Regeling vervallen per 12-01-2024

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2017 van de gemeente Bunschoten

Geldend van 01-01-2017 t/m 11-01-2024

Intitulé

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2017 van de gemeente Bunschoten

Burgemeester en wethouders van BUNSCHOTEN;

overwegende dat de gemeenteraad bij besluit van 15 december 2016, nummer 1039452 , de Afvalstoffenverordening Bunschoten 2017 heeft vastgesteld;

dat de raad burgemeester en wethouders ter uitvoering van deze verordening de bevoegdheid heeft toegekend om een aantal onderwerpen op basis van een door hen te nemen besluit nader te regelen;

gelet op de bepalingen van de Afvalstoffenverordening Bunschoten 2017

BESLUITEN:

  • I.

    In te trekken het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2015;

  • II.

    Vast te stellen het volgende

UITVOERINGSBESLUIT AFVALSTOFFENVERORDENING BUNSCHOTEN 2017

Artikel 1 Aanwijzing inzameldienst en andere inzamelaars (uitwerking artikel 2)

  • 1. Als inzameldienst, belast met de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen als bedoeld in artikel 2, lid 1 van de verordening, is aangewezen de NV ROVA Gemeenten.

  • 2. Als andere inzamelaars die zijn belast met het afzonderlijk inzamelen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen als bedoeld in artikel 2, lid 2 van de verordening worden aangewezen:

    • Textiel:

      door het college aangewezen organisaties voor de inname danwel voor huis-aan-huis inzameling van textiel, door het college goedgekeurde inzamelvoorzieningen van KringloopCentrum Bunschoten

    • Elektrische en elektronische apparatuur:

      KringloopCentrum Bunschoten en inzameldienst

    • Herbruikbaar grof huishoudelijk afval (“goedzooi”): KringloopCentrum Bunschoten

    • Oud papier en karton:

      door kerken, scholen en/of verenigingen, mits met inzamelvergunning en afkomstig uit huishoudens.

    • Puin, bouw- en sloopafval:

      gespecialiseerde bedrijven die op grond van de Wet milieubeheer bevoegd zijn puin, bouw- en sloopafval te verwerken

    • Asbest en asbesthoudend afval:

      gespecialiseerde bedrijven die op grond van de Wet milieubeheer

    • bevoegd zijn asbest en asbesthoudend afval te verwerken

    • Metaal:

      gespecialiseerde bedrijven die op grond van de Wet milieubeheer bevoegd zijnmetaalafval te verwerken

    • Klein chemisch afval (KCA):

      • de detaillisten, die batterijen en andere producten verkopen die in het afvalstadium als klein gevaarlijk afval worden aangemerkt, en in het kader van producentenverantwoordelijkheid over een inzamelvoorziening beschikken;

      • de plaatselijke apotheken wat betreft medisch afval;

      • de inzameldienst

    • Plantaardige en dierlijke vetten en oliën:

      supermarkten in de gemeente Bunschoten

Artikel 2 Omschrijving van categorieën huishoudelijke afvalstoffen (uitwerking artikel 3, lid 2)

Met het oog op de toepassing van artikel 3, lid 1 van de verordening worden de volgende afvalstromen nader gedefinieerd:

  • Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)

    Dat deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organische oorsprong is, beperkt van omvang is en apart wordt ingezameld.

  • Plastic (kunststofverpakkingen), metalen (conservenblik) en drankenkartons (PMD)

    Verpakkingen uit huishoudens van kunststof zoals bedoeld in het kader van de Raamovereenkomst verpakkingen, zoals kunststof (plastic), dranken- en zuivelproductkartons en blik (zie bijlage 1).

  • Oud papier en karton

    Huishoudelijk oud papier en karton dat droog en schoon en niet vervuild is met andere afvalfracties. Geen drankenkartons voor zuivel en frisdranken, ordners en ringbanden met metaal en/of plastic onderdelen, geplastificeerd papier, sanitair papier, behang, vinyl en doorslagpapier.

  • Huishoudelijk restafval

    Afval afkomstig uit particuliere huishoudens, dat overblijft na scheiding in andere deelstromen genoemd in artikel 3 van de verordening.

