Regeling vervallen per 11-02-2021

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Ede houdende regels omtrent de parkeerschijfzone Stadspoort (Beleidsregel Parkeerschijfzone Stadspoort)

Geldend van 06-07-2019 t/m 10-02-2021

Intitulé

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Ede houdende regels omtrent de parkeerschijfzone Stadspoort (Beleidsregel Parkeerschijfzone Stadspoort)

De burgemeester van de gemeente Ede;

gelet op artikel 149 van de Wegenverkeerswet artikelen 25 en 87 van Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

overwegende dat het wenselijk is een beleidsregel vast te stellen voor de ontheffingsmogelijkheid die artikel 87 van het RVV 1990 biedt;

besluit vast te stellen de: Beleidsregel parkeerschijfzone Stadspoort

Inleiding

Artikel 87 van het RVV 1990 geeft aan dat de burgemeester een ontheffing kan verlenen om langdurig te kunnen parkeren in een parkeerschijfzone.

Deze ontheffingsmogelijkheid is een discretionaire bevoegdheid van de burgemeester. Er is sprake van een grote beleidsvrijheid.

Begripsbepaling

Deze beleidsregel verstaat onder:

  • blauwe zone: de parkeerschijfzone als bedoeld in artikel 25 van het RVV 1990.

  • ontheffing: een door of namens burgemeester en wethouders te verstrekken ontheffing waarmee zonder tijdsduurbeperking bij de blauwe markering in een blauwe zone mag worden geparkeerd.

  • ontheffinghouder: de natuurlijke persoon of rechtspersoon aan wie een ontheffing is verleend.

  • bewonersontheffing: ontheffing voor een natuurlijke persoon die als bewoner staat ingeschreven in de gemeentelijke basis administratie op de Dubceksingel 2-200 (appartementencomplex Atriumstede);

  • bedrijfsontheffing: ontheffing voor een natuurlijk persoon die als bedrijf, winkelier of zorgcomplex die eigendom heeft of volgens de gemeentelijke basisadministratie staat ingeschreven in de blauwe zone;

  • bezoekersontheffing: ontheffing voor een natuurlijk persoon of rechtspersoon van buiten die een bezoek brengt aan een adres binnen de blauwe zone. Hieronder worden tevens begrepen bedrijven die (onderhouds-) werkzaamheden e.d. uitvoeren op een adres binnen de blauwe zone;

  • motorvoertuig: hetgeen daaronder wordt verstaan in het RVV 1990;

  • parkeren: het gedurende een aangesloten periode doen of laten staan van een voertuig, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van personen dan wel het onmiddellijk laden of lossen van goederen;

  • parkeerplaats op eigen terrein: 1. een parkeerplaats waarover de aanvrager kan beschikken op grond van eigendom, erfpacht, huur, ingebruikgeving of anderszins (zoals aangewezen parkeerplaatsen op kenteken voor artsen, invaliden en auto-date) of; 2. een parkeerplaats in een (collectieve) garage of op een perceel, die volgens een raadsbesluit, een bouwvergunning, een erfpachts- of splitsingsakte of een huur- of koopovereenkomst voor de woning van de aanvrager is bestemd;

  • voertuighouder: degene die naar de omstandigheden als houder van een motorvoertuig moet worden beschouwd, met dien verstande dat voor een motorvoertuig dat is ingeschreven in het krachtens de Wegenverkeerswet aangehouden register van opgegeven kentekens als houder wordt aangemerkt degene op wiens naam het voor het motorvoertuig opgegeven kenteken ten tijde van het parkeren in het register was ingeschreven.

Bewonersontheffingen

Bewoners van het appartementencomplex Atriumstede 2-200 in Ede kunnen een bewonersontheffing aanvragen. De bewonersontheffing wordt op kenteken gesteld. Er is maximaal één kentekenvermelding per ontheffing mogelijk, mist de bewoner voertuighouder van dit motorvoertuig is. Per woonadres wordt maximaal één bewonersontheffing verstrekt. Aan de bewoners van Atriumstede worden in totaal maximaal 16 ontheffingen verstrekt. De aanvrager van de ontheffing moet schriftelijk bevestigen niet te (kunnen) beschikken over een parkeergelegenheid op eigen terrein.

