Vaststellen bebouwde kom volgens de Boswet

Geldend van 28-10-2016 t/m heden

Intitulé

Vaststellen bebouwde kom volgens de Boswet

De raad van de gemeente Bloemendaal;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 september 2016

besluit:

  • de besluiten over de oude grens bebouwde kom volgens de Boswet in te trekken;

  • de nieuwe grens bebouwde kom volgens de Boswet vast te stellen.

Ondertekening

De raad voornoemd, d.d. 27oktober 2016

de voorzitter,
de griffier,

Voorgesteld besluit

De raad besluit:

  • de besluiten over de oude grens bebouwde kom volgens de Boswet in te trekken

  • de nieuwe grens bebouwde kom volgens de Boswet vast te stellen.

Aanleiding en beoogd effect

Alle bomen in Bloemendaal vallen hetzij onder de bepalingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (Afdeling Bewaren van Houtopstanden), hetzij onder de bepalingen van de Boswet.

De Boswet is een ‘oude’ wet, waarin gedurende tientallen jaren geen wijzigingen zijn geweest en die tot weinig maatschappelijke discussie leidt. De doelstelling van de Boswet is het instandhouden van het huidige areaal bossen en houtopstanden in Nederland. De Boswet is van oorsprong een economische wet, met als achterliggende gedachte dat het herstel van bossen en bomen (veel) tijd kost.

De Boswet bepaalt dat bij een voorgenomen kap een melding gedaan moet worden, en dat er als regel herplant moet plaatsvinden, tenzij een ontheffing herplantplicht wordt verkregen van het bevoegd gezag: het ministerie van EZ.

In januari 2015 zijn enkele bepalingen uit de Boswet geschrapt, vanwege ombuigingen en decentralisaties bij het Rijk en vooruitlopend op de invoering van de nieuwe Wet Natuurbescherming. Het van kracht worden van de Wet Natuurbescherming is enkele malen uitgesteld en wordt nu verwacht op 1 januari 2017.

Door het inkorten van de Boswet zijn onder andere de volgende zaken gewijzigd:

  • het vaststellen van de Boswetgrens is een bevoegdheid van de gemeenteraad, de provincie is geen partij meer bij het bepalen van de grens;

  • het Bosschap is net als alle productschappen opgeheven, daardoor is ook de verplichting om lid te zijn van het Bosschap vervallen;

  • gemeentes zijn niet meer bevoegd om eisen te stellen aan het bewaren van houtopstanden buiten de bebouwde kom van de Boswet, ook niet via een aanlegvergunningstelsel;

  • de eis van minimaal 2 hectare bos is vervallen.

De gevolgen van deze wijzigingen zijn verschillend per gemeente, maar bosrijke gemeentes in den lande voelen over het algemeen de noodzaak om de grens van de Boswet te herzien. Door de wijzigingen is de huidige grens van de Boswet niet meer toereikend om het beleid van de gemeente Bloemendaal op het gebied van het bewaren van houtopstanden adequaat uit te voeren. De doelstelling is om een antwoord te vinden op het schrappen van enkele bepalingen uit de Boswet en daarmee de verantwoordelijkheid van de gemeente ten aanzien van de bescherming van bossen en houtopstanden in te vullen.

Politieke keuzeruimte

Er zijn verschillende keuzes mogelijk:

  • De grens niet aanpassen. De huidige grens is echter gedateerd en de aanpassing van de Boswet vraagt om een herijking; daarom adviseren wij deze keuze niet.

  • De grens aanpassen zodat een andere verhouding ontstaat tussen de gebieden waar de Algemene Plaatselijke Verordening van toepassing is (kapvergunningen) en de gebieden waar de Boswet van toepassing is. Er zijn dan twee opties: om meer gebieden onder de gemeentelijke verordening te brengen of juist minder gebieden. Wij denken dat er in Bloemendaal een vrij brede maatschappelijke steun is voor de huidige verdeling, daarom adviseren wij deze mogelijkheid niet.

