Regeling vervallen per 31-12-2010

Regeling gemeentelijke energiesubsidie 2010

Geldend van 04-03-2010 t/m 30-12-2010

Intitulé

Regeling gemeentelijke energiesubsidie 2010

De raad van de gemeente Drechterland

Nr: 2010-11

Overwegende dat, de bestaande gemeentelijke subsidieregeling voor het stimuleren van duurzame energiemaatregelen voor particulieren, aangepast moet worden

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 januari 2010

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet

besluit :

I In te trekken de Regeling gemeentelijke energiesubsidie 2009, 2010 en 2011 van 24 augustus 2009, nr. 2009-34

II Vast te stellen de navolgende Regeling gemeentelijke energiesubsidie 2010

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. DE-lijst: duurzame energielijst met voor subsidie in aanmerking komende technieken en voorzieningen en daaraan gekoppelde subsidiebedragen. De DE-lijst is als bijlage 1 opgenomen bij deze regeling;

b. bestaande bouw: een woning die is opgeleverd aan de eigenaar-bewoner op het moment van een subsidieaanvraag in het kader van deze regeling;

c. verblijfsruimte van een woning: een verwarmde ruimte in een woning zoals woonkamer, keuken of slaapkamer. Een schuur of een ruimte waarin personen niet voor een langere periode verblijven of geen verwarming aanwezig is, vallen niet onder dit begrip;

d. aanvraag: schriftelijk verzoek aan de gemeente om uitkering van de gemeentelijke energiesubsidie;

e. aanvrager: natuurlijk persoon die eigenaar tevens bewoner van een als woning gebruikte onroerende zaak is waaraan energie wordt geleverd en die een aanvraag heeft ingediend;

f. techniek: maatregelen 1 t/m 8 in de DE-lijst die de energievraag reduceren, zoals isolatie en HR++glas.

g. voorziening: maatregelen 9 t/m 21 in de DE-lijst, dus installaties die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals zonlicht en -warmte en installaties die energiezuiniger zijn dan de conventionele.

Artikel 2 Doelstellingen

De gemeente voert klimaatbeleid uit en heeft hiervoor budget van de Provincie Noord-Holland beschikbaar gekregen. Dit budget wordt ingezet om natuurlijke personen (eigenaar tevens bewoner) te stimuleren te investeren in de energie-efficiency van hun bestaande woningen.

Artikel 3 Subsidieplafond en subsidiabele kosten

a. Voor de gemeentelijke energiesubsidie geldt een subsidieplafond. Het subsidieplafond is gelijk aan het bedrag dat de provincie jaarlijks toekent plus het jaarlijks door de raad vast te stellen budget.

b. Het subsidiebedrag per voorziening is ten hoogste het bedrag genoemd in bijlage 1, maar zal nooit meer bedragen dan 50% van de daadwerkelijk gemaakte kosten voor het aanschaffen, installeren en in bedrijf stellen van de voorziening, met dien verstande dat de totale subsidie per woning niet meer zal bedragen dan maximaal € 2000,-.

c. De kosten die in aanmerking komen voor subsidie zijn de daadwerkelijk gemaakte kosten voor het aanschaffen, installeren en in bedrijfstellen van de voorzieningen, zoals genoemd in bijlage 1 van deze regeling.

Artikel 4 Subsidiecriteria

a. Subsidie wordt alleen verstrekt aan natuurlijke personen.

b. Subsidie wordt alleen verstrekt voor activiteiten die betrekking hebben op de bestaande bouw;

c. Subsidie voor het toepassen van voorzieningen 1 t/m 8 van de DE-lijst wordt niet verstrekt wanneer het gaat om een uitbreiding van een woning.

d. Subsidie voor het toepassen van voorzieningen 1 t/m 8 van de DE-lijst wordt alleen toegekend wanneer het gaat om een verblijfsruimte.

e. Subsidie wordt alleen verstrekt voor technieken en voorzieningen die voorkomen op de DE-lijst.

f. Subsidie wordt alleen verstrekt indien de technieken en/of voorzieningen zijn toegepast bij bestaande woningen op het grondgebied van Gemeente Drechterland.

g. Subsidie wordt alleen verstrekt indien met ondertekende opdrachtbevestigingen of facturen en betaalbewijzen kan worden aangetoond dat de technieken en/of voorzieningen daadwerkelijk zijn toegepast binnen de reikwijdte van de regeling.

