Formaliseringsverklaring voor panden en verblijfsobjecten Bloemendaal 2009

Geldend van 26-06-2009 t/m heden

Intitulé

Formaliseringsverklaring voor panden en verblijfsobjecten Bloemendaal 2009

Formaliseringsverklaring voor panden en verblijfsobjecten Bloemendaal 2009

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bloemendaal;

gelet op artikel 45B van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen (BAG), die op een nog te bepalen tijdstip in werking zal treden, waarin aan burgemeester en wethouders onder omstandigheden de mogelijkheid wordt geboden een gegeven in de basisregistraties adressen en gebouwen op te nemen op basis van vermelding van dat gegeven in een in het adressenregister of het gebouwenregister op te nemen verklaring van burgemeester en wethouders;

verklaren:

  • 1.

    dat de in de als zodanig gewaarmerkte bijlage, corsanummer 2009007024, bij deze verklaring vervatte gegevens als feitelijk bestaand bekend zijn;

  • 2.

    dat deze verklaring uitsluitend dient als brondocument ten behoeve van registratie in het kader van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen, en overigens geen gevolgen heeft;

  • 3.

    dat dit besluit kan worden aangehaald als “Formaliseringverklaring voor panden en verblijfsobjecten Bloemendaal 2009” en in werking treedt op de dag na publicatie.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 16 juni 2009.

M.J. van Ravesteyn-Kramer ,burgemeester

A.Ph. van der Wees ,secretaris

Gepubliceerd in het Weekblad Kennemerland-Zuid d.d. 25 juni 2009

In werking: 26 juni 2009.

Nota-toelichting

Algemeen

Om de kwaliteit van de dienstverlening en de efficiëntie binnen de overheid te bevorderen, heeft het kabinet besloten over te gaan tot de wettelijke invoering van Basisregistraties voor adressen en gebouwen (Wet bag). In deze wetgeving, die naar verwachting medio 2009 van kracht zal worden, wordt voorgeschreven dat de bijhouding van de in de Wet bag voorziene registraties volledig gebaseerd dient te zijn op de in de daaraan verbonden registers opgenomen brondocumenten.

Tijdens het opbouwen van de registraties kan het voorkomen dat voor bij de gemeente bekende openbare ruimten, nummeraanduidingen, standplaatsen, ligplaatsen, panden en verblijfsobjecten geen document beschikbaar is dat als brondocument voor de registratie kan fungeren. Hierbij kunnen verschillende situaties voorkomen:

  • ·

    de situatie waarin een pand, verblijfsobject, openbare ruimte of nummeraanduiding al vele jaren, soms eeuwen, aanwezig is maar hiervoor nooit een brondocument heeft bestaan;

  • ·

    de situatie waarin een brondocument wel heeft bestaan, maar verloren is gegaan (bijvoorbeeld als gevolg van brand of het vernietigen van dossiers);

  • ·

    de situatie waarin het onevenredig veel inspanningen kost om wel bestaande brondocumenten uit de archieven te lichten en de essentiële gegevens hiervan in de registratie te verwerken.

Deze laatste categorie is onder bepaalde voorwaarden ook van toepassing als het in de uitvoeringsregels bij de Wet BAG voorgeschreven minimumpercentage te koppelen objecten en brondocumenten is gerealiseerd. De voorwaarden waaronder formalisering mag plaatsvinden in relatie tot deze minimumpercentages zijn opgenomen in het “Verdiepingsdocument kwaliteit voor gemeenten”.Algemene vereisten ten aanzien van de verklaring

Ten aanzien van de verklaring (die in het algemeen bekend staat onder de benaming “formaliseringsbeslissing”) worden een aantal algemene eisen gesteld:

  • a.

    In de toelichting op de verklaring wordt zo mogelijk de procedure beschreven hoe de gegevens zijn verkregen (bijvoorbeeld door te verwijzen naar bestaande registraties waaruit de gegevens zijn ontleend) en zo mogelijk wat er bekend is van de kwaliteit van de gegevens.

  • b.

    De verklaring is uitsluitend bedoeld als basis voor registratie. Ze brengt geen rechtsgevolg met zich mee. De verklaring is derhalve niet vatbaar voor bezwaar en beroep.

  • c.

    In het geval een terugmelding op een object wordt ontvangen waarvan de verklaring het brondocument is, dan moet alsnog onderzoek plaatsvinden naar de juistheid van de gegevens. De verklaring speelt hierin geen rol, omdat het alleen de basis voor registratie is en geen rechtsgevolg met zich meebrengt.

  • d.

    In het geval later alsnog originele brondocumenten worden teruggevonden en hierin andere gegevens staan dan in de verklaring, dan zijn de originele brondocumenten altijd leidend.