Bedrijfsontheffingen

Bedrijven, winkeliers en zorgaanbieders met eigendom of gevestigd in de blauwe zone kunnen een bedrijfsontheffing aanvragen. Per bedrijf of winkel worden maximaal 2 ontheffingen verstrekt met een maximum van 30 ontheffingen. Per zorgaanbieder worden maximaal 7 ontheffingen verstrekt. De bedrijfsontheffing wordt verleend op bedrijfsnaam. De aanvrager van de ontheffing moet schriftelijk bevestigen niet te (kunnen) beschikken over een parkeergelegenheid op eigen terrein.

Bezoekersontheffingen

Bezoekers en bedrijven die gedurende korte tijd (onderhouds-) werkzaamheden moeten uitvoeren kunnen voor het parkeren in de blauwe zone gebruik maken van een parkeerschijf.

  • a)

    In bijzondere gevallen kan aan een bezoeker die regelmatig en/of gedurende langere tijd in de blauwe zone wil parkeren een bezoekersontheffing worden verleend. Van bijzondere gevallen is bijvoorbeeld sprake als een bezoeker zorgtaken uitvoert ten behoeve van een minder valide bewoner, en niet onder de groep zorgvergunning valt.

  • b)

    Aan een bedrijf dat gedurende meerdere dagen of weken binnen de blauwe zone werkzaamheden moet uitvoeren kan een bezoekersontheffing worden verleend als de werkzaamheden het parkeren van een motorvoertuig (een bedrijfsauto of een auto die daadwerkelijk is ingericht voor het uitvoeren van werkzaamheden) binnen de parkeerschijfzone redelijkerwijs noodzakelijk maken.

Toekenningsduur

Ontheffingen worden verleend voor een kalanderjaar of een deel daarvan, doch ten minste voor één kalendermaand.

Aanvraag

Een aanvraag voor een parkeerontheffing moet worden ingediend op een door burgemeester en wethouders vastgesteld formulier.

Intrekking van de ontheffing

Burgemeester en wethouders kunnen een parkeerontheffing intrekken of wijzigen:

  • op verzoek van de houder van de ontheffing;

  • wanneer de houder van de ontheffing niet (meer) voldoet aan de gestelde criteria;

  • wanneer er zich een wijziging voordoet in een van de omstandigheden die relevant waren voor het verlenen van de ontheffing;

  • wanneer voor het betreffende gebied het stelsel van ontheffingen komt te vervallen;

  • wanneer de houder van de ontheffing in strijd handelt met de aan de ontheffing verbonden voorschriften of beperkingen;

  • wanneer blijkt dat bij de aanvraag van de vergunning of ontheffing onjuiste gegevens zijn verstrekt;

  • indien de verschuldigde leges niet zijn voldaan;

  • om redenen van algemeen belang.

Plaatsen waarvoor een ontheffing niet geldig is

Burgemeester en wethouders kunnen binnen de blauwe zone weggedeelten aanwijzen waarvoor een ontheffing niet geldig is. Deze aanwijzing geschiedt met het oog op een goede en evenwichtige verdeling van de openbare parkeerruimte.

Hardheidsclausule

In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders ontheffing verlenen aan bewoners, bezoekers, bedrijven of instellingen die niet woonachtig zijn in het appartementencomplex Atriumstede aan de Dubceksingel 2-200.

Kosten

De te betalen vergoeding voor een ontheffing wordt geregeld in de Legesverordening.

Slotbepalingen

  • 1. Deze beleidsregel treedt in werking op de achtste dag na die van bekendmaking.

  • 2. Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel Parkeerschijfzone Stadspoort.

Ondertekening

Vastgesteld op 11 juni 2019,

Burgemeester van Ede,

R. Verhulst