  • Verpakkingsglas

    Op kleur gescheiden eenmalige glasverpakkingen zoals flessen, potten en andere glazen verpakkingen.

    Met uitzondering van vlakglas, (glas)keramiek, gloei- en spaarlampen, TL-lampen, nagellakflesjes, stenen kruiken, porselein, kristal, spiegels, kunststofflessen.

    Vlakglas

    Vlak en glad en gebruikt in woning- en utiliteitsbouw.

    Textiel

    Kleding, lakens, dekens, handdoeken en dergelijke, schoeisel, gordijnen, grote lappen stof dat schoon is, niet eerder gebruikt is als bijvoorbeeld poets- of verflappen en niet vervuild is met andere afvalfracties

    Klein chemisch afval (KCA)

    Huishoudelijke afvalstoffen zoals vermeld op de KCA-lijst van het ministerie van VROM (zie bijlage 2).

    Elektrische en elektronische apparatuur

    De producten die zijn genoemd in de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur d.d. 3 februari 2014, Staatscourant d.d. 5 februari 2014,, nummer 2975 beheer elektrische en elektronische apparatuur, zoals bijvoorbeeld koelkasten, televisies, wasmachines, haarföhns, scheerapparaten, koffiezetapparaten, rookmelders, computers, printers en telefoons.

    Grof huishoudelijk afval

    Grof huishoudelijk afval is volumineus en/of zwaar huishoudelijk afval dat door afmeting en/of gewicht niet in een inzamelmiddel of via een inzamelvoorziening ter inzameling kan worden aangeboden; Grof huishoudelijk afval wordt onderscheiden in goedzooi en rotzooi:

    • tot goedzooi worden gerekend herbruikbare en verkoopbare producten en materialen die, na eventuele reparatie, in het hergebruikcircuit worden gebracht en ingezameld worden door een kringloopbedrijf.

    • rotzooi is het grof huishoudelijk afval dat niet in het hergebruikcircuit wordt gebracht, maar door de inzameldienst wordt ingezameld, danwel door huishoudens wordt aangeboden, ter verwerking elders.

  • Grof tuinafval

    Plantaardige of organische afvalstoffen door aard, samenstelling of omvang niet vallend onder gft-afval en vrijkomend bij de aanleg, het onderhoud of verwijdering van particulier groen, zoals grof loofafval, snoeihout etc., met uitzondering van bielzen, tuinhekken en tuinschuttingen.

    Puin, gips, bouw- en sloopafvalBouw- en sloopafval:

    kalkzandsteen, stucwerk vervuild gips, gasbeton sloophout, en ander niet herbruikbaar afval.

    Puin: Schoon steenachtig materiaal dat is vrijgekomen bij bouw- en sloopwerken en niet vermengd is met andere afvalstoffen. Hiermee wordt o.a. bedoeld: metselwerkpuin, betonpuin, straatstenen, klinkers, stoeptegels, muurstenen, wandtegels, beton, dakpannen, grind en porselein (wastafel, toilet).

    Gips: Een mineraal dat grotendeels uit het zout calciumsulfaat (CaSO4) bestaat en is vrijgekomen bij bouw- en sloopwerken en niet vermengd is met andere afvalstoffen. Er mag bijvoorbeeld geen isolatiemateriaal, hout, metaal, asbest of plastic aan de gipsplaat vastzitten.

    Hout/A (pallethout): Massief hout dat geen oppervlaktebehandeling heeft ondergaan.

    Hout ongesorteerd/B: Hout dat een oppervlaktebehandeling heeft ondergaan en is gelakt, gelijmd of gelamineerd.

    Hout geïmpregneerd/C: Hout dat is geïmpregneerd, vaak te herkennen aan groene of bruine kleur, zoals bielzen of tuinhout.

    Asbest en asbesthoudend afval

    Afval dat uit asbest bestaat of waarin zich asbest bevindt.

    Metaal

    Producten met als belangrijkste bestanddeel ferro (bijvoorbeeld ijzer, staal) en non-ferro (bijvoorbeeld aluminium, koper).

