Beleidsregels uitvoeringsvoorschriften naamgeving en nummering 2018

Geldend van 07-11-2018 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels uitvoeringsvoorschriften naamgeving en nummering 2018

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen;

gelezen het voorstel van de eenheid Bedrijfsvoering d.d. 04-09-2018 nummer B&W18-03275;

overwegende dat voor de uitvoering van het benoemen van woonplaatsen, straatnamen en huisnummers;

gelet op artikel 3 en 7, eerste lid van de verordening naamgeving en nummering (adressen) gemeente Dalfsen 2018;

b e s l u i t:

vast te stellen de "Beleidsregels uitvoeringsvoorschriften naamgeving en nummering 2018"

Artikel 1 Wijze van toekenning van nummers

  • 1.

    De wijze van toekenning van de nummers gebeurt overeenkomstig systeem A uit de Nederlandse norm NEN 1773, uitgave 1983.

  • 2.

    Nummering vindt plaats vanuit de volgende centrale punten:

    • a.

      Dalfsen NH-Kerk

    • b.

      Nieuwleusen voormalig gemeentehuis Nieuwleusen

    • c.

      Lemelerveld Kroonplein

    • d.

      Hoonhorst RK-Kerk

    • e.

      Oudleusen NH-Kerk

  • Vanuit de centrale punten wordt rechts even en links oneven genummerd.

  • 3.

    Mocht het gestelde in lid 2 niet overeenstemmen met de plaatselijke situatie, dan wordt de toekenning van nummers gebaseerd op logische nummering. Bij logische nummering gaat het om oplopende, opeenvolgende nummers, startend vanaf bijvoorbeeld een (hoofd-) ontsluitingsweg.

  • 4.

    Voor het gebruik van letters zijn de volgende voorschriften gesteld:

    • a.

      Gebruik van alleen hoofdletters

    • b.

      De letters I, J,O, Q, X en Y worden niet gebruikt

Artikel 2 Criteria voor toekennen nummers

De in artikel 3 van de ‘Verordening naamgeving en nummering (adressen) gemeente Dalfsen 2018’ opgenomen objecten dienen genummerd te worden.

Artikel 3 Vernaming en vernummering

  • 1.

    Bij vernaming en vernummering wordt rekening gehouden met de belangen van de bewoners en bedrijven. Belanghebbenden worden een half jaar voor vernaming en/of vernummering geïnformeerd.

  • 2.

    Bij vernaming en vernummering wordt geen vergoeding voor te maken kosten verleend aan belanghebbenden.

  • 3.

    Indien de wijziging bewoners betreft en de voorbereidingsperiode is korter dan een half jaar worden op verzoek van de bewoners 20 adreswijzigingskaarten en 2 stickervellen ter beschikking gesteld.

Artikel 4 Plaatsing van de nummerdragers

Nummerdragers worden aangebracht goed zichtbaar vanaf de openbare weg.

Artikel 5 Materiaalkeuze voor de nummerdragers

Het materiaal dat wordt toegepast voor de vervaardiging van al dan niet te verlichten nummerdragers, dient van duurzaam materiaal te zijn.

Artikel 6 Voeren oude en nieuwe nummers

Bij het gedurende een jaar naast elkaar gebruiken van de oude naam of het oude nummer naast de nieuwe naam of het nieuwe nummer wordt de oude naam met een streep en het oude nummer met een kruis doorgehaald (facultatief).

Artikel 7 Naamdragers

De naamdragers moeten voldoen aan de gestelde functionele eisen ten aanzien van de afmetingen, de uitvoering, de constructie, de kleursoorten en de lichttechnische eigenschappen van de toegepaste materialen en de plaatsing van naamborden en naamverwijsborden, zoals vervat in de Nederlandse norm NEN 1772, uitgave 2010.

Artikel 8 Proces naamgeving

Wanneer een naam benodigd is wordt afhankelijk van het project een plaatselijk belang of historische kring gevraagd om met een (gemotiveerd) advies of voorstel te komen.

De voorgestelde naam wordt vervolgens ter besluitvorming aan het college voorgelegd.

Artikel 9 Regels naamgeving

  • 1.

    De te geven naam mag niet te lang zijn, bij voorkeur niet langer dan 24 tekens (conform NEN 5825:2002).

  • 2.

    Een straatnaam mag niet meer dan één keer voorkomen in dezelfde woonplaats.

  • 3.

    Namen die zich gemakkelijk laten verbasteren naar belachelijke of dubbelzinnige namen dienen te worden gemeden.

  • 4.

    • a.

      Bij het vernoemen naar personen wordt terughoudendheid betracht. Personen kunnen op zijn vroegst 5 jaar na hun overlijden worden vernoemd.