  • e.

    Indien in de verklaring onverhoopt illegale situaties worden opgenomen, leidt dit in geen geval tot legalisatie.

Specifieke eisen ten aanzien van de verklaring

Daarnaast gelden er een aantal specifieke eisen voor de verklaring in relatie tot de daarin opgenomen verschillende soorten objecten. De verklaring kan niet worden gebruikt voor woonplaatsen.

Brondocumenten openbare ruimten

Voor de verklaring gelden ten aanzien van de openbare ruimten naast de algemene vereisten ook de volgende bijzondere vereisten:

  • a.

    De verklaring moet bestaan uit een lijst met de in de registratie op te nemen gegevens over deze openbare ruimten.

  • b.

    De verklaring behoeft geen tekening van de begrenzing van de openbare ruimten te bevatten. Dit wordt echter wel sterk aanbevolen. De gemeente zou hiervoor bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van afbeeldingen op de GBKN of een vergelijkbare kaart.

Daarnaast wordt gemeenten in overweging gegevens voor openbare ruimten waarvoor een origineel brondocument ontbreekt, een (massa)straatnaambesluit te nemen waarin de betreffende openbare ruimten ook formeel van een juridische basis worden voorzien.

Brondocumenten nummeraanduidingen

Hierbij kan het om een aanzienlijk aantal objecten en daarover geregistreerde gegevens gaan. Het ligt in dat geval niet voor de hand om al de in de registratie op te nemen gegevens in een brondocument vast te leggen. De gemeente kan in de verklaring een bepaald aantal gegevens van nummeraanduidingen uit de basisregistratie vaststellen. Van belang is dan wel dat een back-up van de compleet vastgestelde gegevensset beschikbaar blijft waarbij gewaarborgd wordt dat deze ook ongewijzigd blijft. Ook in het geval van nummeraanduidingen wordt gemeenten in overweging gegeven voor nummeraanduidingen waarvoor een origineel brondocument ontbreekt, een (massa)huisnummerbesluit te nemen waarin de betreffende nummeraanduidingen ook formeel van een juridische basis worden voorzien.

Voor de verklaring gelden ten aanzien van de nummeraanduidingen naast de algemene vereisten ook de volgende bijzondere vereisten:

  • a.

    De verklaring kan bestaan uit een verwijzing naar de vastgestelde gegevensset uit de registratie.

  • b.

    In geval in de verklaring wel uit een lijst met gegevens bestaat, hoeft de verklaring geen tekening, waarop de geometrische begrenzing van het genummerde object(en) is opgenomen, te bevatten. Indien de gemeente wel de geometrische begrenzing van het genummerde object wil opnemen, wordt aanbevolen dit te combineren met het onderbouwen van de adresseerbare objecten met brondocumenten.

Brondocumenten standplaatsen en ligplaatsen

Voor de verklaring geldt ten aanzien van de standplaatsen en ligplaatsen naast de algemene vereisten ook als bijzondere eis dat de verklaring moet bestaan uit een lijst met de in de registratie op te nemen gegevens over deze standplaatsen en/of ligplaatsen, inclusief de geometrische begrenzing daarvan. Ook hier wordt gemeenten in overweging gegeven voor de aanwijzing van standplaatsen en ligplaatsen ingevolgde de Wet bag gebruik te maken van de hiervoor ontwikkelde modeldocumenten en deze objecten derhalve direct van een brondocument te voorzien.

Brondocumenten panden en verblijfsobjecten

De gemeente kan in de verklaring een bepaalde digitale gegevensset van panden en/of verblijfsobjecten uit de basisregistratie vaststellen. Van belang is dat een back-up van die vastgestelde gegevensset beschikbaar blijft waarbij gewaarborgd wordt dat deze ook ongewijzigd blijft.

Voor de verklaring gelden ten aanzien van de panden en verblijfsobjecten naast de algemene vereisten ook de volgende bijzondere vereisten:

  • a.

    De verklaring kan bestaan uit een verwijzing naar de vastgestelde gegevensset uit de registratie.

  • b.

    In geval in de verklaring wel uit een lijst met gegevens bestaat, hoeft de verklaring geen tekening, waarop de geometrische begrenzing van de objecten is opgenomen, te bevatten. Indien de gemeente wel de geometrische begrenzing van de objecten wil opnemen, kan dat in de verklaring worden opgenomen.

Bezwaarmogelijkheden

De verklaring dient uitsluitend als basis voor de opname van gegevens in de basisregistraties adressen en gebouwen. Zij is niet gericht op enig rechtsgevolg en is derhalve niet vatbaar voor bezwaar en beroep.