Regeling vervallen per 21-12-2017

Verordening Cliëntenparticipatie gemeente De Wolden 2010

Geldend van 11-03-2010 t/m 20-12-2017

Intitulé

Verordening Cliëntenparticipatie gemeente De Wolden 2010

De raad van de gemeente De WOLDEN;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 januari 2010;

gelet op artikel 9, 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), artikel 47 van de Wet Werk en Bijstand (WWB), artikel 12 eerste lid onder d van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) en artikel 150 Gemeentewet;

Besluit:

vast te stellen de hierna volgende

“Verordening Cliëntenparticipatie gemeente De Wolden 2010”.

Afdeling 1 Naam

Verordening Cliëntenparticipatie gemeente De Wolden 2010.

Artikel 1 Begripsomschrijving

1. Cliëntenparticipatie: de gestructureerde wijze waarop de gemeente belangengroeperingen betrekt in de beleidsvorming, de vaststelling, de uitvoering en evaluatie van wetten, regelingen, besluiten en voorzieningen op het terrein van o.a. de sociale zekerheid, de mantelzorg, het vrijwilligerswerk, het minimabeleid, het integrale gehandicaptenbeleid en welzijn en zorg voor ouderen, voor zover de gemeente op deze terreinen bevoegd is besluiten te nemen en voorzieningen te treffen.

2. Integraal gemeentelijk gehandicaptenbeleid: de samenhangende wijze waarop de gemeente in al haar verantwoordelijkheden, beleid en activiteiten werkt aan verbetering van de mogelijkheden tot gelijkwaardige maatschappelijke deelname van alle mensen met een functiebeperking en/of chronische aandoening.

3. Platform voor Sociaal Beleid: de door burgemeester en wethouders als zodanig aangewezen, zoals bedoeld in de WWB, de WIJ en WSW, zijnde vertegenwoordigers,

1. van zelforganisaties van belanghebbenden op het gebied van vluchtelingenwerk, gemeentelijk minimabeleid;

2. inkomensafhankelijke uitkeringsgerechtigden ingevolge de WWB en ander sociale uitkeringsregelingen opgedragen aan de gemeente;

3. geïndiceerden voor werk ingevolge de WSW.

De vertegenwoordigers zijn voor deze taak voorgedragen door de zelforganisaties.

4. Wmo-raad: de door burgemeester en wethouders als zodanig aangewezen, zoals bedoeld in de Wmo, en in deze gemeente actief zijnde vertegenwoordigers van zelforganisaties van belanghebbenden op het gebied van de Wmo. De vertegenwoordigers zijn voor deze taak voorgedragen door de zelforganisaties.

5. Belangengroepering: o.a.

De Stichting gehandicapten beleid De Wolden;

De Gezamenlijke Ouderenbonden (GOB) in de gemeente De Wolden;

Stichting Vluchtelingenwerk Noord Nederland.

Artikel 2 Doelstelling

1. Doel van cliëntenparticipatie is om:

  • a.

    cliënten met een uitkering of voorziening van de afdeling Samenleving of andere burgers met dienstbetrekking op grond van de Wet Sociale Werkvoorziening of een minimuminkomen,

  • b.

    cliënten met een Wmo-voorziening van de afdeling Samenleving en

  • c.

    belangengroeperingen in de gemeente De Wolden,door zelforganisatie vanuit een onafhankelijke positie optimaal te betrekken bij voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het mede voor hen gevoerde gemeentelijk beleid.

2. Op de in lid 1 genoemde wijze binnen de wettelijke mogelijkheden bij te dragen aan verbetering van:

  • a.

    de financiële positie van inwoners met een minimuminkomen,

  • b.

    de positie op de arbeidsmarkt of de mogelijkheden tot inschakeling in de arbeid van inwoners die op grond van de sociale zekerheidswetten tot de doelgroep van de gemeente horen,

  • c.

    het Wmo beleid en integraal gemeentelijk gehandicaptenbeleid gericht op het realiseren van volwaardig burgerschap en het bieden van gelijke kansen aan mensen met een functiebeperking of chronische aandoening,

  • d.

    het welzijn van ouderen op die aspecten waarvoor de gemeente het beleid bepaalt of mede bepaalt.

