BESLUIT VAN ALGEMENE STREKKING van 07 DEC 2010 no. 3 tot het vaststellen van grondwaarden voor de verschillende districten en wijken van het openbaar lichaam Bonaire

Geldend van 01-01-2011 t/m heden

Intitulé

BESLUIT VAN ALGEMENE STREKKING van 07 DEC 2010 no. 3 tot het vaststellen van grondwaarden voor de verschillende districten en wijken van het openbaar lichaam Bonaire.

HET BESTUURSCOLLEGE VAN HET OPENBAAR LICHAAM BONAIRE;

Overwegende dat:

de grondwaarden op basis waarvan de erfpachtcanon wordt gebaseerd sinds 1987 niet meer zijn gewijzigd;

het bestuurscollege in 2010 een interne werkgroep heeft ingesteld om advies uit te brengen over de huidige waarde van de gronden in de verschillende districten en wijken van het openbaar lichaam Bonaire;

de gronden in de verschillende districten en wijken vervolgens zijn getaxeerd door twee deskundige bedrijven;

uit deze taxatie blijkt dat de (markt)waarde van deze gronden van het openbaar lichaam Bonaire over de afgelopen jaren enorm is gestegen;

de werkgroep op basis van deze taxatie voorstellen over een wijziging van de grondwaarden heeft gedaan aan het bestuurscollege;

het bestuurscollege op basis van dit voorstel heeft besloten dat het wenselijk is de grondwaarden te verhogen waarbij onder meer rekening wordt gehouden met de minder welvarende wijken.

Gelet op:

artikel 3, aanhef, onder b, van de Verordening op de uitgifte van eigendommen (A.B. 1954, no. 1)

Gelezen:

het besluit van het bestuurscollege van 10 november 2010 (archiefnummer 2010000152) het goedkeuringsbesluit van de eilandsraad van

HEEFT BESLOTEN:

Vast te stellen het navolgende besluit van algemene strekking:

Artikel 1

De grondwaarde van de terreinen te Bonaire in de hieronder vermelde gebieden wordt per vierkante meter vastgesteld als volgt:

1. voor het gedeelte van Kralendijk begrensd door de zee, de weg lopende langs de noordzijde van het Regattahuis aan de Kaya Jan N.E. Craane, de Kaya Herman J. Pop, in de zuidelijke richting afbuigend langs de Kaya Grandi, afbuigend in oostelijke richting langs de Kaya Lodewijk D. Gerharts, afbuigend in zuidwestelijke richting langs de Kaya Libertador Simon Bolivar, in zuidelijke richting afbuigend langs de Julio A. Abraham Boulevard tot aan de zuidgrens van de gezaghebberswoning:

USD 50,00

2. a. voor de terreinen, liggende aan of nabij de zee in het gebied dat ten noorden is begrensd door het terrein dat in erfpacht is uitgegeven aan Bonaire Petroleum Corporation N.V., afbuigend in de zuidelijke richting langs de Toeristenweg en El Pueblo, afbuigend in de oostelijke richting langs Caribean Club, in de noordelijke richting afbuigend langs Kaminda di Broertje Janga, in de oostelijke richting, afbuigend langs het perceel, kadastraal bekend als 2-F-36, in de zuidelijke richting afbuigend langs de percelen, kadastraal bekend als 2-F-36, 2-F-34 en 2-F-33, in de westelijke richting afbuigend langs het perceel, kadastraal bekend als 2-F-33, afbuigend in de zuidwestelijke richting langs de Kaya Gobernador Nicolaas Debrot tot Planta di Web:

USD 25,00

b. voor de terreinen, liggende aan of nabij de zee in het gebied dat ten noorden ligt van de Kaya Herman J. Pop, afbuigend in de noordelijke richting langs de Kaya Gobernador Nicolaas Debrot tot en met Planta di Web in de westelijke richting, richting zee:

USD 25,00

c. voor de terreinen, liggende aan of nabij de zee die in erfpacht zijn uitgegeven aan de Antilles International Salt Company N.V. en dat ten westen is begrensd door de zee, afbuigend in de noordelijke richting langs de kust tot de zuidgrens van de gezaghebberswoning, afbuigend in de oostelijke richting langs de Julio A. Abraham Boulevar, afbuigend in de zuidwestelijke richting langs de Kaya E.E.G. Boulevard, tot en met de terreinen die in erfpacht zijn uitgegeven aan de Antilles International Salt Company N.V.:

USD 30,00

3. voor het gebied begrensd door de zuidgrens van Santa Barbara, Nord di Salina, Entrejol, Nikiboko, Tera Cora en de particuliere gronden te Salina, zoals bij Lima en de grond uitgegeven aan Trans World Radio, met uitzondering van de gebieden vermeld hierboven sub 1 en 2:

a. indien grenzende of nagenoeg grenzende aan de oost- of westzijde van de Kaya Gobernador Nicolaas Debrot:

