Beleidsregels Protocol gevonden en vermiste dieren (2008)

Geldend van 17-03-2014 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels Protocol gevonden en vermiste dieren (2008)

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 11 maart 2008 (BW08.00244) de volgende beleidsregels in de zin van artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht vastgesteld:

Tekst van de regeling

Protocol gevonden en vermiste dieren voor de Gemeente Beuningen

Artikel 1. Begripsbepalingen

Dit protocol verstaat onder:

  • a.

    zwerfdieren: op de openbare weg binnen de grenzen van Gemeente Beuningen aangetroffen honden, katten (met uitzondering van verwilderde katten) en overige gezelschapsdieren, al dan niet gewond, anders hulpbehoevend of dood, waarvan mag worden aangenomen dat ze een eigenaar hebben, die op het moment van de melding niet bekend is;

  • b.

    DAN: Stichting Centrale Dierenambulance Nijmegen en omstreken;

  • c.

    Asiel: dierentehuis dat in opdracht van Gemeente Nijmegen de in de gemeente aangetroffen zwerfhonden en -katten ten hoogste 14 dagen ter beschikking van de eigenaar houdt;

  • d.

    dierenarts: de dierenarts die in opdracht van Gemeente Beuningen de in de gemeente aangetroffen zwerfdieren in spoedeisende gevallen medische zorg verstrekt;

  • e.

    Amivedi: Landelijke Dierenopsporingsdienst

Artikel 2. Centraal meldpunt en registratie voor zwerfdieren

  • a. Alle meldingen over gevonden en vermiste dieren worden rechtstreeks doorgegeven aan de DAN. Deze instantie registreert als centraal meldpunt de gevonden en vermiste dieren. De gemeente draagt zorg voor publicatie hierover naar het publiek. De DAN, Amivedi en het asiel wisselen dagelijks mutaties uit, waarbij meldingen van gevonden, vermiste en opgenomen dieren worden gekoppeld (zie bijlage).

  • b. Een registratie van een vermist dier blijft 14 dagen actueel. De melder wordt erop gewezen, dat het terugvinden van het dier zo snel mogelijk gemeld dient te worden en dat een vermissing na verloop van de termijn van 14 dagen desgewenst opnieuw kan worden gemeld.

  • c. Wanneer een eigenaar van een vermist dier zich meldt en de verantwoordelijkheid van het dier weer heeft overgenomen, geeft de organisatie waarbij de melding plaatsvindt dit zo snel mogelijk door aan de DAN.

Artikel 3. Vervoer

  • a. In geval van een melding van een zwerfdier bij de DAN, beoordeelt deze organisatie of het zinvol is het dier te vervoeren naar een asiel, een andere opvang of een dierenarts. Wanneer de melder het gevonden dier zelf wil bewaren worden de gegevens van het dier (verplichte chipcontrole!) en de verblijfplaats van het dier opgenomen in de registratie. Dit moet wel een uitzondering blijven, aangezien er geen controle meer is.

  • b. Zwerfdieren worden door de DAN vervoerd wanneer er sprake is van:

    • ·

      loslopende honden, die door de melder zijn ingesloten;

    • ·

      loslopende honden die gevaar opleveren voor de openbare orde of verkeersveiligheid;

    • ·

      katten die naar inschatting van de DAN een eigenaar hebben en die waarschijnlijk niet op eigen kracht of met behulp van de melder hun eigenaar kunnen terugvinden; de DAN geeft de melder in dit geval een aantal mogelijkheden om het probleem zelf op te lossen;

    • ·

      overige zwerfdieren, die overlast veroorzaken, in hun welzijn worden bedreigd of een bedreiging vormen voor de inheemse fauna;

  • c. De DAN draagt zorg voor het ophalen van dood aangetroffen zwerfhonden en –zwerfkatten met uitzondering van de periode tussen 22.00 en 8.00 uur, tenzij er sprake is van een verkeersgevaarlijke situatie of de openbare orde in het geding is; Overige zwerfdieren die op de openbare weg worden aangetroffen kunnen 24 uur per dag worden gemeld bij de gemeente middels de gemeentelijke servicelijn (024- 6780876). De gemeente draagt zorg voor het vervoer naar een destructiebedrijf.

  • d. de DAN vervoert geen zwerfdieren tussen 22.00 en 8.00 uur, tenzij naar het oordeel van deze organisatie een spoedconsult noodzakelijk is of wanneer de openbare orde, de volksgezondheid of de verkeersveiligheid in het geding is.

Artikel 4. Opvang en medische hulp

  • a. De DAN vervoert zwerfhonden en -katten naar het asiel, de DAN vangt overige gehouden dieren zelf op of brengt deze elders onder;

  • b. Het asiel, een erkende opvang of de DAN, wanneer deze het dier zelf opvangt, is verantwoordelijk voor de opvang van zwerfdieren en dient deze twee weken beschikbaar te (laten) houden voor de eigenaar. Indien de DAN het dier elders onderbrengt en het betreft geen erkende opvang, dan blijft de DAN verantwoordelijk. Na twee weken vervalt het eigendomsrecht van de eigenaar en kan het asiel, de erkende opvang of de DAN het dier herplaatsen;

  • c. De gewonde zwerfdieren worden, indien medisch noodzakelijk, naar de dierenarts gebracht die beoordeelt of behandeling noodzakelijk is, verleent in dat geval medische hulp, neemt zo nodig het dier op in een intensive care dan wel besluit het dier te laten inslapen;

  • d. De DAN bewaart dode honden en katten gedurende 14 dagen (in de vakantietijd een week langer) in zijn vriesruimte, als voorverzamelplaats van de gemeente. Een eigenaar kan daar, indien gewenst, het dier identificeren, afscheid nemen en/of meenemen. Na deze periode wordt het dier in ieder geval naar een verzamelplaats voor de destructor afgevoerd.

Artikel 5. Overname zorgplicht van gezelschapsdieren in acute gevallen

De Gemeente neemt in acute gevallen de zorgplicht over van eigenaren van honden en katten en andere gezelschapsdieren gedurende ten hoogste 6 weken. Dit met schriftelijke instemming van de eigenaar dan wel in opdracht van een functionaris die daartoe is bevoegd. Er is sprake van een acuut geval als:

  • ·

    de eigenaar door acute omstandigheden tijdelijk niet voor zijn dier(en) kan zorgen en

  • ·

    er geen mogelijkheid is de zorg over te dragen aan familie of kennissen en de dieren onverzorgd zouden achterblijven.

Deze dieren worden beschouwd als zwerfdieren. De burgemeester kan het dier na een termijn van 6 weken onteigenen, waarna het dier in eigendom komt van de asielhouder en herplaatst kan worden.

Artikel 6. Niet gehouden dieren

  • a. Bij acute situaties waarbij niet gehouden (d.w.z. in het wild levende) dieren zijn betrokken en waarbij ingrijpen uit oogpunt van openbare orde, verkeersveiligheid of volksgezondheid wenselijk is, vergoedt de gemeente de noodzakelijke kosten van hulpverlening van dierenartsen (o.a. op afstand verdoven en indien noodzakelijk euthanasie) en vervoer door de DAN, wanneer hiertoe door een dierenarts of een andere deskundige opdracht is gegeven.

  • b. Dode dieren die op de openbare weg worden aangetroffen en een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid of de volksgezondheid, dan wel wanneer de openbare orde in het geding is, kunnen 24 uur per dag worden gemeld bij de gemeente middels de gemeentelijke servicelijn (024- 6780876). De gemeente draagt zorg voor het vervoer naar een destructiebedrijf, voor zover de wetgeving dit toelaat.