Regeling vervallen per 20-12-2023

Verordening Paracommerciele instellingen Bloemendaal 2013

Geldend van 12-12-2013 t/m 19-12-2023

Intitulé

Verordening Paracommerciele instellingen Bloemendaal 2013

De raad van de gemeente Bloemendaal;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 november 2013;

gelet op artikel 4, eerste tot en met derde lid en 25 a van de Drank- en Horecawet;

b e s l u i t:

vast te stellen de volgende:

VERORDENING PARACOMMERCIELE INSTELLINGEN BLOEMENDAAL 2013

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

Artikel 1 Begripsbepaling

De begripsbepalingen uit artikel 1 van de Drank- en Horecawet zijn op deze verordening van toepassing.

Hoofdstuk 2 Aanvullende bepalingen voor paracommerciële rechtspersonen

Artikel 2 Indeling paracommerciële rechtspersonen

Paracommerciële rechtspersonen worden onderverdeeld naar aard, te weten:

  • a.

    Paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van sportieve of recreatieve aard;

  • b.

    Paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van sociaal-culturele aard;

  • c.

    Paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van verzorgende aard;

  • d.

    Paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van levensbeschouwelijke of godsdienstige aard.

Artikel 3 Schenktijden

Paracommerciële rechtspersonen verstrekken uitsluitend alcoholhoudende drank gedurende periode beginnende met één uur voor aanvang en eindigende twee uren na beëindiging van de activiteiten die passen binnen de statutaire doelomschrijvingen van de desbetreffende paracommerciële rechtspersonen.

Artikel 4 Bepalingen paracommerciële rechtspersonen van sportieve en recreatieve aard

De drank- en horecavergunning verleend aan een paracommerciële rechtspersoon die zich hoofdzakelijk richt op activiteiten van sportieve of recreatieve aard geldt niet voor het verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse, gedurende een uur voor tot een uur na bijeenkomsten van persoonlijke aard en bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de betreffende rechtspersoon betrokken zijn (niet-verenigingsgebonden activiteiten).

Artikel 5 Bepalingen paracommerciële rechtspersonen van sociaal-culturele aard

  • 1. Het is paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van sociaal-culturele aard niet toegestaan alcoholhoudende drank te verstrekken anders dan tijdens bijeenkomsten met een sociaal-cultureel karakter.

  • 2. In een voorkomend geval is het toegestaan ruimte te bieden aan en het verzorgen van feesten en partijen van persoonlijke aard of van bedrijven en organisaties die tot de vaste gebruikers van de inrichting behoren.

Artikel 6 Bepalingen paracommerciële rechtspersonen van verzorgende aard

Het is paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van verzorgende aard niet toegestaan alcoholhoudende drank te verstrekken anders dan tijdens bijeenkomsten van verzorgende aard en bijeenkomsten van persoonlijke aard gericht op patiënten of bewoners.

Artikel 7 Bepalingen paracommerciële rechtspersonen van levensbeschouwelijke of godsdienstige aard

Het is paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van levensbeschouwelijke of godsdienstige aard niet toegestaan alcoholhoudende drank te verstrekken anders dan tijdens bijeenkomsten met een levensbeschouwelijk of godsdienstig karakter.

Artikel 8 Het openlijk aanprijzen van bijeenkomsten

Het openlijk aanprijzen van de mogelijkheid om bijeenkomsten van persoonlijke aard en bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de betreffende rechtspersoon betrokken zijn (niet-verenigingsgebonden activiteiten) is paracommerciële rechtspersonen niet toegestaan.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 9 Citeertitel

Deze verordening wordt aangeduid als de ‘Verordening paracommerciële instellingen Bloemendaal 2013’.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na publicatie.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering
van de raad der gemeente Bloemendaal,
gehouden op 28 november 2013.
R.Th.M. Nederveen , voorzitter
K.A. van der Pas , griffier
Gepubliceerd in het Weekblad Kennemerland Zuid op 12 december 2013
Datum inwerkingtreding: 13 december 2013

TOELICHTING VERORDENING PARACOMMERCIELE INSTELLINGEN BLOEMENDAAL 2013

ALGEMENE TOELICHTING

Deze verordening bevat medebewindbepalingen die zijn gebaseerd op de artikelen 4 en 25a van de Drank- en Horecawet (DHW).

