Regeling vervallen per 05-02-2015

Beleidsregels professionaliseringssubsidie bovenlokale toeristische evenementen 2014 gemeente De Wolden

Geldend van 11-06-2014 t/m 04-02-2015

Intitulé

Beleidsregels professionaliseringssubsidie bovenlokale toeristische evenementen 2014 gemeente De Wolden

Burgemeester en wethouders van De Wolden;

overwegende, dat het wenselijk is het organiseren, professionaliseren en positioneren van bovenlokale toeristische evenementen te stimuleren, zoals dat hieronder wordt weergegeven;

gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening gemeente De Wolden 2011;

besluiten:

vast te stellen de volgende:

Beleidsregels professionaliseringssubsidie bovenlokale toeristische evenementen 2014 gemeente De Wolden

Artikel 1 Voorwaarden voor subsidieverlening

1. Om in aanmerking te komen voor subsidie op grond van deze regeling moet het evenement dan wel de aanvrager aan de volgende voorwaarden voldoen:

a. Het evenement heeft een niet-commercieel karakter en is voor het publiek algemeen toegankelijk. Dit betekent dat er geen doelgroepen worden uitgesloten.

b. De organisator is een instelling, stichting of vereniging zonder winstoogmerk.

c. Het evenement is nieuw of bestaand met een vernieuwend onderdeel op het bezoekersprogramma. Een vernieuwend onderdeel wil zeggen dat het onderdeel wezenlijk iets toevoegt of verbetert aan het bestaande evenement.

d. Het evenement heeft een duidelijke bovenlokale uitstraling. Met bovenlokaal wordt bedoeld dat ook bezoekers van buiten de kern waar het evenement wordt georganiseerd worden aangetrokken.

e. Het evenement draait voor meer dan 50% (op basis van inzet van uren) op vrijwilligers en is voor meer dan 35% van de begroting van het evenement afhankelijk van sponsor- en vrijwillige bijdragen.

f. Er wordt minimaal één dag – en/of verblijfsarrangement opgesteld in samenwerking met één of meerdere toeristische ondernemers. De ondernemers(s) zetten het arrangement tijdig digitaal in de markt.

g. Het evenement heeft een positieve promotionele waarde voor de gemeente De Wolden. Uit de aanvraag blijkt dat gezorgd wordt voor een goede en tijdige afstemming met de Tourist Info De Wolden. Zij verneemt tijdig de inhoud van het bezoekers- programma en de data van het evenement. De in het kader van “Het nationale park van Drenthe” ontwikkelde promotionele uitingen worden in afstemming met de Tourist Info De Wolden ingezet.

h. De organisator zorgt voor promotie en communicatie naar potentieel publiek en de lokale, regionale en provinciale media (zoals radio, tv, bladen, kranten). Het evenement genereert minimaal regionale media-aandacht. In de promotie en communicatie verzorgt de organisator aansluiting bij de communicatieactiviteiten van Tourist Info De Wolden en, zoveel als mogelijk, bij die van Tourist Info Drenthe en Marketing Drenthe.

Artikel 2 Aanvraag van de subsidie

1. De aanvraag voor een subsidie wordt per e-mail ingediend. Het college heeft hiervoor een aanvraagformulier vastgesteld. Het aanvraagformulier is te vinden op www.dewolden.nl/vrijetijd/ toerisme en recreatie/evenementen.

2. Een aanvraag voor subsidie kan tot uiterlijk 31 oktober 2014 worden ingediend. Het 3e lid van artikel 3 is van toepassing.

Artikel 3 Toetsing en verlening

1. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

2. Uit de aanvraag blijkt duidelijk hoe het evenement voldoet aan de voorwaarden voor subsidieverlening.

3. Verlening vindt plaats voor zover het subsidieplafond dit toelaat.

4. Bij gelijktijdige indiening bepaalt de mate van aansluiting op de in artikel 1 genoemde voorwaarden de rangorde tussen de ingediende aanvragen. 

Artikel 4 Hoogte subsidie

De ontwikkelingssubsidie is een cofinancieringbijdrage van maximaal 50% van de totale kosten van het evenement, met een maximum van € 2.000,-- per evenement.

Artikel 5 Van toepassing zijnde regels

Op subsidies in het kader van deze beleidsregel is de “Algemene Subsidieverordening gemeente De Wolden 2011” van toepassing.

Artikel 6 Overige vergunningen

Subsidieverstrekking op basis van deze beleidsregel staat los van de vergunningverlening door de gemeente De Wolden. Organisatoren zorgen zelf voor het tijdig doorlopen van de geldende procedure voor het aanvragen van een evenementenvergunning.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op 11 juni 2014

Ondertekening

Zuidwolde, 11 juni 2014.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
De secretaris,                 De burgemeester,
Nanne Kramer               Roger de Groot.

Toelichting 1

Aanleiding voor het instellen van de ‘Beleidsregels professionaliseringssubsidie bovenlokale toeristische evenementen 2014’ is het uitgangspunt dat bovenlokaal gerichte toeristische evenementen bijdragen aan de economie, werkgelegenheid, promotie en levendigheid in de gemeente. Het liefst meerdaagse evenementen, daar deze over het algemeen hogere bestedingen door bezoekers bij (verblijfs)recreatie, horeca en detailhandel in De Wolden genereren. De regeling in 2014 is een vervolg op de stimuleringsregeling uit 2013. Het doel van de professionaliseringsregeling in 2014 is om toeristische evenementen met een bovenlokale uitstraling in de gemeente De Wolden te laten organiseren, door te ontwikkelen, dan wel verder te laten professionaliseren en passend te positioneren. Ook worden nadrukkelijker verbindingen gelegd binnen het geldende toeristische krachtenveld. In 2014 is een evenement nieuw, of bestaand, maar dan met een vernieuwend onderdeel op het bezoekersprogramma. Het evenement op zich is niet (meer) voldoende. Het moet, gelet op de inbedding in de toeristische sector en ter stimulering van economisch spin-off, aangevuld worden met minimaal één (verblijfs)arrangement opgesteld i.s.m. één of meerdere toeristische ondernemers.

De bij het evenement horende promotionele uitingen moeten afgestemd zijn met en aansluiten op de door Tourist Info De Wolden uitgezette acties binnen de in 2013 gestarte marketingcampagne ‘Het nationale park van Drenthe’.

Onder evenementen wordt in dit toeristische kader, conform het gemeentelijke evenementenbeleid, verstaan: elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, inclusief herdenkingen, waarbij een verzameling mensen zich in een bepaald tijdvak in/op een (meestal) begrensde en (eventueel beperkt) openbaar toegankelijke inrichting of terrein bevindt of beweegt.

Voor de uitvoering van de ‘Beleidsregel professionaliseringssubsidie bovenlokale toeristische evenementen 2014’ is in 2014 een bedrag van in totaal 8.000,- euro beschikbaar. Dit bedrag geldt als het subsidieplafond voor 2014. Op basis van de beleidsregel kan het college van B&W in 2014 uit de haar beschikbaar staande middelen incidentele stimuleringssubsidies verlenen als cofinanciering in de organisatiekosten van bedoelde evenementen in de gemeente De Wolden. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de totale kosten, met een maximum van € 2.000,-- per evenement.