EILANDSBESLUIT HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN VAN 21 september 2006, no. 1 ter uitvoering van de Landsverordening kleuteronderwijs (P.B. 1999, no. 20), de Landsverordening basisonderwijs (P.B.1979, no. 28) en de Landsverordening voortgezet onderwijs (P.B. 1979, no. 29) tot vaststelling van de regels met betrekking tot de normbekostiging van het onderwijs en tot intrekking van het Besluit normbekostiging onderwijs (A.B. 2006, no. 1) (Eilandsbesluit normbekostiging onderwijs Bonaire 2006)

Geldend van 10-10-2010 t/m heden

Intitulé

EILANDSBESLUIT HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN VAN 21 september 2006, no. 1 ter uitvoering van de Landsverordening kleuteronderwijs (P.B. 1999, no. 20), de Landsverordening basisonderwijs (P.B.1979, no. 28) en de Landsverordening voortgezet onderwijs (P.B. 1979, no. 29) tot vaststelling van de regels met betrekking tot de normbekostiging van het onderwijs en tot intrekking van het Besluit normbekostiging onderwijs (A.B. 2006, no. 1) (Eilandsbesluit normbekostiging onderwijs Bonaire 2006)

Hoofdstuk l Begripsomschrijving

Artikel 1

In dit eilandsbesluit wordt verstaan onder:

a. bestuurscollege:

het bestuurscollege van het eilandgebied Bonaire;

b. bevoegd gezag:

voor een bijzondere school: het schoolbestuur;

voor een openbare school: het bestuurscollege;

c. materiële kosten:

de kosten als bedoeld in;

artikel 48, eerste lid onder e van de Landsverordening kleuteronderwijs (P.B. 1999, no. 20);

artikel 54, aanhef en onder e van de Landsverordening basisonderwijs (P.B. 1979, no. 28) en,

artikel 66 aanhef en onder e van de Landsverordening voortgezet onderwijs (P.B. 1979, no. 29);

d. personele kosten:

de kosten als bedoeld in;

artikel 48, eerste lid onder a van de Landsverordening kleuteronderwijs (P.B. 1999, no. 20);

artikel 54, aanhef en onder a van de Landsverordening basisonderwijs(P.B. 1979, no. 28) en,

artikel 66 aanhef en onder a van de Landsverordening voortgezet onderwijs (P.B. 1979, no. 29);

e. toepasselijke regels:

de door het bestuurscollege per onderwijssoort vastgestelde personele en materiële bekostigingsnormen;

f. bekostigingsformules:

de door het bestuurscollege vastgestelde vergoeding voor de materiële en de personele kosten;

g, voorschot beschikking:

besluit van het bestuurscollege waarin de vergoeding bij wijze van voorschot is vastgesteld;

h. afrekening beschikking:

besluit van het bestuurscollege waarin de vergoeding waarop een schoolbestuur aanspraak had is vastgesteld.

Artikel 2

Het bestuurscollege stelt per schooljaar de toepasselijke regels en de bekostigingsformules voor de personele en materiële kosten vast.

Hoofdstuk II Voorschot en verrekening voorschotten

Artikel 3

  • 1. Het bestuurscollege stelt conform de toepasselijke regels en bekostigingformules, per bevoegd gezag, per schooljaar, de voorschotvergoeding vast in een voorschot beschikking.

  • 2. Voor de bepaling van de voorschotvergoeding wordt uitgegaan van het aantal ingeschreven en als werkelijk schoolgaand bekend staande leerlingen op 1 december van het voorafgaande schooljaar.

  • 3. In de voorschot beschikking wordt het bedrag voor de personele en de materiële kosten vermeld.

Artikel 4

Het bestuurscollege stelt, de maandelijks over te maken bedragen per bevoegd gezag vast. Het bestuurscollege houdt bij de vaststelling rekening met de door het bevoegd gezag aangegeven liquiditeitsbehoefte.

