Regeling vervallen per 01-01-2023

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Borsele 2018

Geldend van 01-01-2018 t/m 31-12-2022

Intitulé

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Borsele 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele;

overwegende, dat,

gelet op bepalingen van de Afvalstoffenverordening gemeente Borsele 2018,

(hierna genoemd verordening),

b e s l u i t e n:

vast te stellen het;

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2018

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • 1. In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan dan wel mede verstaan:

  • 2.

    • a.

      inzamelmiddel: hulp- of bewaarmiddel, bestemd voor de inzameling van afvalstoffen van één huishouden, door of namens de gemeente verstrekt: plastic zak voor kunststof verpakkingsafval en drankenkartons, 240 liter container voor groente,- fruit- en tuinafval / restafval / oud papier en karton;

    • b.

      inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmid-

  • 3. del of -plaats, bijvoorbeeld een (ondergrondse) verzamelcontainer, oranje 240 liter

  • 4. container voor verpakkingsafval en drankenkartons, wijkcontainer of brengdepot, ten

  • 5. behoeve van meerdere huishoudens;

  • 6.

    • c.

      verordening: Afvalstoffenverordening gemeente Borsele 2018;

    • d.

      afvalpas: pas, verstrekt door de gemeente Borsele aan een gebruiker van een appartementencomplex die met deze afvalpas toegang heeft tot de ondergrondse containers voor huishoudelijk restafval en oud papier en karton;

Artikel 2 Aanwijzing inzamelaars

  • 1.

    Als inzameldienst die belast is met de wekelijkse inzameling van huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de verordening wordt aangewezen de afdeling Buitendienst van de gemeente Borsele en de afdeling stadsbeheer van de gemeente Goes.

  • 2.

    Als inzamelaar, belast met de afzonderlijke inzameling van categorieën huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 4, eerste lid onder a van de verordening, worden aangewezen:

  • a.

    de Zeeuwse Reinigingsdienst te Terneuzen op de milieustraat aan de Polenweg te Nieuwdorp;

  • b.

    kerken, scholen en/of verenigingen voor de inzameling van oud papier en karton dat afkomstig is uit huishoudens voor zover zij een overeenkomst hebben met de gemeente Borsele;

  • c.

    diverse charitatieve instellingen voor huis-aan-huis inzameling van kleding en textiel;

  • d.

    de contractant van het O.L.A.Z. als opdrachtgever ter zake van de dienstverlening op het gebied van de inzameling en verwerking van huishoudelijk flessenglas in de (ondergrondse) glascontainers.

  • 3.

    Als inzamelaar, belast met de afzonderlijke inzameling van bestanddelen huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 4, eerste lid onder b van de verordening, is van het verbod tot vrijgesteld:

Sympany te Utrecht voor de inzameling van kleding en textiel middels containers in vier

kernen.

Artikel 3 Bestanddelen en inzamelaars

Op grond van artikel 4, eerste lid van de verordening wordt bepaald dat de volgende bestanddelen huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden aan de volgende inzamelaars:

accu’s milieustraat

afgewerkte olie milieustraat

asbest en asbesthoudend afval milieustraat

elektrische en elektronische apparatuur grof vuilroute (op afroep) , winkeliers, milieustraat

frituurvet en plantaardige oliën milieustraat

gipsafval milieustraat

groenafval milieustraat

groente-, fruit- en tuinafval inzameldienst, milieustraat

grof huishoudelijk afval grof vuilroute (op afroep), milieustraat

grof tuinafval grof tuinafvalroute (op afroep), milieustraat

harde kunststoffen milieustraat

hout milieustraat

huishoudelijk restafval inzameldienst

kleding en textiel textielcontainers, aangewezen inzamelaars, milieustraat

klein chemisch afval milieustraat (batterijen ook winkeliers)

kleine dode huisdieren milieustraat

kunststof verpakkingen en drankenkartons inzameldienst, milieustraat, perscontainer

oud papier en karton inzameldienst, milieustraat

puin milieustraat

schone grond milieustraat

schroot en metalen milieustraat

TL-, LED- en spaarlampen milieustraat, winkeliers

verpakkingsglas glasbakken, milieustraat

vlakglas milieustraat

Artikel 4

Op grond van artikel 5 van de verordening wordt bepaald dat:

  • a.

    als brengdepot op lokaal of regionaal niveau waar huishoudelijke afvalstoffen ter inzameling kunnen worden aangeboden wordt aangewezen de regionale milieustraat aan de Polenweg 2, 4455 SX  te Nieuwdorp;

  • b.

    de wijze van aanbieding van afvalstoffen plaatsvindt overeenkomstig de door de exploitant gestelde acceptatievoorwaarden.

Artikel 5

Ter uitwerking van artikel 7, eerste lid, en artikel 11 van de verordening wordt het volgende bepaald:

  • 1.

