Regeling vervallen per 01-01-2015

Verordening Langdurigheidstoeslag gemeente Beverwijk 2013

Geldend van 14-02-2013 t/m 31-12-2014

Intitulé

Verordening Langdurigheidstoeslag gemeente Beverwijk 2013

De raad van de gemeente Beverwijk;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nummer 2012/57268;

gehoord de commissie Onderwijs, Sociale Zaken, Cultuur en Welzijn d.d. 18 december 2012;

Ten aanzien van de verordening Langdurigheidstoeslag 2013

gelet op artikel 8, lid 1 onder dvan de Wet werk en bijstand;

Besluit:

  • Vast te stellen de verordening Langdurigheidstoeslag gemeente Beverwijk 2013

Beverwijk, 24 januari 2013

de raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

I. Algemene bepalingen

Artikel 1 - Begrippen

  • 1. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      de wet: de Wet werk en bijstand;

    • b.

      referteperiode: een ononderbroken periode van 36 maanden voorafgaand aan de peildatum;

    • c.

      peildatum: de datum met ingang waarvan langdurigheidstoeslag wordt aangevraagd;

    • d.

      inkomen: het inkomen als bedoeld in artikel 32 van de wet, met dien verstande dat:

      • -

        voor de zinsnede ‘een periode waarover een beroep op bijstand wordt gedaan’ moet worden gelezen ‘de referteperiode’;

      • -

        voor de beoordeling van het recht op langdurigheidstoeslag wordt een bijstandsuitkering, in afwijking van artikel 32 van de wet, als inkomen gezien;

    • e.

      bijstandsnorm: de norm bedoeld in artikel 5, onderdeel c, van de wet, geldend per 1 januari van het jaar waarin de peildatum valt;

    • f.

      college: het college van burgemeester en wethouders gemeente B

  • 2. Voor zover niet anders bepaald, worden begrippen in deze verordening gebruikt in dezelfde betekenis als in de wet en de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 2 - Uitvoering

  • 1. De uitvoering van deze verordening berust bij het college.

  • 2. Het college kan in verband met deze uitvoering nadere regels stellen.

II. Recht op langdurigheidstoeslag

Artikel 3 - Langdurig, laag inkomen

Aan de in artikel 36, eerste lid, van de wet gestelde voorwaarde van het hebben van een langdurig, laag inkomen is voldaan als gedurende de referteperiode het inkomen per maand niet uitkomt boven 110 % van de bijstandsnorm.

Artikel 4 - Hoogte van de langdurigheidstoeslag

  • 1. De langdurigheidstoeslag bedraagt per jaar 40% van de toepasselijke bijstandsnorm bedoeld in artikel 21 van de wet, vermeerderd met de toeslag als bedoeld in artikel 25, tweede lid, van de wet, voor één maand.

  • 2. Voor de toepassing van het eerste lid is de situatie op de peildatum bepalend.

  • 3. Indien één van de gehuwden op de peildatum is uitgesloten van het recht op langdurigheidstoeslag ingevolge artikel 11 of artikel 13, eerste lid, van de wet komt de rechthebbende echtgenoot in aanmerking voor een langdurigheidstoeslag naar de hoogte die voor hem als alleenstaande of alleenstaande ouder zou gelden.

  • 4. De langdurigheidstoeslag wordt rekenkundig afgerond op hele euro’s.

III. Slotbepalingen

Artikel 5 - Hardheidsclausule

In gevallen waarin de toepassing van deze verordening een bijzondere hardheid zou betekenen voor de belanghebbende is het college bevoegd om af te wijken van het bepaalde in deze verordening.

Artikel 6 - Intrekking

De Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2012 gemeente Beverwijk wordt ingetrokken.

Artikel 7 - Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag volgend op de datum waarop deze is gepubliceerd.

Artikel 8 - Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand gemeente Beverwijk 2013.

Toelichting Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2013 gemeente Beverwijk

Algemeen

Op grond van artikel 8, eerste lid, onderdeel d, WWB dient de gemeenteraad bij verordening regels vast te leggen met betrekking tot het verlenen van een langdurigheidstoeslag.

Deze regels dienen in ieder geval betrekking te hebben op de hoogte van de langdurigheidstoeslag en de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het begrip langdurig, laag inkomen, zoals die in artikel 36, eerste lid, WWB wordt gebruikt. Artikel 36, eerste lid, WWB vermeldt tot slot als criterium dat belanghebbende (op de peildatum) geen uitzicht heeft op inkomensverbetering. Volgens de toelichting bij dat artikel wordt hiermee gewaarborgd dat bepaalde groepen met een goed arbeidsmarktperspectief, zoals studenten, niet in aanmerking komen voor een langdurigheidstoeslag.

