Gemeente Borger-Odoorn, Nadere regels voor subsidieverstrekking 2019

Geldend van 29-01-2019 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2019

Intitulé

Gemeente Borger-Odoorn, Nadere regels voor subsidieverstrekking 2019

Van toepassing op subsidiëring vanuit het flexibel budget

Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn;

gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht

gelet op de Algemene Subsidieverordening gemeente Borger-Odoorn 2017

besluit vast te stellen “Nadere regels voor subsidieverstrekking 2019”.

1 ALGEMENE BEPALINGEN

1.1 Algemeen

In de Algemene Subsidieverordening gemeente Borger-Odoorn 2017 (hierna: ASV) worden de reikwijdte van de bevoegdheden van het college genoemd. In overeenstemming met artikel 3 van de ASV zijn de regels voor de beleidsterreinen waarop subsidies worden verstrekt, opgenomen in deze nadere regels. Deze regels voor de beleidsterreinen worden aangeduid als ‘Subsidieregels’.

De in dit document beschreven nadere regels zijn afgeleid van de notitie ‘Anders maatschappelijk investeren’, welke op de subsidiepagina van de gemeente vindbaar is en toegelicht wordt. De nadere regels zijn elk gekoppeld aan een van de 4 investeringscategorieën:

  • 1. Organiseren eigen kracht en eigen inzet en opbouwen en versterken van sociale netwerken;

  • 2. Maatschappelijke basisinfrastructuur;

  • 3. Maatschappelijke kennismaking en preventie;

  • 4. (Gebieds)promotie en toerisme.

1.2 Subsidievormen

Subsidies onderscheiden zich in juridische zin slechts door het feit of het een eenmalige dan wel een jaarlijkse subsidie betreft.

Jaarlijkse subsidie

De jaarlijkse subsidie heeft betrekking op voortdurende activiteiten van een rechtspersoon.

Eenmalige subsidie

Een eenmalige subsidie is een subsidie voor een eenmalige activiteit van een rechtspersoon en/of maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk, waarvoor het college subsidie wil verstrekken.

Meerjarensubsidie

Een jaarlijkse subsidie verstrekt door het college voor een periode van maximaal vier jaar.

1.3 Terugkerende eenmalige subsidieaanvragen

  • Een eenmalige subsidie kan maximaal 2 jaar achter elkaar verleend worden.

  • Voor het 3e opeenvolgende jaar kan voor dezelfde activiteit geen eenmalige subsidie meer worden verleend. Wanneer de activiteiten voldoen aan de richtlijnen voor een jaarlijkse subsidie, kan de subsidieaanvrager een aanvraag voor een jaarlijkse subsidie indienen. De aanvraag wordt dan ook zodanig behandeld en beschouwd.

Een ontvanger van een jaarlijkse subsidie kan in hetzelfde jaar in aanmerking komen voor een eenmalige subsidie, als de activiteit of het project waarvoor deze subsidie wordt aangevraagd voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • er is geen sprake van reguliere activiteiten, waarvoor reeds jaarlijkse subsidie is verleend;

  • naast doelstellingen op het eigen beleidsterrein draagt de activiteit volgens het projectplan bij aan andere gemeentelijke doelstellingen;

  • de activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met één of meer maatschappelijke partners (culturele instellingen, sportverenigingen, onderwijs, welzijnssector, buurtorganisaties of bedrijfsleven).

1.5 Subsidieregister

Van de verleende subsidiebedragen wordt een register bijgehouden. Daarmee kan een initiatiefnemer tot op zeker hoogte al polsen of een aanvraag kans van slagen heeft (is het initiatief al elders genomen) of besluiten om de handen wellicht ineen te slaan met een andere initiatiefnemer. Het register kan ook goed worden gebruikt als terugkoppeling over de bestedingen van de gemeenschapsgelden aan de gemeenteraad.

1.6 Begroting

De gemeente Borger-Odoorn wil instellingen stimuleren eigen inkomsten te genereren en kosten te beperken. Door middel van het indienen van een onderbouwde, sluitende begroting dient aangetoond te worden dat, met inbegrip van de gemeentelijks subsidie, de aanvrager over voldoende middelen beschikt om de activiteit, waarvoor subsidie wordt aangevraagd, te realiseren.

