Beleidsregels collecteren gemeente Deventer 2012

Geldend van 01-11-2012 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels collecteren gemeente Deventer 2012

Beleidsregels collecteren gemeente Deventer 2012

Besluit vast te stellen de volgende:

Besluit nr.

:

732184

Team

:

Ondernemen en Vergunningen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer;

Overwegende dat het gewenst is beleid te voeren met betrekking tot het verlenen van vergunningen voor collecteren als bedoeld in artikel 5:13 van de Algemene plaatselijke verordening Deventer zoals die luidt met ingang van 1 januari 2012;

Gelet op artikel 5:13 van de Algemene plaatselijke verordening Deventer, juncto artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht;

Beleidsregels collecteren gemeente Deventer 2012

Artikel 1. Begripsomschrijving.

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    collecteren:

    openbare inzameling van geld of goederen of daartoe een intekenlijst aan te bieden ten behoeve van een liefdadig of ideëel doel. Mede wordt onder collecteren verstaan: het bij het aanbieden van goederen, waartoe ook wordt gerekend geschreven of gedrukte stukken, dan wel bij het aanbieden van diensten aanvaarden van geld of goederen, indien daarbij te kennen wordt gegeven of de indruk wordt gewekt dat de opbrengst geheel of ten dele voor een liefdadig of ideëel doel bestemd is.

  • b.

    liefdadigheid:

    onder liefdadigheid wordt verstaan een actie waarbij het publiek wordt opgeroepen tot het schenken van geld of goederen of tot het op andere wijze leveren van een bijdrage ten behoeve van een goed doel.

  • c.

    ideëel doel:

    wanneer met de verwezenlijking van dat doel (mede) een algemeen, maatschappelijk belang wordt gediend dat het belang van de leden of dat van de organisatie zelf overstijgt.

  • d.

    collectevergunning:

    een vergunning verleend op grond van artikel 5:13 Algemene plaatselijke verordening Deventer.

  • e.

    doorlopende collectevergunning:

    een vergunning verleend op grond van artikel 5:13 Algemene plaatselijke verordening Deventer die doorlopend geldig is.

  • f.

    collectestaat: het formulier door het college vastgesteld dat binnen een maand na de collecte bij de gemeente ingeleverd moet worden.

  • g.

    stortingsbewijs: bewijs waaruit blijkt op welk rekeningnummer, voor welk doel, welk bedrag gestort is.

  • h.

    ramp:

    een gebeurtenis waarbij een ernstige verstoring van de openbare veiligheid is ontstaan, waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad, en waarbij een gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines is vereist om de dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken.

  • i.

    CBF:

    Centraal Bureau Fondsenwerving te Amsterdam.

Artikel 2. Collecten van plaatselijke organisaties.

Plaatselijke organisaties komen voor een gemeentebrede collectevergunning in aanmerking in de vrije perioden van het collecterooster van het CBF. In bijzondere gevallen kan de vergunning voor een kerkdorp of deel van de gemeente verleend worden. Per jaar mag slechts één keer door dezelfde organisatie voor hetzelfde doel worden gecollecteerd. Bij gelijktijdig ontvangen aanvragen geldt ter bepaling van de volgorde van behandeling de datum van ondertekening van de aanvraag.

Artikel 3. Aanvraag vergunning.

Een plaatselijke organisatie kan in aanmerking komen voor een collectevergunning indien:

  • a.

    de organisatie statutair in de gemeente Deventer gevestigd is en fondsen werft voor een ideëel / liefdadigheidsdoel;

  • b.

    de organisatie niet statutair in de gemeente Deventer is gevestigd maar fondsen werft voor een ideëel / liefdadigheidsdoel in de gemeente Deventer;

Artikel 4. Collecten van landelijke organisaties conform het collecterooster van het CBF.

Het college kan aan een landelijke organisatie die voorkomt op het collecterooster dat is vastgesteld door het CBF een doorlopende collectevergunning verlenen. De organisatie moet in het bezit zijn van een CBF-keur. Per jaar mag maximaal één keer door dezelfde organisatie voor hetzelfde doel worden gecollecteerd. Bij gelijktijdig ontvangen aanvragen geldt ter bepaling van de volgorde van behandeling de datum van ondertekening van de aanvraag. Als een instelling niet meer in het collecterooster staat opgenomen, kan een verleende doorlopende vergunning worden ingetrokken.

Artikel 5. Maximum termijn van de collectevergunning.

Een collectevergunning wordt voor maximaal één week verleend. Op zondag mag er niet gecollecteerd worden.

Artikel 6. Maximum aantal collectevergunningen.

Per week wordt maximaal één collectevergunning verleend. In de periode van het collecterooster van het CBF kan geen vergunning worden verleend aan een plaatselijke instelling, ook niet als de landelijke instelling geen gebruik maakt van de vergunning.

Artikel 7. Vergunningvoorschriften.

