Regeling vervallen per 01-01-2024

Verordening op de A2-Erfgoedcommissie

Geldend van 28-09-2018 t/m 31-12-2023

Intitulé

Verordening op de A2-Erfgoedcommissie

Verordening op de A2-Erfgoedcommissie

DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK

Gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Cranendonck d.d. 3 maart 2015

Gelet op artikel : 15 van de Monumentenwet 1988

B E S L U I T

Vaststellen van de Verordening op de A2-Erfgoedcommissie

Verordening op de A2-Erfgoedcommissie.

Voorwoord

Tot de invoering van het duale stelsel rustte op de gemeenteraad de wettelijke verplichting ex art. 15 van de Monumentenwet 1988, een verordening op de monumentencommissie vast te stellen.

In het gedualiseerde stelsel is een belangrijke wijziging opgetreden. De raad blijft op grond van de aangehaalde tekst van de Monumentenwet verplicht tot vaststelling van een verordening op de monumentencommissie, maar verliest de benoemingsbevoegdheid van de commissieleden.

Omdat de monumentencommissie, zowel gevraagd als ongevraagd, uitsluitend aan het college rapporteert en adviseert, komt in het dualistische regime de bevoegdheid tot het benoemen van de commissieleden bij uitsluiting toe aan het college.

Door het ontbreken van deze keuzevrijheid is er geen strijdigheid met het duale uitgangspunt indien de raad in de herziene verordening, voortvloeiend uit art. 15 van de Monumentenwet 1988, bepaalt dat een aan het college adviserende commissie wordt ingesteld en het college de individuele leden benoemt.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen.

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Monument:

    • 1.

      vervaardigde zaken welke van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarde;

    • 2.

      terrein, welk van algemeen belang is wegens daar aanwezige, of op grond van historische gegevens en/of archeologisch onderzoek in redelijkheid te vermoeden, zaken als bedoeld onder 1.

  • b.

    Beschermd gemeentelijk monument: monument, dat overeenkomstig de bepalingen van deze verordening als zodanig is aangewezen;

  • c.

    Gemeentelijke monumentenlijst/ gemeentelijke lijst groenmonumenten: de lijst waarop zijn geregistreerd de overeenkomstig deze verordening als beschermd gemeentelijk monument aangewezen zaken, groen, bomen en terreinen;

  • d.

    Beschermd rijksmonument: monument, dat is ingeschreven in de ingevolge de Monumentenwet 1988 vastgestelde registers;

  • e.

    Monumentencommissie oftewel de A2-Erfgoedcommissie: de door het college ingestelde commissie of aangewezen instantie, met als taak het college op verzoek of uit eigener beweging te adviseren over onder andere de toepassing van de Monumentenwet 1988, de Erfgoedverordening en het monumentenbeleid;

  • f.

    Eigenaar: degene, die het recht van eigendom heeft, alsmede:

    • 1.

      de houder van het recht van opstal,

    • 2.

      de houder van het recht van erfpacht,

    • 3.

      de eigenaar van een appartementsrecht,

    • 4.

      de toekomstige eigenaar, die in het bezit is van een notarieel opgemaakt koopcontract.

      Hoofdstuk 2 Taakomschrijving

      Artikel 2 Taak A2-Erfgoedcommissie

      De A2-Erfgoedcommissie heeft tot taak het college op verzoek of uit eigener beweging van voorlichting en advies te dienen over aangelegenheden die van belang zijn voor de behartiging van de monumentenzorg zoals:

      • 1.

        het toepassen van de voorschriften genoemd in de Monumentenwet en de Monumentenverordening/Erfgoedverordening;

      • 2.

        het plaatsen en afvoeren van monumenten als bedoeld in de Monumentenwet en de Monumentenverordening/Erfgoedverordening op respectievelijk van de rijks- en gemeentelijke monumentenlijst;

      • 3.

        de verlening van restauratiesubsidies op grond van de subsidieverordening onderhoud gemeentelijke monumenten;

      • 4.

        het beschermen van cultuurhistorische monumentale natuurobjecten (bomen, boomgroepen, landschapselementen) die van lokaal en nationaal belang zijn. Het adviseren over voorschriften inzake resultaatgerichte aanpak tot behoud van al het monumentaal groen binnen de gemeentegrenzen;

      • 5.

        het bevorderen van de betrokkenheid van de bevolking in het algemeen en de eigenaren en bewoners van monumenten in het bijzonder bij de zorg voor deze objecten.

      Artikel 3 Reikwijdte advies

      • 1.

