Regeling vervallen per 10-07-2020

Beleidsregels Snippergroen

Geldend van 26-02-2015 t/m 09-07-2020

Intitulé

Beleidsregels Snippergroen

1. Inleiding

1.1. Aanleiding beleidsregels snippergroen

Deze beleidsregels zijn opgesteld ten behoeve van het project onrechtmatig gebruik gemeentegrond, maar zal ook als nieuw beleid gelden voor aanvragen van burgers tot aankoop van gemeentelijke percelen die zijn ingericht als openbaar groen.

In 2013 heeft er een gemeentebrede inventarisatie plaatsgevonden, waarbij alle illegaal in gebruik genomen gronden in beeld zijn gebracht. Om te voorkomen dat deze gronden door verjaring eigendom worden van de ingebruiknemer, worden de gebruikers aangeschreven om het eigendomsrecht van de gemeente te erkennen. Hierbij wordt hen in eerste instantie de mogelijkheid geboden om de ingebruikgenomen grond te kopen van de gemeente.

Daarnaast ontvangt het college van burgemeester en wethouders van Bunnik regelmatig verzoeken van burgers tot aankoop van gemeentelijke percelen die zijn ingericht als openbaar groen. Voor deze situaties is in 1996 een uitgiftebeleid vastgesteld. De voorwaarden waaronder percelen gemeentelijk groen uitgegeven worden, staan daarin beschreven. Kort weergegeven betreft het een restrictief verkoopbeleid.

In het kader van de bezuinigingen is het interessant om tot verkoop over te gaan van (de zonder toestemming in bezit genomen) gronden openbaar snippergroen. Enerzijds om tegemoet te komen aan de wens van de burger om een perceel grond in eigendom te verkrijgen. Anderzijds om een financiële opbrengst te behalen en administratieve handelingen en onderhoud uit te sparen. Wanneer verkoop niet mogelijk is kunnen burgers eventueel openbaar groen adopteren door middel van een aanmeldingsformulier. In dit kader is het gewenst het huidige groenbeleid uit 1996 te actualiseren waarbij het uitgangspunt is dat daar waar mogelijk over gegaan wordt tot verkoop.

1.2. Doel van deze beleidsregels

Het doel van de beleidsregels snippergroen is:

  • -

    Vastleggen van een duidelijk en transparant beleid inzake de uitgifte van groenstroken.

  • -

    Daar waar mogelijk tot verkoop overgaan.

  • -

    Het genereren van extra inkomsten.

  • -

    Op langere termijn lagere kosten van onderhoud van snippergroen.

  • -

    Handhaving op ongewenste ingebruiknemingen eenvoudiger maken door middel van een duidelijk beleid.

2. Wettelijk kader

Het sluiten van een overeenkomst tot koop en verkoop van snippergroen is een privaatrechtelijke rechtshandeling waartoe het college van burgemeester en wethouders bevoegd is besluiten te nemen op grond van artikel 160, eerste lid, onder e van de Gemeentewet. De gemeente handelt als rechtspersoon in de zin van artikel 2:1, eerste lid van het Burgerlijk Wetboek.

Een bestuursorgaan heeft zich echter wel te houden aan de normen van de Algemene wet bestuursrecht en aan de ongeschreven beginselen van behoorlijk bestuur. Dit betekent bijvoorbeeld dat de burger mag verwachten dat de gemeente binnen een redelijke termijn een besluit neemt.

Omdat het college bevoegd is om besluiten te nemen over de verkoop van snippergroen, kan het daarvoor beleid opstellen. Het opstellen van beleid is wenselijk om te voldoen aan de normen van zorgvuldig bestuur zoals die zijn vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht.

De beslissingen over het toe- of afwijzen van een verzoek tot verkoop van snippergroen zijn vanwege de privaatrechtelijke aard niet vatbaar voor bezwaar of beroep bij de bestuursrechter.

2.1. Definitie snippergroen

Onder snippergroen vallen percelen die een functie hebben als openbaar groen of openbare verharding van ondergeschikte betekenis. Snippergroen grenst aan een perceel waarop zich een of meer woningen of andere bebouwing bevinden en dienen als uitbreiding van de bestemming tuin.

3. Uitgangspunten

Om een duidelijk en eenduidig beleid inzake de uitgifte van snippergroen te kunnen waarborgen, dient elk verzoek te worden getoetst aan vooraf vastgestelde criteria. Hieronder worden deze uitgangspunten uiteengezet.

