Subsidieverordening 'Zonnig wonen in Oostgaarde"

Geldend van 04-06-2010 t/m heden

Intitulé

Subsidieverordening 'Zonnig wonen in Oostgaarde"

geen

Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen

Paragraaf 1.1 Begripsbepalingen

Aanvraag: verzoek van aanvrager om een besluit te nemen tot toekenning van subsidie.Aanvraagformulier: Door het college vastgesteld formulier ten behoeve van de subsidieaanvraag. Beschikking: besluit dat niet van algemene strekking is, aangaande een aanvraag tot beschikbaar stellen van een gemeentelijke subsidie, met inbegrip van de afwijzing van een aanvraag daarvan.Subsidieontvanger: natuurlijk- of rechtspersoon die een aanvraag indient voor het verlenen van subsidie.Gereedmelding: Kennisgeving van de aanvrager waarmee hij/zij aangeeft dat de werkzaamheden waarop het bouwplan betrekking heeft, geheel zijn voltooid. Gereedmeldingsdatum: De gereedmelding moet binnen 2 x 24 uur na voltooiing van de werkzaamheden worden ingezonden. College: het college van burgemeester en wethouders van Borsele.Zonnepanelen: Photo-Voltaische panelen waarmee stroom kan worden opgewekt, ook wel omschreven als PV-panelen. Wattpiek: Het vermogen van PV-panelen uitgedrukt in Wattpiek (Wp).EPN: Energie Prestatie Norm. Norm voor de berekening van de energieprestatiecoëfficient, zijnde NEN 5128, wettelijk vastgesteld in de regeling bouwbesluit 2003 zoals deze nadien is gewijzigd. NEN 1010: NEderlande Norm; bevat bepalingen voor het ontwerp en de realisatie van veilige, doelmatige en goed functionerende elektrische installaties.

Paragraaf 1.2 Toepassingsbereik

Artikel 1

Deze verordening heeft als doel:Het gebruik van Photo-Voltaische zonnepanelen binnen de nieuwbouw te stimuleren, met behulp van een subsidieregeling.

Artikel 2

Deze subsidie is van toepassing op:Alle nieuwbouwwoningen die binnen het plan ‘Oostgaarde’ te ‘s-Gravenpolder vallen, zoals aangegeven op de bijbehorende kaart (bijlage 1).

Artikel 3

Het college kan voor het plaatsen van Photo Voltaische panelen bij nieuw te bouwen woningen subsidie verlenen. Als subsidie van andere instanties voor deze voorziening kan worden verkregen kan het college de hoogte van de subsidie voor deze voorziening verrekenen met de subsidie verstrekt door derden.

Artikel 4

Het college is bevoegd de normbedragen in deze verordening aan te passen. Hiervan wordt melding gedaan in één of meer huis aan huisbladen.

 

Hoofdstuk 2 Aanvragen, verlenen en vaststellen van subsidie

Paragraaf 2.1 aanvraag om subsidie

Artikel 5

De aanvrager vraagt subsidie aan bij het college op een daartoe vastgesteld aanvraagformulier (bijlage 2).

Artikel 6

De aanvraag wordt gelijktijdig met de aanvraag om bouwvergunning ingediend en in behandeling genomen.

Artikel 7

Het college neemt op basis van de aanvraag een voorlopige beschikking.

Paragraaf 2.2 Verlenen van subsidie

Artikel 8

Het college beoordeelt op basis van de aanvraag of deze volledig en juist is.  

Artikel 9

Het college bevestigt binnen twee weken de ontvangst van de aanvraag middels een ontvangstbevestiging.

Artikel 10

Het college beslist binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag of aan het gestelde in de aanvraag als bedoeld in artikel 8 is voldaan. Als dit laatste niet het geval is krijgt aanvrager de gelegenheid om binnen twee weken alsnog de ontbrekende gegevens en/of stukken in te dienen. Voldoet de aanvrager daar niet aan dan wordt de aanvraag met in achtneming van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht niet ontvankelijk verklaard.  

Artikel 11

Het college verleent subsidie onder voorwaarde dat:

  • a.

    de aanvrager alle informatie beschikbaar houdt aangaande de toegepaste maatregelen en materialen die voor een juist toezicht op de naleving van de in deze verordening gestelde verplichtingen noodzakelijk is;

  • b.

    alle werkzaamheden waarop de subsidieregeling van toepasing is zijn afgerond.

  • c.

    aan alle voorwaarden, zoals gesteld in het aanvraagfomrulier is voldaan.

Artikel 12

Het college verleent subsidie onder de voorwaarde dat aan de door het college aangewezen toezichthouders:

  • a.

    toegang wordt verleend tot de woning.

