Regeling vervallen per 22-12-2014

Beleidsregels zon- en feestdagenregeling gemeente Beuningen.

Geldend van 01-08-2008 t/m 21-12-2014

Intitulé

Beleidsregels zon- en feestdagenregeling gemeente Beuningen.

De burgemeester en het college van de gemeente Beuningen en ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet en artikel 5 en 7 van de Verordening winkeltijden gemeente Beuningen

besluiten vast te stellen de volgende

Beleidsregels zon- en feestdagenregeling Gemeente Beuningen

Beleidsregels zon- en feestdagenregeling Gemeente Beuningen

Hoofdstuk 1 Algemeen

Artikel 1.1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: De Winkeltijdenwet;

  • b.

    de verordening: de Verordening winkeltijden gemeente Beuningen;

  • c.

    feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag, tweede Kerstdag.

Artikel 1.2 Doel

Deze beleidsregels hebben tot doel duidelijkheid te verschaffen over de wijze waarop het college van burgemeester en wethouders de Zon- en feestdagenregeling in artikel 5 en artikel 7 van de Verordening winkeltijden gemeente Beuningen toepast.

Artikel 1.3 Zon- en feestdagenregeling Winkeltijdenwet

  • 1. Op grond van artikel 2 van de wet is winkelopenstelling op zon- en feestdagen niet toegestaan.

  • 2. Voor maximaal 12 zon- en feestdagen per kalenderjaar kan de gemeente vrijstelling van deze verplichte sluiting verlenen (artikel 3 Winkeltijdenwet). De beperking tot twaalf dagen per kalenderjaar geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk.

  • 3. Daarnaast kan op zon- en feestdagen ten behoeve van bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard en ten behoeve van het uitstallen van goederen ontheffing worden verleend van deze verplichte sluiting (artikel 4 Winkeltijdenwet).

  • 4. Een nadere uitwerking van deze vrijstellingsmogelijkheden dan wel ontheffingsmogelijkheden is terug te vinden in de Verordening winkeltijden gemeente Beuningen.

Artikel 1.4 Verordening winkeltijden Gemeente Beuningen

  • 1. Op grond van artikel 5 van de Verordening zijn Burgemeester en wethouders bevoegd vrijstelling te verlenen van de verplichte sluiting op zon- en feestdagen middels aanwijzing van:

    • a.

      12 zon- en feestdagen voor het Shoppingpark de Heuve en de tuincentra

    • b.

      6 zon- en feestdagen voor de overige winkels binnen de gemeente Beuningen

  • 2. Op grond van artikel 7 van de Verordening zijn Burgemeester en wethouders bevoegd ontheffing te verlenen van de verplichte sluiting op zon- en feestdagen ten behoeve van:

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard

    • b.

      het uitstallen van goederen

Hoofdstuk 2 Vrijstelling verplichte sluiting op zon- en feestdagen

Artikel 2.1 Procedure

  • 1. Jaarlijks wordt door burgemeester en wethouders in de maand september, een oproep op de gemeentepagina van een huis-aan-huisblad geplaatst, waarin ondernemers, verenigingen en instellingen worden uitgenodigd hun verzoeken, met betrekking tot de toewijzing van de koopzondagen in het volgende kalenderjaar, kenbaar te maken.

  • 2. Verzoeken voor de aanwijzing van koopzondagen voor het volgende kalenderjaar, die voor de maand november van enige kalenderjaar, bij burgemeester en wethouders worden ingediend, worden betrokken bij de afweging als bedoeld in het derde lid.

  • 3. Uiterlijk 15 december van ieder kalenderjaar, maken burgemeester en wethouders op basis van de ingediende verzoeken, een afweging op grond waarvan overgegaan wordt tot aanwijzing van koopzondagen in het volgende kalenderjaar.

Artikel 2.2 Toewijzingscriteria

Bij de beoordeling van verzoeken voor aanwijzing van een koopzondag in het volgende dan wel lopende kalenderjaar, geldt de volgende prioriteitsvolgorde:

  • a.