        Bij het uitbrengen van haar adviezen laat de A2-Erfgoedcommissie zich uitsluitend leiden door overwegingen van archeologisch, cultuurhistorisch, architectonisch, volkskundig en wetenschappelijk belang, dan wel door overwegingen verband houdende met de uiterlijke verschijningsvormen.

      • 2.

        De A2-Erfgoedcommissie heeft de bevoegdheid, na goedkeuring van het college, om zonodig extern advies in te winnen.

      Hoofdstuk 3 Samenstelling

      Artikel 4 Aantal leden

      De commissie bestaat uit ten minste drie en ten hoogste uit zeven leden inclusief de voorzitter.

      Hoofdstuk 4 Benoeming

      Artikel 5 Taken en bevoegdheden

      • 1.

        De leden van de A2-Erfgoedcommissie worden door het college benoemd.

      • 2.

        Bij het benoemen van de commissieleden houdt het college rekening met de binding van kandidaten op het terrein van monumentenzorg of de lokale geschiedenis, actieve particuliere instellingen en met deskundigheid zoals monumentaal groen.

      • 3.

        De voorzitter wordt op voorstel van de A2-Erfgoedcommissie door het college benoemd.

      • 4.

        De leden van de A2-Erfgoedcommissie treden na verloop van een periode, die gelijk loopt met de zittingsperiode van het college, af. Zij zijn onmiddellijk herbenoembaar.

      • 5.

        Een lidmaatschap vervalt bij het niet langer bekleden van de functie en/of vertegenwoordiging op grond waarvan de benoeming heeft plaatsgevonden.

      • 6.

        De leden die in de A2-Erfgoedcommissie zitting hebben namens een plaatselijke of regionaal cultuurhistorische organisatie of de welstandscommissie, kunnen zich laten vertegenwoordigen door een plaatsvervanger.

      • 7.

        De leden van de commissie als bedoeld in artikel 4 ontvangen een door het college vast te stellen vergoeding.

      • 8.

        Het college benoemt een ambtelijk secretaris. Hij heeft een adviserende rol.

      • 9.

        Op verzoek van de commissie kan het college ambtelijk adviseurs op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwzaken, archeologie, cultuurhistorie en overige relevante vakgebieden aanwijzen.

      Hoofdstuk 5 Wijze van vergaderen en verslaglegging

      Artikel 6 Werkwijze

      • 1.

        Onverminderd de bevoegdheden van het college om ter zake de voorschriften te geven regelt de commissie zelf de wijze van werken, zulks met inachtneming van de bepalingen van deze verordening.

      • 2.

        De vergaderingen van de A2-Erfgoedcommissie zijn in beginsel openbaar, tenzij de commissie anders besluit.

      • 3.

        De commissie vergadert zo dikwijls de voorzitter of twee of meer leden dit nodig achten. De oproep voor de vergadering geschiedt namens de voorzitter door de secretaris. De te behandelen onderwerpen worden in de oproepingsbrief vermeld.

      • 4.

        De commissie vergadert slechts indien tenminste drie van het aantal zitting hebbende leden aanwezig is. Wanneer het vereiste aantal leden niet is opgekomen, moet een nieuwe vergadering worden belegd, waarin de dan aanwezige leden over de aanhangige onderwerpen beraadslagen en adviseren.

      Artikel 7 De voorzitter

      De voorzitter is belast met:

      • 1.

        het leiden van de vergadering;

      • 2.

        het handhaven van orde van de vergadering;

      • 3.

        het doen naleven van deze verordening;

      • 4.

        hetgeen deze verordening hem verder opdraagt.

      Artikel 8 Stemrecht

      • 1.

        Stemgerechtigd zijn slechts de in artikel 4 genoemde leden of hun plaatsvervangers.

      • 2.

        Besluiten worden genomen bij meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen. Bij het staken van de stemmen vindt herstemming plaats in de eerstvolgende vergadering. Staken dan de stemmen wederom, dan is de stem van de voorzitter beslissend.

      Artikel In behandeling nemen aanvraag

      De A2-Erfgoedcommissie is bevoegd om van de aanvrager van een vergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, of artikel 2.2. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, overlegging te verlangen van tekeningen en al datgene dat door haar als noodzakelijk wordt geacht voor een volledige beoordeling van het in behandeling te nemen object.