    Standaard wordt per huishoudelijk perceel een combinatie van één groente-, fruit- en tuinafval container (groen deksel), één restafval container (grijs deksel) en één papiercontainer (blauw deksel) verstrekt. Op verzoek wordt één extra groente-, fruit- en tuinafval container verstrekt waarvoor geen tarief in rekening wordt gebracht. Voor overige extra containers wordt een tarief in rekening gebracht op grond van de Verordening afvalstoffenheffing. Met een maximum van drie groente-, fruit- en tuinafval containers, drie restafvalcontainers en drie papiercontainers.

  • 2.

    De gebruikers van de percelen als aangegeven in Bijlage 1 maken gebruik van een inzamelvoorziening nabij het perceel. Aan deze gebruikers wordt geen standaard pakket zoals bedoeld in het eerste lid, verstrekt.

  • 3.

    Aan bedrijven die gebruik maken van het recht voor het periodiek verwijderen van bedrijfsafval van beperkte omvang of hoeveelheid dat in samenstelling overeenkomt met huishoudelijk afval, wordt een standaardpakket van één groente-, fruit- en tuinafval en één restafval container verstrekt. Tegen betaling van een tarief op grond van de Verordening reinigingsrechten.

  • 4.

    Aan bedrijven wordt op verzoek en tegen betaling van een tarief op grond van de Verordening reinigingsrechten een extra groente-, fruit- en tuinafval of restafval container met een inhoud van 240 liter verstrekt boven het standaardpakket van één groente-, fruit- en tuinafval en één restafvalcontainer.

  • 5.

    Voor het periodiek verwijderen van oud papier en karton wordt aan bedrijven op verzoek en tegen betaling van een tarief op grond van de Verordening reinigingsrechten een papiercontainer met een inhoud van 240 liter verstrekt. Met een maximum van drie.

  • 6.

    De inhoud van de verstrekte containers is 240 liter.

  • 7.

    De inzameling van groente-, fruit- en tuinafval en restafval vindt afwisselend tweewekelijks plaats.

  • 8.

    De inzameling van oud papier en karton vindt vierwekelijks plaats in de routes Buitengebied en maandelijks in de overige routes (zie route-overzicht in Bijlage 2)

  • 9.

    Kunststof verpakkingsafval en drankenkartons wordt ingezameld met behulp van containers op de milieustraat en via tweewekelijkse huis-aan-huis inzameling door middel van doorzichtige kunststof zakken. In ’s-Gravenpolder is daarnaast een ondergrondse brengvoorziening aanwezig.

  • 10.

    Glas wordt ingezameld middels de glasbakken op de milieustraat en de van gemeentewege in elke kern geplaatste collectieve (ondergrondse) containers op de locaties als aangegeven op de kaart op www.borsele.nl/afval.

  • 11.

    Kleding en textiel wordt ingezameld via de textielcontainers op de milieustraat en de containers op de locaties als aangegeven op de kaart www.borsele.nl/afval.

  • 12.

    De huis-aan-huis inzameling van kleding en textiel vindt vier keer per jaar plaats via door de inzamelaar verstrekte zakken;

  • 13.

    De aan-huisinzameling van grof huishoudelijk afval tot een maximum van 2 m3, vindt zes maal per jaar op afroep plaats tegen betaling van een tarief op grond van de Verordening afvalstoffenheffing;

  • 14.

    De aan-huisinzameling van grof groenafval tot een maximum van 2 m3, vindt zes maal per jaar op afroep plaats tegen betaling van een tarief op grond van de Verordening afvalstoffenheffing;

Artikel 6

Op grond van artikel 8, tweede lid, van de verordening wordt bepaald dat huishoudelijk rest- en gft-afval ongescheiden in verzamelcontainers wordt opgehaald nabij de adressen, genoemd in Bijlage 1.

Artikel 7

Op grond van artikel 9 van de verordening worden in Bijlage 2 de dagen en tijden vastgesteld, waarop categorieën huishoudelijke afvalstoffen kunnen worden aangeboden.

De data van inzameling worden jaarlijks bekendgemaakt door middel van een afvalkalender, die op de www.borsele.nl/afval gepubliceerd wordt.

Artikel 8

  • 1.

    Ingevolge artikel 9 van de verordening wordt bepaald dat ten behoeve van de lediging het inzamelmiddel (container) vanaf 21.00 uur voorafgaand op de dag van lediging maar uiterlijk om 7.30 uur op de dag van lediging op de aanbiedplaats wordt geplaatst en zo spoedig mogelijk na lediging, doch uiterlijk dezelfde dag voor 22.00 uur van de openbare weg dient te zijn verwijderd.

  • 2.

    In afwijking van lid 1 wordt het volgende bepaald ten behoeve van de lediging van papiercontainers in de routes OPK wijk 1 t/m 17 (zie route-overzicht in Bijlage 2).