    Collectieve verzoeken voor één aangewezen gebied, niet uitsluitend afkomstig van één specifieke branche, worden bij voorrang gehonoreerd.

  • b.

    Branchegerichte collectieve verzoeken voor een aangewezen gebied worden gehonoreerd, mits niet strijdig met het gestelde onder a. Hierbij geldt als uitgangspunt dat zoveel mogelijk verschillende branches de mogelijkheid moeten hebben om te profiteren van de koopzondagen en de spreiding van vrijstellingsdagen zoveel mogelijk wordt gewaarborgd.

  • c.

    Individuele verzoeken in een aangewezen gebied, worden pas in behandeling genomen als blijkt dat na honorering van de verzoeken als genoemd onder a en b van dit artikel, nog de mogelijkheid bestaat andere zon- en feestdagen als koopzondag aan te wijzen. Als dat het geval is, wordt aan het verzoek voorrang gegeven, dat naar verwachting in het belang is van het grootst aantal consumenten.

  • d.

    Individuele verzoeken in een aangewezen gebied die in de loop van een kalenderjaar worden ingediend, worden toegewezen als er nog koopzondagen beschikbaar zijn en op volgorde van indiening van het verzoek.

  • e.

    Verzoeken tot wijziging of intrekking van aangewezen zon- en feestdagen in een aangewezen gebied worden uitsluitend gehonoreerd wanneer de aanvrager heeft aangetoond dat hiertegen geen bedenkingen bestaan van andere ondernemers binnen het aangewezen gebied.

  • f.

    Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van het bepaalde onder a, b, c, d of e indien toepassing van de beleidsregels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Hoofdstuk 3 Ontheffing verplichte sluiting voor afzonderlijke situaties

3.1 Bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard

Onder bijzondere gelegenheden in de zin van artikel 7 van de Verordening winkeltijden Gemeente Beuningen wordt verstaan:

  • a.

    alle jubilea van het bedrijvenpark/winkelcentrum met een interval van 5 jaar; (5, 10, 15, 20 etc)

  • b.

    voor de afzonderlijke winkels wordt uitgegaan van de erkende jubilea; (12 ½, 25, 40, 50)

  • c.

    overname van een winkel door een nieuwe eigenaar;

  • d.

    heropening van een winkel na een ingrijpende verbouwing;

  • e.

    andere, zeer specifieke gelegenheden ter beoordeling van het college.

Hoofdstuk 4 Inwerkingtreding en bekendmaking

4.1 Inwerkingtreding beleidsregels

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking op 1 augustus 2008.

  • 2.

    Het besluit tot vaststelling wordt bekendgemaakt middels opname in De Koerier.

  • 3.

    Het besluit en de beleidsregels liggen tevens ter inzage op het gemeentehuis.

Aldus vastgesteld d.d. 8 juli 2008

Burgemeester en wethouders

drs. R. Gerritsen mr. drs. H.N.A.J. Zijlmans

secretaris burgemeester

Nota-toelichting

Toelichting bij de Beleidsregels zon- en feestdagenregeling

Hoofdstuk 1. Algemeen

In 1996 is de Winkeltijdenwet van kracht geworden, die de ‘Winkelsluitingswet 1976’ opvolgde. De Winkeltijdenwet beoogt een grote mate van flexibiliteit te bieden, waardoor vraag en aanbod optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd. Hierdoor worden economische dynamiek en initiatief gestimuleerd, wat bijdraagt aan meer werkgelegenheid. Daartoe zijn de mogelijkheden tot openstelling van winkels zodanig verruimd, dat deze nu alleen nog op werkdagen tussen 22:00 en 06:00 uur, zondagen en enkele feestdagen gesloten dienen te zijn. Op gemeentelijk niveau kan door middel van het verlenen van vrijstellingen en ontheffingen, neergelegd in een verordening, van dit algemene verbodsregime worden afgeweken. Gemeenten genieten daarbij een ruime beleidsvrijheid, zodat optimaal op de lokale situatie kan worden ingespeeld.