    Banden van voertuigen

    Schone banden van motoren, personenauto’s, vrachtvoertuigen, tractoren en shovels, zonder velgen.

    Luier- en incontinentiemateriaal

    Luiers kunnen afkomstig zijn van baby’s of van volwassenen. In het laatste geval spreken we van incontinentiemateriaal. Luiers kunnen vrijkomen in huishoudens (huishoudelijk afval) of bij instellingen zoals verpleeghuizen, ziekenhuizen en kinderdagverblijven (bedrijfsafval). In dit besluit richten we ons op de stroom luiers uit huishoudelijk afval.

Artikel 3 Aanwijzing inzamelmiddelen en – voorzieningen (uitwerking artikel 4, lid 2)

Als inzamelmiddel en/of inzamelvoorziening, als bedoeld in artikel 4, lid 2 van de verordening worden aangewezen:

  • a.

    Groente- fruit en tuinafval (GFT)

    Voor de inzameling van gft-afval moet gebruik worden gemaakt van de daartoe verstrekte container (140 of 240 liter). Indien ten behoeve van de gebruikers van percelen een ondergrondse of bovengrondse inzamelvoorziening is aangewezen, moet gft-afval via deze voorziening aan de inzameldienst worden aangeboden.

  • b.

    Plastic (plastic verpakkingen), metalen (conservenblik) en drankenkartons (PMD)

    Voor de inzameling van plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons moet gebruik worden gemaakt van de daartoe verstrekte container (240 liter). Grote gezinnen vanaf zes personen kunnen aanspraak maken op een tweede container van 240 liter. Indien ten behoeve van de gebruikers van percelen een ondergrondse of bovengrondse inzamelvoorziening is aangewezen, moet deze afvalsoort via deze voorziening aan de inzameldienst worden aangeboden.

  • c.

    Oud papier en karton (OPK)

    Voor de inzameling van oud papier en karton moet gebruik worden gemaakt van de daartoe verstrekte container (140 of 240 liter). Indien ten behoeve van de gebruikers van percelen een inzamelvoorziening is aangewezen, moet deze afvalsoort via deze voorziening aan de inzameldienst worden aangeboden.

  • d.

    Huishoudelijk restafval

    Voor de inzameling van huishoudelijk restafval in het buitengebied moet gebruik worden gemaakt van de daartoe verstrekte container (240 liter), tenzij de gebruiker een inzamelvoorziening binnen de bebouwde kom prefereert. Ten behoeve van de gebruikers van percelen binnen de bouwde kom wordt een ondergrondse inzamelvoorziening aangewezen. Het huishoudelijk restafval moet via deze voorziening aan de inzameldienst worden aangeboden.

  • e.

    Verpakkingsglas

    Voor de inzameling van verpakkingsglas moet gebruik worden gemaakt van daartoe geplaatste inzamelvoorziening.

  • f.

    Textiel

    Voor de inzameling van textiel moet gebruik worden gemaakt van daartoe geplaatste textielcontainers of door de betreffende inzamelaar verstrekte inzamelzakken, die goed gesloten dienen te worden aangeboden.

  • g.

    Elektrische en elektronische apparatuur

    Elektrische en elektronische apparatuur kan worden ingeleverd bij KringloopCentrum Bunschoten, anderszins op het daarvoor aangewezen aanbiedstation of detaillisten, die in het kader van producentenverantwoordelijkheid over een inzamelvoorziening beschikken.

  • h.

    Grof tuinafval

    Grof tuinafval dient op het aanbiedstation te worden gebracht of kan vier keer per jaar op afroep gratis worden opgehaald wanneer dit gebundeld per kubieke meter wordt aangeboden. De data voor de gratis ophaalrondes staan vermeld in de gemeentegids of worden anderszins vermeld via de website en/of gemeentepagina.

  • i.

    Plantaardige en dierlijke vetten en oliën

    Deze producten dienen aan de inzameldienst te worden overgedragen of ter inzameling te worden aangeboden in voor deze categorie afvalstof bestemde, op diverse plaatsen in de gemeente geplaatste, particuliere inzamelpunten.

  • j.

