Wabo-projectbesluit, lijst categorieën Verklaring van geen bedenkingen

Geldend van 28-10-2010 t/m heden

Intitulé

Wabo-projectbesluit, lijst categorieën Verklaring van geen bedenkingen

De raad,

 

gelezen het voorstel van het college d.d. 24 augustus 2010;

 

gelet op de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

 

gelet op artikel 6.5. lid 3 van het Besluit omgevingsrecht;

 

gelet op de vrijstellingslijst ex artikel 19 lid 2 Wet ruimtelijke ordening, van Gedeputeerde Staten van Gelderland d.d. 13 juni 2006, zaaknummer 2006-008529;

 

heeft besloten:

 

als categorieën van gevallen, waarin geen verklaring van bedenkingen vereist is bij een Wabo-projectbesluit, aan te wijzen de hierna vermelde projecten, onder de hierna genoemde voorwaarden:

Paragraaf 1

Algemene voorwaarden:

Voor de in de lijst genoemde mogelijkheden mag geen gebruik worden gemaakt indien het project:

  • ·

    in strijd is met relevante wetgeving onder meer op het gebied van water, natuur, milieu, geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid en rijksbeleid (o.a. beleidslijn Ruimte voor de Rivier);

  • ·

    in strijd is met provinciaal beleid. Hieronder worden o.a. de omgevingsplannen verstaan. Met betrekking tot het streekplanbeleid mogen de projecten onder meer niet in strijd zijn met het Kwalitatief WoningbouwProgramma (KWP), het locatiebeleid en het beleid omtrent cultuurhistorie;

  • ·

    op basis van het Streekplan Gelderland 2005 gelegen is in het Groen Blauw raamwerk, een Waardevol landschap, een Groene wig, een grondwaterbeschermingsgebied of stiltegebied;

  • ·

    in strijd is met een reconstructieplan;

  • ·

    in strijd is met een regionaal structuurplan;

  • ·

    onevenredig afbreuk doet aan of onevenredig hinder/beperkingen oplevert voor aangrenzende of nabije functies en bestemmingen;

  • ·

    zich niet verdraagt met aangrenzende activiteiten en bestemmingen;

  • ·

    een legalisering dan wel uitbreiding betreft van een illegaal gebruik en/of bouwwerk.

Dit dient in de ruimtelijke onderbouwing behorende bij de vrijstelling gemotiveerd aangegeven te worden. Tevens dient in de onderbouwing de economische uitvoerbaarheid aangetoond te worden.

Wanneer voor het verlenen van vrijstelling op basis van het Besluit luchtkwaliteit 2005 sprake is van een verslechtering van de luchtkwaliteit en salderen noodzakelijk is, dienen de maatregelen ter compensatie onderdeel uit te maken van de besluitvorming door het college van burgemeester en wethouders (garantstelling) (zie verder “Toelichting, algemeen, luchtkwaliteit”).

Verder is een combinatie van de onderstaande categorieën voor één project mogelijk.

Paragraaf 2

Projecten in stedelijk gebied Zie ook de bijlage/het kaartje. Klik hier: Gebiedindelingen Wabo projectbesluiten

1.Wonen

(Bouw)projecten voor woonfuncties, mits niet gesitueerd op een bedrijventerrein.

2. Recreatieve en bijzondere doeleinden

(Bouw)projecten voor recreatieve dan wel bijzondere doeleinden functies mits niet gesitueerde op een bedrijventerrein.

3. Werken

(Bouw)projecten voor kleinschalige werkfuncties behorende tot milieucategorie 1 en 2, mits niet gesitueerd op een bedrijventerrein.

(Bouw)projecten voor werkfuncties tot milieucategorie 1 en 2, mits gelegen binnen het Rode raamwerk en niet gesitueerd op een bedrijventerrein.

4. Bedrijven

(Bouw)projecten voor bedrijfsfuncties op een bedrijventerrein mits:

  • ·

    er geen wijziging plaatsvindt van de toegestane milieucategorie en

  • ·

    indien het een bedrijventerrein betreft buiten het Rode raamwerk:

    • 1.

      de kavelgrootte maximaal 0,5 ha bedraagt of indien het een intergemeentelijk

      bedrijventerrein betreft de kavelgrootte maximaal 0,75 ha bedraagt,

    • 2.

      de milieucategorie maximaal 3 bedraagt en

    • 3.

      er sprake is van een aangetoonde binding aan de betreffende gemeente/locatie.

5. Infrastructuur

(Bouw)projecten voor aanleg van en aanpassing van bestaande weg-, water-, parkeer-, en groenvoorzieningen van lokale aard.