1.7 Eigen bijdrage van minimaal 50%

Bij het aanvragen van een subsidie gaan wij ervan uit dat ten minste 50% van de totale kosten wordt gedekt uit eigen middelen en /of eigen vrijwillige inzet. Daarnaast zijn er voor eenmalige subsidies maximumbedragen opgenomen.

1.8 Subsidie om maatschappelijke doelen te realiseren

Inzet van subsidies wordt scherp aan doelen en effecten gekoppeld. De subsidieverordening biedt daarvoor ook de mogelijkheid. In deze optiek zijn de belangrijkste doelen waar de inzet van subsidie aan gekoppeld moet worden:

  • het organiseren van eigen kracht, eigen inzet en het opbouwen en versterken van sociale netwerken;

  • maatschappelijke kennismaking en preventie;

  • (gebieds)promotie en toerisme.

Subsidie wordt tevens als middel ingezet voor het in stand houden van een adequate maatschappelijke basisinfrastructuur. Hierbij gaat het echter om langdurige activiteiten die bijdragen aan het beleid binnen het sociaal domein zoals is verwoord in het beleidsdocument ‘Vanzölf saomen’. Het is aan het college om binnen dit kader meerjarige subsidies toe te kennen.

1.9 Niet in behandeling nemen van een subsidieaanvraag

  • Een subsidieaanvraag wordt niet in behandeling genomen wanneer de aanvraag voor subsidie niet binnen de daarvoor gestelde termijn is ingediend.

  • Indien bij het indienen van de aanvraag de te overleggen gegevens onvolledig zijn, wordt de aanvrager in de gelegenheid gesteld om binnen 2 weken na ontvangst van de aanvraag de ontbrekende gegevens in te dienen. Wanneer binnen deze periode niet wordt voldaan aan het indienen van de vereiste gegevens, wordt de aanvraag niet verder in behandeling genomen.

Indien de aanvrager niet binnen een maand na afloop van de activiteit(en) zorgt voor een verantwoording van de activiteit, kan dit worden meegewogen bij de beoordeling van een eventueel volgende aanvraag.

2 JAARLIJKSE SUBSIDIES

Algemeen:

Artikel 1. Aanvullende weigeringsgronden

Overeenkomstig artikel 9 van de Algemene Subsidieverordening Borger-Odoorn 2017 kan subsidieverlening tevens worden geweigerd als:

  • a. de activiteiten in strijd zijn met het algemeen belang of de openbare orde;

  • b. aannemelijk is dat de activiteiten ook zonder subsidie zonder belangrijke vertraging kunnen worden uitgevoerd;

  • c. de aanvrager niet door middel van een onderbouwde, sluitende begroting kan aantonen dat hij, met inbegrip van de gemeentelijke subsidie, over voldoende middelen beschikt om de activiteit(en), waarvoor subsidie wordt aangevraagd, te realiseren;

  • d. de aanvrager geen rechtspersoon is;

  • e. de activiteiten niet toegankelijk zijn voor inwoners van de gemeente Borger-Odoorn;

    f. de aanvraag betrekking heeft op een activiteit waarvoor door de gemeente Borger-Odoorn reeds subsidie is verleend.

Artikel 2. Nadere verplichtingen

De begroting dient inzicht te geven in de berekening van de kostprijs per activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

Artikel 3. Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

Voor subsidie komen de redelijk gemaakte kosten in aanmerking die direct verbonden zijn met de uitvoering van de taken als opgenomen in de desbetreffende regel.

Artikel 4. Subsidievorm

Jaarlijkse subsidie wordt verleend voor de periode van één jaar. Het college kan in bijzondere gevallen besluiten een subsidie voor een langere periode te verlenen, variërend van 2 tot 4 jaar. Dit noemen wij een meerjarensubsidie.

Artikel 5. Ontvangende instanties

Jaarlijkse subsidie op grond van de subsidieregelingen wordt verstrekt aan rechtspersonen zonder winstoogmerk. Deze instanties worden opgesomd in het subsidieregister.

Artikel 6. Subsidieplafond

Het subsidieplafond wordt door de gemeenteraad bij besluit vastgesteld. Dit is het maximale budget dat beschikbaar is voor subsidiëring.

Artikel 7. Wijze van verdeling

Subsidie wordt verleend voor de uit te voeren activiteit(en). Deze activiteiten en de te verlenen subsidie zijn opgenomen in een verleningsbeschikking.