    Luier- en incontinentiemateriaal

    Voor de inzameling van huishoudelijk afval dat bestaat uit luiers en incontinentiemateriaal kan gebruik worden gemaakt van de daartoe geplaatste inzamelvoorzieningen.

Artikel 4 Frequentie van inzamelen van overige categorieën huishoudelijke afvalstoffen (uitwerking artikel 5, lid 4)

  • a. Plastic verpakkingen, metalen (conservenblik) en drankenkartons (PMD)

    Het afval van plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons wordt eenmaal per vier weken ingezameld. Bij hoogbouw geschiedt de inzameling met een ondergrondse of bovengrondse inzamelvoorziening.

  • b. Oud papier en karton

    Oud papier en karton wordt eenmaal per vier weken ingezameld. Bij hoogbouw geschiedt de inzameling met een ondergrondse of bovengrondse inzamelvoorziening.

  • c. Textiel

    Textiel wordt twee keer per jaar huis-aan-huis ingezameld. Daarnaast zijn in de bebouwde kom kledingcontainers geplaatst (van KringloopCentrum Bunschoten) waarin kleding gedeponeerd kan worden en textiel kan ook worden ingeleverd bij KringloopCentrum Bunschoten en de Stichting ORHEI en de plaatselijke afdeling van Kom Over En Help.

Artikel 5 Regels m.b.t. het gebruik en de reiniging van inzamelmiddelen (uitwerking artikel 10, lid 3)

  • 1. De door de inzameldienst verstrekte inzamelmiddelen en milieupas blijven eigendom van de inzameldienst en worden bij normale slijtage door en voor rekening van de inzameldienst technisch onderhouden.

  • 2. De gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleen ontvangen container(s), de informatiedrager (chip/sticker) op de container(s) en milieupas, als ware deze zijn eigendom.

  • 3. Voor het beschadigen of het verdwijnen van een container, informatiedrager op de container of milieupas is de gebruiker aansprakelijk.

  • 4. De verstrekte inzamelmiddelen en milieupas behoren bij de woning.

  • 5. Het uiterlijk van het inzamelmiddel mag niet worden veranderd door deze bijvoorbeeld te beschilderen of te beplakken, anders dan met een voor de gebruiker herkenbare sticker met een maximale afmeting van 15 bij 15 cm.

  • 6. De gebruiker van een perceel dient zich tot de inzameldienst te wenden:

    • a.

      indien bij verhuizing naar een bestaand perceel geen container of een kapotte container wordt aangetroffen;

    • b.

      indien bij verhuizing naar een bestaand perceel de milieupas niet wordt aangetroffen;

    • c.

      voor het omwisselen van een container voor een ander containervolume;

    • d.

      voor het plaatsen van een container bij een nieuwbouwwoning;

    • e.

      bij verdwijning of vermissing van een container;

    • f.

      na verlies, diefstal, vernietiging of beschadiging van de milieupas;

    • g.

      ingeval van een defecte container.

  • 7. De inzameldienst kan de kosten van het verstrekken of het vervangen van een container in de in het vorige bedoelde gevallen bij de gebruiker van een perceel in rekening te brengen, conform de voorwaarden voor het uitzetten/uitgeven van containers en milieupassen.

  • 8. De gebruiker is verplicht de container zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaakt. Buiten de inzameldag mogen minicontainers niet op de openbare weg of op een openbare plaats staan, tenzij voor de gft-containers bij gestapelde bouw hiervoor een openbare locatie is aangewezen.

  • 9. De containers mogen alleen worden gereinigd met water. Indien bij reiniging een container wordt beschadigd, is de gebruiker daarvoor aansprakelijk.

  • 10. Het is verboden de volgende voorwerpen c.q. stoffen in de door inzameldienst verstrekte inzamelmiddelen te deponeren:

    • a.

      brandende of gloeiende voorwerpen

    • b.

      vloeibare stoffen

    • c.

      agressieve, giftige of explosieve stoffen

    • d.

      dode dieren, beenderen of andere dierlijke resten

    • e.

      omvangrijke en/of zware voorwerpen die schade aan de ophaalauto en/of het ophaalpersoneel kunnen veroorzaken c.q. toebrengen

    • f.

      stoffen die vanwege de aard en samenstelling niet in een container thuis horen

Artikel 6 Regel m.b.t. het gewicht van de aangeboden afvalstoffen (uitwerking artikel 10, lid 3)

Het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen en het eigen gewicht van de ter lediging aangeboden container mag in zijn totaliteit niet zwaarder zijn dan 80 kilogram.

