Regeling vervallen per 01-01-2018

Regeling Generatiepact gemeente Bronckhorst

Geldend van 01-01-2015 t/m 31-12-2017 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2015

Intitulé

Regeling Generatiepact gemeente Bronckhorst

Regeling Generatiepact gemeente Bronckhorst

Algemeen

In de CAO-Gemeenten 2013-2015 zijn er afspraken gemaakt over onder andere de werkgelegenheid en werkervaring. Het gaat hierbij om jongeren van 35 jaar en jonger. Verder wordt de gemeente geadviseerd om de mogelijkheden van een generatiepact te benutten. Hierin biedt de gemeente oudere medewerkers de mogelijkheid om minder te werken met gedeeltelijk behoud van salaris, om zo ruimte te maken voor jongere medewerkers. Vanwege de bezuinigingen en vacaturestop hebben we al geruime tijd geen jongere medewerkers kunnen aannemen. Wanneer er voldoende medewerkers van 60 jaar en ouder mee doen aan het generatiepact, kunnen we op bescheiden schaal weer nieuwe, jonge mensen aantrekken. Tevens is het een seniorenmaatregel dat betaalbaar en aantrekkelijk is. Kortom deze regeling biedt jonge mensen de mogelijkheid op werk en het geeft oudere medewerkers de kans om gezond hun loopbaan af te ronden.

De regeling in het kort:

  • *

    Ambtenaren krijgen de mogelijkheid minder te gaan werken, tot ten minste 50% van het aantal uren van een voltijdaanstelling (18 upw). Voor de medewerkers vanaf 60 jaar en ouder met een voltijdaanstelling wordt bij 80% werken 90% van het salaris doorbetaald, en blijft de volledige pensioensopbouw (100%) gehandhaafd.

  • Voor medewerkers vanaf 62 jaar en ouder met een voltijdaanstelling wordt bij 50% werken 70% van het salaris doorbetaald, en blijft de volledige pensioensopbouw (100%) gehandhaafd. Echter als mensen elders pensioen op gaan bouwen, heeft dat gevolgen.

  • Er kan sprake zijn van fiscaal bovenmatige opbouw waardoor dat voor een deel geen pensioenopbouw zal opleveren.

  • *

    De pensioenpremie, zowel het werknemers- als het werkgeversdeel, over het onbetaalde verlof wordt op dezelfde wijze verhaalt als over het bezoldigde deel. Dit betekent dat 70% voor rekening van de werkgever is en 30% voor rekening van de werknemer.

    (toegevoegd)

  • *

    Verlof wordt naar evenredigheid van de werktijd toegekend.

  • *

    Deeltijders kunnen, gelet op de ondergrens van 18 upw werken, minder uren vrijgesteld worden. Voor heb zal de doorbetaling over de niet te werken uren naar evenredigheid worden berekend.

  • *

    Er is een vangnetbepaling opgenomen voor het- waarschijnlijk theoretische- geval dat er een situatie ontstaat waarin vanwege arbeidsongeschiktheid of boventaligheid inkomstenvermindering ontstaat.

Zie bijlage voor de uitgewerkte regeling.

Het is de bedoeling dat de vrijgekomen formatieruimte wordt benut voor het gefaseerd voorzien in de vacature die op termijn zal ontstaan. Dit kan door:

  • *

    nieuw bloed binnen de organisatie te halen (aantrekken jongeren)

  • *

    het geheel of gedeeltelijk plaatsen van een ambtenaar die na een boventallig verklaring in een Van Werk Naar Werk Traject zit, waardoor reorganisatieontslag met de daaruit voortvloeiende uitkeringskosten kan worden voorkomen.

  • *

    het tegemoet komen aan ontwikkelwensen en- mogelijkheden van andere ambtenaren

  • *

    het invulling geven aan het begrip 'aanstelling in algemene dienst'.

Bijlage Regeling generatiepact gemeente Bronckhorst

Inleiding

De regeling geldt voor degene die 60 jaar of ouder zijn, en vooralsnog tot 1 januari 2018. Voor degenen die hiervan gebruik willen maken geldt dan dat zij tot het moment waarop zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, ook als die datum na 1 januari 2018 ligt, op basis van deze regeling korter kunnen werken.

In de loop van 2017 kan bezien worden in welke mate van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt, of deze regeling aan zijn doel voldoet en of die regeling, al dan niet in aangepaste vorm, vanaf 1 januari 2018 voor nieuwe gevallen moet worden voortgezet.