Investeringscategorie 1: Het organiseren van eigen kracht en eigen inzet en het opbouwen en versterken van sociale netwerken

Activiteiten gericht op eigen kracht en sociale netwerken

Artikel 1. Beleidsdoelstellingen

De subsidie is gericht op het versterken van de eigen kracht en de eigen sociale netwerken.

Artikel 2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor:

  • op ondersteuning gerichte activiteiten welke leiden tot meer zelfredzaamheid van de betrokken personen;

  • activiteiten die ervoor zorgen dat kwetsbare mensen hun sociale netwerk kunnen vergroten en versterken.

Activiteiten m.b.t. herdenkingen

Artikel 1. Beleidsdoelstellingen

De subsidie is onder andere, maar niet uitsluitend, gericht op het organiseren en verzorgen van herdenkingen.

Artikel 2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor het organiseren van activiteiten, bijvoorbeeld kransleggingen, welke onder andere, maar niet uitsluitend, gericht zijn op nationale dan wel plaatselijke herdenkingen. Deze activiteiten zijn jaarlijks terugkerend van aard.

Activiteiten in het kader van ‘Schoon, heel en veilig’

Artikel 1. Beleidsdoelstellingen

De subsidie is onder andere, maar niet uitsluitend, gericht op activiteiten in het kader van het beleid ‘Schoon, heel en veilig’.

Artikel 2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor het organiseren van onder andere, maar niet uitsluitend activiteiten betreffende aanleggen, beveiligen, opruimen, opknappen van terreinen en/of opstallen.

Investeringscategorie 2: Maatschappelijke basisinfrastructuur

Speeltuinen

Artikel 1. Beleidsdoelstellingen

Het speelvoorzieningenniveau in de speeltuinen handhaven ten behoeve van de kinderen in de gemeente Borger-Odoorn.

Artikel 2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Subsidie op grond van deze regeling wordt verstrekt aan speeltuinen voor activiteiten op het gebied van speeltuinwerk.

Investeringscategorie 3: Maatschappelijke kennismaking en preventie

Voor investeringscategorie 3 is geen jaarlijkse subsidie aan te vragen. Wel kan een eenmalige subsidie aangevraagd worden (zie pagina 8).

Investeringscategorie 4: (Gebieds)promotie, recreatie en toerisme

Gebiedspromotie

Artikel 1. Beleidsdoelstellingen

  • Het bevorderen van het toerisme en recreatie in de gemeente Borger-Odoorn door promotie, verbetering en ondersteuning van het aanwezige toeristische/culturele/sportieve producten opdat het aantal bezoekers en de gemiddelde verblijfsduur van bezoekers toeneemt.

  • Het bevorderen van samenwerking en verbindingen tussen bedrijfsleven, cultuur, sport en welzijn.

Artikel 2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor:

  • informatieverschaffing en voorlichting aan bezoekers en bedrijven in de gemeente Borger-Odoorn, zowel fysiek als digitaal;

  • activiteiten betreffende promotie van de gemeente Borger-Odoorn. - Account- en netwerkactiviteiten voor het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven (inclusief horeca en retail), lokaal en (boven)regionaal;

  • productontwikkeling op het gebied van plaatselijke producten, routering, dagtochten, arrangementen, excursies, internetapplicaties e.d.;

  • ondersteuning middels subsidies van publieksacties door samenwerkende ondernemersorganisaties;

  • activiteiten ter bevordering van de samenwerking tussen bedrijfsleven, cultuur, sport en welzijn.

Artikel 3. Berekening van de subsidie

De maximale subsidie per aanvraag bedraagt € 3000,--.

3 EENMALIGE SUBSIDIES

Algemeen:

Artikel 1. Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

Voor subsidie komen de redelijk gemaakte kosten in aanmerking die direct verbonden zijn met de activiteiten die bijdragen aan de realisatie van de beleidsdoelen.

Artikel 2. Subsidieplafond

Het subsidieplafond wordt door de gemeenteraad bij besluit jaarlijks vastgesteld. Dit is de totale, maximaal beschikbare subsidie.

Artikel 3. Ontvangende instanties

Subsidie op grond van deze regeling wordt verstrekt aan (maatschappelijke) organisaties, waaronder burgerinitiatieven, zonder winstoogmerk.

Artikel 4. Verdeling van het subsidieplafond

Subsidie wordt verleend op basis van het principe ‘Volgorde van binnenkomst’. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst geregistreerd en behandeld. Indien meerdere aanvragen op dezelfde dag binnenkomen zullen zoveel mogelijk aanvragen worden gehonoreerd (mits wordt voldaan aan het beleid).