h. In het geval er een techniek wordt gebruikt als genoemd onder de nummer 1 t/m 8 van de DE-lijst dient te worden aangetoond dat aan het in de DE-lijst vermelde criterium wordt voldaan.

i. Subsidie voor de voorzieningen 9 t/m 21 van de DE-lijst wordt alleen verstrekt indien met een installateurverklaring kan worden aangetoond dat de voorzieningen zijn geplaatst en in bedrijf worden gesteld.

j. De aanvrager dient, voordat subsidie in het kader van deze regeling wordt vastgesteld, in het bezit te zijn van alle eventueel noodzakelijke vergunningen met betrekking tot de plaatsing van voorzieningen.

k. Bij gevallen waarin de Regeling niet voorziet, neemt het college hierover een apart besluit.

Artikel 5 Aanvraagprocedure

a. Voor 2010 wordt een periode bepaalt waarbinnen aanvragen kunnen worden ingediend. Berichtgeving hierover verloopt via de gemeentepagina in de Middenstander en via de website www.drechterland.nl.

b. Aanvragen moeten worden ingediend voorafgaand aan het treffen van de techniek en of voorziening.

c. het college van burgemeester en wethouders beslist op de aanvraag binnen zes weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen. Deze termijn kan één maal onder opgaaf van reden met 2 weken worden verlengd.

d. Voor zover de beslissing op de aanvraag strekt tot geheel of gedeeltelijk afwijzen van de aanvraag, wordt deze gemotiveerd.

e. De aanvraagprocedure bestaat uit twee delen, namelijk: a aanvragen van subsidie; b aanvragen van het uitkeren van het subsidiebedrag.

f. Aanvragen bestaan uit het naar waarheid volledig ingevulde, gedagtekende en ondertekende aanvraagformulier met bijbehorende documenten (facturen, betaalbewijzen, offertes en verklaringen van installateurs).

g. De activiteiten zijn uiterlijk 31 januari van 2011 uitgevoerd.

Artikel 6 Subsidieverlening

a. Het nemen van besluiten tot verlening van subsidie vindt plaats in volgorde van ontvangst van de aanvragen. Wanneer de aanvrager in de gelegenheid is gesteld de aanvraag om subsidie aan te vullen geldt de dag waarop die aanvraag is aangevuld - zodat sprake is van een volledig ingevulde, gedagtekende en ondertekende aanvraag – voor die beslissing als datum van ontvangst van die aanvraag geldt.

b. Indien honorering van alle aanvragen die op één dag zijn ontvangen ertoe zou leiden dat het beschikbare subsidieplafond zou worden overschreden, wordt de volgorde van ontvangst van deze aanvragen vastgesteld door middel van loting.

c. Aanvragen die worden ontvangen op werkdagen na 17:00 uur of andere dagen (zaterdag, zon- en feestdagen), worden aangemerkt als ontvangen op de eerstvolgende werkdag.

d. Indien binnen 2 maanden, volgende op de dag waarop het besluit tot verlening van de subsidie aan aanvrager is verzonden, de werkzaamheden met betrekking tot de plaatsing van de voorziening nog niet zijn gestart en tevens niet voor het verstrijken van deze periode van 2 maanden een opgaaf van redenen hiervoor is ontvangen, vervalt het recht op subsidie. Voordat dit besluit wordt genomen, wordt de aanvrager eerst in de gelegenheid gesteld, mondeling of schriftelijk, zijn zienswijze hierover te geven.

Artikel 7 Weigeringsgronden

a. De aangevraagde subsidie wordt geweigerd voor zover door verstrekking van de subsidie het subsidieplafond wordt overschreden.

b. De aangevraagde subsidie wordt geweigerd indien met de uitvoering van de techniek en/of voorziening, waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft, is begonnen voordat de aanvraag is ingediend.

Artikel 8 Subsidievaststelling

Vaststelling van de subsidie vindt plaats na het indienen van kopieën van facturen en betaalbewijzen (bv. bankafschrift) en indien nodig de verklaring van de installateur. Uiterlijk 6 weken na het vaststellen van de subsidie wordt het bedrag door de gemeente overgemaakt.

Artikel 9 Slotbepalingen

a. Deze regeling treedt in werking op de dag na de dag dat de regeling is gepubliceerd.

b. De regeling vervalt op 31 december 2010.

c. Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling gemeentelijke energiesubsidie 2010.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Drechterland van 22 februari 2010.
De raad voornoemd,
De griffier,
De voorzitter,