Regeling vervallen per 07-11-2007

Beleid GSM UMTS antennedragers

Geldend van 07-11-2007 t/m 06-11-2007

Intitulé

Beleid GSM UMTS antennedragers

Besluit nr. 050922/9 De raad van de gemeente Bronckhorst; overwegende dat:

- het gewenst is om algemene beleidsuitgangspunten te formuleren voor het verlenen/weigeren van medewerking aan (de herziening van) bestemmingsvoorschriften voor het plaatsen van GSM- en UMTS-antennedragers; - burgemeester en wethouders van 26 mei tot en met 22 juni 2005 ontwerp-beleidsregels met toelichting voor een ieder ter inzage hebben gelegd met de mogelijkheid een inspraakreactie aan hem kenbaar te maken; - van deze mogelijkheid schriftelijk gebruik is gemaakt door:

a.  MoNet, namens de vijf mobiele netwerkoperators (KPN, Orange, Telfort, T-Mobile en Vodafone) – brief ongedateerd; ontvangen 21 juni 2005;b.  Bewonersgroep Kranenburg, Sportvereniging Ratti, bestuur basisschool De Kraanvogel en Belangenvereniging het Kranenburgs Belang – gezamenlijke brief van 20 juni, ontvangen 22 juni 2005;

- Monet tevens mondeling heeft ingesproken tijdens de behandeling van de ontwerpbeleidsregels in de raadscommissie Beleidsontwikkeling op 9 juni 2005; - hij ten aanzien van de ingebrachte zienswjzen overweegt en concludeert overeenkomstig de aan dit besluit gehechte Inspraaknota van 23 augusus 2005; - de fractie van GroenLinks op 22 september 2005, tijdens de behandeling van het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 augustus 2005, in een motie heeft gevraagd om burgemeester en wethouders op te dragen de inhoud van artikel 5 van het landelijk antenneconvenant (instemmingsrecht bewoners bij plaatsing van niet-vergunningplichtige antennedragers) regelmatig via alle geëigende kanalen onder de aandacht te brengen van alle inwoners van Bronckhorst; gelet op de artikelen 21 en volgende van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de Algemene wet bestuursrecht;

besluit:I. de op 22 september 2005 vastgestelde “Beleidsregels voor het verlenen/weigeren van medewerking aan de (voorbereiding van) herziening van bestemmingsplanvoorschriften voor het plaatsen van GSM- en UMTS-antennedragers” in te trekken;II. vast te stellen de volgende  “BELEIDSREGELS VOOR HET VERLENEN/WEIGEREN VAN MEDEWERKING AAN DE (VOORBEREIDING VAN) HERZIENING VAN BESTEMMINGSPLANVOORSCHRIFTEN VOOR HET PLAATSEN VAN GSM- EN UMTS-ANTENNEDRAGERS.

Artikel 1 Begripsbepalingen

- Antennedrager: antennemast of andere constructie bedoeld voor de bevestiging van een antenne; - Antenne-installatie: installatie bestaande uit een antenne, een antennedrager, de bedrading en de al dan niet in een techniekkast opgenomen apparatuur, met de daarbij behorende bevestigingsconstructie; basisstation: samenstelsel van antenne, antennedrager en apparatuurkast. - GSM: Global System for Mobile communication - UMTS: Universal Mobile Telecommunications System

Artikel 2 Randvoorwaarden en uitgangspunten

  • 1. De gemeenteraad verleent in principe medewerking aan verzoeken om de (voorbereiding van) herziening van bestemmingsvoorschriften voor vergunningplichtige antennedragers bij GSM- en/of UMTS-basisstations indien wordt voldaan aan de volgende uitgangspunten:

    Verzoeker heeft – ter voldoening aan het uitgangspunt dat het aantal masten, ter beperking van negatieve ruimtelijke- en landschappelijke effecten, tot een minimum beperkt blijft – afdoende met een schriftelijke rapportage aangetoond/onderbouwd dàt en waaròm de plaatsing van de gewenste GSM- en/of UMTS-antenne(s)/ apparatuur niet mogelijk is op achtereenvolgens:

    • a.

      een bestaande andere antennedrager;

    • b.

      een bestaand gebouw of ander bouwwerk;

    • c.

      een bestaande infrastructurele voorziening in de omgeving.

  • 2. De afstand tussen de nieuwe antennedrager en een woning in de omgeving bedraagt tenminste 250 meter. Afwijking is mogelijk als – en voorzover – de eigenaar en/of bewoner(s) van de woning(en) binnen deze zone kenbaar heeft/hebben gemaakt, dat hij/zij geen bezwaar heeft/hebben tegen de aanwezigheid van de nieuwe antennedrager op kortere afstand.

  • 3. Verzoeker heeft zich schriftelijk akkoord verklaard met medegebruik van de antennedrager door andere exploitanten van het GSM- en/of UMTS-netwerk (sitesharing). De hoogte van de antennedrager is op dat medegebruik afgestemd.

  • 4. De negatieve ruimtelijke- en landschappelijke effecten van antenne(drager)s worden zoveel mogelijk beperkt door plaatsing op een locatie met overwegend afschermende opgaande beplanting, bij voorkeur centraal in een groot/groter bosgebied. Slechts indien dit naar het oordeel van burgemeester en wethouders aantoonbaar niet mogelijk, redelijk of wenselijk is, dan is gestreefd naar plaatsing bij bestaande infrastructurele voorzieningen en bouwwerken.  

  • 5 Bij plaatsing in een bos worden bestaande houtopstanden zoveel mogelijk gehandhaafd. Datzelfde geldt voor de (aanleg van een) toegangsweg. Verzoeker heeft zich bereid verklaard tot het, overeenkomstig nadere eisen van burgemeester en wethouders, voor zijn rekening compenseren van eventueel noodzakelijk te kappen houtopstanden.

  • 6 De verzoeker om herziening van het bestemmingsplan voor een antennedrager heeft, mede op basis van een door hem te leveren risico-analyse, gegarandeerd dat door plaatsing van de antennedrager voor de gemeente geen financiële schade ex artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening optreedt.

Artikel 3 Hardheidsclausule (artikel 4:84 Awb)

In bijzondere gevallen kan de gemeenteraad gemotiveerd afwijken van bovenvermelde beleidsregels.  

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Bronckhorst op 25 oktober 2007.de griffier,                                                               de voorzitter,K.E. Peijnenburg                                                     H.L. van der Wende