Artikel 7 Regels m.b.t. plaatsen en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden (uitwerking artikel 10, lid 5)

  • 1. Het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in containers dient ordelijk te geschieden door plaatsing van de container op het trottoir, zo dicht mogelijk bij de rijweg, of, bij het ontbreken van een trottoir, aan de kant van de openbare weg, op zodanige wijze dat gevaar of schade wordt voorkomen en het voetgangers- en overige verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd. De aanwijzingen van de inzameldienst dienen te worden opgevolgd.

  • 2. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid kan het college bepalen, dat huishoudelijke afvalstoffen in containers ter inzameling moeten worden aangeboden op een door hen te bepalen inzamel- of clusterplaats.

  • 3. Indien de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen plaatsvindt door middel van een voertuig met achterbelading dienen de containers met het handvat (achterzijde) in de richting van de straat te worden gezet, conform de aanwijzingen gegeven door de inzameldienst.

  • 4. Indien de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen plaatsvindt door middel van een voertuig met zijbelading dienen de containers met de voorzijde in de richting van de straat te worden gezet, conform de aanwijzingen gegeven door de inzameldienst.

  • 5. De containers dienen goed gesloten en vrij van uitsteeksels te zijn.

  • 6. Het is verboden afvalstoffen naast een inzamelmiddel of inzamelvoorziening te plaatsen.

  • 7. Afvalstoffen die ten onrechte of op een onjuiste wijze zijn aangeboden en die na inzameling daardoor in de container zijn achtergebleven, dienen onmiddellijk door de aanbieder uit de container te worden verwijderd.

  • 8. Klein gevaarlijk afval mag om veiligheidsredenen niet aan de openbare weg worden aangeboden, maar moet persoonlijk worden overhandigd bij het aanbiedstation.

  • 9. De inzameling van zeil en vloerbedekking (verder te benoemen als grof afval) kan, tegen betaling, op afroep plaatsvinden. De aanbieder dient voor deze inzameling op afroep een afspraak te maken met de inzameldienst. Betaling hiervoor vindt plaats met de een machtiging;

  • 10. Het grof afval dient op de afgesproken dag en tijd op een voor het inzamelmaterieel goed bereikbare plaats bij de woning klaar te staan;

  • 11. Grof huishoudelijk afval of grof tuinafval mag bij het overdragen of het aanbieden geen groter volume hebben dan 1,5 m3;

  • 12. Kleinere stukken grof huishoudelijk afval of grof tuinafval moeten zoveel mogelijk in één of meer bundels samengedrukt en –gebonden worden overgedragen of aangeboden waarbij een bundel niet langer mag zijn dan 1 meter, niet breder dan 1 meter en niet zwaarder dan 25 kilogram.

Artikel 8 Regels m.b.t. het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening ten behoeve van een groep percelen (uitwerking artikel 11, lid 3)

  • 1. In een aangewezen inzamelvoorziening ten behoeve van een groep percelen mag uitsluitend die categorieën afvalstromen ter inzameling worden aangeboden, waarvoor de inzamelvoorzieningen zijn bestemd.

  • 2. De afvalstoffen mogen in geen geval de vulopening of klep blokkeren, zodat iedere volgende aanbieder op normale wijze gebruik kan maken van de voorziening.

  • 3. De inzamelvoorziening dient na gebruik goed te worden gesloten.

  • 4. Het is verboden afvalstoffen naast de inzamelvoorziening te plaatsen.

Artikel 9 Regels m.b.t. het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening op wijkniveau (uitwerking artikel 12, lid 2)

  • 1. Het is verboden glas op andere plaatsen achter te laten dan in de daartoe van gemeentewege geplaatste inzamelvoorziening.

  • 2. In de inzamelvoorzieningen als bedoeld in lid 1 mag alleen glas, op kleur gesorteerd, worden gedeponeerd.