  • b.

    inzage wordt verleend in de op de bouw betrekking hebbende informatie en tekeningen.

  • c.

    alle inlichtingen worden verstrekt die naar hun oordeel noodzakelijk zijn.

Artikel 13

Er wordt slechts eenmalig subsidie verleend per adres en/of aanvrager.

Paragraaf 2.3 Subsidiabele kosten

Artikel 14

  • 1 Onder de subsidiabele kosten wordt verstaan:

    • a.

      de aanschaf en installatie van de PV-panelen;

    • b.

      de aanschaf en plaatsing van de productiemeter;

    • c.

      de aanschaf en plaatsing van de omvormer.

  • 2 Onder de niet subsidiabele kosten wordt verstaan:

    • a.

      de jaarlijkse huur van de productiemeter;

    • b.

      de aanmelding en het lidmaatschap van CertiQ;

    • c.

      de kosten van (aanvullende) garantie.

Paragraaf 2.4 Hoogte van de subsidie

Artikel 15

De hoogte van de subsidie bedraagt € 4,- per Wattpiek met een maximum van € 2800,-.  

Paragraaf 2.5 Gereedmelding

Artikel 16

  • 1 De subsidieontvanger meldt aan het college op een daartoe vastgesteld formulier (bijlage 3) dat de werkzaamheden zijn voltooid. 

  • 2 De subsidieontvanger kan de gereedmelding als bedoeld in het eerste lid gelijk na voltooiing van de werkzaamheden indienen.  

  • 3 De gereedmelding kan tot uiterlijk 24 maanden na dagtekening van de aanvraag worden ingediend.  

  • 4 Een toezichthouder van de gemeente zal naar aanleiding van deze gereedmelding controleren of aan het gestelde in het aanvraagformulier is voldaan.

Paragraaf 2.6 Vaststelling van de subsidie

Artikel 17

Het college neemt binnen zes weken na ontvangst van het gereedmeldingsformulier, als bedoeld in artikel 16, een besluit met betrekking tot de definitieve subsidievaststelling. De aanvrager wordt hier schriftelijk over geinformeerd.

Paragraaf 2.7 Intrekking en wijziging van de subsidie

Artikel 18

  • 1 De subsidie kan lager worden vastgesteld dan wel worden ingetrokken als:a. De activiteiten waarvoor subsidie is verleend niet of niet geheel hebben plaatsgevonden.b. De subsidieontvanger niet heeft voldaan aan de verplichtingen van de subsidietoekenning, als omschreven in het aanvraagformulier. 

  • 2 Voor zover het bedrag van de subsidie afhankelijk is van de werkelijke kosten van de voorzieningen waarvoor subsidie is verleend, worden kosten die in redelijkheid niet als noodzakelijk kunnen worden beschouwd, bij de vaststelling van de subsidie, niet in aanmerking genomen.

Artikel 19

De uitbetaling van subsidie wordt in ieder geval geweigerd indien: a. de activiteiten niet of niet geheel zijn uitgevoerd;b. de aanvrager niet heeft voldaan aan de voorwaarden zoals gesteld op het aanvraagformulier: c. in het kader van de aanvraag onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt en de verstrekking van deze gegevens tot een onjuiste beschikking op de aanvraag zouden zou hebben geleid;e. de aanvrager failliet is verklaard of aan hem surseance van betaling is verleend, dan wel een verzoek daartoe bij de rechtbank is ingediend. 

Paragraaf 2.8 Betaling

Artikel 20

Het definitieve subsidiebedrag wordt binnen 30 werkdagen na de definitieve subsidievaststelling betaalbaar gesteld.

Paragraaf 2.9 Eigendomsoverdracht

Artikel 21

Het is de aanvrager niet toegestaan de gesubsidieerde panelen door te verkopen of aan derden te schenken. Mocht dit toch geconstateerd worden door de gemeente zal de subsidie terug gevorderd worden.

 

Paragraaf 2.10 Nadere bepalingen

Artikel 22

Het college kan voor de uitvoering van deze bepalingen nadere regels vaststellen.

Artikel 23

De subsidieregeling is geldig tot een jaar na oplevering van de laatste woning van de wijk Oostgaarde.

Artikel 24

Het college kan, al dan niet, op verzoek van de aanvrager één of meer bepalingen van deze verordening buiten toepassing verklaren of daarvan ontheffing verlenen voor zover toepassing van deze verordening, gelet op het doel en het belang dat de desbetreffende bepaling beoogt te regelen, zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Ondertekening

Vastgesteld in de openbare vergadering van 1 oktober 2009
de griffier,                    de voorzitter,