      Artikel 10 Toelichting op de aanvraag

      Indien de A2-Erfgoedcommissie dit voor een juiste beoordeling van de vergunning als bedoeld in artikel als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, of artikel 2.2. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, noodzakelijk acht is zij bevoegd de aanvrager danwel diens gemachtigde in de gelegenheid te stellen de aanvaag mondeling ter vergadering toe te lichten.

      Artikel 11 Advisering

      • 1.

        De commissie brengt schriftelijk advies uit aan het college. Dit advies wordt voorzien van de argumenten, die tot haar oordeel hebben geleid, tenzij sprake is van onvoorwaardelijke goedkeuring. Het advies wordt ondertekend door de voorzitter en secretaris. De vice-voorzitter is bij afwezigheid van de voorzitter gemandateerd namens de voorzitter te ondertekenen.

      • 2.

        Een afschrift van dit advies wordt toegezonden aan de aanvrager van de vergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, of artikel 2.2. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Indien de vergunning wordt aangevraagd door een ander dan de eigenaar, dan ontvangt ook de eigenaar een afschrift van het advies.

      Artikel 12 Delegeren bevoegdheden

      De commissie is bevoegd in zaken van minder gewicht of van spoedeisende aard haar bevoegdheden aan één of meer van haar leden te delegeren. Van die delegatie wordt in het advies melding gemaakt.

      Artikel 13 Verslaglegging

      • 1.

        Het verslag dat van elke commissievergadering wordt gemaakt, wordt toegezonden aan de leden en de portefeuillehouder.

      • 2.

        De A2-Erfgoedcommissie brengt ieder jaar verslag uit van haar werkzaamheden aan het college en aan de raad.

      Artikel 14 Horen commissie

      In alle andere gevallen waarin deze verordening niet voorziet, alsmede bij gerezen verschillen, beslist het college, doch niet dan na de A2-Erfgoedcommissie te hebben gehoord.

      Artikel 15 Inwerkingtreding

      • 1.

        Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening op de A2-Erfgoedcommissie”.

      • 2.

        Deze verordening treedt in werking overeenkomstig het bepaalde in artikel 15 tweede lid van de Monumentenwet 1988 op de dag na die waarop zij is bekend gemaakt.

      • 3.

        Alle eerder, per A2-gemeenten, genomen besluiten met betrekking op de verordening op de destijds nog genoemde monumentencommissie vervallen op de datum waarop het tweede lid toepassing vindt.

      Artikel 16 Citeertitel

      Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening op de A2-Erfgoedcommissie

      Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Cranendonck

      in de openbare vergadering d.d. 14 april 2015.

      DE RAAD VOORNOEMD,

      De griffier,

      De voorzitter,

      mr. P.J.F. Bemelmans

      mr. M.M.D. Vermue-Vermue

      Toelichting

      Artikelsgewijze toelichting

      Artikel 5 Taken en bevoegdheden

      In het vierde lid is bepaald dat de zittingsperiode van de commissie gelijk loopt met de zittingsperiode van het college van burgemeester en wethouders. Dit houdt verband met het feit dat de benoeming van de leden een bevoegdheid is van dat college.

      Artikel 6 Werkwijze

      In lid 2 is bepaald dat de commissie kan besluiten niet openbaar te vergaderen. In principe zijn alle vergaderingen openbaar. Er kunnen zich echter in uitzonderlijke gavallen situaties voordoen waarin dat onmogelijk of uiterst ongewenst is uit redenen van bijvoorbeeld veiligheid, openbare orde of privacy. In die gevallen zal de beslotenheid beperkt blijven tot de onderwerpen waarop de overweging van toepassing is.

      Artikel In behandeling nemen aanvraag

      Tijdens de commissievergadering zijn er meer mogelijkheden voor de inspreker om van gedachten te wisselen met de commissieleden en zo bij te dragen aan de besluitvorming. Het spreekrecht van de burgers kan bijdragen aan het vergoten van de betrokkenheid van de burgers bij het lokaal bestuur, een van de doelstellingen van de vernieuwing van het lokaal bestuur.

      Het spreekrecht is beperkt gehouden tot geagendeerde onderwerpen, omdat burgers op die manier een doeltreffende bijdrage kunnen leveren aan de beraadslaging van de commissie. Doordat het spreekrecht betrekking heeft op de geagendeerde onderwerpen, kan een burger alleen inspreken over onderwerpen die de A2-Erfgoedcommissie aangaan.

      Dit artikel beoogt een open gedachtewisseling mogelijk te maken tussen de commissie en de aanvrager en/of diens vertegenwoordiger. Het stellen van nadere eisen wordt hierbij overbodig geacht.