USD 12,50

b. indien grenzende of nagenoeg grenzende aan een andere verharde weg:

USD 7,50

c. indien niet gelegen als bedoeld onder a. en b.:

USD 5,00

4. voor de overige gronden, zoals in de wijken Nord di Salina, Entrejol, Nikiboko, Tera Cora;

a. Kaya Industria en omgeving Kaya Industria:

USD 10,00

b. Indien grenzende of nagenoeg grenzende aan een verharde weg:

USD 6,00

c. indien niet gelegen als onder a. of b. bedoeld:

USD 2,00

5. voor de percelen, grenzende of nagenoeg grenzende aan Lac, die worden aangemerkt als grenzende of nagenoeg grenzende aan zee, met uitzondering van het schiereiland bekend als “Cai”:

USD 10,00

6. Voor de gronden, gelegen in Rincon en buitendistricten, die niet onder sub 1 tot en met 5 vallen:

a. indien gelegen in Rincon, grenzende of nagenoeg grenzende aan een verharde weg:

USD 5,00

b. indien gelegen in Rincon, grenzende aan een zandweg of indien gelegen in buitendistricten:

USD 2,00

c. gelegen in Seru Zuid, aan een verharde weg:

USD 5,00

d. gelegen in Seru Zuid, aan een onverharde weg:

USD 2,00

Artikel 2

  • 1. De overzichtskaart met situatietekeningen, behorende bij dit besluit, maakt integraal onderdeel uit van dit besluit.

  • 2. Ingeval van twijfel omtrent de uitleg van het bepaalde in artikel 1 en de situatietekeningen zoals die zijn opgenomen in de overzichtskaart, beslist het bestuurscollege.

Artikel 3

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

  • 2.

    Dit besluit wordt aangehaald als “Besluit grondwaarden domein Bonaire 2011”.

  • 3.

    Met ingang van het in het eerste lid bedoelde tijdstip vervalt de Regeling grondwaarden domein Bonaire 1987 (A.B. 1987, no. 20).

Ondertekening

Aldus vastgesteld op de datum van dit besluit en getekend op 07 DEC 2010
Het bestuurscollege van het openbaar lichaam Bonaire,
de gezaghebber, de secretaris,

Overzichtskaart Bonaire

Situatietekening 1 en buitengebied (geen nummer)

Sub 6 Besluit

Voor de gronden, gelegen in Rincon en buitendistricten, die niet onder sub l tot en met 5 vallen:

  • a.

    indien gelegen in Rincon, grenzende of nagenoeg grenzende aan een verharde weg: USD 5,00 (huidige waarde is 5,00 ANG)

  • b.

    indien gelegen in Rincon, grenzende aan een zandweg of indien gelegen in buitendistricten: USD 2,00 (huidige waarde is 2,00 ANG)

  • c.

    gelegen in Seru Zuid, aan een verharde weg: USD 5,00 (huidige waarde is 5,00 ANG)

  • d.

    gelegen in Seru Zuid, aan een onverharde weg: USD 2,00 (huidige waarde is 2,00 ANG)

Situatietekening 2 en gedeeltelijk 3

Roze gearceerde gedeelte

Sub 2.a. Besluit

voor de terreinen, liggende aan of nabij de zee in het gebied dat ten noorden is begrensd door het terrein dat in erfpacht is uitgegeven aan Bonaire Petroleum Corporation N.V., afbuigend in de zuidelijke richting langs de Toeristenweg en El Pueblo, afbuigend in de oostelijke richting langs Caribean Club, in de noordelijke richting afbuigend langs Kaminda di Broertje Janga, in de oostelijke richting, afbuigend langs het perceel, kadastraal bekend als 2-F-36, in de zuidelijke richting afbuigend langs de percelen, kadastraal bekend als 2-F-36, 2-F-34 en 2-F-33, in de westelijke richting afbuigend langs het perceel, kadastraal bekend als 2-F-33, afbuigend in de zuidwestelijke richting langs de Kaya Gobernador Nicolaas Debrot tot Planta di Web: USD 25,00 (huidige waarde is 25,00 ANG)

Oranje, groen en geel gearceerde gedeelte

Voor het gebied begrensd door de zuidgrens van Santa Barbara, Nord di Salina, Entrejol, Nikiboko, Tera Cora en de particuliere gronden te Salina, zoals bij Lima en de grond uitgegeven aan Trans World Radio, met uitzondering van de gebieden vermeld onder sub 1 en 2:

  • a.

    indien grenzende of nagenoeg grenzende aan de oost- of westzijde van de Kaya Gobernador Nicolaas Debrot: USD 12,50 (huidige waarde is 10,00 ANG)