De eerste door de raad vastgesteld verordening trad in werking op 1 januari 2009. Daarvoor was de langdurigheidstoeslag in de wet zelf geregeld.

Op 5 april 2012 stelde de raad de Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2012 gemeente Beverwijk vast. Dat was nodig omdat op 1 januari 2012 de wet was gewijzigd met een nieuw gezinsbegrip en met de daarmee verband houdende huishoudinkomenstoets. Na het zgn. Voorjaarsakkoord is besloten deze huishoudinkomenstoets weer in te trekken. Daarom moest de verordening weer worden herzien.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Met betrekking tot het begrip ‘inkomen’ is een van de WWB afwijkende definitie opgenomen. Nu de wetgever de gemeenteraad opdracht gegeven heeft om in de verordening regels te geven met betrekking tot het begrip ‘langdurig, laag inkomen’ is de gemeenteraad bevoegd om dit begrip voor de toepassing van artikel 36, eerste lid, WWB nader te definiëren. Met de gebruikte definitie wordt aangesloten bij de in de bestaande uitvoeringspraktijk gehanteerde (en ook door de wetgever bedoelde) invulling van het begrip inkomen in artikel 36, eerste lid, WWB.

Met de omschrijving van het begrip peildatum wordt beoogd dat de langdurigheidstoeslag met terugwerkende kracht kan worden aangevraagd, namelijk vanaf de datum waarop men aan alle voorwaarden voldoet. De peildatum is niet de aanvraagdatum, maar de datum waarop aan alle voorwaarden is voldaan.

Artikel 2

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 3

Een referteperiode van vijf jaar (60 maanden), zoals artikel 36 WWB (tekst tot 1 januari 2009) voorschreef, wordt als te lang ervaren. Nadat belanghebbenden drie jaar op een minimum inkomen zijn aangewezen is er over het algemeen niet veel reserveringsruimte over. Daarom wordt hier voor langdurig een termijn van drie jaar aangehouden.

Het begrip ‘langdurig, laag inkomen’ wordt ingevuld als een inkomen dat niet hoger is dan 110% van de bijstandsnorm.

Artikel 4

De hoogte van de langdurigheidstoeslag is bij benadering gebaseerd op de toeslagen, zoals die tot 1 januari 2009 uit de wet voortvloeiden. Er zijn drie categorieën: alleenstaanden, alleenstaande ouders en gehuwden.

Om niet jaarlijks de verordening aan te hoeven passen is ervoor gekozen om de hoogte van de langdurigheidstoeslag jaarlijks automatisch mee te laten bewegen met de bijstandsnomen. Omdat de bijstandsnormen in beginsel twee maal per jaar worden geïndexeerd en de langdurigheidstoeslag maar eenmaal, wordt steeds vergelijking gemaakt met de bijstandsnormen per 1 januari van het desbetreffende jaar.

Voor alleenstaanden en alleenstaande ouders wordt voor de berekening van de langdurigheidstoeslag de basisbijstandsnorm verhoogd met de maximale gemeentelijke toeslag van 20% van de gehuwdennorm.

 

In het derde lid wordt een regeling overeenkomstig artikel 24 WWB gegeven voor situaties waarin bij gehuwden één van beide partners is uitgesloten van het recht op langdurigheidstoeslag ingevolge artikel 11 (bv. de niet rechtmatig hier verblijvende vreemdeling) of artikel 13 lid 1 WWB (bv. detentie). De WWB voorziet immers niet in een afwijzingsgrond voor de rechthebbende echtgenoot, terwijl daarentegen het toekennen van het bedrag voor gehuwden in dergelijke situaties ook niet opportuun is.

NB: Dit derde lid ziet uitsluitend op de situatie dat er bij een echtgenoot sprake is van een uitsluitingsgrond op grond van artikel 11 of artikel 13 lid 1 WWB. Indien één van beide gehuwden niet in aanmerking komt voor het recht op langdurigheidstoeslag wegens het niet voldoen aan de voorwaarden als genoemd in artikel 36 WWB of in deze verordening, hebben beide echtgenoten geen recht op langdurigheidstoeslag. Het recht op langdurigheidstoeslag komt gehuwden immers gezamenlijk toe. Zij moeten daarom ook allebei, zowel afzonderlijk als gezamenlijk aan de voorwaarden voldoen.

 

Artikel 5, 6 en 8

Deze artikelen spreken voor zich.

 

Artikel 7

De Verordening Langdurigheidstoeslag WWB 2012 trad in werking op 1 april 2012. Deze komt feitelijk te vervallen. De nieuwe verordening treedt daarvoor in de plaats en werkt daarom vanaf 1 april 2012.