Regeling vervallen per 28-07-2016

Regeling Waardevolle bomen en gemeentelijke bomenstructuur

Geldend van 17-01-2015 t/m 27-07-2016

Intitulé

Regeling Waardevolle bomen en gemeentelijke bomenstructuur

Artikel 1: De kaart met waardevolle bomen en boomstructuren

  • 1. De lijst van waardevolle bomen en de gemeentelijke bomenstructuur worden vastgesteld middels een kaart.

  • 2. De kaart omvat de vrijstaande bomen - weergegeven als punten - en boomstructuren - weergegeven als lijnen en vlakken - die op basis van de criteria zoals genoemd in artikel 2 als waardevol zijn aangemerkt.

  • 3. De kaart wordt aangeduid als “Kaart vergunningplichtige bomen en boomstructuren”.

Artikel 2: De criteria

Een boom of boomstructuur wordt als waardevol aangemerkt als deze aantoonbaar waarde heeft op één of meer van de volgende gebieden:

  • Cultuurhistorie (ouderdom, herdenkingsboom, symboliek);

  • Stedenbouw en/of landschap (onderdeel van de groenstructuur op buurt- of wijkniveau, beeldbepalend in het totale straat- of landschapsbeeld, belevingswaarde landschappelijke structuur buitengebied, recreatieve waarde i.v.m. routes, leefbaarheid in een stenige en boomarme omgeving zoals delen van de binnenstad, van Ginneken en van Zandberg);

  • Ecologie (foerageerplaats/-structuur, stapsteen, schuilplaats, uitwisseling van soorten, rusten/slapen, nestelen);

  • Klimaat (bomen zorgen voor verkoeling, benodigd i.v.m. mogelijke hittestress in de dicht bebouwde gebieden van de stad, zoals bijvoorbeeld de binnenstad, Schorsmolen en Haagpoort);

  • Dendrologie (zeldzame soort of variëteit, bijzondere groeivorm zoals meerstammigheid).

Artikel 3: De voordracht

  • 1. Belanghebbenden kunnen een boom of boomstructuur voordragen voor opname op de kaart met waardevolle bomen en boomstructuren, mits de eigenaar daarmee instemt.

  • 2. Deze voordracht moet schriftelijk gebeuren aan Burgemeester en wethouders. De voordracht moet gemotiveerd zijn en voorzien zijn van een duidelijke beschrijving van de plaats van de boom/boomstructuur.

  • 3. De voordracht wordt gepubliceerd in een lokaal dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad en op de websites www.breda.nl en www.overheid.nl .

Artikel 4: De beslissing

  • 1. Het besluit om een boom al dan niet op te nemen op de lijst wordt bekend gemaakt aan de eigenaar en aan degene die de voordracht gedaan heeft. Tegen dit besluit is bezwaar en beroep mogelijk op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

  • 2. Het besluit wordt gepubliceerd in een lokaal dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad en op de gemeentelijke website.

  • 3. Nadat het besluit onherroepelijk is geworden wordt de boom opgenomen op de lijst van waardevolle bomen.

  • 4. Waardevolle bomen worden opgenomen in de gemeentelijke veiligheidsinspectie, tenzij de eigenaar van de boom hier niet mee instemt.

Artikel 5: Actualisatie van de kaart met waardevolle bomen en boomstructuren

  • 1. Actualisatie van de kaart gebeurt periodiek of wanneer Burgemeester en wethouders daar aanleiding toe zien.

  • 2. Voor het overige zijn de artikelen 3 en 4 van deze regeling van toepassing.

Toelichting

Deze regeling is een beleidsregel zoals bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht en vastgesteld door Burgemeester en wethouders.

Hij heeft tot doel waardevolle bomen en boomstructuren extra te beschermen. In deze verordening is het begrip “waardevol” geïntroduceerd om aan te geven dat het om bomen gaat die om zeer verschillende redenen waardevol kunnen zijn. Het gaat dus niet alleen om monumentaliteit of beeldbepalendheid. Ook gedenkbomen en dode bomen kunnen onder deze regeling vallen. De regeling is gebaseerd op een kaart die actueel gehouden wordt en gepubliceerd wordt op de gemeentelijke website. Op die manier is voor iedereen duidelijk te zien om welke bomen het gaat. De kaart bestaat in eerste instantie uit de bestaande lijst van monumentale en beeldbepalende bomen en de gemeentelijke bomenstructuur die al eerder is vastgesteld. Deze is geactualiseerd op basis van de nieuw geformuleerde criteria in artikel 2. In de komende tijd kan de kaart aangevuld worden en actueel gehouden worden.

Als belanghebbende wordt aangemerkt degene die een persoonlijk belang heeft bij plaatsing van de boom of boomstructuur op de kaart met waardevolle bomen en boomstructuren. Dit persoonlijk belang is bijvoorbeeld aanwezig wanneer hij op geringe afstand van de boom/boomstructuur woont of vanuit zijn woning daarop zicht heeft. Daarnaast worden organisaties die in hun statuten de bescherming van en het behoud van natuur of bomen als doelstelling hebben opgenomen als belanghebbende gezien. Om op de kaart opgenomen te worden moet een boom of boomstructuur waardevol zijn. In de regeling is aangegeven wat daar onder verstaan wordt. De bescherming van een boomstructuur richt zich op de structuur zelf en niet op de afzonderlijke bomen.

In het besluit om een boom of boomstructuur op de kaart te plaatsen wordt een zorgvuldige motivering gegeven van de reden waarom de boom of boomstructuur waardevol is. De beschrijving geeft inzicht en duidelijkheid over de waarden zoals genoemd in artikel 2 en eventuele bijzondere functies van de boom. Zo’n motivering is tevens een toetsingskader voor een aanvraag om een vergunning, waardoor een besluit beter gemotiveerd en afgewogen kan worden. De eigenaar van een waardevolle boom of boomstructuur kan Burgemeester en wethouders verzoeken de boom of boomstructuur van de kaart met waardevolle bomen en boomstructuren te laten verwijderen. Hiervoor geldt dezelfde procedure als bij een voordracht voor opname op de kaart.

De kaart wordt periodiek aangepast. Aanpassing van een boomstructuur vindt alleen plaats als daar aanleiding voor is. Dit kan zijn bij de evaluaties van de verordening en op tussenliggende momenten als een van de vele beleidsterreinen nieuw beleid formuleert dat deze structuur raakt en aanpassing nodig maakt. Ook kan een verandering in de fysieke structuur ten gevolge van een (her)ontwikkeling aanleiding zijn de boomstructuur te veranderen. Dit geldt ook voor boomstructuren in privaat eigendom.