6. Nutsvoorzieningen

(Bouw)projecten voor openbare nutsvoorzieningen, voorzieningen voor het openbaar vervoer of het wegverkeer.

7. Evenementen

(Bouw)projecten voor evenementen.

8. Bouwwerken, geen gebouw zijnde

(Bouw)projecten voor bouwwerken, geen gebouw zijnde.

9. Onbebouwde gronden

Projecten voor het wijzigen van de functie van onbebouwde gronden, niet ten behoeve van bouwen.

10. Bouwen

Bouwprojecten zonder het wijzigen van de functie waarbij de bestemmingsgrens tot maximaal 75% van de oppervlakte van het gebouw wordt overschreden, mits niet gesitueerd op een bedrijventerrein.

Paragraaf 3

Projecten in landelijk gebied, niet zijnde het Groen Blauw raamwerk, Waardevol landschap, Groene wig of “Groen in en om de stad”-gebied . Zie ook de bijlage/het kaartje. Klik hier: Gebiedsindelingen Wabo-projectbesluiten

11. Landbouw

(Bouw)projecten voor uitbreiding van grondgebonden landbouw, niet zijnde glastuinbouw.

(Bouw)projecten voor nieuwvestiging van volwaardige grondgebonden melkveebedrijven en akkerbouwbedrijven, mits niet gelegen in een weidevogelgebied of ganzengebied van provinciaal belang.

12. Dienst- of burgerwoning

Bouwprojecten voor het geheel of gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of uitbreiden van een

bestaande en als zodanig bestemde dienst- of burgerwoning, mits de uitbreiding plaatsvindt op de daartoe bestemde gronden die aansluiten bij de woning.

13. Niet-agrarische bedrijvigheid

Bouwprojecten voor het eenmalig uitbreiden van een bestaand en als zodanig bestemd niet-agrarisch bedrijf tot een maximum van 20% van het bebouwd oppervlak, waarbij het totale oppervlak van de bedrijfsbebouwing niet meer mag bedragen dan 375 m2.

14. Recreatie

(Bouw)projecten voor extensieve recreatie.

15. Natuur

(Bouw)projecten voor het behoud en ontwikkeling van de natuur.

16. Evenementen

(Bouw)projecten voor evenementen met een maximum omvang van 6 ha en een maximale tijdsduur van 1 week.

17. Infrastructuur

(Bouw)projecten voor aanleg van en aanpassing van bestaande weg-, water-, parkeer-, en groenvoorzieningen van lokale aard, mits niet zijnde het verharden van een zandweg.

18. Nutsvoorzieningen

(Bouw)projecten voor openbare nutsvoorzieningen en voorzieningen van het openbaar vervoer of het wegverkeer met een maximum oppervlakte van 75 m2.

19. Bouwwerken, geen gebouw zijnde

(Bouw)projecten voor bouwwerken, geen gebouw zijnde.

Paragraaf 4

Projecten in “Groen in en om de stad”-gebied . Zie ook de bijlage/het kaartje. Klik hier: Gebiedsindelingen Wabo-projectbesluiten

20. Recreatie

(Bouw)projecten voor extensieve recreatie.

21. Natuur

(Bouw)projecten voor het behoud en ontwikkeling van natuur.

22. Evenementen

(Bouw)projecten voor evenementen met een maximale tijdsduur van 1 week.

23. Infrastructuur

(Bouw)projecten voor aanleg van en aanpassing van bestaande weg-, water-, parkeer- en groenvoorzieningen van lokale aard.

Paragraaf 5

Projecten t.b.v. uitbreiding Ewijk . Zie ook de bijlage/het kaartje. Klik hier: Gebiedsindelingen Wabo projectbesluiten 

24. Wonen

(Bouw)projecten voor woonfuncties, inclusief de bij deze functies behorende voorzieningen op de projectlocatie uitbreiding Ewijk.

De raad,

5 oktober 2010,

De voorzitter, de griffier

Toelichting

Algemeen

Voor alle projecten geldt dat de bij de functie behorende voorzieningen tevens onder de werking van de desbetreffende categorie valt. Onder de voorzieningen worden onder andere verstaan bijgebouwen, ontsluiting, water(berging), speelruimte en groenvoorzieningen.

Voor alle projecten ten behoeve van wonen geldt dat de projecten dienen te passen binnen het KWP.

