Reglement burgerlijke stand gemeente Bergen (L) 2013

Geldend van 30-05-2013 t/m heden

Intitulé

Reglement burgerlijke stand gemeente Bergen (L) 2013

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bergen (L),

gelet op het bepaalde in:

- artikel 16, Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek;

- de artikelen 1 tot en met 4 van het Besluit burgerlijke stand 1994;

besluiten vast te stellen:

Reglement burgerlijke stand gemeente Bergen (L) 2013.

Dit reglement houdt bepalingen in ten aanzien van de ambtenaren van de burgerlijke stand, de

buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand en de openstelling van het bureau van de burgerlijke stand.

 

Artikel 1 Begripsbepaling

Het reglement verstaat onder:

a. de wet: Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek;

b. het besluit: Besluit burgerlijke stand 1994;

c. ambtenaar van de burgerlijke stand: een ambtenaar als zodanig benoemd door burgemeester en wethouders;

d. buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: een ambtenaar als zodanig benoemd door burgemeester en wethouders;

e. gemeentehuis: het gemeentehuis, De Tiendschuur en een eigen locatie;

f. huwelijk: huwelijk, geregistreerd partnerschap en het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk met ceremonie;

g. bruidspaar of bruid en bruidegom: de twee personen die een huwelijk, geregistreerd partnerschap of de omzetting van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk met ceremonie sluiten, ongeacht het geslacht van beide personen. 

Artikel 2 Benoemingen

  • 1 De ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voor een in het benoemingsbesluit te bepalen periode benoemd. Deze periode mag maximaal het tijdvak betreffen gedurende hetwelk de ambtenaar in dienst zal zijn van de gemeente.

  • 2 De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (trouwambtenaar) wordt voor een in het benoemingsbesluit te bepalen periode benoemd.

  • 3 Er zijn twee soorten buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand:

    a. Bezoldigd buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs): deze wordt alleen benoemd voor het voltrekken van huwelijken voor de in het benoemingsbesluit vastgestelde periode. Deze periode mag maximaal het tijdvak betreffen gedurende hetwelk de ambtenaar in dienst zal zijn van de gemeente.

    b. Onbezoldigd buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (eigen trouwambtenaar): een persoon die op verzoek van de huwende partij, voor het desbetreffende huwelijk als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Bergen (L) wordt benoemd. De richtlijnen voor een eigen trouwambtenaar en de werkwijze voor het voltrekken van een huwelijk door een eigen trouwambtenaar staan in de toelichting van dit reglement.

  • 4 In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders besluiten tot afwijking van de voorwaarde gesteld in lid 3.

Artikel 3 Leiding van de dienst

Het hoofd van de afdeling Dienstverlening is belast met de leiding van het bureau van de burgerlijke stand.

Artikel 4 Locaties

  • 1 De ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand verrichten hun wettelijke taken in het gemeentehuis, De Tiendschuur of op een eigen locatie.

  • 2 Onder een eigen locatie wordt verstaan een locatie die aangewezen is door een volledig ondertekend   convenant huwelijk op locatie.

  • 3 De ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen, voor zover daartoe gewichtige redenen bestaan, elders binnen de gemeente hun wettelijke taken verrichten.

Artikel 5 Openstelling

  • 1 De ceremonie van de huwelijksvoltrekking, de aangifte van een huwelijk en de overige werkzaamheden van de ambtenaren burgerlijke stand en de buitengewone ambtenaren burgerlijke stand vinden uitsluitend plaats op afspraak.

    De openingstijden voor de verschillende vormen van dienstverlening van het bureau van de burgerlijke stand zijn:

    a. Het sluiten van een huwelijk in het gemeentehuis kan op maandag tot en met zondag 09.00 - 17.00 uur.

    Kosteloze huwelijken worden voltrokken in het gemeentehuis op maandag om 9.00 uur en om 9.30 uur.

    Huwelijksvoltrekkingen in de Tiendschuur zijn alleen mogelijk op vrijdagen, tussen 09.00 en 17.00 uur. Deze plechtigheid op vrijdag is het hele jaar mogelijk, behalve als de vrijdag een officiële feestdag is. Daarnaast kan het Emerson College vier vrijdagen per jaar aanwijzen waarop trouwen niet mogelijk is. Voor een huwelijksceremonie, inclusief het eventueel heffen van het glas, is maximaal één uur beschikbaar.

