Regeling vervallen per 01-01-2014

Beleidsregels startsubsidie bovenlokale evenementen

Geldend van 18-04-2013 t/m 31-12-2013

Intitulé

Beleidsregels startsubsidie bovenlokale evenementen

Burgemeester en wethouders van De Wolden;

overwegende, dat het wenselijk is het organiseren van bovenlokale evenementen te stimuleren, zoals dat hieronder wordt weergegeven;

gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening gemeente De Wolden 2011;

besluiten:

vast te stellen de volgende:

Beleidsregels startsubsidie bovenlokale evenementen

Artikel 1 Criteria voor toekenning

Criteria voor het toekennen van een bijdrage zijn:

1. Het evenement is voor het publiek algemeen toegankelijk (er worden geen doelgroepen uitgesloten).

2. Het evenement is een niet-commercieel evenement. Dit is het geval als de organisator een instelling, stichting of vereniging is zonder winstoogmerk.

3. Het evenement draait geheel of in overgrote mate op de inzet van vrijwilligers en is in overwegende mate afhankelijk van sponsorbijdragen en vrijwillige bijdragen.

4. Het evenement heeft een promotionele waarde voor de gemeente De Wolden. 

5. Het evenement heeft een duidelijk bovenlokale uitstraling en trekt bezoekers uit De Wolden én daarbuiten.

6. De organisator zorgt voor een goede promotie/communicatie naar potentieel publiek en de media; het evenement moet minimaal regionale media-aandacht genereren. In de promotie/communicatie zoekt de organisator zoveel mogelijk aansluiting bij de communicatieactiviteiten van Tourist Info De Wolden, Tourist Info Drenthe en Marketing Drenthe.

7. Kansrijk zijn meerdaagse evenementen vanwege de bestedingen die dit soort evenementen kunnen opleveren voor de (verblijfs)recreatie, horeca en detailhandel in De Wolden. Dit geldt ook voor evenementen die kansrijke doelgroepen aantrekken die ondervertegenwoordigd zijn onder de huidige bezoekers van De Wolden. Uit het Ontwerp Beleidsplan Recreatie en Toerisme 2013-2017 is gebleken dat dit vooral doelgroepen zijn die gericht zijn op cultuur of op sportieve (buiten)activiteiten, gecombineerd met een comfortabel verblijf in De Wolden.

8. De startsubsidie is een cofinancieringsbijdrage van maximaal 50% van de totale organisatiekosten van het evenement.

Artikel 2 Indienen aanvraag

Organisatoren die een beroep willen doen op de beleidsregel kunnen daartoe in 2013 hun belangstelling kenbaar maken door een aanvraag in te dienen.  De startsubsidie kan worden aangevraagd met een volledig ingevuld ‘Aanvraagformulier eenmalige subsidieverlening’, aangevuld met:

a. de benodigde stukken die zijn genoemd op het aanvraagformulier;

b. een toelichting waaruit blijkt dat het nieuwe evenement of het bestaande evenement met een nieuw onderdeel voldoet aan de criteria van deze beleidsregel.

Artikel 3 Volgorde van behandeling

De volgorde van behandeling van aanvragen is op basis van volgorde van binnenkomst en voor zover het subsidieplafond het toelaat.

Artikel 4 Hoogte bijdrage

Als bijdrage wordt ten hoogste € 2.000,-- per evenement verstrekt.

Artikel 5 Van toepassing zijnde regels

Op subsidies in het kader van deze beleidsregel is de Algemene Subsidieverordening gemeente De Wolden 2011 (ASV) van toepassing. 

Artikel 6 Overige vergunningen

Subsidieverstrekking op basis van deze beleidsregel staat los van de vergunningverlening door de gemeente De Wolden. Organisatoren moeten de gangbare procedure voor het aanvragen van een evenementenvergunning doorlopen.

Ondertekening

Zuidwolde, april 2013.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
De secretaris, De burgemeester,
Nanne Kramer, Roger de Groot.

Toelichting 1

Aanleiding voor het instellen van de ‘Beleidsregels startsubsidie bovenlokale evenementen’ is het uitgangspunt dat evenementen bijdragen aan de economie, werkgelegenheid, promotie van De Wolden en levendigheid in de gemeente. Het doel van de subsidieverstrekking is om op basis van deze beleidsregel initiatieven tot het organiseren van evenementen met een bovenlokale evenementen in de gemeente De Wolden te stimuleren. De beleidsregel is bedoeld voor nieuwe bovenlokale evenementen in 2013 of bestaande bovenlokale evenementen in 2013 met een nieuw onderdeel op het programma voor de bezoekers van het evenement.

Onder evenementen wordt in dit kader verstaan: publiek toegankelijke, speciaal georganiseerde gebeurtenissen die gericht zijn op vermaak, die van tijdelijke aard zijn en die georganiseerd worden voor een relatief groot aantal bezoekers.

Voor de uitvoering van de ‘Beleidsregel startsubsidie bovenlokale evenementen’ is in 2013 een bedrag van in totaal 8.000,- euro beschikbaar. Dit bedrag geldt als het subsidieplafond. Op basis van de beleidsregel kan het college van B&W uit dit budget incidentele startsubsidies verstrekken als cofinanciering in de organisatiekosten van nieuwe evenementen in de gemeente De Wolden of bestaande evenementen in 2013 met een nieuw onderdeel op het programma voor de bezoekers. De bijdrage bedraagt maximaal 2.000 euro per evenement.