  • 3. Het is verboden textiel op andere plaatsen achter te laten dan in de daartoe geplaatste textielbakken van KringloopCentrum Bunschoten.

  • 4. In de textielbakken als bedoeld in lid 3 mag alleen textiel, in een gesloten plasticzak, worden gedeponeerd.

  • 5. Het is verboden afvalstoffen naast de inzamelvoorzieningen als bedoeld in het eerste en derde lid te plaatsen.

Artikel 10 Regels m.b.t. het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via een aanbiedstation op lokaal of regionaal niveau (uitwerking artikel 13, lid 2)

  • 1. Het aanbiedstation wordt aangewezen als de centrale plaats waar de afvalstoffen als vermeld in artikel 3, lid 1 van de afvalstoffenverordening kunnen worden achtergelaten.

  • 2. De openingstijden van het aanbiedstation zijn aangegeven op de website van de gemeente en bij de toegang van het aanbiedstation.

  • 3. De ontdoener van afvalstoffen moet zich bij het aanbiedstation (kunnen) legitimeren als woonachtig binnen de gemeente Bunschoten.

  • 4. Het aanbiedstation is alleen toegankelijk voor bewoners van de gemeente Bunschoten.

  • 5. Afvalstoffen kunnen door particulieren enkel worden aangeboden bij het aanbiedstation tegen betaling met een geldige milieupas.

  • 6. De inzameldienst is bevoegd om voor de bij punt 1 bedoelde inzameling een tarief in rekening te brengen.

  • 7. Bij de afgifte van afvalstoffen op het aanbiedstation zijn de acceptatievoorwaarden van de inzameldienst van toepassing.

  • 8. De huishoudelijke afvalstoffen die bij het aanbiedstation ter inzameling afgegeven kunnen worden, moeten zoveel mogelijk op categorie gescheiden worden aangeboden en achtergelaten op de daarvoor bestemde plaatsen.

  • 9. Alle aanwijzingen van medewerkers van het aanbiedstation dienen stipt te worden opgevolgd.

  • 10. Het is verboden op het aanbiedstation aanwezige afvalstoffen mee te nemen. Bij overtreding wordt de politie gewaarschuwd en aangifte gedaan.

  • 11. Om veiligheidsredenen moet klein chemisch afval persoonlijk worden overhandigd.

Artikel 11 Categorieën huishoudelijke afvalstoffen die zonder inzamelmiddel ter inzameling kunnen worden aangeboden en regels m.b.t. inzameling hiervan (uitwerking van artikel 14, lid 1 en 2)

  • 1. De volgende categorieën huishoudelijke afvalstoffen kunnen zonder aangewezen inzamelmiddel ter inzameling worden aangeboden:

    • -

      textiel,

    • -

      herbruikbaar grof huishoudelijk afval (“goedzooi)”,

    • -

      grof huishoudelijk afval

  • 2. Textiel dat aan een vergunde inzamelaar ter inzameling wordt aangeboden moet in een goed gesloten plastic zak aan de kant van de weg worden geplaatst op zodanige wijze dat het verkeer hiervan geen hinder ondervindt.

  • 3. Herbruikbaar grof huishoudelijk afval (“goedzooi”) kan op telefonische afspraak ingezameld worden en moet op de afgesproken dag en tijd op een goed bereikbare plaats bij de woning worden klaargezet.

Artikel 12 Dagen en tijden voor het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen (uitwerking van artikel 15, lid 1)

  • 1. In de digitaal beschikbaar gestelde of jaarlijks verstrekte afvalkalender staat aangegeven op welke dagen containers met rest-, gft-, oud papier en karton- en pmd-afval kunnen worden aangeboden.

  • 2. Het aangewezen inzamelmiddel dient op de dag van de lediging te worden aangeboden vanaf 07.00 uur; na lediging dient het inzamelmiddel op de dag van de lediging zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk vóór 20.00 uur van de openbare weg te worden verwijderd en op eigen terrein te worden geplaatst, behoudens de uitzondering genoemd in artikel 5, lid 8.