De volgende voorschriften worden in ieder geval aan een vergunning verbonden:

  • 1.

    er mag alleen gecollecteerd worden door personen van 16 jaar of ouder;

  • 2.

    de collectanten onthouden zich van opmerkingen aan het adres van het publiek;

  • 3.

    de collectanten moeten een afschrift van de vergunning of een legitimatiebewijs van de collecterende instantie (die in het bezit is van een CBF-keurmerk) bij zich hebben;

  • 4.

    op de bus, op de lijst of op andere wijze is duidelijk zichtbaar binnen welke periode en welk doel de collectanten mogen collecteren;

  • 5.

    binnen een maand na de collectedag of -periode wordt een ingevulde en ondertekende collectestaat aan ons college toegezonden;

  • 6.

    binnen een maand na de collectedag of -periode wordt een stortingsbewijs aan ons college toegezonden;

  • 7.

    in het geval van een collecterende instantie die in het bezit is van een CBF-keurmerk, wordt binnen twee jaar na de collectedag of -periode een financiële verantwoording, vergezeld van een accountantsverklaring met betrekking tot de gevoerde actie, overlegd aan het CBF;

  • 8.

    als de collecte geen doorgang vindt, wordt ons college hiervan zo spoedig mogelijk in kennis gesteld;

  • 9.

    bij het niet nakomen van de gestelde voorschriften kan een nieuwe aanvraag worden geweigerd.

Artikel 8. Initiatief tot collecteren in geval van een ramp.

Ingeval van een ramp kan per organisatie één extra collectevergunning worden verleend. Ten aanzien van deze specifieke collecten gelden de volgende extra voorwaarden en voorschriften:

  • 1.

    bij de aanvraag moet aangegeven worden wat het doel van de actie is;

  • 2.

    indien er sprake is van een gezamenlijke hulpactie dan dient de opbrengst van de collecte gestort te worden op het nationale gironummer;

  • 3.

    initiatieven van particulieren worden toegestaan;

  • 4.

    de opbrengst dient op een collectestaat te worden verantwoord. Tevens wordt een stortingsbewijs aan ons college toegezonden;

  • 5.

    indien er geen gezamenlijke hulpactie is dient het geld overgemaakt te worden naar de vooraf bepaalde bestemming.

Artikel 9. Leges.

Voor leges wordt verwezen naar hetgeen daarover is bepaald in de Legesverordening van de gemeente Deventer en de bijbehorende tarieventabel.

Artikel 10. Citeertitel.

Deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels collecteren gemeente Deventer 2012”.

Artikel 11.

De beleidsregels treden inwerking op 1 november 2012.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer op 23 oktober 2012.

Burgemeester en wethouders van Deventer,

de secretaris,                            de burgemeester,

 

 

 

 

drs. A.L.C.S. Lantain                 ir. A.P. Heidema

TOELICHTING

Collecteplan

Hoewel het door het Centraal Bureau Fondsenwerving opgestelde landelijk collecteplan geenszins bindend is, maar slechts de betekenis heeft van een advies, dienen de gemeentebesturen zich blijkens jurisprudentie zoveel mogelijk aan dit plan te houden. Slechts indien hiervoor gewichtige redenen aanwezig zijn, dienen zij hiervan af te wijken. Aangezien er geen gewichtige redenen zijn om af te wijken van het door het Centraal Bureau Fondsenwerving opgestelde landelijk collecteplan, worden de collectes volgens het collecteplan uitgevoerd. Bijkomend voordeel is dat de inzamelingen georganiseerd worden door bonafide te achten instellingen (zie bijlage: info CBF).

Doorlopende collectevergunning

De vergunningprocedure voor de landelijke instellingen is ieder jaar een terugkerend ritueel, hetgeen arbeidsintensief en kostbaar is. De VNG heeft de gemeenten geadviseerd om aan de instellingen die voorkomen op het landelijk collecteplan, de collectevergunningen doorlopend te gaan verlenen. Door middel van een dergelijke vergunning zijn de landelijke instellingen gerechtigd om van jaar tot jaar te collecteren gedurende de week dat zij op het collecterooster voorkomen. Gezien het vorenstaande wordt de landelijke instellingen die door het CBF zijn opgenomen in het collecterooster een doorlopende vergunning verstrekt. Als een instelling, om de één of andere reden, niet meer in het collecterooster wordt opgenomen, kan de doorlopende vergunning worden ingetrokken op grond van artikel 1:6 Algemeen plaatselijke verordening Deventer.

Maximum aantal collectevergunningen.

Per week wordt maximaal één collectevergunning verleend. In de periode van het collecterooster van het CBF kan geen vergunning worden verleend aan een plaatselijke instelling, ook niet als de landelijke instelling geen gebruik maakt van de vergunning.

Dit om verwarring bij burgers te voorkomen. Vaak wordt landelijk geadverteerd voor de landelijke organisatie in de betreffende collecteweek. Het kan dan onduidelijk zijn dat in de betreffende week een andere organisatie komt collecteren.