    • b.

      Uitzondering hierop vormen de leden van het Koninklijk huis. Zij kunnen al tijdens het leven worden vernoemd.

    • c.

      Andere uitzonderingen zijn uitsluitend mogelijk in zeer bijzondere gevallen en alleen wanneer zij zijn voorzien van een uitgebreide motivering die in het besluit van burgemeesters en wethouders is opgenomen.

  • 5.

    Bedrijven worden niet vernoemd. Een uitzondering kan worden gemaakt voor die bedrijven die op grond van historie of traditie door naamsbekendheid op een speciale manier aan de omgeving verbonden zijn of waren.

Ondertekening

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen in haar vergadering van 18 september 2018.

Het college voornoemd,

de burgemeester, de gemeentesecretaris/algemeen directeur,

drs. H.C.P. Noten drs. J.H.J. Berends

Toelichting Uitvoeringsvoorschriften

Artikel 1

Lid 1. Ook voor nieuwe wijken of buurten verdient het aanbeveling om een systeem van nummering te kiezen dat zo veel mogelijk aansluit bij het systeem dat van oudsher in de gemeente gangbaar is. In de Nederlandse norm 1773 (uitgave: Nederlands Normalisatie-instituut, Delft, herziene uitgave, 1983), hoofdstuk 3, zijn de in gemeente gangbare systemen van nummering nader gedefinieerd:

Systeem A: de hoofdregel van dit systeem houdt in dat de nummers oplopen, gerekend vanuit het centrum van de kern.

Voor elk systeem bevat de norm detailregels voor situaties waarin de hoofdregels niet onverkort toepasbaar zijn, alsmede nadere regels over etagewoningen en dergelijke. Tevens zijn toelichtende tekeningen opgenomen.

Artikel 2

In dit artikel wordt de relatie gelegd met de ‘Verordening naamgeving en nummering (adressen) gemeente Dalfsen 2018’. Hierdoor is geregeld welke objecten genummerd worden.

Artikel 3

Bij wijziging van een huisnummer wordt rekening gehouden met de belangen van bewoners en bedrijven. Ook wordt er een eventuele vergoeding geregeld.

Artikel 4

Met het oog op de zichtbaarheid vanaf de openbare weg bevat de Nederlandse norm NEN 1773, hoofdstuk 4, maatvoorschriften voor de plaats van de nummerdragers, gerekend vanaf het maaiveld en de bijbehorende voordeur. Tevens worden regels gegeven voor de verzamel- en verwijsbordjes die nodig zijn bij de ligging van meer dan één woning (of bedrijf) in hetzelfde gebouw, respectievelijk bij de ligging binnen een complex of op grote afstand van de weg.

Artikel 5

Dit artikel regelt het materiaal. Het is niet de bedoeling om regels te stellen welk materiaal gebruikt mag worden.

Artikel 6

Met het met een streep doorhalen van de oude naam en met een kruis doorhalen van het oude nummer wordt voor eenieder die zoekt op de oude naam of het oude nummer duidelijk dat er een wijziging in de naam of nummer is opgetreden (facultatief).

Artikel 7

Dit artikel regelt de functionele eisen voor naamborden en naamverwijsborden.

Artikel 8

Dit artikel regelt dat bij de totstandkoming van naamgeving een plaatselijk belang of historische kring betrokken wordt.

Artikel 9

Een eenmaal gegeven naam is niet dan wel met moeite en vaak grote kosten te veranderen. Het is dus zaak om naamgeving zo wel overwogen mogelijk te doen, en te voorkomen dat een eenmaal gegeven naam in een later stadium minder gelukkig zou kunnen worden gevonden.

ad 1.

Te lange namen leveren niet alleen problemen op in het gebruik, maar ook in geautomatiseerde registraties, zoals in de Basisregistratie Personen (BRP) en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

ad 2.

Gelijkluidende namen geven verwarring, denk hierbij onder andere aan de hulpdiensten.

ad 3.

Verbastering van straatnamen is maatschappelijk gezien ongewenst.

ad 4.

Het idee hierachter is dat in die periode emoties na het overlijden van de persoon minder zijn geworden en er meer oog kan zijn voor objectiviteit. Bovendien is er zo tijd geweest waarin eventuele zaken die een negatief effect op vernoeming zouden kunnen hebben naar voren kunnen komen. Niet tot het Koninklijk huis behorende personen dienen zorgvuldig te worden gescreend. Ook dient de naaste familie te worden geïnformeerd en in te stemmen met de naamgeving.

ad 5.

Er dient te worden gewaakt voor mogelijke belangenverstrengeling van overheid en bedrijfsleven, en ook de schijn daarvan dient zoveel mogelijk te worden voorkomen.