  • 3. Inzamelmiddelen mogen bij uitzondering, mits goed gesloten de avond voor de vastgestelde inzameldag vanaf 19.00 uur op de juiste wijze worden aangeboden.

  • 4. het grof afval (zeil en vloerbedekking) worden op afroep ingezameld en mogen slechts worden aangeboden op het tijdstip dat is afgesproken.

  • 5. grof tuinafval kan op vier dagen per jaar worden aangeboden. Aanmelden kan bij de inzamelaar tot 16:30 uur de dag voor de inzameling.

  • 6. De inzamelvoorzieningen op wijkniveau zijn permanent toegankelijk. Gebruik van de glasbakken is ter voorkoming van geluidsoverlast niet toegestaan van 20.00-08.00 uur.

Artikel 13 Regels omtrent het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen (uitwerking van artikel 16)

Als het door werkzaamheden of andere omstandigheden voor de inzameldienst niet mogelijk is om de normale inzamelplaatsen te bereiken, worden in overleg met de inzameldienst voor de duur van deze werkzaamheden of omstandigheden tijdelijk andere verzamelplaatsen bepaald, welke worden bekendgemaakt in het huis-aan-huisblad, de kabelkrant en de gemeentelijke website.

Artikel 14 Inzameling van bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst (uitwerking artikel 17)

  • 1. De inzameldienst zamelt categorieën bedrijfsafvalstoffen in die qua aard, samenstelling en hoeveelheid vergelijkbaar zijn met de categorieën huishoudelijke afvalstoffen die door de inzameldienst worden ingezameld.

  • 2. De inzameling van bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst als bedoeld in het eerste lid, betreft oud papier en karton en plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons, en kan plaatsvinden bij:

    • -

      onderwijsinstellingen voor basisonderwijs (pilot voor de inzameling van kleine PET-flesjes en blikjes via belonings- en/of retourpremiesystemen)

  • 3. De scholen die vanwege het bepaalde in lid 2 gebruik van maken van de inzameldienst zijn geen afvalstoffenheffing als bedoeld in de gemeentelijke verordening verschuldigd. De scholen leveren een overeengekomen tegenprestatie.

Artikel 15 Regels m.b.t. het ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan andere inzamelaars dan de inzameldienst (uitwerking van artikel 19, lid 1)

  • 1. Bedrijfsafvalstoffen mogen alleen op de contractueel overeengekomen ophaaldag op de openbare weg worden aangeboden vanaf 7.00 uur. Na lediging moeten inzamelmiddelen zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk vóór 20.00 uur van de openbare weg worden verwijderd.

  • 2. Het aanbieden moet ordelijk gebeuren. De plaatsing van het inzamelmiddel moet zodanig gebeuren dat het verkeer - voetgangers daaronder begrepen - daar zo min mogelijk hinder van ondervindt. Het inzamelmiddel moet gesloten zijn; er mag geen sprake zijn van uitsteeksels en er mogen geen losse afvalstoffen naast of op worden aangeboden. De wijze van aanbieden moet zodanig zijn dat geen zwerfafval kan ontstaan.

  • 3. De inzamelmiddelen waarmee bedrijfsafvalstoffen op de openbare weg worden aangeboden, moeten voorzien zijn van de naam van de inzamelaar.

  • 4. De aanbieder moet zijn inzamelmiddelen, waarmee bedrijfsafvalstoffen op de openbare weg worden aangeboden, voorzien van een huisnummer of bedrijfsnaam.

Artikel 16 Inwerkingtreding

Dit uitvoeringsbesluit treedt in werking per 1 januari 2017.

Artikel 17 Citeerbepaling

Dit uitvoeringsbesluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2017 van de gemeente Bunschoten.

Ondertekening

Bunschoten, 19 december 2016

Burgemeester en Wethouders van Bunschoten,
de secretaris,
de burgemeester,

Bijlage 1 Indicatieve lijst Plastic (kunststofverpakkingen), Metalen (conservenblik) en Drankenkartons (PMD)

Welke verpakkingen mogen wel en welke mogen niet aangeboden worden?