  • De grens zodanig aanpassen dat de bestaande situatie wordt gehandhaafd.

Wij stellen voor om de grens zo aan te passen dat de situatie van vóór 1 januari 2015 wordt hersteld, behoudens ondergeschikte aanpassingen vanwege b.v. ontwikkelingen zoals woningbouw sinds 1986. Hierdoor kan het gemeentelijk beleid ten aanzien van de bescherming van bos en houtopstanden worden voortgezet.

Gedachtegang

De Boswet is een ‘oude’ wet, waarin gedurende tientallen jaren geen wijzigingen zijn geweest en die tot weinig maatschappelijke discussie leidt.

Overwegingen van het college

Met de voorgestelde nieuwe grens (zie de kaarten in de bijlage) wordt de situatie van voor 1 januari

2015 vastgelegd voor de toekomst, inclusief enkele aanpassingen als gevolg van recente ontwikkelingen (bebouwing) binnen de gemeente. Eigenaren die altijd onder de Boswet vielen blijven dat doen en voor de eigenaren waarvoor de gemeentelijke kapvergunningregels (in de APV) golden, blijven deze regels gelden.

Middelen

Wij stellen voor dat de raad de oude aanwijzing ‘grens bebouwde kom volgens de Boswet’ intrekt en een nieuwe ‘grens bebouwde kom volgens de Boswet’ vaststelt.

Participatie

Omdat er voor de inwoners van Bloemendaal niets verandert, maar een verschuiving van bevoegdheden vanuit het rijk / de provincie naar de gemeente wordt ingevuld, zien wij geen aanleiding om een interactief traject te volgen. Het vaststellen van de grens bebouwde kom volgens de Boswet is een groene beleidsregel en geen besluit in de zin van de Wet Bestuursrecht.

Communicatie

Wij stellen voor om de vaststelling van de nieuwe boswetgrens te communiceren nadat deze is vastgesteld door de raad en is gepubliceerd op de website van de gemeente en de provincie.

Samenwerking (Heemstede)

De gemeente Heemstede is nog niet bezig geweest met het vaststellen van een nieuwe Boswetgrens. Heemstede is een minder bosrijke gemeente dan Bloemendaal, waardoor de gevraagde wijzigingen gering zijn en vooral bestaan uit het aanpassen van de informatie op de website en in de APV.

Vervolgproces/evaluatie

Het vervolg betreft alleen de voorgestelde communicatie. Wij verwachten dat een nieuwe aanpassing van de grens bebouwde kom volgens de Boswet pas over vele jaren weer aan de orde zal komen.

Bijlagen

Oude grens bebouwde kom volgens de Boswet die hierbij wordt ingetrokken:

2015060173 Grens Bennebroek 1988

2015060169 Grens Bloemendaal 1986

2015060179 Besluit Bennebroek 1988

2015060162 Besluit Bloemendaal 1986

Besluit aanwijzing grens bebouwde kom volgens de Boswet:

2016025445 Overzicht gemeente Bloemendaal

2016025447 B01 Bloemendaal

2016025448 B02 Overveen

2016025449 B03 Bloemendaal/Overveen

2016025450 B04 Bloemendaal aan Zee

2016025451 B05 Zeeweg

2016025452 B06 Overveen

2016025453 B07 Aerdenhout

2016025454 B08 Aerdenhout

2016025455 B09 Vogelenzangseweg

2016025456 B10 Vogelenzang

2016025457 B11 Vogelenzang 2016034846 B12 Bennebroek

Achterliggende documenten

N.v.t

Burgemeester en wethouders van Bloemendaal,

, burgemeester.

, gemeentesecretaris.

Advies Commissie

De voorzitter concludeert dat het onderwerp als hamerpunt naar de raad van 27 oktober 2016 kan.

Boswetkaart overzicht_S_2016025445_1

afbeelding binnen de regeling