De volgorde van binnenkomst wordt als volgt bepaald:

  • Op datum van ontvangst van een volledige aanvraag.

  • Bij een onvolledige aanvraag geldt derhalve de datum van ontvangst van de aanvulling tot een volledige aanvraag als te hanteren ontvangstdatum.

  • Mochten er meerdere verleenbare aanvragen van eenzelfde ontvangstdatum zijn die, als ze allen zouden worden gehonoreerd, het subsidieplafond zouden overschrijden, dan zal het tijdstip van indienen bepalen welke aanvraag als eerste zal worden gehonoreerd.

  • Bij een, zelfs na een gegeven aanvullingstermijn, onvolledige aanvraag kan het college besluiten de aanvraag niet in behandeling te nemen.

Artikel 5. Aanvullende weigeringsgronden

Overeenkomstig artikel 9, tweede lid, aanhef en onder g, van de Algemene Subsidieverordening Borger-Odoorn 2017 kan subsidieverlening tevens worden geweigerd als:

  • a. de activiteit niet of onvoldoende gekoppeld is aan een van de investeringscategorieën (zie voor nadere toelichting de notitie ‘Anders maatschappelijk investeren’;

  • b. de activiteiten in strijd zijn met het algemeen belang of de openbare orde;

  • c. aannemelijk is dat de activiteiten ook zonder subsidie zonder belangrijke vertraging kunnen worden uitgevoerd;

  • d. de aanvrager niet door middel van een onderbouwde, sluitende begroting kan aantonen dat hij, met inbegrip van de gemeentelijke subsidie, over voldoende middelen beschikt om de activiteit(en), waarvoor subsidie wordt aangevraagd, te realiseren;

  • e. de activiteiten niet toegankelijk zijn voor inwoners van de gemeente Borger-Odoorn;

  • f. de aanvraag betrekking heeft op een activiteit waarvoor door de gemeente Borger-Odoorn reeds subsidie is verleend.

Artikel 6. Nadere verplichtingen

  • Van de subsidieontvanger wordt verwacht dat de voorgestelde activiteiten zoals beschreven in de aanvraag uitgevoerd worden. Zodanig dat de verplichte verbinding met een of meerdere investeringscategorieën gerealiseerd wordt.

  • Na realisatie van de activiteiten stuurt de subsidieontvanger een kort verslag ter verantwoording. Dit verslag omvat een korte beschrijving van de uitgevoerde activiteit(en), uitnodiging/mediabericht (wanneer van toepassing) en een foto van de activiteit.

  • De begroting dient inzicht te gegeven in de berekening van de kostprijs per activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Daarbij geldt de berekeningsmethode ‘op basis van integrale kosten’.

  • Subsidie wordt verleend volgens het principe van cofinanciering, waarbij tenminste 50% van de totale kosten wordt gedekt uit eigen middelen en/of vrijwillige inzet.

  • Activiteiten zijn laagdrempelig en toegankelijk voor zo’n breed mogelijk publiek, zowel jong als oud, met of zonder beperkingen.

  • De activiteiten worden georganiseerd ten behoeve van de inwoners van Borger-Odoorn.

  • De aanvraag tot subsidieverlening voor activiteiten die door meerdere partijen worden georganiseerd, dient door deze partijen gezamenlijk te worden ingediend.

Investeringscategorie 1: Het organiseren van eigen kracht en eigen inzet en het opbouwen en versterken van sociale netwerken

Activiteiten gericht op eigen kracht en sociale netwerken

Artikel 1. Beleidsdoelstellingen

De subsidie is gericht op het versterken van de eigen kracht en de eigen sociale netwerken.

Artikel 2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor:

  • op ondersteuning gerichte activiteiten welke leiden tot meer zelfredzaamheid van de betrokken personen;

  • activiteiten die ervoor zorgen dat kwetsbare mensen hun sociale netwerk kunnen vergroten en versterken.

Artikel 3. Specifieke aanvullende voorwaarde

Aanvragers komen alleen voor deze subsidieregeling in aanmerking als zij aantonen een sterke verbinding te leggen met een of meerdere investeringscategorieën.

Artikel 4. Berekening van de subsidie

Per aanvraag kan maximaal € 500,-- subsidie worden verleend.