De regels met betrekking tot de paracommerciële horecabedrijven dienen ter voorkoming van oneerlijke mededinging. In de memorie van toelichting (Kamerstukken II 2008/09, nr 3, blz. 10) staat dat de regering er van uitgaat dat de gemeenten de belangrijke maatschappelijke functie van de verschillende paracommerciële instellingen in acht zullen nemen en geen onnodige beperkingen zullen opleggen daar waar de mededinging niet in het geding is en er geen sprake is van onverantwoorde verstrekking van alcohol, met name aan jongeren.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Artikel 1: Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 2: Een paracommerciële rechtspersoon is een rechtspersoon –geen NV of BV zijnde- die zich naast activiteiten van ondermeer recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard richt op de exploitatie in eigen beheer van een horecabedrijf. Hieronder vallen ondermeer sportkantines, dorps- en buurthuizen en verzorgingstehuizen. Gelet op de significante functieverschillen tussen de verschillende paracommerciële rechtspersonen is er gekozen voor een gedifferentieerde indeling. Deze indeling maakt het mogelijk om voor elk type een op de maatschappelijke functie afgestemde bepaling op te nemen.

Artikel 3: Volgens artikel 4, derde lid, van de DHW moeten er in elk geval regels worden gesteld voor o.m. schenktijden ter voorkoming van oneerlijke concurrentie. Bij sportclubs mag men in de kantine alleen alcoholhoudende dranken schenken bij clubfeesten, trainingen of wedstrijden. Bij buurtverenigingen alleen bij lezingen, verenigingsfeesten, zangavonden en dergelijke.

Artikel 4: Dit betekent dat in de sportkantine tijdens bruiloften en privéfeesten geen alcoholhoudende dranken geschonken mag worden en ook niet een uur ervoor en een uur erna. Bij het vaststellen van de bepalingen voor paracommerciële rechtspersonen van sportieve en recreatieve aard is gezocht naar een wenselijke balans tussen het beoogde doel, de verwachte effecten ten aanzien van dit doel en de bijkomende gevolgen van deze maatregel.

Het beperken van de toegestane bijeenkomsten tot ‘bijeenkomsten gericht op leden’ voorkomt de mogelijkheid dat er in dergelijke paracommerciële inrichtingen bijeenkomsten voor derden worden georganiseerd die dusdanig ver van de hoofdactiviteit af staan dat er sprake is van een onwenselijke concurrentie met het reguliere horeca-aanbod. Bijkomend zijn er beperkingen gesteld aan de bijeenkomsten voor leden die voorkomen dat dergelijke bijeenkomsten eveneens een in dit kader onwenselijk karakter krijgen.

Artikel 5: De abstractere hoofdfunctie van dit type paracommercie vraagt om een andere beperking van bijeenkomsten, er is hier immers geen sprake van ‘leden’. Binnen de gestelde schenktijden is het in deze inrichtingen enkel toegestaan bijeenkomsten te houden gericht op de gestelde sociaal-culturele functie.

Het tweede lid slaat op de met dorpshuis Vogelenzang afgesproken situatie. Voor dorpshuis Vogelenzang is (zolang de rechtsvorm een stichting betreft) gezocht naar een oplossing waarbij het dorpshuis zich onthoudt van oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca maar nog wel als ontmoetingsplek kan dienen voor de vaste gebruikers van de accommodatie. Daarbij is rekening gehouden met de wensen en belangen van zowel het dorpshuis als de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Bloemendaal /Heemstede.

Artikel 6: Ook in verzorgingstehuizen en oudercomplexen komen paracommerciële inrichtingen voor. De functies van deze inrichtingen lijken in de praktijk niet tot nauwelijks te conflicteren met de reguliere horeca. De opgenomen schenktijden laten voldoende ruimte voor de beoogde functie van deze inrichtingen. Bijeenkomsten van persoonlijke aard die zijn gericht op de bewoners of patiënten zijn toegestaan. Dergelijke bijeenkomsten vormen in alle redelijkheid geen oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca.

Artikel 7: De bepaling en bijbehorende overwegingen voor deze laatste groep zijn vrijwel identiek aan die van artikel 5.

Artikel 8: Dit artikel verbiedt het reclame maken voor (het houden van) privéfeesten en partijen.