Regeling vervallen per 01-01-2006

Stimuleringsregeling topamateursportevenementen Drenthe

Geldend van 02-07-2003 t/m 31-12-2005 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2003

Intitulé

Stimuleringsregeling topamateursportevenementen Drenthe

Inhoud

Artikel 1, Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

-     topamateursportevenementen: evenementen waarin amateurs in de provincie Drenthe, die in hun sport in de hoogste (nationale) klassen uitkomen, de kans krijgen zich te meten met andere amateurtopsporters op nationaal en/of internationaal niveau;

-     brede uitstraling: het evenement is gericht op een breed publiek en heeft een bovenprovinciale, landelijke of internationale uitstraling op het terrein van sport;

-     stimulerend effect: het evenement beoogt de sportparticipatie van niet-sportenden en de participatie van vrijwilligers in de sport in Drenthe te bevorderen;

-     prioritaire doelgroepen: de in de Nota sport in Drenthe in beweging 2002-2004 benoemde doelgroepen, te weten jongeren, ouderen, allochtonen en gehandicapten.

Artikel 2

1.   Gedeputeerde staten (GS) kunnen met inachtneming van het bepaalde in deze regeling een incidentele subsidie verlenen in de organisatie- en promotiekosten van topamateursportevenementen in de provincie Drenthe die een brede uitstraling hebben en waarvan een stimulerend effect uitgaat.

2.   Subsidie wordt alleen verleend voor evenementen die:

a.   een aantoonbare verhoging van de sportparticipatie van niet-sportenden tot gevolg hebben en/of

b.   een aantoonbare verhoging van de participatie van vrijwilligers in de sport tot gevolg hebben.

3.   Indien subsidieverlening leidt tot overschrijding van het vastgestelde subsidieplafond, hebben evenementen voorrang die voldoen aan de in het vorige lid genoemde criteria, in de volgorde waarin deze zijn genoemd.

Artikel 3

1.   De subsidie bedraagt maximaal 25% van de door GS aanvaardbaar geachte subsidiabele kosten van het evenement.

2.   De subsidie bedraagt ten hoogste € 7.500,-- per evenement.

3.   In naar het oordeel van GS bijzondere gevallen kan een hogere subsidie worden verleend, mits deze het jaarlijks door provinciale staten (PS) voor de uitvoering van deze regeling beschikbaar te stellen bedrag niet overschrijdt.

Artikel 4

1.   Voor subsidieverlening komen de volgende kosten in aanmerking:

-     organisatiekosten, waaronder begrepen de kosten verbonden aan de inzet en de begeleiding van vrijwilligers, met inachtneming van de door GS vastgestelde geharmoniseerde normen voor vergoeding van vrijwilligerswerk;

-     accommodatiekosten;

-     materiaalkosten.

2.   Voor subsidie komen niet in aanmerking:

-     kosten van aanpassingen van accommodaties;

-     kosten van aanschaf van materialen die geacht kunnen worden te dienen voor meervoudig en/of algemeen gebruik;

-     startgelden en/of premies, prijzengelden.

Artikel 5

Onverminderd het bepaalde in artikel 7 van de Algemene subsidieverordening Drenthe bevat een aanvraag om subsidie in elk geval een promotie- of communicatieplan voor het evenement.

Artikel 6

1.   In afwijking van artikel 29, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening Drenthe, wordt een aanvraag om subsidie ingediend voor 1 oktober voorafgaand aan het jaar waarin het evenement plaatsvindt.

2.   Indien en voor zover in enig jaar de voor dat jaar beschikbare middelen niet of niet volledig zijn belegd met subsidies op basis van aanvragen die volgens de procedure van het eerste lid van dit artikel zijn ingediend, worden aanvragen die na 1 oktober zijn ingediend op volgorde van binnenkomst beoordeeld.

3.   In afwijking van het in het vorige lid bepaalde kunnen aanvragen voor evenementen die in 2002 plaatsvinden, worden ingediend tot 1 september 2002. Voor subsidiëring komen ook in aanmerking evenementen die plaatsvinden in de periode tussen de publicatie van deze regeling in het Provinciaal blad en 1 september, mits de aanvraag wordt ingediend voordat het evenement plaatsvindt.

Artikel 7

GS nemen, in afwijking van het bepaalde in artikel 32, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening Drenthe, een beslissing op de aanvraag voor 1 januari van het jaar waarin het evenement plaatsvindt.

Artikel 8

Jaarlijks brengen GS verslag uit aan PS over de uitvoering van deze regeling.

Artikel 9

Deze regeling kan worden aangehaald als Stimuleringsregeling topamateursportevenementen Drenthe.

TOELICHTING BIJ DE STIMULERINGSREGELING TOPAMATEURSPORTEVENEMENTEN DRENTHE

Artikel 1

Topamateursport: voor het antwoord op de vraag of een evenement een topamateursportevenement is, zijn de door het NOC*NSF gehanteerde normen voor topsegmenten per sport bepalend. Alleen evenementen in een sport waarvan de landelijke bond aangesloten is bij het NOC*NSF, komen voor subsidiëring in aanmerking.

Stimulerend effect: het stimulerend effect dat een evenement beoogt te hebben, moet blijken uit het promotie- of communicatieplan voor het evenement, dat ingevolge artikel 5 bij de aanvraag moet worden overgelegd.

Artikel 2, tweede lid

Een evenement kan geacht worden de sportparticipatie van niet-sportenden aantoonbaar te verhogen als er specifieke activiteiten voor niet-sportenden worden georganiseerd. Te denken valt bijvoorbeeld aan clinics of het organiseren van een jeugddag of jeugdtoernooi bij een seniorentoernooi.

Stimulering van participatie van vrijwilligers kan aantoonbaar gemaakt worden als er rond een evenement specifieke activiteiten zijn om nieuwe vrijwilligers te werven of de bijdrage van al actieve vrijwilligers te vergroten. Hierbij kan worden gedacht aan wervings- en promotiecampagnes en aan vrijwilligersdagen. Uiterlijk drie maanden na afloop van elk evenement moet aan gedeputeerde staten worden meegedeeld hoeveel topsporters, normaliter niet-sportenden en vrijwilligers aan het evenement hebben deelgenomen (effectmeting).

Artikel 5

Het promotie- en communicatieplan dient in elk geval inzicht te geven in de manier waarop:

-     getracht wordt het evenement een brede uitstraling te laten hebben;

-     niet-sportenden en vrijwilligers bij het evenement worden betrokken.

Artikel 6

De datum waarop aanvragen moeten zijn ingediend is gesteld op 1 oktober voorafgaand aan het jaar waarin het evenement plaatsvindt. Evenementen als bedoeld in de regeling kennen in het algemeen een lange voorbereidingstijd en worden door de organiserende sportorganisaties lang van tevoren op de kalender gezet. Een vroege indieningsdatum en een tijdige beoordeling geeft de organisatie vroegtijdig zekerheid over de subsidiëring.

Aanvragen worden in beginsel beoordeeld volgens het tendersysteem. Wordt met honorering van aanvragen die vóór 1 oktober zijn ingediend het subsidieplafond niet bereikt, dan worden nadien ingediende aanvragen op volgorde van binnenkomst beoordeeld.