoegd gezag.

Artikel 4 Afgeleide bevoegdheden

De gemeentelijke commandant ziet er bij voortduring op toe dat alle wetten, verordeningen envoorschriften die op de gemeentelijke brandweer van toepassing zijn, danwel waarvan de uitvoering aan de gemeentelijke brandweer is opgedragen, nauwkeurig worden nageleefd Hij richt zich daarbij naar de aanwijzingen en het beleid van het college van B&W.

Artikel 5 Intrekking

Op het moment dat de onderhavige instructie in werking treedt, komt de op 1 december 2001 vaststelde instructie te vervallen.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 20 maart 2007
Burgemeester en wethouders van Bergende secretaris,                     de burgemeester
 
G.B. Kuipers                       C.W.H.M. Klaverdijk