Verordening ambtelijke bijstand aan leden van de gemeenteraad en ondersteuning van de raadsfracties

Geldend van 14-07-2016 t/m heden

Intitulé

Verordening ambtelijke bijstand aan leden van de gemeenteraad en ondersteuning van de raadsfracties

De Raad van de gemeente Beverwijk;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 5 maart 2002 tot vaaststelling van nieuwe gemeentelijke regelingen in verband met de Wet dualisering gemeentebestuur (raadsvoordracht nr. 2002/1105, 2002/1106 en 2002/1108);

overwegende, dat hij zich met dit voorstel kan verenigen;

gelet op artikel 33 van de Gemeentewet:

besluit:

vast te stellen de volgende

VERORDENING AMBTELIJKE BIJSTAND AAN LEDEN VAN DE GEMEENTERAAD EN ONDERSTEUNING VAN DE RAADSFRACTIES

HOOFDSTUK 1 Ambtelijke bijstand

Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen

Artikel 1

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    informatie: gegevens neergelegd in schriftelijke stukken en ander materiaal dat gegevens bevat;

  • b.

    advies: het kenbaar maken van een deskundig oordeel;

  • c.

    bijstand: het verzamelen en verwerken van informatie en het verlenen van specialistische hulp bij de redactionele vormgeving van voorstellen, amendementen en moties;

  • d.

    college: het college van burgemeester en wethouders;

  • e.

    presidium: het presidium als bedoeld in artikel 5 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad.

  • f.

    fractie: de fractie als bedoeld in artikel 1, onder a van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad;

  • g.

    griffier: de door het college benoemde ambtenaar, die namens de gemeente-secretaris de raad, zijn leden en de door de raadingestelde commissies terzijde staat bij de uitoefening van hun taak.

Paragraaf 2 Informatie en advies

Artikel 2

Een raadslid, dat informatie of advies wenst, kan zich daarvoor rechtstreeks wenden tot de griffier.

Paragraaf 3 Ambtelijke bijstand

Artikel 3

Ambtelijke bijstand moet via de griffier worden gevraagd. Indien deze bijstand niet door de griffie kan worden verleend dan stuurt de griffierhet verzoek door aan de gemeentesecretaris, die zorg draagt voor de verlening van de bijstand. De gemeentesecretaris kan één of meer ambtenaren aanwijzen, die de gevraagde bijstand verlenen.

Artikel 4

Ambtelijke bijstand wordt verleend tenzij:

  • a.

    het raadslid niet aannemelijk heeft gemaakt, dat de bijstand betrekking heeft op de werkzaamheden van de raad;

  • b.

    de taakuitoefening van de betreffende functionarissen hierdoor aanmerkelijk zou worden belemmerd en de bijstand niet tot geringere, meer aanvaardbare proporties kan worden teruggebracht.

Artikel 5

  • 1. Wanneer de griffier van mening is, dat zich een geval voordoet waarin géén ambtelijke bijstand kan worden verleend, dan legt hij het verzoek voor aan het presidium die hierover zo spoedig mogelijk beslist. De griffier doet hiervan mededeling aan de verzoeker.

  • 2. Wanneer de gemeentesecretaris van mening is, dat zich een geval voordoet waarin géén ambtelijke bijstand kan of behoort te worden verleend, dan legt hij het verzoek voor aan het college dat zo spoedig mogelijk beslist. De gemeente-secretaris doet hij daarvan mededeling aan de verzoeker en de griffier.

Paragraaf 4 Algemene bepalingen

Artikel 6

  • 1. Wanneer een raadslid niet (geheel) tevreden is over de verschafte informatie of advies, kan hij, indien het betreft door of namens de raadsgriffier verleende informatie of advies,  de zaak voorleggen aan het presidium;

  • 2. Indien het betreft informatie of advies verleend door een ander, kan het raadslid zich tot de raadsgriffier wenden, die de zaak vervolgens met die ander bespreekt; mocht dit overleg voor het raadslid geen bevredigend resultaat hebben, dan legt de raadsgriffier de zaak voor aan het presidium. 

  • 3. Wanneer een raadslid niet (geheel) tevreden is over de verschafte bijstand, kan hij de zaak aan het seniorenconvent voorleggen. Indien het presidium het betreffende raadslid in het gelijk stelt doet hij een dringend beroep op het college de gevraagde bijstand alsnog te verlenen.

Artikel 7

De griffier of de gemeentesecretaris geven van de door hen mondeling of schriftelijk verstrekte informatie, advies of bijstand kennis aan de betreffende portefeuillehouder van het college, indien zij moeten of kunnen vermoeden dat zulks in het belang is van een goede bestuursvoering.

Artikel 8

Bij het vragen van informatie, advies of bijstand mag degene die deze hulp verleent, niet tot geheimhouding verplicht worden.

Paragraaf 5 Andere hulp

Artikel 9

Voor zover er behoefte bestaat aan andere hulp dan die welke valt onder de definitie van de begrippen informatie, advies en bijstand moet deze via het presidium worden gevraagd.

Hoofdstuk 2 Ondersteuning fracties

Artikel 10 Financiële ondersteuning

Vervallen.

Artikel 11 Informatie aan kandidaat-raadsleden

Iedere fractie kan twee personen aanwijzen, voorkomende op de vastgestelde kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, die van gemeentewege alle aan de raadsleden ter beschikking gestelde openbare informatie krijgen toegezonden.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 12 Slotbepalingen

  • 1. Deze regeling kan worden aangehaald als "Verordening ambtelijke bijstand aan raadsleden c.a.” en treedt met onmiddellijke ingang in werking.

  • 2. Met ingang van de datum als bedoeld in lid 1 vervalt de Regeling ambtelijke bijstand aan leden van de gemeenteraad, vastgesteld bij raadsbesluit van 26 mei 1995.

Ondertekening

Beverwijk, 14 maart 2002
De Raad voornoemd,
De Secretaris, De Voorzitter,