Investeringscategorie 2: Maatschappelijke basisinfrastructuur

Voor investeringscategorie 2 is geen eenmalige subsidie aan te vragen. Wel kan een jaarlijkse subsidie aangevraagd worden (zie pagina 5).

Investeringscategorie 3: Maatschappelijke kennismaking en preventie

Lokale sociale initiatieven

Artikel 1. Beleidsdoelstellingen

Initiatieven van inwoners, groepen inwoners, ondernemers en rechtspersonen op het gebied van maatschappelijke zorg, kennismaking en preventie, meest gericht op het betrekken van jeugdigen bij de samenleving – tijdelijk – financieel ondersteunen middels cofinanciering (kan ook eigen inzet zijn) op 50/50 basis.

Artikel 2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor:

  • activiteiten die bijdragen aan maatschappelijke kennismaking en betrokkenheid van vooral jeugdigen;

  • activiteiten georganiseerd door (groepen) inwoners en/of ondernemers dan wel verenigingen op het gebied van gezondheid/bewegen en/of maatschappelijke participatie van jeugdigen;

  • de initiatieven dienen bij te dragen aan de verbetering en stimulering van de betrokkenheid van jeugdigen bij de maatschappij;

  • de activiteiten hebben een open karakter.

Artikel 3. Specifieke aanvullende voorwaarde

Aanvragers komen alleen voor deze subsidieregeling in aanmerking als zij aantonen een sterke verbinding te leggen met een of meerdere investeringscategorieën.

Artikel 4. Berekening van de subsidie

Per aanvraag kan maximaal € 500,-- subsidie worden verleend.

Lokale initiatieven gezonde leefstijl

Artikel 1. Beleidsdoelstellingen

Initiatieven van inwoners, groepen inwoners, ondernemers en verenigingen op het gebied van gezonde leefstijl en/of bewegen – tijdelijk – financieel ondersteunen middels cofinanciering (kan ook eigen inzet zijn) op 50/50 basis.

Artikel 2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor:

  • activiteiten die bijdragen aan een gezonde leefstijl van inwoners van de gemeente Borger-Odoorn;

  • activiteiten die gericht zijn op het vergroten van sport-, spel- en bewegingsparticipatie onder inwoners van de gemeente Borger-Odoorn.

Artikel 3. Specifieke aanvullende voorwaarde

Aanvragers komen alleen voor deze subsidieregeling in aanmerking als zij aantonen een sterke verbinding te leggen met een of meerdere investeringscategorieën.

Artikel 4. Berekening van de subsidie

Per aanvraag kan maximaal € 500,-- subsidie worden verleend.

Investeringscategorie 4: (Gebieds)promotie, recreatie en toerisme

Lokale initiatieven

Artikel 1. Beleidsdoelstellingen

Het bevorderen van de lokale economie door meer toeristisch- recreatieve bestedingen in Borger-Odoorn. Dat wil zeggen meer toeristen en /of recreanten van buiten de gemeente en/of een toename in de verblijfsduur van toeristen in de gemeente.

Artikel 2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor:

  • activiteiten die de toeristisch-recreatieve bestedingen in de gemeente Borger-Odoorn bevorderen.

Artikel 3. Specifieke aanvullende voorwaarde

Aanvragers komen alleen voor deze subsidieregeling in aanmerking als zij aantonen een sterke verbinding te leggen met een of meerdere investeringscategorieën.

Artikel 4. Berekening van de subsidie

Per aanvraag kan maximaal € 500,-- subsidie worden verleend.

4 SLOTBEPALINGEN

  • 1. Deze subsidieregelingen treden in werking op 1 januari 2019 en geldt voor aanvragen voor subsidieaanvragen die vanaf 1 januari 2019 zijn ingediend.

  • 2. Deze subsidieregelingen wordt aangehaald als: ‘Nadere regels voor subsidieverstrekking 2019’ met nadere aanduiding van het van toepassing zijnde onderwerp. (Bijvoorbeeld: Nadere regels voor subsidieverstrekking 2019 -- (Gebieds)promotie.)

  • 3. Voor subsidieaanvragen die voor 1 januari 2019 zijn ingediend zijn de op dat moment geldende nadere regels van toepassing.

Aldus vastgesteld in de vergadering d.d. 18 december 2018.

………………… …………………

Burgemeester Gemeentesecretaris

Ondertekening