Bij het Algemeen burgerlijk pensioenfonds en bij de Belastingdienst is gecheckt of deze regeling aan hun voorwaarden voldoet. Dat is het geval zolang aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan.

De gemeente zal dus niet met ongewenste effecten worden verrast.

  • 1.

    Regeling is akkoord zolang het kan worden aangemerkt als een vorm van demotie, dus door minder te werken wordt langer doorwerken mogelijk gemaakt;

  • 2.

    Het moet passen binnen het bestaande pensioenreglement;

  • 3.

    Indien een medewerker tussen 60 jaar en vijf jaar vóór zijn/ haar AOW-leeftijd er voor kiest om gedeeltelijk pensioen op te nemen, kan de hoogte van het pensioen nooit meer zijn dan dat hij/zij aan arbeidsinkomen inlevert.

    (toegevoegd)

  • 4.

    Voor het onbetaald verlof geldt hierbij dat geen sprake mag zijn van een cumulatie van pensioenopbouw elders. Wanneer de werknemer dus deels elders gaat werken, kan het zijn dat er geen 100% opbouw bij ABP mogelijk is. Dit moet dan ook als voorwaarde worden gesteld bij deelname aan de regeling.

1. Wie kan hier gebruik van maken

De medewerker van 60 jaar en ouder kan vanaf 1 januari 2015 gebruik maken van de 'regeling 80-90-100'. De medewerker van 62 jaar en ouder kan vanaf 1 januari 2015 gebruik maken van de 'regeling 50-70-100'.

Een verzoek om gebruik te mogen maken van deze regeling wordt gehonoreerd tenzij zwaarwegende belangen van de dienst zich daartegen verzetten.

2. Arbeidstijd

Het gebruik maken van de regeling generatiepact houdt in dat de medewerker met een voltijdaanstelling vanaf de datum waarop het naar aanleiding van zijn verzoek genomen besluit ingaat 50% van de oorspronkelijke werktijd, gemiddeld over een jaar berekend, gaat werken zonder dat de omvang van de aanstelling wordt aangepast.

Buitengewoon verlof wordt verleend voor 50% van het aantal aanstellingsuren bij een volledige aanstelling. Bij een deeltijdaanstelling wordt buitengewoon verlof verleend voor het aantal uren dat het percentage van 50 van een volledige aanstelling overstijgt.

Voorbeeld

  • -

    Iemand werkt voltijd (36 upw): met gebruikmaking van de 80-90-100 regeling werkt die 80% (28,8 upw) en hij heeft voor 7,2 upw buitengewoon verlof.

  • -

    Iemand werkt voltijd (36 upw): met gebruikmaking van 50-70-100 regeling werkt die 50% (18 upw) en heeft hij voor 18 upw buitengewoon verlof.

  • -

    Iemand werkt 30 uur per week: met gebruikmaking van de 50-70-100 regeling werkt die 50% van een voltijdaanstelling (=18 upw) en heeft hij 12 upw buitengewoon verlof.

3. Bezoldiging

Voor de medewerkers die gebruik maken van de 80-90-100 regeling geldt dat bij een volledige aanstelling 20% buitengewoon verlof wordt toegekend en 90% van de bezoldiging (het gaat hier om salaris, vakantietoelage en eindejaarsuitkering) wordt betaald. Voor iemand met een deeltijdaanstelling, die minder dan 50% buitengewoon verlof krijgt, wordt dit percentage aangepast. Bij een volledige aanstelling en 50% buitengewoon verlof wordt 70% van de bezoldiging betaald.

Voor iemand met een deeltijdaanstelling, die minder dan 50% buitengewoon verlof krijgt, wordt dit percentage aangepast.

4. Pensioenopbouw (toegevoegd)

De pensioenopbouw gaat volledig door. De pensioenpremie, zowel het werkgevers- als het werknemersdeel, over het buitengewoon verlof komt voor 70% voor rekening van de werkgever en voor 30% voor rekening van de werknemer. Conform het pensioenreglement ABP.

De pensioenopbouw wordt voor 100% voortgezet. De verdeling van de premie tussen werkgever en werknemer over het aantal uren van buitengewoon verlof, blijft hetzelfde als over het bezoldigde gedeelte (70% voor de werkgever en 30% voor de werknemer).

5. Werktijden

De feitelijke werktijden worden vastgesteld in overleg tussen de betrokken ambtenaar en de leidinggevende.

6. Vakantieverlof

Gedurende de periode waarin betrokkene gebruik maakt van de regeling 80-90-100 wordt het verlof teruggebracht tot 80% van het verlof dat hoort bij een voltijdfunctie.

