Horecastappenplan

Geldend van 19-06-2009 t/m heden

Intitulé

Horecastappenplan

Inleiding

Het huidige landelijke alcoholbeleid is er op gericht iedere vorm van alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar tegen te gaan. Nederlandse jongeren drinken te veel, te vroeg en te vaak. Het gemeentelijke alcoholbeleid dient zich niet alleen te richten op beperkende maatregelen met betrekking tot problemen met de openbare orde, maar ook op de beperking van gezondheidsschade.

Uit de mysteryshopactie die in december 2008 is gehouden bij alcoholverstrekkers in de regio Gooi en Vecht is gebleken dat jongeren onder de 16 jaar in gemiddeld 82% van de gevallen aan alcohol kunnen komen. Hieruit blijkt de noodzaak van effectief en integraal handhavingsbeleid. Het onderhavige horecastappenplan richt zich uitsluitend op de handhaving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop.

Wettelijk kader

Artikel 20 lid 1 en 2 van de Drank- en Horecawet luidt:

1. het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken als bedoeld in de eerste volzin wordt eveneens begrepen het verstrekken van alcoholhoudende drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt.

2. Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet sterke drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken als bedoeld in de eerste volzin wordt eveneens begrepen het verstrekken van sterke drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Doelstelling

Dit horecastappenplan geeft een uitwerking van de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders om een Drank- en Horecavergunning in te trekken wegens niet-naleving van de Drank- en Horecawet (artikel 3 en 31 Drank- en Horecawet).

In dit stappenplan wordt aangegeven wanneer en hoe de betreffende ondernemer benaderd zal worden door het bevoegde bestuursorgaan. Het stappenplan geeft een regionale standaard voor alle gemeenten in de regio Gooi en Vecht.

Deel

In de bijlage is een tabel te vinden met een overzicht van overtredingen, en de daaropvolgende acties van het College van Burgemeester en Wethouders, omtrent de Drank- en Horecawet.

Bijlage Bijlagen

Horecastappenplan Blaricum Tabel overtredingen