    Het sluiten van een huwelijk op eigen trouwlocatie kan op maandag tot en met zondag 09.00 - 20.00 uur. De eisen van een eigen trouwlocatie zijn vastgelegd in een convenant. Voor het huwelijk op locatie is het vooraf tekenen van het convenant door alle betrokken partijen vereist. Het convenant maakt deel uit van dit reglement burgerlijke stand.

     

    b. Aangiften van een huwelijk en alle overige werkzaamheden met betrekking tot de burgerlijke stand zijn mogelijk in het gemeentehuis op de door de burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen (L) vastgestelde openingstijden van het Klant Contact Centrum.

  • 2 Het gemeentehuis en de aangewezen locaties, lid 1 onder a. zijn voor het sluiten van een huwelijk gesloten indien de vastgestelde openstelling samenvalt met een algemeen erkende feestdag in de zin van artikel 3 van de Algemene Termijnenwet.

  • 3 Het bureau burgerlijke stand is gesloten indien de in lid 1 vastgestelde openstelling samenvalt met algemeen erkende of daarmee gelijk gestelde feestdagen in de zin van artikel 3 van de Algemene Termijnenwet of andere door burgemeester en wethouders aangewezen dagen waarop het bureau niet of slechts gedeeltelijk is geopend.

  • 4 Het bureau burgerlijke stand zal op verzoek van een belanghebbende, gedaan aan burgemeester en wethouders, worden geopend op zaterdag, zondag en de andere dagen dat het bureau gesloten is, indien de belanghebbende aantoont dat met de te verrichten werkzaamheden niet kan worden gewacht tot de eerstvolgende openstelling van het gemeentehuis.

  • 5 In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders besluiten tot afwijking van de genoemde tijden in het eerste lid.

Artikel 6 Betaalde en kosteloze huwelijksvoltrekkingen

  • 1 Voor het voltrekken van huwelijken worden leges in rekening gebracht welke zijn vastgesteld in de gemeentelijke legesverordening.

  • 2 Kosteloze huwelijken worden door de ambtenaren burgerlijke stand voltrokken op maandag om 9.00 uur en om 9.30 uur in het gemeentehuis. De bruid en de bruidegom dienen in Nederland in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) ingeschreven te staan op het moment dat zij een kosteloze voltrekking van het huwelijk verzoeken. Er mogen maximaal 12 personen aanwezig zijn bij deze huwelijksvoltrekking, die plaatsvindt in de Grens- of Maaskamer of in een spreekkamer in het gemeentehuis. Bij deze voltrekking, die ongeveer 15 minuten duurt, wordt geen persoonlijke toespraak gehouden.

  • 3 Met betrekking tot artikel 6 lid 1 kan op verzoek van het bruidspaar een onderzoek ingesteld worden naar de financiële middelen van dit bruidspaar. De gemeente kan dan overgaan naar het voltrekken van een kosteloos huwelijk, als voldaan wordt aan de hier gestelde eisen:

    a. De bruid en de bruidegom dienen in de gemeente Bergen (L) in de GBA ingeschreven te staan op het moment dat zij een kosteloze voltrekking van het huwelijk verzoeken, anders dan het genoemde huwelijk in artikel 6 lid 2.

    b. De bruid en bruidegom hebben op het moment dat zij een verzoek indienen voor een kosteloos huwelijk géén vermogen.

    c. De bruid en bruidegom hebben op het moment dat zij een verzoek indienen voor een kosteloos huwelijk een inkomen dat kleiner of gelijk is aan het bijstandsniveau.

  • 4 Wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan zoals gesteld in lid 3a, 3b, en 3c van dit artikel, hebben partijen die een kosteloos huwelijk aangaan, dezelfde keuzemogelijkheden als betalende partijen met betrekking tot de invulling van de huwelijksceremonie, uitgezonderd de keuze voor een eigen trouwambtenaar.

  • 5 In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders besluiten tot afwijking van het gestelde in artikel 6 lid 3 en 4.