Artikel 5

  • 1. Het bestuurscollege stelt na afloop van het schooljaar de vergoeding, waarop het bevoegd gezag aanspraak had, vast in een afrekening beschikking.

  • 2. Voor de vaststelling van de vergoeding waarop het bevoegd gezag aanspraak had, wordt uitgegaan van het gemiddelde aantal ingeschreven en als werkelijk schoolgaand bekend staande leerlingen per 1 september, 1 december, 1 maart en 1 juni van het desbetreffende schooljaar.

  • 3. Indien de vastgestelde vergoeding afwijkt van de bij voorschot verstrekte vergoeding, wordt het verschil teruggevorderd van het bevoegd gezag, dan wel overgemaakt op rekening van het bevoegd gezag.

Hoofdstuk III Verantwoording ontvangen vergoeding ten behoeve van het onderwijs.

Artikel 6.

  • 1. Het bevoegd gezag is verplicht ter verantwoording van de ontvangen vergoedingen, op een zodanige wijze een administratie te voeren en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevens dragers op zodanige wijze te bewaren, dat te allen tijde de rechten en verplichtingen van het bevoegd gezag kunnen worden gekend.

  • 2. Het schoolbestuur is verplicht jaarlijks binnen acht maanden na afloop van het boekjaar een jaarrekening, bestaande uit ten minste een balans en een staat van baten en lasten, op te maken en op papier te stellen.

  • 3. De jaarrekening dient, volgens in het maatschappelijk verkeer aanvaardbare normen, zodanig inzicht te verschaffen, dat een verantwoord oordeel kan worden gevormd omtrent de rechtmatige en doelmatige besteding van de ten behoeve van het onderwijs ontvangen vergoeding.

Artikel 7.

Het bestuurscollege is bevoegd controle uit te oefenen of te doen uitoefenen op de rechtmatige en doelmatige besteding van de aan het bevoegd gezag bij voorschot verstrekte vergoeding. De bevoegdheid controle uit te oefenen heeft onder andere betrekking op de leerling-, de financiële- en de personeelsadministratie.

Hoofdstuk 4 Slotbepalingen.

Artikel 8

  • 1. In afwijking van het bepaalde in artikel 5, derde lid van dit eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen, wordt het bevoegd gezag in de gelegenheid gesteld haar personele kosten gedurende een periode van driejaar, aan te passen aan de bekostigingsnormen. Hiertoe wordt aan het bevoegd gezag een overgangsvergoeding uitgekeerd.

  • 2. De overgangsvergoeding bedraagt;

    • a.

      voor het schooljaar 2006-2007,100% van het verschil tussen de genormeerde kosten van de formatie van augustus 2005 en de vastgestelde vergoeding voor personele kosten;

    • b.

      voor het schooljaar 2007-2008, 66% van het verschil tussen de genormeerde kosten van de formatie van augustus 2005 en de vastgestelde vergoeding voor personele kosten en,

    • c.

      voor het schooljaar 2008-2009,33% van het verschil tussen de genormeerde personele kosten en van de formatie van augustus 2005 en de vastgestelde vergoeding voor personele kosten.

Artikel 9

De door het bestuurscollege aangewezen ambtenaren van de Servisio Edukashon i Kultura en de afdeling financiën van het eilandgebied Bonaire, dan wel andere door het bestuurscollege aan te wijzen functionarissen, zijn belast met het toezicht op de naleving van dit eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen.

Artikel 10

Het Besluit normbekostiging onderwijs (A.B. 2006, no. 1) wordt ingetrokken.

Artikel 11

Dit eilandsbesluit, houdend algemene maatregelen, treedt in werking met ingang van de dag na afkondiging en werkt terug tot en met 1 augustus 2006.

Artikel 12

Dit eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen, wordt aangehaald als Eilandsbesluit normbekostiging onderwijs Bonaire 2006.