  • b.

    indien grenzende of nagenoeg grenzende aan een andere verharde weg: USD 7,50 (huidige waarde is 7,50 ANG)

  • c.

    indien niet gelegen als bedoeld onder a. en b.: USD 5,00 (huidige waarde is 5,00 ANG)

Situatietekening 3

Oranje, geel en groen gearceerde gedeelte

Sub 3 Besluit

Voor het gebied begrensd door de zuidgrens van Santa Barbara, Nord di Salina, Entrejol, Nikiboko, Tera Cora en de particuliere gronden te Salina, zoals bij Lima en de grond uitgegeven aan Trans World Radio, met uitzondering van de gebieden vermeld onder sub l en 2:

  • a.

    indien grenzende of nagenoeg grenzende aan de oost- of westzijde van de Kaya Gobernador Nicolaas Debrot: USD 12,50 (huidige waarde is 10,00 ANG)

  • b.

    indien grenzende of nagenoeg grenzende aan een andere verharde weg: USD 7,50 (huidige waarde is 7,50 ANG).

  • c.

    indien niet gelegen als bedoeld onder a. en b.: USD 5,00 (huidige waarde is 5,00 ANG)

Situatietekening 4

Geel gearceerde gedeelte

Sub 2. b. Besluit

Voor de terreinen, liggende aan of nabij de zee in het gebied dat ten noorden is begrensd door het Regattahuis aan de Kaya Jan N.E. Craane, de Kaya Herman J. Pop, Kaya Gobernador Nicolaas Debrot tot Planta di Web in de westelijke richting, richting zee: USD 25 (huidig waarde is 25,00 ANG)

Situatietekening 5

Groen gearceerde gedeelte

Sub 4 Besluit

Voor de overige gronden, zoals in de wijken Nord di Salina, Entrejol, Nikiboko, Tera Cora;

Kaya Industria en omgeving Kaya Industria: USD 10,00

Indien grenzende of nagenoeg grenzende aan een verharde weg: USD 6,00

indien niet gelegen als onder a. of b. bedoeld: USD 2,00

Sub 3 Besluit

Voor het gebied begrensd door de zuidgrens van Santa Barbara, Nord di Salina, Entrejol, Nikiboko, Tera Cora en de particuliere gronden te Salina, zoals bij Lima en de grond uitgegeven aan Trans World Radio, met uitzondering van de gebieden vermeld hierboven sub 1 en 2:

indien grenzende of nagenoeg grenzende aan de oost- of westzijde van de Kaya

Gobernador Nicolaas Debrot: USD 12,50

indien grenzende of nagenoeg grenzende aan een andere verharde weg: USD 7‚50(geel gearceerde gedeelte):

indien niet gelegen als bedoeld onder a. en b.: USD 5,00

Oranje gearceerde gedeelte

Sub 1 Besluit

Voor het gedeelte van Kralendijk begrensd door de zee, de weg lopende langs de noordzijde van het Regattahuis aan de Kaya Jan N.E. Craane, de Kaya Herman J. Pop, in de zuidelijke richting afbuigend langs de Kaya Grandi, afbuigend in oostelijke richting langs de Kaya Lodewijk D. Gerharts, afbuigend in zuidwestelijke richting langs de Kaya Libertador Simon Bolivar, in zuidelijke richting afbuigend langs de Julio A. Abraham Boulevard tot aan de zuidgrens van de gezaghebberswoning: USD 50,00 (huidige waarde is: 25,00 ANG)

Situatietekening 6

Roze gearceerde gedeelte

Sub 2.c. Besluit

Voor de terreinen, liggende aan of nabij de zee die in erfpacht zijn uitgegeven aan de Antilles International Salt Company N.V. en dat ten westen is begrensd door de zee, afbuigend in de noordelijke richting langs de kust tot de zuidgrens van de gezaghebberswoning, afbuigend in de oostelijke richting langs de Julio A. Abraham Boulevar, afbuigend in de zuidwestelijke richting langs de Kaya E.E.G. Boulevard, tot en met de terreinen die in erfpacht zijn uitgegeven aan de Antilles International Salt Company N.V.:USD 30,00 (huidige waarde is: 25,00 ANG).

Oranje gearceerde gedeelte

Sub 3.a. Besluit

V oor het gebied begrensd door de zuidgrens van Santa Barbara, Nord di Salina, Entrejol, Nikiboko, Tera Cora en de particuliere gronden te Salina, zoals bij Lima en de grond uitgegeven aan Trans World Radio, met uitzondering van de gebieden vermeld in sub l en 2, indien grenzende of nagenoeg grenzende aan de oost- of westzijde van de Kaya Gobernador Nicolaas Debrot: USD 12,50 (huidige waarde is 10,00 ANG)