Artikel 3 De beleidsterreinen waarbij de belangengroeperingen worden betrokken

1. Bij cliëntenparticipatie wordt het platform voor Sociaal Beleid (Minimaplatform) betrokken bij de beleidsvoorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het gemeentelijk beleid over in elk geval:

  • a.

    de Wet Werk en Bijstand ( WWB) en de op deze wet gebaseerde regelingen en besluiten,

  • b.

    de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) en de op deze wet gebaseerde regelingen en besluiten,

  • c.

    de Wet Sociale Werkvoorziening,

  • d.

    regelingen voor inwoners met een minimuminkomen,

  • e.

    de Wet Inburgering,

  • f.

    Schulphulpverlening.

2. Bij cliëntenparticipatie wordt de Wmo raad de Wolden in elk geval betrokken bij:

  • a.

    de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het gemeentelijk beleid over de Wmo; de uitvoering betreft o.a. ook de algemene regels en afspraken met: 1. leveranciers over het leveren en verstrekken van rolstoelen en andere Wmo-voorzieningen,2. uitvoerders van Wmo-vervoer en andere diensten,3. woningcorporaties en indicatiestellers, waaronder het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

  • b.

    bij de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het gemeentelijk beleid met betrekking tot het integraal gemeentelijk gehandicapten beleid wordt naast de WMO-raad ook advies gevraagd bij de Stichting Gehandicaptenbeleid De Wolden.

  • c.

    het beleid op alle terreinen voor zover dat betrekking heeft op het realiseren van volwaardig burgerschap voor mensen met een functiebeperking en/of een chronische aandoening, waaronder in elk geval:1. sport, 2. informatievoorziening en voorlichting, 3. personeel en organisatie,4. toegankelijkheid van gemeentelijke gebouwen,5. het sociaal cultureel werk voor ouderen,6. het flankerend beleid (dagopvang en tijdelijke opname),7. de ouderenadviseur,8. aanvullende (sociale) vervoersvoorzieningen,9. indicatiestelling,10. de nota ouderenbeleid,11. de huisvesting van ouderen,12. leeftijdsdiscriminatie,13. informatie en voorlichting voor de doelgroep.

Tot de in lid 1 en lid 2 behorende beleidsterreinen behoren niet: de inrichting van de ruimtelijke omgeving en infrastructuur in en bij de dorpskernen, zoals wegen, groenvoorzieningen, verlichting en verkeersmaatregelen.

Tot de in lid 1 en lid 2 genoemde beleidsterreinen behoren niet:klachten, bezwaarschriften of andere onderwerpen die betrekking hebben op een individuele cliënt of inwoner.

Artikel 4 Vertegenwoordiging

Aan het overleg, zoals genoemd in artikel 5 lid 6 en 7 van deze verordening, dat het platform voor Sociaal Beleid De Wolden en de Wmo-raad De Wolden periodiek met de gemeente heeft, neemt deel één vertegenwoordiger per andere belangengroepering, zoals genoemd in artikel 1 lid 5 of één vertegenwoordiger per prestatieveld zoals genoemd in de Wmo.

Artikel 5 Werkwijze

  • 1.

    Bij cliëntenparticipatie vraagt het gemeentebestuur het platform voor Sociaal Beleid De Wolden of de Wmo-raad De Wolden afhankelijk van het beleidsterrein, advies. De belangengroepering is gerechtigd om uit eigen beweging advies uit brengen aan burgemeester en wethouders.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders vragen de betreffende partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3, 4 en in ieder geval om advies als het een onderwerp betreft van de onder artikel 3 genoemde beleidsterreinen.In het geval van nieuw beleid worden partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4 in elk geval betrokken bij de vaststelling van de hoofdlijnen van het beleid.In het geval van evaluatie worden partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4 in elk geval betrokken bij de vaststelling van vragen op grond waarvan de evaluatie zal worden verricht.

  • 3.

    Een advies wordt op een zodanig tijdstip gevraagd, dat het van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. Dit wordt bewerkstelligd door de partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4 nadat het advies is gevraagd in principe vier weken de gelegenheid te geven op de adviesaanvraag te reageren.