Gedurende de periode waarin betrokkene gebruik maakt van de regeling 50-70-100 wordt het verlof teruggebracht tot 50% van het verlof dat hoort bij een voltijdfunctie.

7. Arbeidsongeschiktheid

Wanneer de medewerker die gebruik maakt van de regeling generatiepact gemeente Bronckhorst langdurig arbeidsongeschikt wordt wegens ziekte vindt er een vermindering plaats van de bezoldiging op grond van het bepaalde in artikel 7:3 van de CAR. Dit betekent dat de generatiepact afspraken na 6 maanden ziekte vervallen. Hierbij wordt uitgegaan van de oorspronkelijke bezoldiging en geldt dat de bezoldiging van betrokkene stapsgewijs wordt teruggebracht tot 70% van de oorspronkelijke bezoldiging, conform het bepaalde in artikel 7:3 van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling, maar bedraagt nooit meer dan het bedrag dat de ambtenaar ontving met toepassing van deze regeling.

8. Bovetalligheid

Wanneer de medewerker die gebruik maakt van de regeling generatiepact gemeente Bronckhorst boventallig wordt, wordt er een Van werk naar werk traject gestart voor het aantal uren dat hij met toepassing van deze regeling feitelijk werkt. Derhalve voor 80% resp. 50% van een voltijdaanstelling. In onderling overleg wordt afgesproken hoeveel tijd besteed wordt aan sollicitatieactiviteiten en andere inspanningen gericht op het vinden van een nieuwe werkkring.

Wanneer het niet lukt om voor de medewerker een passende of geschikte functie te vinden, kan na afloop van de Van werk naar werk periode ontslag worden verleend op grond van artikel 8:3 van de CAR. Dit ontslag betreft ontslag uit de volledige betrekking (= gelijk aan de aanstelling). Op

dat moment ontstaan aanspraken op een WW-uitkering, een aanvullende uitkering en een nawettelijke uitkering. De WW-uitkering bedraagt de 70% van het salaris dat betrokkene ontving (voor een voltijder dus: 70% van 70% van het voltijdsalaris; 70% van het deeltijdpercentage van het voltijdsalaris).

(Onderstaande is toegevoegd:)

De gemeente zal in een voorkomend geval de werkloosheidsuitkering (WW,

bovenwettelijk en na-wettelijk) aanvullen tot 70% van het oorspronkelijke salaris (= 70% van het salaris dat behoort bij het aantal uren van de aanstelling; in de voorbeelden 70% van het voltijdsalaris of 70% van de parttime uren/36e van een voltijdsalaris).

9. Werkingsduur

Deze regeling geldt tot 1 januari 2018.

  • -

    Degenen die vóór 1 januari 2018 gebruik maken van deze regeling kunnen dat blijven doen tot het moment waarop zij met ouderdomspensioen gaan.

  • -

    Wanneer op basis van deze regeling buitengewoon verlof als bedoeld onder 2 is verleend bindt dat zowel de werkgever als de werknemer. Alleen wanneer beide partijen hiermee instemmen kan dat besluit worden ingetrokken.

  • -

    Vóór 1 januari 2018 gedane verzoeken om gebruik te maken van de regeling ”generatiepact Gemeente Bronckhorst” met ingang van een datum gelegen op of na 1 januari 2018, worden niet gehonoreerd, tenzij voor die datum wordt besloten de regeling te verlengen.

(Onderstaande is toegevoegd:)

  • -

    Bij beëindiging van de regeling per 1 januari 2018 kunnen de deelnemende medewerkers van de variant 80-90-100 niet switchen in 2018 en later naar de variant voor 62-jarige 5-70-100.

    Ook medewerkers die op of na 1-1-2018 de leeftijd van 60 of 62 jaar bereiken kunnen geen gebruik maken van de regeling als deze op 1 januari 2018 is beëindigd.

10. Inzet jongeren

Wanneer alle medewerkers in 2015 gebruik maken van de regeling dan komt er een bedrag vrij voor inzetten van jongeren voor een totaalbedrag van € 185.000,--. Dit bedrag is berekend op basis van feitelijke cijfers rekening houdend met de instroom gedurende 2015.

Hiervoor kunnen 5 jongeren met een HBO/WO opleiding aan de slag met een beginsalaris van schaal 9-1 op basis van 32 uur per week. Voor wat betreft de extra werkdruk ivm het verminderen van de uren zal zorgvuldig moeten worden gekeken waar de jongeren ingezet kunnen worden.