Het inzamelmiddel (container) wordt vanaf 16.00 uur op de dag van lediging op de aanbiedplaats geplaatst en zo spoedig mogelijk na lediging, doch uiterlijk dezelfde dag voor 22.00 uur van de openbare weg verwijderd.

Artikel 9

Op grond van artikel 10 eerste lid onder a. van de verordening wordt het volgende bepaald:

  • a.

    bij het aanbieden van huishoudelijk restafval en groente-, fruit- en tuinafval via containers dienen deze te worden geplaatst op de daarvoor aangeduide plaats, met de dekselopening in de richting van de straat en op een onderlinge afstand van 30 cm tussen de wielen;

  • b.

    bij het aanbieden van huishoudelijk restafval en groente-, fruit- en tuinafval via containers door de gebruikers van de percelen in wijk HH2-A zoals genoemd in Bijlage 3 dienen deze te worden geplaatst op de daarvoor aangeduide plaats, met de handgrepen in de richting van de straat;

  • c.

    bij het aanbieden van oud papier en karton via containers (blauwe deksel) dienen deze te worden geplaatst op de daarvoor aangeduide plaats, met de handgrepen in de richting van de straat;

  • d.

    het deksel van de container dient gesloten te zijn;

  • e.

    de van gemeentewege verstrekte containers behoren bij het perceel. Het is niet toegestaan containers uit te lenen aan een derde of te ruilen;

  • f.

    de containers dienen bij verhuizing leeg en schoon achtergelaten te worden;

  • g.

    de gebruiker van een inzamelmiddel (container) is verantwoordelijk voor de goede staat ervan;

  • h.

    het inzamelmiddel (container) wordt bij vermissing of beschadiging vervangen voor rekening van de gebruiker;

  • i.

    het ter inzameling aanbieden van die afvalstoffen dient zodanig plaats te vinden dat verspreiding (van delen) ervan in het milieu wordt voorkomen.

  • j.

    Het maximale gewicht van de afvalstoffen per container, bedraagt 70 kilogram.

  • k.

    het aanbieden van kunststof verpakkingsafval en drankenkartons dient te geschieden in doorzichtige zakken.

Artikel 10

Op grond van artikel 10, eerste lid onder b. van de verordening wordt bepaald dat:

  • a.

    bij het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening ten behoeve van een groep percelen of op wijkniveau de afvalstoffen in de inzamelvoorziening dienen te worden gedeponeerd;

  • b.

    de aangeboden afvalstoffen, behoudens het bepaalde in artikel 9 van de verordening, dienen te worden gescheiden in groente-, fruit- en tuinafval en restafval, en in de daarvoor bestemde voorziening te worden gedeponeerd;

  • c.

    het aangeboden glas gescheiden op de kleuren wit, groen en bruin in de daarvoor bestemde voorziening dient te worden gedeponeerd;

  • d.

    het aangeboden textiel verpakt of gebundeld in de daarvoor bestemde voorziening dient te worden gedeponeerd;

  • e.

    het verboden is afvalstoffen naast de inzamelvoorziening achter te laten;

Artikel 11

Op grond van artikel 10, eerste lid, van de verordening worden aangewezen als categorieën huishoudelijke afvalstoffen die zonder inzamelmiddel als bedoeld in artikel 4 van de verordening ter inzameling kunnen worden aangeboden:

grof restafval;

grof tuinafval;

elektrische en elektronische apparatuur.

Artikel 12

Als categorie bedrijfsafvalstof die door de inzameldienst wordt ingezameld, als bedoeld in artikel 11 van de verordening, wordt aangewezen grijs afval.

Onder grijs afval wordt verstaan: bedrijfsafval dat qua aard, samenstelling en hoeveelheid per aanbieding overeenkomt met huishoudelijk afval en gelijktijdig met huishoudelijk afval met hetzelfde inzamelvoertuig wordt ingezameld.

Artikel 13

Op grond van artikel 12 van de verordening wordt bepaald dat de dagen en tijden waarop de op grond van artikel 11 van de verordening aangewezen bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst ter inzameling kunnen worden aangeboden gelijk zijn aan de op grond van artikel 9 van de verordening vastgestelde dagen en tijden voor de aanbieding van huishoudelijk groente-, fruit- en tuinafval en restafval.

Artikel 14

Op grond van artikel 13, tweede lid van de verordening wordt bepaald dat de voorwaarden waarop op grond van artikel 11 van de verordening aangewezen bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst ter inzameling kunnen worden aangeboden gelijk zijn aan de voorwaarden zoals genoemd in artikel 9 en artikel 10 van de verordening.

Artikel 15

Het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2012 wordt ingetrokken.

Artikel 16

Het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2018 treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Heinkenszand, 2 november 2017

Burgemeester en wethouders van Borsele,

De secretaris, De burgemeester,

Bijlage 3

Bijlage 2

Bijlage 1