  • 4.

    In het geval burgemeester en wethouders in een voorstel aan de gemeenteraad afwijken van het advies partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4 wordt dit bij het advies vermeld, waarbij tevens is aangegeven op welke gronden van het advies is afgeweken.In het geval dat burgemeester en wethouders zijn afgeweken van het advies van partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4 delen zij dit schriftelijk mee. Deze mededeling heeft plaats gelijktijdig met de toezending van het ter zake doende advies van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

  • 5.

    Burgemeester en wethouders wijzen voor partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4 een vaste contactambtenaar aan.

  • 6.

    Tussen de wethouder en partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4 vindt minimaal 2 keer per jaar een overleg plaats.

  • 7.

    Daarnaast vindt, indien nodig, overleg plaats tussen de desbetreffende contactambtenaar en de belangengroepering of met vertegenwoordigers van partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4.

  • 8.

    Burgemeester en wethouders kunnen een reglement vaststellen waarin huishoudelijke en organisatorische zaken, ten behoeve van het in de leden 6 en 7 van dit artikel bedoelde overleg worden geregeld.

  • 9.

    Burgemeester en wethouders dragen er zorg voor dat de gemeente aan de partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3, 4 en 5 de nodige informatie verstrekt ten behoeve van het naar behoren kunnen functioneren van de belangengroepering. Het betreft hier alle informatie die noodzakelijk is om beleid en uitvoering te begrijpen en om ontwikkelingen en wijzigingen te kunnen volgen.De informatie wordt desgevraagd in speciale leesvorm (braille, diskette of grootletterschrift) aangeleverd.

Artikel 6 Faciliteiten

  • 1.

    Burgemeester en wethouders stellen aan partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3, 4 en 5 ten behoeve van cliëntenparticipatie middelen in de vorm van subsidie of faciliteiten ter beschikking. Middelen of faciliteiten kunnen ter beschikking worden gesteld voor: a) onkostenvergoeding voor vrijwilligers,b) deskundigheidsbevordering,c) documentatie, literatuur, vaktijdschriften,d) inschakeling van professionele ondersteuning door derden,e) kantoorkosten, zoals correspondentie, telefoon, computergebruik, internetaansluiting,f) het houden van vergaderingen,g) het verzorgen van voorlichting en public relations. h) speciale voorzieningen in verband met een handicap, zoals ringleiding, leesvormen, doventolk, ADL, assistentie e.d.

  • 2.

    De subsidie of faciliteiten dienen te bevorderen dat de partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3, 4 en 5 redelijkerwijs in staat worden gesteld namens een brede achterban gemeenschappelijke belangen te kunnen behartigen.

  • 3.

    Voor het aanvragen en toekennen en vaststellen van subsidie gelden de bepalingen van de “Algemene subsidieverordening gemeente De Wolden”.

Artikel 7 Klachten

  • 1.

    Partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4 kunnen over de wijze van uitvoering van deze verordening bij burgemeester en wethouders een schriftelijke klacht indienen.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders beslissen binnen vier weken na ontvangst van het klaagschrift omtrent de ingediende klacht. Zij kunnen deze termijn met ten hoogste vier weken verdagen.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders brengen de beslissing over het klaagschrift onmiddellijk ter kennis van de klager en de gemeenteraad.

Artikel 8 Slotbepaling

  • 1.

    In alle gevallen waarin deze verordening met betrekking tot cliëntenparticipatie niet voorziet, beslissen burgemeester en wethouders na overleg met partijen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 en 4.

  • 2.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening Cliëntenparticipatie gemeente De Wolden 2010 ”.

  • 3.

    Deze verordening treedt in werking 8 dagen na de bekendmaking in de Wolder Courant en publicatie op de website van de gemeente De Wolden, onder intrekking van de in de gemeenteraad vastgestelde “Verordening Cliëntenparticipatie 2008”.

Ondertekening

Zuidwolde, 25 februari 2010
De raad voornoemd,
Griffier, voorzitter,
Drs. I.J. Gehrke P.H. Snijders