3.1. Snippergroenkaart

In 2014 zijn alle openbare groenstroken in de dorpskernen van de gemeente Bunnik opnieuw geïnventariseerd. Deze inventarisatie is per dorpskern verwerkt in een zogeheten snippergroenkaart. Alle snippergroenstroken die in principe voor verkoop in aanmerking komen staan op deze kaart aangegeven. Daarnaast staat ook aangegeven of het om snippergroen, bosplantsoen of om bouwgrond gaat. Snippergroen in het buitengebied is niet geïnventariseerd en daarvan is dus ook geen snippergroenkaart. Een verzoek tot aankoop van snippergroen in het buitengebied zal dan ook per geval beoordeeld worden aan de hand van de onderstaande uitgangspunten en criteria.

3.2. Uitgangspunten bij verkoop van snippergroen

Als een perceel op de snippergroenkaart als te verkopen grond is aangegeven, gelden de volgende regels:

  • -

    Uitgifte van grond kan alleen plaatsvinden door middel van verkoop of, onder bepaalde omstandigheden, door middel van verhuur via een woningbouwcoöperatie, indien deze bereid is de grond van de gemeente aan te kopen.

  • -

    Het perceel wordt verkocht in feitelijke staat. Bomen, struiken en verharding worden niet verwijderd.

  • -

    De prijs is vastgesteld door de college. Hierover wordt niet onderhandeld.

  • -

    Alle kosten verbonden aan de verkoop komen voor rekening van de koper.

  • -

    Snippergroen wordt alleen verkocht aan de eigenaar van de aangrenzende woning c.q. het aangrenzende gebouw/kantoor. 

  • -

    Wanneer er meerdere particuliere eigendommen grenzen aan de betreffende groenstrook dienen alle aanwonenden de kans te krijgen om het aan hun grenzende gedeelte te kopen.

  • -

    Verkoop van openbaar groen mag niet tot verspringing van erfgrenzen leiden als hierdoor het onderhoud van het openbaar groen omslachtiger wordt.

  • -

    Verkoop van openbaar groen mag niet tot onevenredige nadelen leiden voor omwonenden. Hieronder wordt in ieder geval begrepen het verlies van vrij uitzicht.

  • -

    Indien het groen deel uitmaakt van afschermende beplanting rondom speelplekken en dorpsranden kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld aan de verkoop om het groene karakter te behouden. Ditzelfde geldt voor groen dat langs representatieve toegangswegen/gemeentewegen loopt.

  • -

    Indien de grond wordt verkocht wordt de bestemming bij een integrale herziening van het bestemmingsplan gewijzigd in de bestemming tuin onbebouwd.

3.3. Criteria voor uitgifte snippergroen

Uitgifte snippergroen is alleen mogelijk indien:

  • -

    Een strook snippergroen direct grenst aan het eigendom van aanvrager;

  • -

    Er geen verkeerskundige bezwaren zijn;

  • -

    Er geen bezwaren zijn vanuit civiele techniek (kabels en leidingen);

  • -

    Er geen onderhoudsbezwaren zijn;

  • -

    Er geen landschappelijke en ecologische bezwaren zijn;

  • -

    Het geen onevenredige nadelen oplevert voor omwonenden.

 

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd tot het stellen van nadere regels en kan in voorkomende gevallen mits voldoende geargumenteerd afwijken van bovenstaande criteria of kan nieuwe criteria toevoegen. Ook heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid om groenstroken op de uitgiftekaart toe te voegen, indien voor die gronden interesse bestaat en er geen belemmeringen voor verkoop aanwezig zijn.

3.4. Handhaving

Degene die een perceel openbaar groen van de gemeente zonder toestemming in gebruik heeft, wordt in de gelegenheid gesteld om het betreffende perceel aan te kopen. De uitgangspunten en criteria die opgesteld zijn in deze notitie zijn leidend. Als verkoop niet kan plaatsvinden of de ingebruiknemer geen medewerking verleent, zal de gebruiker worden aangeschreven het perceel te ontruimen.

4. Slotbepalingen

  • -

    De beleidsregels Snippergroen, vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014, zijn gewijzigd vastgesteld bij besluit van 3 februari 2015;

  • -

    Deze gewijzigde beleidsregels zijn bekendgemaakt op 23 februari 2015 in de elektronische gemeentepagina;

  • -

    Deze gewijzigde beleidsregels treden in werking op de eerste dag na bekendmaking;

  • -

    De citeertitel van deze beleidsregels is “Beleidsregels Snippergroen”.