Artikel 7 Slotbepalingen

  • 1 Het reglement kan worden aangehaald als "Reglement burgerlijke stand gemeente Bergen (L) 2013".

  • 2 Het treedt in werking met ingang van de dag volgend na die van de bekendmaking van de 3e wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van leges 2011.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
de secretaris van Bergen (L),
de burgemeester van Bergen (L),
drs. J.C.T. Bakens
M.H.E. Pelzer
 

Convenant 1

Toelichting 1 op het Reglement burgerlijke stand gemeente Bergen (L) 2013

Artikel 1 Begripsbepaling

In dit artikel worden de basisbegrippen uit het reglement opgesomd en beschreven. Met name het onderscheid tussen de ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wordt hier expliciet gemaakt (artikel 16, Boek 1, Burgerlijk Wetboek).

Voor de ambtenaar van de burgerlijke stand gelden de volgende bepalingen:

a. de ambtenaar moet in dienst zijn van de gemeente;

b. de ambtenaar is belast met het opnemen in onder hem berustende registers van de burgerlijke stand van akten en daaraan toe te voegen latere vermeldingen, alsmede al datgene wat de instandhouding van de registers en de zorg voor de toegankelijkheid van de daarin neergelegde gegevens betreft ( artikel 16a, eerste lid, Boek 1 BW).

Voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand gelden de volgende bepalingen:

a. de buitengewoon ambtenaar kan in dienst zijn van de gemeente of van een andere gemeente;

b. de buitengewoon ambtenaar kan een persoon zijn niet in dienst van de gemeente of van een andere gemeente;

c. de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kan uitsluitend worden belast met de taken omschreven in de artikelen 45, 45a, 63, 46, 65, 67, 80a, derde lid, en 80g, Boek BW).

De omzetting van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk kan uitgevoerd worden met een ceremonie of uitsluitend als administratieve handeling. In dit reglement is een omzetting van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk met ceremonie gelijkgesteld aan het voltrekken van een huwelijk.

Artikel 2 Benoemingen

In dit artikel is vastgelegd voor welke periode een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand kan worden benoemd (artikel 16, Boek 1, Burgerlijk Wetboek).

Met lid 1 wordt bepaald dat een ambtenaar van de burgerlijke stand steeds voor een bepaalde periode dient te worden benoemd. Deze periode mag maximaal de periode zijn dat de betreffende ambtenaar in dienst is van de gemeente. Tevens bestaat de mogelijkheid om een andere maximale benoemingsperiode op te nemen, zoals de tijd dat de ambtenaar in dienst is bij een bepaalde afdeling of een tijdsperiode.

De periodes kunnen per individueel geval in het benoemingsbesluit van burgemeester en wethouders worden bepaald of collectief in dit lid.

Er zijn twee soorten buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand:

a. bezoldigd buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: deze wordt alleen benoemd voor het voltrekken van huwelijken voor de in het benoemingsbesluit vastgelegde periode;

b. onbezoldigd buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: een persoon die, op verzoek van de huwende partijen, voor het desbetreffende huwelijk tot buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Bergen (L) wordt benoemd  en zo nodig wordt beëdigd (eigen trouwambtenaar).

De onbezoldigd ambtenaar burgerlijke stand ontvangt geen vergoeding, noch reiskosten voor het voltrekken van een huwelijk.

Richtlijnen voor een eigen trouwambtenaar:

-meerderjarig is;

-bereid is bij de rechtbank te Roermond de eed of belofte af te leggen;

-bereid is de gedragscode voor ambtenaren van de gemeente Bergen (L) over te nemen en de ambtseed af te leggen;

-bereid is de huisregels en kledingcode van de gemeente Bergen (L) toe te passen;

-de artikelen uit afdeling 4 uit Boek I van het Burgerlijk Wetboek over de voltrekking van het huwelijk en het geregistreerd partnerschap te kennen;

-vaardig is een toespraak te houden en de huwelijksvoltrekking wettelijk correct uit te voeren;

-krijgt geen enkele vergoeding voor de voorbereiding en het sluiten van het huwelijk.