Luchtkwaliteit

Op grond van artikel 7 van het Besluit luchtkwaliteit 2005 dient de voor een verslechtering te bieden compensatie ofwel onderdeel te zijn van het te realiseren project ofwel een daarmee samenhangende maatregel te betreffen. Van belang hierbij is dat de uitvoering van het compenserende deel van het project, dan wel de afzonderlijke compenserende maatregel gegarandeerd is. Dit dient tot uitdrukking te komen in een besluit van hetzelfde bestuursorgaan, of als het meer dan één bestuursorgaan betreft in aan elkaar gekoppelde besluiten. Wanneer de uitvoering niet zekergesteld is, kan de compensatie niet betrokken worden bij de toetsing van het project aan de luchtkwaliteitsnormen. De aard van de zekerstelling hangt af van de maatregel of het besluit: de financiering, de uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid zijn aspecten waarop hierbij gelet zal moeten worden.

Een voorbeeld van de beoogde zekerstelling is een besluit tot wegverbreding, waarbij sprake is van een verslechtering als gevolg van het toegenomen verkeervolume, maar waarbij tegelijkertijd door hetzelfde bestuursorgaan een verkeersbesluit in de vorm van een snelheidsmaatregel wordt getroffen, die de verslechtering te niet doet, of mogelijk zelfs per saldo tot een verbetering leidt. Het spreekt

vanzelf dat een strikte handhaving van zo’n snelheidsmaatregel moet plaatsvinden.

Het is voor de algemene aanpak van de luchtkwaliteitsproblematiek van belang om inzicht te verkrijgen in de mogelijkheden en effecten van lokale maatregelen. Daarom verzoeken wij en de VROM-Inspectie u om verleende vrijstellingen waarbij compenserende maatregelen onderdeel uitmaken van de besluitvorming ter informatie aan ons en de VROM-Inspectie toe te zenden.

Uitleg begrippen

Stedelijk gebied:

Onder stedelijk gebied vallen die gebieden die op de Beleidskaart ruimtelijke structuur behorende bij het streekplan 2005 als bebouwd gebied zijn aangeduid. Dit zijn binnen het Rode raamwerk de donker gekleurde gebieden (bebouwing 2000) en binnen het Multifunctioneel gebied de grijs gekleurde gebieden (bebouwd gebied 2000). Daarnaast zijn alle gerealiseerde planmatige uitbreidingen aansluitend aan deze bebouwde gebieden, stedelijk gebied. Het Groen Blauw raamwerk bevat geen stedelijk gebied.

Landelijk gebied niet zijnde het Groen Blauw raamwerk, een Waardevol landschap, Groene wig of “Groen in en om de stad”-gebied:

Dit gebied omvat de gebieden die niet als stedelijk gebied (zie voorgaand begrip) gelden en op basis van de Beleidskaart ruimtelijke structuur en de Beleidskaart ruimtelijke ontwikkeling behorende bij het Streekplan Gelderland 2005 niet gelegen zijn in het Groen Blauw raamwerk, Waardevol landschap, Groene wig of “Groen in en om de stad”-gebied.

De vrijstellingslijst kan niet toegepast worden binnen het Groen Blauwe raamwerk, de Waardevolle landschappen en de Groene wiggen.

“Groen in en om de stad”-gebied:

Die gebieden die op basis van de Beleidskaart ruimtelijke ontwikkeling behorende bij het Streekplan aangeduid zijn als “Groen in en om de stad”.

Bedrijventerrein

Een terrein dat vanwege zijn bestemming geschikt is voor gebruik voor handel, nijverheid,

commerciële dienstverlening en industrie. Onder deze omschrijving vallen ook (delen van)

bedrijventerreinen die gedeeltelijk bestemd zijn en geschikt zijn voor kantoren. Er is geen sprake van een bedrijventerrein bij een incidentele bedrijfsbestemming ten behoeve van de vestiging van één bedrijf.

Bijzondere doeleinden:

Onder andere scholen, bejaardentehuizen, gemeentehuizen, kerken, musea en gezondheidsinstellingen.

Milieucategorie:

Zoals bedoeld in de brochure “Bedrijven en milieuzonering” van de VNG.

Werkfuncties:

Bedrijven, detailhandel, horeca en dienstverlening (waaronder kantoren).

Evenementen:

Elk voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak die in tijd is begrensd en herhaaldelijk terugkeert.

Extensieve recreatie:

Kleinschalige nevenactiviteiten, zijnde verhuur van recreatieve producten of horeca aan huis, een minicamping of gelijksoortige vormen met een beperkte capaciteit.

Volwaardige grondgebonden melkveebedrijven en akkerbouwbedrijven:

Uit de ruimtelijke onderbouwing behorende bij de vrijstelling dient uitdrukkelijk te blijken dat het een volwaardig grondgebonden melkveebedrijf of akkerbouwbedrijf betreft. Er is sprake van een volwaardig grondgebonden melkveebedrijf of akkerbouwbedrijf indien dit blijkt uit een advies van een onafhankelijke deskundige.