Regeling vervallen per 31-12-2015

Nadere regels incidentele subsidie bovenlokale evenementen 2015

Geldend van 04-02-2015 t/m 30-12-2015

Intitulé

Nadere regels incidentele subsidie bovenlokale evenementen 2015

Burgemeester en wethouders van De Wolden;

overwegende, dat het wenselijk is het organiseren van bovenlokale toeristische evenementen te stimuleren, zoals dat hieronder wordt weergegeven;

gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 2, lid 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente De Wolden 2011;

besluiten:

vast te stellen de volgende:

Nadere regels subsidie bovenlokale evenementen 2015

Artikel 1 Voorwaarden voor subsidieverlening

  • 1. Om in aanmerking te komen voor subsidie op grond van deze regeling moet het evenement dan wel de aanvrager aan de volgende voorwaarden voldoen:

    a. Het evenement vindt plaats in De Wolden.

    b. Het evenement is voor het publiek algemeen toegankelijk. Dit betekent dat er geen doelgroepen worden uitgesloten.

    c. Het evenement is niet-commercieel. De organisator is een instelling, stichting of vereniging zonder winstoogmerk.

    d. De subsidie wordt aangevraagd voor een nieuw evenement dat voor de eerste of tweede keer georganiseerd wordt. Óf de subsidie wordt aangevraagd als investering in een nieuw onderdeel met een vernieuwend karakter van een bestaand evenement. Een vernieuwend karakter wil zeggen dat dit onderdeel wezenlijk iets nieuws toevoegt aan het bestaande evenement, waarbij de aanvrager aanneembaar maakt dat met het nieuwe onderdeel nieuwe doelgroepen ten opzichte van voorgaande edities kunnen worden aantrokken.

    e. Het evenement heeft een duidelijk bovenlokale uitstraling. Dit wil zeggen dat het evenement zich aantoonbaar ook richt op bezoekers, die afkomstig zijn van buiten de kern en bijbehorend buitengebied waar het evenement plaatsvindt.

    f. De aanvrager maakt aanneembaar dat het evenement voor meer dan 50% (op basis van inzet van uren) draait op vrijwilligers en voor meer dan 35% van de begroting van het evenement afhankelijk is van sponsor- en vrijwillige (subsidie)bijdragen.

    g. De aanvrager maakt aanneembaar dat het evenement een positieve promotionele waarde heeft voor het toeristisch-recreatieve imago van De Wolden.

    h. Uit de aanvraag blijkt dat de organisator zorgt voor een tijdige afstemming (minimaal zes weken voor aanvang) met Tourist Info De Wolden over de promotie van het evenement, over het gebruik van het logo van ‘Drenthe’ in uitingen en over eventuele samenwerkingspartners in de vrijetijdssector bij de organisatie van het evenement.

    i. De organisator zorgt voor promotie en communicatie richting potentieel publiek en de lokale, regionale en provinciale media (zoals radio, tv, bladen, kranten en social media). De aanvrager maakt aanneembaar dat het evenement minimaal regionale media-aandacht kan genereren.

    j. Er is sprake van een verleende evenementenvergunning/ontheffing voor zover noodzakelijk. Wanneer deze wel noodzakelijk is en niet is verleend, wordt de subsidie vastgesteld op nihil.

Artikel 2 Aanvraag van de subsidie

  • 1. Het college heeft een aanvraagformulier vastgesteld om aanvragen in te dienen. Het aanvraagformulier is te vinden op www.dewolden.nl.

  • 2. Een aanvraag voor subsidie kan tot uiterlijk 31 oktober 2015 worden ingediend. Het 3e lid van artikel 3 is van toepassing.

Artikel 3 Toetsing, verlening en weigeringsgrond

  • 1. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. 

  • 2. Wanneer meerdere aanvragen, die volledig voldoen aan de voorwaarden, tegelijk zijn binnengekomen en het subsidieplafond is niet toereikend om deze aanvragen volledig te honoreren, bepaalt het lot welke aanvraag/aanvragen worden gehonoreerd. De betrokken aanvragers worden in de gelegenheid gesteld bij de loting aanwezig te zijn.

  • 3. Aanvragen die niet door middel van het vastgestelde aanvraagformulier voor deze subsidie worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

  • 4. Uit de aanvraag blijkt duidelijk hoe het evenement voldoet aan de voorwaarden voor subsidieverlening.

  • 5. Verlening vindt plaats voor zover het subsidieplafond dit toelaat.

Artikel 4 Hoogte subsidie

De subsidie is een cofinancieringbijdrage van maximaal 50% van de totale kosten van het evenement. Voor nieuwe evenementen geldt een maximum van 2.000,-- euro per evenement. Voor bestaande evenementen geldt een maximum van 1.000,-- euro per evenement.

Artikel 5 Van toepassing zijnde regels

Op subsidies in het kader van deze nadere regels is de ‘Algemene Subsidieverordening gemeente De Wolden 2011’ van toepassing. 

Artikel 6 Overige vergunningen

Subsidieverstrekking op basis van deze nadere regels staat los van de vergunningverlening door de gemeente De Wolden. Organisatoren moeten de gangbare procedure voor het aanvragen van een evenementenvergunning zelf doorlopen.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op 5 februari 2015 en eindigen op 31 december 2015. Per 5 februari 2015 worden de ‘Beleidsregels professionaliseringssubsidie bovenlokale toeristische evenementen 2014 gemeente De Wolden’, die in 2014 zijn vastgesteld, ingetrokken. 

Ondertekening

Zuidwolde, 27 januari 2015
Burgemeester en wethouders voornoemd,
De secretaris,                    De burgemeester,
 
Nanne Kramer                  Roger de Groot.

Toelichting 1 Toelichting

Aanleiding voor het vaststellen van de ‘Nadere regels incidentele subsidie bovenlokale evenementen 2015’ is het uitgangspunt dat evenementen bijdragen aan de economie, werkgelegenheid, promotie van De Wolden en levendigheid in de gemeente. Het doel van de subsidieverstrekking is om op basis van deze nadere regels initiatieven tot het organiseren van evenementen met een bovenlokale uitstraling in De Wolden te stimuleren.

Onder evenementen wordt in dit kader verstaan: publiek toegankelijke, speciaal georganiseerde gebeurtenissen die gericht zijn op vermaak, die van tijdelijke aard zijn en die georganiseerd worden voor een relatief groot aantal bezoekers.

Voor de uitvoering van de ‘Nadere regels incidentele subsidie bovenlokale evenementen 2015’ is in 2015 een bedrag van in totaal 10.000,-- euro beschikbaar. Dit bedrag geldt als het subsidieplafond. Op basis van de nadere regels kan het college van B&W uit dit budget in 2015 incidentele subsidies verstrekken als cofinanciering in de organisatiekosten van nieuwe evenementen in de gemeente De Wolden of voor vernieuwing van bestaande evenementen.