Voor alle verpakkingen geldt dat deze leeg c.q. “schraapschoon” moeten zijn. Tevens wordt verzocht op niet te “proppen”, bijvoorbeeld allerlei plasticfolies in een blikje, omdat de plastics er bij de mechanische scheiding dan niet uit komen en gaan gelden als vervuiling bij het blik.

Plastic verpakkingen

Plastic tasjes, tassen en broodzakken, pasta- en rijstzakken, snoepzakken

Verpakking van vleeswaren en kaas

Folies om tijdschriften en reclamefolders

Verpakkingen (zogeheten blisters) voor o.a. tandenborstels, snoeren en schroeven, boterkuipjes, sausbakjes Smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes

Plastic vleesbakje, groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes

Netjes van mandarijnen / sinaasappels

Patatbakjes

Bekers voor yoghurt, vla, kwark, slagroom, ijs

Melkcontainers

Dranken rietjes

Deksels van potten pindakaas, chocopasta e.d.

Knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise

Flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen, flacons voor bijvoorbeeld shampoo, douchegel, badschuim en zeep

Tubes voor bijvoorbeeld gel, crème, bodylotion en tandpasta

Plastic flessen voor olie en azijn, flessen voor frisdrank, water en zuivel

Potjes voor gel, medicijnen, vitamines, plantenpotten

Blik

Conservenblikken (groente, soep, e.d.) , drankblikjes

Deksels van glazen potjes (jam, appelmoes, potgroente e.d.)

Aluminiumfolies, afdekfolies van bijvoorbeeld vla- en yoghurtbekers

Medicijnverpakkingen (volledig aluminium)

Waxinelichtcupjes

Bier- en frisdrankdopjes

Lege spuitbussen

Aluminium schaaltjes van levensmiddelen

Stalen siroopflessen

Drankenkartons

(vruchten)sap pakken

Frisdrankpakken

Wijnpakken

Vla- en yoghurtpakken, (koffie)melkpakken

Kleine drinkpakjes

Kartonnen pakken voor soep en pastasaus

Drankenkartons samenvouwen, zodat niet teveel lucht wordt vervoerd. Ook hiervoor geldt: leegmaken.

Bij drankenkartons met een dop deze er weer op draaien, nadat de verpakking leeg en plat is gemaakt.

Deze producten kunt u NIET aanbieden bij de inzameling van plastic (maar valt onder restafval)

Verpakkingen met inhoud

Verpakkingen van chemisch afval zoals, make-up, terpentineflessen en kitkokers

Piepschuim zoals fastfoodverpakkingen, vleesschaaltjes en verpakkingsvulmateriaal

Foliemix, zoals chipsverpakkingen en doordrukstrips van pillen of kauwgum

Andere plastic producten en gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen en speelgoed

Bijlage 2 Indicatieve lijst Klein Chemisch Afval (KCA) voorheen klein chemisch afval

Wat valt hier o.a. onder?:

Huishouden

  • -

    Batterijen

  • -

    Spaarlampen, energiezuinige lampen (zoals LED)

  • -

    TL-buizen

  • -

    Vloeibare gootsteenontstopper

  • -

    Lampenolie

  • -

    Petroleum

  • -

    Bestrijdingsmiddelen / insecticiden

  • -

    Brandblussers

  • -

    Kleine elektrische apparaten ( moeten in draagtas kunnen)

Medicijnenkastje

  • -

    Medicijnen en cosmetica

  • -

    Kwikthermometers

  • -

    Injectienaalden (in een goed afgesloten verpakking vb. naaldenbeker)

Doe-het-zelf

  • -

    Verf, lak, beits en houtverduurzamingsmiddelen

  • -

    Terpentine, thinner, verfafbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder en wasbenzine, ontharder

  • -

    Kwikschakelaars

  • -

    Lijmen, harsen en kitten

  • -

    Spuitbussen (met inhoud)

Hobby

  • -

    Fotofixeer

  • -

    Foto-ontwikkelaar

  • -

    Etsvloeistoffen zoals salpeterzuur en zwavelzuur

  • -

    Zoutzuur

Vervoer

  • -

    Accu's

  • -

    Benzine

  • -

    Zuur

  • -

    Motorolie / afgewerkte olie / remolie

  • -

    Oliefilters