Hoofdstuk 2. Vrijstelling verplichte sluiting op zon- en feestdagen

Toelichting bij artikel 2.1 Procedure

In de beleidsregels wordt de procedure beschreven die vooraf gaat aan de vaststelling van koopzondagen. In de maand september wordt een oproep in de Koerier geplaatst waarin de winkeliers worden uitgenodigd hun verzoeken tot toewijzing van de koopzondagen kenbaar te maken. In de praktijk ontvangen de ondernemersverenigingen en overige niet bij een ondernemersvereniging aangesloten winkeliers, een persoonlijke uitnodigingsbrief. Met de oproep in de Koerier staat echter vast dat alle ondernemers kennis hebben kunnen nemen van het verzoek. Dit voorkomt discussie achteraf indien winkeliers stellen dat zij niet op de hoogte waren van de mogelijkheid de koopzondagen kenbaar te maken. Verzoeken voor koopzondagen welke tijdig zijn ontvangen door de gemeente, worden meegenomen in de afweging omtrent de vaststelling van de koopzondagen.

Toelichting bij artikel 2.2 Toewijzingscriteria

De winkeliers in de gemeente Beuningen kunnen een verzoek indienen voor de aanwijzing voor koopzondagen. Hierbij gaat de voorkeur uit naar gezamenlijke verzoeken. Bij de beoordeling van verzoeken voor aanwijzing van een koopzondag in het volgende dan wel lopende kalenderjaar is een prioriteitsvolgorde gemaakt. Hoe meer ondernemers het verzoek ondersteunen, hoe groter de kans dat de aangevraagde koopzondagen gehonoreerd worden. Hierbij dient te worden aangetekend dat een collectief verzoek waarin de verschillende branches zijn vertegenwoordigd voorrang heeft op een collectief verzoek afkomstig uit slechts één specifieke branche. Globaal genomen zijn het met name de volgende branches die van belang zijn in de Gemeente Beuningen:

  • a.

    detailhandel food; onder andere supermarkten, slagers, bakkers, slijterijen, kaaswinkels;

  • b.

    detailhandel non food: onder andere kledingwinkels, schoenenzaken, wit- bruingoedzaken, telecommunicatie en geluidsdragers, muziekwinkels, elektronicazaken, dierenspeciaalzaken, warenhuizen, boekwinkels;

  • c.

    meubelbranche: onder andere verkoop van keukens, sanitair, banken, bedden, kasten, verlichting, vloeren;

  • d.

    klus en tuin: onder andere bouwmarkten, tuincentra, tuinmeubelzaken, bouwspecialisten;

Een uitputtende indeling van de verschillende winkels in branches is lastig te geven. In gevallen waarin niet zonder meer duidelijk is onder welke branche een onderneming valt en hierover discussie ontstaat, bepaalt het college.

Het kan natuurlijk voorkomen dat deze prioriteitsvolgorde onbedoeld zeer nadelige gevolgen heeft voor een winkel. In dergelijke uitzonderlijke situaties blijft het mogelijk om een besluit te nemen in afwijking van de toewijzingscriteria.

Hoofdstuk 3 Ontheffing van verplichte sluiting voor afzonderlijke situaties

Toelichting bij artikel 3.1 Bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard

Voor bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard kan het college ontheffing verlenen van de verplichte sluiting op zon- en feestdagen. Deze bevoegdheid bestaat naast de vrijstellingsbevoegdheid van artikel 5 van de Verordening. Op 28 maart 2000 heeft het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen een lijst van bijzondere situaties vastgesteld, waarbij ontheffing verleend kan worden voor bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard. De lijst van bijzondere situaties is ongewijzigd opgenomen in artikel 3.1 van de beleidsregels. De destijds gebruikte argumenten zijn nog steeds van toepassing. Door een lijst van bijzondere gelegenheden vast te stellen, is het voor de ondernemers helder wanneer een gevraagde ontheffing kans van slagen heeft. Ondanks de lijst voor bijzondere gelegenheden blijft op grond van 3.1 sub e de mogelijkheid bestaan om voor andere zeer specifieke gelegenheden, die niet op de lijst worden genoemd, een uitzondering te maken en ontheffing te verlenen.