 Werkwijze voor het voltrekken van een huwelijk door een “eigen trouwambtenaar”:

-De kandidaat trouwambtenaar heeft eerst een gesprek met de abs van de gemeente Bergen (L) over de motivatie, de kennis met betrekking tot het voltrekken van een huwelijk en de spreekvaardigheid.

-Om de kwaliteit van de huwelijksvoltrekking te blijven waarborgen bepaalt het hoofd van de afdeling Dienstverlening of een eigen trouwambtenaar zelfstandig een huwelijk namens de gemeente Bergen (L) mag voltrekken of dat een babs van Bergen (L) aanwezig moet zijn bij de voorbereiding en/of voltrekking van het huwelijk.

-De benoeming is tweeledig.

o Benoeming door de gemeente: als de kandidaat trouwambtenaar voldoet aan alle criteria, wordt deze door het college van burgemeester en wethouders van Bergen (L) benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag.

o Benoeming door de rechtbank: vervolgens wordt door een ambtenaar van de gemeente Bergen (L) bij rechtbank Roermond de beëdigingprocedure gestart.

-Kosten:

o   de eigen trouwambtenaar krijgt van de gemeente Bergen (L) geen enkele vergoeding voor de voorbereiding en het sluiten van het huwelijk. De eigen trouwambtenaar krijgt ook de reiskosten niet vergoed.

o   in de actuele legesverordening van de gemeente Bergen (L) staan de kosten voor:

-huwelijksleges;

-toeslag voor een trouwambtenaar die het ambt al bij een andere gemeente uitvoert;

-toeslag voor het in behandeling nemen van het verzoek tot benoeming van een trouwambtenaar voor één dag, inclusief de beëdiging;

-toeslag voor de babs van Bergen (L) die betrokken is bij de voorbereiding en/of voltrekking van het huwelijk.

 In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders besluiten tot afwijking van de voorwaarde gesteld in artikel 2, lid 3 b. 

Artikel 3 Leiding van de dienst

In dit artikel wordt bepaald wie belast is met de leiding aan de ambtenaren van de burgerlijke stand (artikel 2 Besluit burgerlijke stand 1994).

Artikel 4 Locaties

Als het bruidspaar het huwelijk wil laten plaatsvinden op een eigen locatie, dan moet deze locatie aangewezen worden als trouwlocatie. Dit heet ook wel ‘aanwijzen als huis der gemeente’.

Door het volledig ingevulde convenant huwelijk op locatie te ondertekenen, wijst de ambtenaar burgerlijke stand deze locatie aan als huwelijkslocatie.

Artikel 5 Openstelling

In dit artikel wordt bepaald wanneer het gemeentehuis en de aangewezen locaties zijn geopend (artikel 16c, Boek 1, Burgerlijk Wetboek).

In dit artikel moeten zowel de reguliere dagelijkse openingstijden worden bepaald als de openingstijden voor de zaterdag, de zondag, de algemeen erkende feestdagen en de overige daarvoor door de burgemeester en wethouders aan te wijzen dagen waarop de gemeentelijke diensten niet of slechts gedeeltelijk zijn geopend. Daarbij kan er voor worden gekozen om het gemeentehuis en de aangewezen locaties op vaste dagdelen open te stellen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het gemeentehuis (Klant Contact Centrum), voor werkzaamheden betreffende de burgerlijke stand, op afspraak te laten bezoeken. Deze optie is als bepaling aan het reglement toegevoegd. In de praktijk werkt men in de gemeente Bergen (L) en vele andere gemeenten al op afspraak, ondermeer om lange wachttijden aan het loket te voorkomen en zo beter tegemoet te komen aan de wensen van de burger.

Artikel 6. Betaalde en kosteloze huwelijksvoltrekkingen

De ambtenaar van de burgerlijke stand is op grond van de Wet rechten burgerlijke stand bevoegd de tijdstippen aan te wijzen waarop kosteloos huwelijken kunnen worden voltrokken, Deze tijdstippen zijn voor de volledigheid ook in dit reglement vermeld.

Artikel 7 Slotbepaling

In dit artikel wordt bepaald onder welke naam het reglement moet worden aangehaald en wanneer het in werking treedt.